ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:864/1038)

Mazurek a’la jeżyki (bez glutenu, laktozy, wegańskie) 57

nasz chyba pierwszy mazurek w formie przypominający ten tradycyjny. Oczywiście jego wykonanie już nie przypomina tego powszechnie znanego 😎 Ciacho jest wegańskie, zarówno kruche ciasto jak i część karmelowa nie są też bardzo przesłodzone a dodatek jeżyków czy tylko nimi inspiracja sprawia, że całość ma ciekawy charakter. Warto wypróbować nową wersję mazurka za święta 😍     Składniki (ok 22x16cm): Suche(...)kilka minut do przestudzenia ciasta. 4. Kruchym ciastem wylepić prostokąt oraz jego boki. Dokładnie łączyć kawałki ciasta ze sobą aby nie pękały w tych miejscach. Wylepić też boki. Z reszty ciasta wyciąć ciasteczka np. jajeczka lub inne świąteczne motywy. 5. Ciasto piec w 170’C ok 30 minut do zarumienia ale nie przypieczenia. Na ciepło ciasto ma być jeszcze trochę

Candy Pandas
Ciasteczka na Święta - 35 przepisów 113

Dzień dobry :-) Zbiór przepisów na ciasteczka z roku na rok rośnie. Nie tak szybko jak ciasta, ale staram się dodawać ciągle nowe propozycje. Mam nadzieję, że jakiś przepis przypadnie Wam do gustu i zrobicie na Święta :-) 1.  Legnickie bomby piernikowe 2.  Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą  3.  Ciasteczka z lemon curd 4.  Ciasteczka kokosowe(...)Rogaliki z powidłem i orzechami 22.  Wafle z masą mleczno - kakaową 23.  Wafel z masą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 24.  Pierniczki 25.  Rogaliki drożdżowe z nutellą 26.  Ciasteczka kajmakowe 27.  Kruche gwiazdeczki z białą czekoladą i dżemem 28.  Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą 29.  Kruche ciasteczka z żurawiną, gorzką czekoladą

kruche babeczki
Chleb orkiszowo konopny 105

natłuszczonej i obsypanej otrębami formy, napełniając ją mniej więcej do połowy wysokości. Formę z chlebem odstawiam do wyrośnięcia na około 20-30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Chleb rośnie błyskawicznie, więc warto od razu włączyć piekarnik aby się nagrzał do temperatury 220 stopni. (grzałka góra - dół). Przed włożeniem do piekarnika wierzch chleba oprószam mąką(...)wody i 1 łyżka oleju), następnie sól i cukier, a na końcu oba rodzaje mąki i 7 g suchych drożdży lub przygotowany jak podałam w przepisie powyżej rozczyn drożdżowy. Uruchomić program szybki biały chleb podstawowy albo biały chleb podstawowy, waga 750 g, stopień zrumienienia - taki jak, lubicie. Chleb orkiszowo konopny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Racuszki z musem jabłkowym 132

Prościutki przepis na pulchniutkie racuszki z musem jabłkowym. Na blogu są już tradycyjne drożdżowe racuchy ( klik ), a dla bardziej zainteresowanych przypominam, że w zakładce "Naleśniki i placuszki" znajdziecie jeszcze więcej inspiracji! :)     Składniki: (na ok. 15 sztuk)   2 jajka 4 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 200 g musu jabłkowego z tego przepisu 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka(...)zmiksować do połączenia składników. Masę odstawić na 5-10 minut. Olej rozgrzać na patelni (nie za dużo, tylko tyle, by placuszki ładnie się usmażyły). Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta (1 łyżka masy=1 racuszek). Smażyć z obu stron na najmniejszym ogniu do zarumienienia. Racuszki szybko się rumienią, więc bądźcie czujni. Jeśli będziemy je smażyć na dużym ogniu, mogą się

Nastoletnie Wypiekanie
Racuszki bananowe 138

rodzeństwem do wujostwa, sąsiadów i śpiewaliśmy „Dobry dzień, szczodry dzień”, a oni nagradzali nas szczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym i najważniejszym szczodrakiem, jakiego w tym dniu dostałam, był syn Michał(...)gładką masę. • Rozgrzać olej w metalowej misce. • Najlepiej smaży się w misce, bo ma wąskie dno i szerszą górę. • Przygotować 2 łyżeczki. Jedną nabierać ciasto racuszkowe, a drugą zrzucać na rozgrzany olej. • Smażyć po 10 racuszków przez ok. 5 minut na rumiano na śrenim ogniu. • Wykładać na papierowy ręcznik aby odsączyć

