ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:861/1072)

Prosty chleb na drożdżach 182

razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj mam w swoich zapasach. Chleb upiekłam z mąki chlebowej typ 720 z dodatkiem pszennej pełnoziarnistej 1850. Składniki na chleb drożdżowy: (foremka 31 cm x 14 cm, może być nieco mniejsza) 500 g mąki chlebowej typ 720 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 10 g soli 300 - 350 ml ciepłej(...)mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania

Kuchcik gotuje
Warkocze z sezamem i makiem 179

poza bagietkami kilka dni temu jakoś mało chlebów i bułek robię. Korzystając ze spokojnego sobotniego popołudnia zabrałam się za robótki ręczne i na bazie mojego bagietkowego przepisu wyplotły się drożdżowe warkocze z duża ilością sezamu i maku. Dzieci schrupały je z sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba dam się namówić na powtórkę(...)cukrem i odstawiamy na ok. 10 minut aby zaczęły fermentować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, mak i sezam, mieszamy, a następnie łączymy z mlekiem z drożdżami. Ciasto wyrabiamy kilka minut aby było gładkie i elastyczne, jeśli jest potrzeba podsypujemy dodatkowo mąką, następnie ciasto odstawiamy na ok. 30 - 40 minut pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte

Apetyczna babeczka
Cygaretki z marmoladą 219

Pyszne, kruche ciasteczka to smaczne i szybkie w wykonaniu łakocie, idealne na co dzień i od święta :)   Składniki:  Na ok 60-70 sztuk: 5

Kuchnia w czekoladzie
Prosty chleb domowy 304

Powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia i smaczny efekt!   Z zasady odczuwam wstręt do automatów do chleba. Uważam, że nie ma nic bardziej satysfakcjonującego

Grunt to przepis!
.676. lody na śniadanie? + Norwegia cz.1 182

koziego i smakuje jak słona masa krówkowa z serowym posmakiem! Poza serem próbowałam jeszcze norweskich słodkości, mają przepyszną czekoladę! Nawet przywiozłam sobie ją do Polski :) I kupiłam też ciasteczka (drożdżowe? dzisiaj spróbuję i jutro napiszę co to jest dokładnie ;)) z cukrem waniliowym. Ogólnie jedzenie tam było cudowne! Codziennie rano dostawaliśmy świeży, jeszcze gorący, pełnoziarnisty, domowy chleb. Prze-py-szny. Bardzo(...)inni, ale oczywiście w wersji lakto-free. Gdy danego dnia byliśmy w ośrodku, tj. nie wyjeżdżaliśmy nigdzie było coś w rodzaju podwieczorku "coffee break" na którym było jakieś domowe ciasto, raz gofry, mus czekoladowy itp. Poza tym były też "wieczory kulturalne" kiedy każdy kraj przygotowywał tradycyjne jedzenie na kolację, a następnie była prezentacja multimedialna o danym kraju, a po niej

breakfast of dreams
Placek drożdżowy z dżemem 146

czasu piekę bardzo często, to nie chce mi się nawet piec na tygodniu. Tym bardziej, że obowiązków ci u mnie dostatek. Tak więc, poszłam na łatwiznę i zrobiłam placek drożdżowy:) Czy łatwizna? Można by polemizować na ten temat, w każdym bądź razie szybko i bez wysiłku upiekłam "drożdżówkę" z dżemem. I przy okazji miałam czas na inne zajęcia, gdy moje(...)pozostała mąkę. Wszystko energicznie wyrabiam dopóki, dopóty nie zacznie odstawać od ręki. Gotowe ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na ok 1 godz w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przekładam połowę ciasta na blachę wysmarowaną  masłem, rozsmarowuję dżem i przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200'C, potem zmniejszam do 180'C i wstawiam ciasto na jakieś

Ciasteczkowy Potwór
Pyszne drożdżowe bułeczki 176

 składniki ( na ok. 14-16 bułeczek) :  3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniego mleka 1 torebka suchych drożdży (7g) lub 4 -5 dag świeżych

w mojej kuchni
Świąteczne rogaliki 224

każde Święta u mnie w domu oprócz pierników robiliśmy malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach . Składniki(...)ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy tylko pilnować, żeby drożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy ciasto i wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Nożem tniemy

Ciastkozercy
Fougasse mistrza Hamelmana 211

Uwielbiam domowe pieczywo, dlatego postanowiłam dołączyć do akcji - marcowej piekarni organizowanej przez Anię.  Pierwszy raz w życiu robiłam coś takiego, ale chlebki wyszły tak pyszne

Z miłości do słodkości
Maroko - Baghrir, czyli drożdżowe naleśniki z semoliny 131

wielkimi fanami wszelkich naleśników. Na blogu znaleźć można przepisy na  drożdżowe naleśniki ze Spreewaldu ,  ziemniaczane naleśniki z powidłami i makiem ,  węgierskie palacsinty z wiśniami i makiem  czy  naleśniki z mąki jaglanej, ryżu i bananów z Beninu . Tym razem przyszedł czas na marokańskie drożdżowe naleśniki z semoliny, czyli baghrir.  Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach(...)różanej lub ekstraktu migdałowego) - pokrojone w malutkie kosteczki wegańskie masło Przygotowanie: 1) Do miski przekładamy semolinę. Dodajemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Dokładnie mieszamy.  2) Wlewamy wodę i ciasto miksujemy blenderem, aż będzie jednolite. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 3) W międzyczasie syrop klonowy mieszamy z wodą z kwiatów pomarańczy (lub wodą różaną, ewentualnie ekstraktem migdałowym

