Powstały zupełnie przypadkowo i absolutnie nie miałam ich w planie. Mięso miało iść tak naprawdę na krokiety, ale ich przygotowanie przełożyłam na dzisiaj. Wszystko za sprawą
Kuchnia w czekoladzieDziś wjechała chałka, to kolejny sprawdzony przepis mojej mamy. Początkowo miałam go nie publikować, ale było tyle pytań na Instagramie, że postanowiłam i tu napisać 😉 Składniki
Niezły MłynekLubię ten czas. Lubię kupować prezenty, robić ozdoby na choinkę. Lubię też układać świąteczne menu i testować nowe przepisy, żeby móc podzielić z Wami już sprawdzonymi
Obiad gotowyBułeczki -sakiewki z pieczarkami w środku..w sumie nadzienie może być dowolne..Bardzo fajny pomysł na takie formowanie bułeczek, należy tylko pamiętać o wykałaczkach i usunąć
Moje domowe kucharzeniePyszna drożdżówka z dodatkiem dyni. 20 dkg obranej dyni 25 dkg dżemu z dyni 50 dkg mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 10 dkg
Moje domowe kucharzeniePyszne rogale z makiem. Składniki na 40 sztuk: 1 kg mąki poznańskiej 50 g świeżych droż
prawdziwe jedzenieJ ednym z moich ukochanych sposobów na szparagi jest pizza z ich udziałem. Puszysty i niezbyt gruby spód, pokryty wybornym śmietanowym sosem, doprawionym gałką, czosnkiem i
Food SquareNazwa "bliny po Wileńsku" jest w tytule nieprzypadkowa, bo to kolejny przepis mojej Mamy, która właśnie z Wilna pochodzi. Są one jak i inne przepisy
Gosia gotujePo raz kolejny, co najmniej 20 blogerek spotkało się w wirtualnej listopadowej piekarni ! Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb kukurydziany na zaczynie poolish według J. Hamelmana
Kulinarne przygody GatityPrzed chwilą zrobione...i prawie zjedzone... Przepis na te zawijaski znalazłam w swoich karteluszkach...I jak to u mnie czasem bywa ..coś musi się przydarzyć..tak
Moje domowe kucharzeniebułeczki zrobiliśmy z mąki pszennej i żytniej. Ty możesz użyć dowolnej mąki. Chlebki robi się szybko. Od moment zarobienia do upieczenia mija ledwie 40 minut, co jak na pieczywo drożdżowe jest czasem bardzo krótkim. Łatwy domowy kebab smakuje wyśmienicie ze świeżo upieczonymi bułeczkami. Sposób przygotowania kurczaka podpatrzeliśmy na blogu Ethanchlebowski.com Polecamy przepis na kebaba z pieczonego mięsa oraz kebab(...)Wsyp obydwie mąki do misy, dodaj droższe, cukier i sól. Wymieszaj. Wlej olej, wymieszaj. Następnie wlej wodę – na początek połowę. Wymieszaj. Wlewaj stopniowo pozostałą wodę, tyle żeby w cieście nie było suchych elementów. Weź ciasto w dłonie lub wyłóż na blat i wyrabiaj przez chwilę – 3-4 minuty. Włóz z powrotem do misy, przykryj i odłóż na pół
Niedzielny kucharzprzepisu wychodzą puchate i lekkie. Przygotujecie je przez cały rok z dodatkiem rozmaitych, ulubionych owoców. Moje drożdżówki udekorowałam polewą z białej czekolady , która idealnie komponuje się z truskawkami i drożdżowymi wypiekami. Z przepisu wychodzi 8 drożdżówek. Przygotujecie je także z drożdży suszonych – wystarczy opakowanie 7-8 g. Z białek polecam upiec bezy lub tort bezowy. Drożdżówki z truskawkami SKŁADNIKI(...)Można lekko i krótko podgrzać piekarnik (np. na 30-50 st. C) i tam pozostawić zaczyn do wyrośnięcia. Po podanym czasie powinna powstać charakterystyczna piana. Teraz możesz zacząć przygotowywać ciasto. W większej misce połącz ze sobą resztę składników, dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce
Zasmakuj KuchniKocham piec chleb, bułeczki i wszystko co drożdżowe. To przez ten zapach piekącego się pieczywa, od którego powoli się uzależniam. Ten chleb pachniał podwójnie, bo dodałam do niego sporo czarnuszki, która nie tylko świetnie pachnie i oryginalnie smakuje ale też jest bardzo zdrowa. Chyba nie muszę mówić, jaki był pyszny. Do zdjęcia kroiłam jeszcze ciepły, dlatego jest taki poszarpany(...)odstawić na chwilę, żeby mleko trochę przestygło. Mąkę przesiać, dodać sól i czarnuszkę. Do letniego mleka z płatkami dodać drożdże i wymieszać. Wlać do mąki, wymieszać i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki lub zrobić tak jak ja: zmoczonymi zimną wodą rękami uformować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNazwa "bliny po Wileńsku" jest w tytule nieprzypadkowa, bo to kolejny przepis mojej Mamy, która właśnie z Wilna pochodzi. Są one jak i inne przepisy
Gosia gotujeRewelacyjna przekąska, podana w ciekawej formie świderków. Same świderki są pyszne i wciągające i jeśli jesteście fanami pizzy, powinny Wam one bardzo zasmakować, ale sos…
Smaki Na TalerzuTo nie jest nasz przepis. Odkąd jednak zobaczyłam go w książce świetnej skądinąd blogerki kulinarnej Deb Perelman, wiedziałam, że zrobię go w pierwszej wolnej chwili. Zrobiłam
OliveandThymeW tamtym roku był placek do barszczu, więc w tym postanowiłam coś zmienić. A że jestem leniwa, to chciałam zrobić wcześniej, zamrozić i wyciągnąć w święta