To co kocham
Drożdżowe rogaliki z truskawkami 413

Rogaliki to jeden z najbardziej lubianych deserów w naszym domu:) Jednak, jak to zwykle bywa, zawsze są inne;) Tym razem przygotowałam drożdżowe rogaliki z myślą o Tłustym Czwartku. Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki . rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier(...)łyżkami cukru pudru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozczyn z drożdży oraz kogel-mogel. Wlać resztę letniego mleka, dodać szczyptę soli oraz resztę cukru pudru. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, pociąć na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie

Z miłości do słodkości
Pączki z ziemniakami. 125

Tłusty czwartek coraz bliżej. Dlatego, podrzucam Wam przepis na pączki. Na blogu jest już kilka przepisów na te pyszności, ale pączków z ziemniakami jeszcze nie ma

Agusiowe smakołyki
Mięciutkie, Słodkie Bułki Dyniowe 109

Mam sporo zamrożonego puree z dyni i co jakiś czas wykorzystuje go w różnych przepisach, zwłaszcza w wypiekach gdyż puree nadaje im wilgotności. Polecam Wam między

Gotowanie...to proste !
Marchewkowe grahamki 110

Na śniadanie i nie tylko. Na ciepło smakują wybornie z samym masłem. Ja zajadam z twarożkiem i masłem orzechowym. 350 g mąki Grahama (typ 1850) 100

Kucharzyca
Faworki luksusowe 133

mgnieniu. Ale... jakie teraz faworki smażymy? Które są najlepsze? Które królują na naszych stołach? Jakie są najbardziej popularne? Co się kryje pod nazwą: faworki wyśmienite, chrust, faworki drożdżowe, faworki domowe? Nie wiadomo. Wszystkie smakują wyjątkowo i pięknie wyglądają. Ja dzisiaj zapraszam Was na ... faworki luksusowe. Dlaczego tak je nazwałam? Jak już spróbujecie, z pewnością zagadka się wyjaśni. Podpowiem, że zawierają(...)przesiałam na deskę, dodałam sól. Zrobiłam dołek, do którego wlałam jajka i żółtka,   dodałam masło i śmietanę, wlałam rum i ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszałam i wyrobiłam, żeby   ciasto stało się gładkie. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na około 15 – 20 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie dokładnie wyrobiłam ciasto, żeby było jedwabiste i lśniące. Następnie wałkowałam, składałam i znów

Kuchnia u Krysi
Bułeczki drożdżowe z parówkami i serem 137

Małe, zgrabne bułeczki drożdżowe z parówkami i żółtym serem to bardzo fajna przekąska lub pomysł na kolację. Taka domowa wersja hot-dogów, nam dorosłym bardzo smakowały, a i dzieciaki na pewno będą zadowolone z takiego posiłku :) Składniki na ok. 12 szt.: ok. 150-170 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki cukru ok. 300 g mąki 1/2 łyżeczki(...)minut, żeby zaczyn zaczął pracować.    W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z solą, dodać drożdże, olej, jajko (odlać łyżkę białka do posmarowania bułeczek), wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto rękoma. Jeśli będzie się bardzo kleiło dosypać odrobinę mąki, a jeśli będzie twarde dolać odrobinę wody. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące. Odłożyć je do miski, przykryć ściereczką

Simply Food
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 177

Puszyste, maślane no i domowe drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką. Ja się w nich zakochałam od razu. Ostrzegam: Te drożdżówki są uzależniające! Można je 

Calzonella.com
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 177

Puszyste, maślane no i domowe drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką. Ja się w nich zakochałam od razu. Ostrzegam: Te drożdżówki są uzależniające! Można je 

Calzonella.com
PĄCZKI DROŻDŻOWE Z MĄKI ORKISZOWEJ 165

PĄCZKI DROŻDŻOWE Z MĄKI ORKISZOWEJ  AL'A DONATY 🍩 Z racji Tłustego Czwartku nie mogłoby zabraknąć na moim blogu przepisu na pączki :) Oczywiście w zdrowszej wersji ale równie pyszne i szybkoznikające!  SKŁADNIKI: 200 ml lekko ciepłego mleka 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych 300 g mąki orkiszowej białej 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno(...)drożdże zaczęły działać i się spieniły. 2)Po tym czasie wymieszać zaczyn z jajkami, resztą mleka, dodać olej, cukier puder, sól i mąkę. Wyrobić ręcznie lub w maszynie. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk, ale być plastyczne.  3) Ciasto wyłożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło

Marcepanowa kuchnia