Bułeczki drożdżowe z czekoladą Witajcie. Ponieważ ja nie bardzo lubię słodycze to nie zabierałam się za ich robienie. Na przepis trafiłam w necie na stronie ww.coolinarnie.pl. Stwierdziłam, że spróbuję dogodzić moim domownikom gdyż ostatnio mam wolne od szkoły a i czasu troszkę więcej. Pozwolę sobie pożyczyć przepis od autorki i napisać tutaj po kolei co i jak. Mam nadzieję(...)cukru - 1 łyżka mąki - 1/3 kostki drożdży Przygotowanie: Do podgrzanego mleka wsypałam łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodałam drożdże. Wszystko rozpuściłam i zostawiłam zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe składniki na ciasto wsypałam do miski i dodałam wyrośnięty zaczyn. Dość długo zagniatałam ( 10 - 15 minut). Możliwe, że trzeba będzie dolać trochę mleka aby ciasto było elastyczne i lekko się ugniatało. Pozostawiłam znowu
Tanio smacznie i prostoKomentarz oczywiście nie jest potrzebny. Jedna z naszych najlepszych. Dodatki? Freestyle. Improwizujmy więc: Składniki 2 szkl mąki pszennej+ trochę do podsypania stolnicy 3/4 szkl letniej
OliveandThymeBulki na maslance w sam raz na śniadanie ... Te pyszne, mieciutkie lekko miodowe buleczki pochodzią z blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Bulki na maslance 1 opakowanie suszonych
w mojej kuchni...piszę do Pana zaabsorbowana. Pańską rolą, rzecz jasna! Wróć... To znaczy, rolami! Wspaniale Pan aktorzy, Panie Rabarbarze. A jak się Pan komponuje z innymi towarzyszami! Idealnie
W kuchni Karmel-itkiCzas na weryfikowanie sensu swych przyzwyczajeń. Takich jak to, że niedziela - dniem wypieków drożdżowych. Od dni pięciu, poranki są niedzielne. Zapewniają warunki cieplarniane i niestety izolacyjne. Wszystko z dotychczasowych ram się wymknęło. Znaczenie mają statystyki zachorowań, przytłaczające. Nie daty w kalendarzu. Myślami jestem z tymi, których ostatnio nie widuję. A i zerkam do sprawdzonych przepisów, niektóre przywołują wspomnienia(...)Oddzielnie roztrzepujemy jajko i wlewamy je do miski z drożdzowym zaczynem, mieszamy. Nastepnie wlewamy roztopione i przestudzone masło. Przesiewamy do wymieszanych składników mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy dłonią ciasto - powinno być mięciutkie i pulchne. Po krótkim zagniataniu nie lepi się do dłoni, gdyby było jednak zbyt wilgotne, można dosypać troszeczkę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem wkładamy do piekarnika
Kronika Piekarnikamisie miksera (drożdże rozkruszamy). Składniki dokładnie mieszamy lub wyrabiamy mikserem z hakiem, stopniowo dolewając wodę. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 h, można je zrobić wieczorem i odstawić na całą noc, a upiec rano. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, lekko oprószoną mąką i chwile wyrabiamy. Formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)zrobił się mokry. Idealnie smakuje ze świeżo zrobionym domowym masłem . :) Smacznego Uwagi Przepisy, które polecam : Przepis na pyszny chleb z dodatkiem mąki krupczatki i ziarnami. Bułki pszenne Bułki drożdżowe z kruszonką Pyszne rogaliki śniadaniowe Artykuł Chleb pszenny na drożdżach pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamPrzepis na drożdżową chałkę z dżemem zamieniłam w przepis na te okrągłe drożdżowe bułeczki, które zjedliśmy z ciepłym mlekiem i na śniadanie, i na kolację. Pieczenie było wyjątkowe, gdyż po raz pierwszy przy kuchennych czynnościach towarzyszyła mi córa, która coraz bardziej rozpycha mi się w kuchni. Jak tylko widzi, że coś zaczynam przygotowywać, siada na kuchennym blacie i oferuje chęć(...)zawsze to, co robi sie razem lub z myślą o kimś. Składniki zaczyn 2 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki brązowego cukru 9g suszonych drożdży 150 ml ciepłego mleka ciasto 370 g mąki tortowej 90 g masła 50 g cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 2 małe jajka 60 ml oleju ryżowego 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy konfitura
Raj dla Podniebieniasmaczne. Placki na drożdżach doskonale smakują z gulaszem, ale z kleksem śmietany też będą wyśmienite. Z tej ilości wyszło ok. 25 sztuk, placków ziemniaczanych wszystko zależy od wielkości placków. Drożdżowe placki ziemniaczane będą częściej gościć na naszym stole. 1 kg ziemniaków, 1/3 szklanki mleka, ok. 50 g dag drożdży, 2 jajka, 6-8 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru sól(...)białek, delikatnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużo oleju i na gorący tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane najlepiej dużą łyżką- 1 na 1 placuszek. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podawać placki ziemniaczane na drożdżach z kwaśną śmietaną, my podawaliśmy z pysznym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: – 550 g mąki pszennej – 1 jajko – 250 ml mleka – 100 g cukru – 100 g masła – 3 dag świeżych drożdży
I LOVE LIFESkładniki: – 550 g mąki pszennej – 1 jajko – 250 ml mleka – 100 g cukru – 100 g masła – 3 dag świeżych drożdży
I LOVE LIFESkładniki: – 550 g mąki pszennej – 1 jajko – 250 ml mleka – 100 g cukru – 100 g masła – 3 dag świeżych drożdży
I LOVE LIFEMacie ochotę na coś słodkiego? Bardzo proszę. Drożdżówka. Zrobiłam z białym makiem, ale wiem, że niełatwo go dostać. Ostatnio mąż wypatrzył w Lidlu.
Agusiowe smakołykiJest to chyba najłatwiejszy i najszybszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić chlebki do pieca, bez wyrastania. Możecie użyć dowolnej mąki
Smakołyki AsiOstatnio miałam jakąś ochotę na pieczenie drożdżówek..i znów oto są, a raczej były, bo robiłam je jakiś czas temu. .. 40 dag mąki
Moje domowe kucharzenie