Kuchnia w czekoladzieOd dłuższego czasu miałam zamiar upiec jagodzianki, na które przepis znajdziecie tutaj . Dlatego, gdy zobaczyłam, ze w kolejnej akcji Wypiekania na śniadanie organizowanej na FB mają
Z miłości do słodkościJej historia sięga ponad 2000 lat . To jeden z najstarszych gatunków pieczywa. Uważa się, iż przepis podstawowy ma pochodzenie etruskie. Choć wiele wskazuje też na to
KUCHARNIAW sobotę razem z córką upiekliśmy nasze pierwsze bułki pszenne z kreska takie jakie ja pamiętam z dzieciństwa, pachnące chrupie. Cały przepis wzięłam z bloga który
Basia w kuchniCzy mi się wydaje czy dawno nie było tematów śniadaniowych? Dziś zatem zapraszam na śniadanie! :) Nadal uważam, że najlepsze gofry to te, które możecie zrobić przy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!przepisem na mini chlebki. Gdy przygotowywałam ten przepis myślałam oczywiście o koszyczku, święconce… Ale tegoroczne święta niestety są zupełnie inne. Jednak takie mini chlebki, a w zasadzie proste drożdżowe bułeczki w formie chlebków , możecie spokojnie przygotować na śniadanie i zjeść z ulubionymi dodatkami Pyszne, proste w przygotowaniu mini chlebki sprawdzą się tu doskonale. Ja najczęściej podaję je z dżemem(...)mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok, aby nasz zaczyn „ruszył”. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, zaczyn, olej, cukier, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko. Ciasto wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy dobrze ręką. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny). Po tym czasie formujemy z ciasta
Słodkie okruszkiPyszne drożdżowe bułeczki na wzór cynamonowych rollsów w jesiennym wydaniu - z dodatkiem puree z dynii. Dzięki dyniowemu dodatkowi zawijańce mają nie tylko cudny pomarańczowy kolor, ale są mięciutkie i bardzo puszyste oraz dłużej zachowują świeżość. Bułeczki upiekłam ze zdrowszej mąki orkiszowej, a połowę stanowi bogata w błonnik mąka pełnoziarnista. Wnętrze bułeczek - cynamon i czekolada zadowolą wszystkich łasuchów. Idealne na drugie(...)posmarowania Przygotowanie: puree z dynii przygotować wg tego przepisu drożdże rozmieszać z 1 łyżką mleka do upłynnienia w rondelku podgrzać mleko z masłem wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości w międzyczasie rozpuścić dodatkowe masło i zetrzeć na grubych oczkach tarki czekoladę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolejnych udanych prób i w ten sposób zrozumiałam zakwas a on zrozumiał mnie. Mieliśmy wtedy miłość. Zapomniałam na kilkadziesiąt długich miesięcy o zakwasie, o chlebie i doraźnie piekłam wypieki drożdżowe. Mając tyle wolnego czasu uznałam za słuszne by przypomnieć sobie tę relację. Nastawiłam ponad tydzień temu, po północy, zakwas i troszczyłam się o niego jak o największy skarb. Karmiłam(...)się o niego. Podglądałam. Przekładałam w coraz cieplejsze miejsca, w końcu nastawiłam piekarnik, wystudziłam nieco i dałam mu pobyć w cieple przez noc. Wczoraj rano wstawiłam do pieca wyrośnięte ciasto. Kiedy pod wpływem bardzo wysokiej temperatury zaczął szalenie rosnąć. Pękać. Zakochałam się w nim. Składniki: Zakwas: Przez tydzień codziennie o tej samej porze mieszałam 50 gram mąki żytniej
Mango PapajaJeżeli najdzie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do usmażenia drożdżowych racuchów. Idealnie smakują podane na ciepło i posypane dużą ilością cukru pudru. Jak dla mnie racuchy muszą mieć w środku kawałki jabłka, dzięki którym nabierają lekkiej wilgoci i są smaczniejsze 😊 Składniki na porcję dla 2-3 osób: 2 niepełne szklanki mąki pszennej (250 g) 4/5 szklanki letniego(...)mąki dodać szczyptę soli, masło, żółtko, pokrojone jabłko i wlać rozczyn. Za pomocą łyżki, składniki połączyć ze sobą (masa powinna być dosyć gęsta). Następnie miskę przykryć czystym ręcznikiem i ciasto pozostawić w ciepłym miejscu (na 20-30 minut do podwojenia masy). W rondelku lub na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 racuch = 1 łyżka
UgotowaćZachodnie hrabstwa Anglii słyną ze swoich wypieków drożdżowych, z których na szczególną uwagę zasługuje ten tradycyjny chleb szafranowy. Dodatkiem do niego jest zwykle dżem i kwaśna śmietana.Ma piękny słoneczny, żółty kolor. Składniki na chleb szafranowy: 1/2 łyżeczki nitek szafranu 150 ml wody do zalania nitek szafranu 2 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 150 ml letniego mleka(...)kostkę masło i ugniataj, aż do uzyskania masy o grudkowej konsystencji. Wymieszaj ze skórką otartą z cytryny i brązowym cukrem. Napar szafranu przecedź do miski, dodaj rozpuszczone drożdże. Ciasto dokładnie wyrób. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej foremki, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min do wyrośnięcia. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do tem 220 C, następnie
Apetyczna babeczka