Roślinożerni urlopowicze
Chlebek na poolish z garnka 176

lipcu Amber zaproponowała upieczenie w swojej piekarni pszennego chlebka na zaczynie drożdżowym (poolish) z dodatkiem zakwasu pszennego według receptury Zorry. Chlebek ma ładny miękisz. Być może byłby jeszcze ładniej wyrośnięty, gdybym użyła wyższego naczynia do pieczenia 😉 Przykrycie pokrywką sprawiło, że wyszedł też płaski 😉 Smakuje jak dobrze osolone pieczywo na drożdżach. Zabrakło mi kwaskowatego smaku pieczywa na zakwasie. Mam wrażenie(...)mąki pszennej typ 550 50 g wody 1 kulka świeżych drożdży (użyłam 3 g) zakwas pszenny 70 g mąki pszennej typ 550 70 g wody 5 g zakwasu pszennego ciasto końcowe zakwas i poolish 175 g wody 200 g mąki pszennej typ 550 (musiałam dodać dużo więcej, bo ciasto było bardzo płynne) 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 9 g soli

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb orkiszowy na zakwasie i wodzie z ogórków 157

pierwszym roku istnienia bloga Weekendy w domu i ogrodzie opublikowałam przepis na drożdżowy chleb z wodą z ogórków kiszonych . Ostatnio zjadam tych ogórków olbrzymie ilości i postanowiłam wodę z nich wykorzystać do upieczenia chleba na zakwasie. Pierwsza próba wypadła rewelacyjnie. Chleb pachnie kiszonymi ogórkami nawet tydzień po upieczeniu i po zrobieniu z niego grzanek. Składniki : 430 g mąki orkiszowej(...)ogórków. W dużej misce wymieszać mąki z zakwasem. Dolać wodę z ogórków kiszonych i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeśli wody macie mniej, można dolać wodę. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 1-2 godziny. Włączyć piekarnik na 210 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki z jagodami 214

swoich zbiorach przepisowych znalazłam właśnie ten dzisiejszy...najwspanialsze drożdżowe bułeczki z jagodami <3 Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Wbrew pozorom jest bardzo prosty a bułeczki wychodzą mega smaczne :) Temperatura pieczenia : 180C Czas pieczenia:  20-25 minut Składniki: 450 g mąki 20 g drożdży 80 g cukru pudru 150 ml mleka 1 opakowanie cukru pudru 3 żółtka(...)mąki odkładamy na kruszonkę. Resztę wsypujemy do miski. Dodajemy pozostały cukier puder, mleko, cukier wanilinowy, szczyptę soli, 3 żółtka, 60 g rozpuszczonego masła oraz wyrośnięty zaczyn.  Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, kroimy je na kawałki. Z każdego uformuj wałek taki jak na kopytka i pokrój na grubsze kawałki, żeby powstały kwadraty. Rozłóż je na blaszce

Różne smaki w kuchni
Kruszonka – przepis – najlepsze proporcje! 2705

Kruszonka – Przepis – Wykonanie: Miękkie masło, mąkę pszenną oraz cukier puder wrzuć do jednej miski. Za pomocą dłoni wyrabiaj ciasto przez kilka minut, najpierw je ściskając, by tworzyło zwarte ciasto, a na koniec rozkruszając na mniejsze kawałki. Jeśli chcecie, by kruszonka była bardziej zwarta i tworzyła większe grudki, to możecie dodać nieco więcej masła. Czasami, by kruszonkę łatwiej dało się(...)dodać nieco masła. Jeśli uważamy zaś, że jest zbyt ‘mokra’ to podsypujemy odrobinę mąki. Kruszonka idealnie nadaje się do posypania wierzchu zapiekanych owoców czy też jako uwieńczenie drożdżowego placka. Wedle uznania można cukier puder zastąpić cukrem zwykłym lub brązowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Kruszonka – przepis – najlepsze proporcje! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Drożdżowe babeczki z kruszonką 152

dowolnym dżemem, świeżymi owocami lub czekoladą. Upieczone w formie do muffin zyskają dodatkowo na wyglądzie :) U mnie babeczki nadziane dżemem jagodowym. Polecam! Przepis jak zwykle z  Moich Wypieków. Drożdżowe babeczki z kruszonką Składniki na 10 sztuk: 230g mąki pszennej 14 g świeżych drożdży 50g cukru 125ml mleka 2 żółtka 50g roztopionego masła łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Na kruszonkę(...)łyżkę mąki i mieszamy. Powstały zaczyn wlewamy do wgłębienia w mące, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe mleko, cukry, żółtka oraz masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 10 części. Każdą część formujemy

Smak mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania