ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:880/1072)

Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 245

W tamtym roku był placek do barszczu, więc w tym postanowiłam coś zmienić. A że jestem leniwa, to chciałam zrobić wcześniej, zamrozić i wyciągnąć w święta

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżówki z białym serem i jagodami 297

Od dłuższego czasu miałam zamiar upiec jagodzianki, na które przepis znajdziecie tutaj . Dlatego, gdy zobaczyłam, ze w kolejnej akcji Wypiekania na śniadanie organizowanej na FB mają

Z miłości do słodkości
Urywki historii i kawałki ciasta. Maczane w oliwie. Focaccia. 216

Jej historia sięga ponad 2000 lat . To jeden z najstarszych gatunków pieczywa. Uważa się, iż przepis podstawowy ma pochodzenie etruskie. Choć wiele wskazuje też na to

KUCHARNIA
Bułki pszenne 270

W sobotę razem z córką upiekliśmy nasze pierwsze bułki pszenne z kreska takie jakie ja pamiętam z dzieciństwa, pachnące chrupie. Cały przepis wzięłam z bloga który

Basia w kuchni
Drożdżowe gofry typu belgijskiego 170

Czy mi się wydaje czy dawno nie było tematów śniadaniowych? Dziś zatem zapraszam na śniadanie! :) Nadal uważam, że najlepsze gofry to te, które możecie zrobić przy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Drożdżowe bułeczki – mini chlebki 173

przepisem na mini chlebki. Gdy przygotowywałam ten przepis myślałam oczywiście o koszyczku, święconce… Ale tegoroczne święta niestety są zupełnie inne. Jednak takie mini chlebki, a w zasadzie proste drożdżowe bułeczki w formie chlebków , możecie spokojnie przygotować na śniadanie i zjeść z ulubionymi dodatkami Pyszne, proste w przygotowaniu mini chlebki sprawdzą się tu doskonale. Ja najczęściej podaję je z dżemem(...)mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok, aby nasz zaczyn „ruszył”. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, zaczyn, olej, cukier, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko. Ciasto wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy dobrze ręką. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny). Po tym czasie formujemy z ciasta

Słodkie okruszki
Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe 185

Pyszne drożdżowe bułeczki na wzór cynamonowych rollsów w jesiennym wydaniu - z dodatkiem puree z dynii. Dzięki dyniowemu dodatkowi zawijańce mają nie tylko cudny pomarańczowy kolor, ale są mięciutkie i bardzo puszyste oraz dłużej zachowują świeżość. Bułeczki upiekłam ze zdrowszej mąki orkiszowej, a połowę stanowi bogata w błonnik mąka pełnoziarnista. Wnętrze bułeczek - cynamon i czekolada zadowolą wszystkich łasuchów. Idealne na drugie(...)posmarowania Przygotowanie: puree z dynii przygotować wg  tego  przepisu drożdże rozmieszać z 1 łyżką mleka do upłynnienia w rondelku podgrzać mleko z masłem wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości w międzyczasie rozpuścić dodatkowe masło i zetrzeć na grubych oczkach tarki czekoladę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żytni chleb na zakwasie 126

kolejnych udanych prób i w ten sposób zrozumiałam zakwas a on zrozumiał mnie. Mieliśmy wtedy miłość. Zapomniałam na kilkadziesiąt długich miesięcy o zakwasie, o chlebie i doraźnie piekłam wypieki drożdżowe.  Mając tyle wolnego czasu uznałam za słuszne by przypomnieć sobie tę relację. Nastawiłam ponad tydzień temu, po północy, zakwas i troszczyłam się o niego jak o największy skarb. Karmiłam(...)się o niego. Podglądałam. Przekładałam w coraz cieplejsze miejsca, w końcu nastawiłam piekarnik, wystudziłam nieco i dałam mu pobyć w cieple przez noc. Wczoraj rano wstawiłam do pieca wyrośnięte ciasto. Kiedy pod wpływem bardzo wysokiej temperatury zaczął szalenie rosnąć. Pękać. Zakochałam się w nim.  Składniki: Zakwas: Przez tydzień codziennie o tej samej porze mieszałam 50 gram mąki żytniej

Mango Papaja
Racuchy z jabłkiem 164

Jeżeli najdzie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do usmażenia drożdżowych racuchów. Idealnie smakują podane na ciepło i posypane dużą ilością cukru pudru. Jak dla mnie racuchy muszą mieć w środku kawałki jabłka, dzięki którym nabierają lekkiej wilgoci i są smaczniejsze 😊  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 2 niepełne szklanki mąki pszennej (250 g) 4/5 szklanki letniego(...)mąki dodać szczyptę soli, masło, żółtko, pokrojone jabłko i wlać rozczyn. Za pomocą łyżki, składniki połączyć ze sobą (masa powinna być dosyć gęsta). Następnie miskę przykryć czystym ręcznikiem i ciasto pozostawić w ciepłym miejscu (na 20-30 minut do podwojenia masy). W rondelku lub na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 racuch = 1 łyżka

Ugotować
Chleb szafranowy z Kornwalii 143

Zachodnie hrabstwa Anglii słyną ze swoich wypieków drożdżowych, z których na szczególną uwagę zasługuje ten tradycyjny chleb szafranowy. Dodatkiem do niego jest zwykle dżem i kwaśna śmietana.Ma piękny słoneczny, żółty kolor. Składniki na chleb szafranowy: 1/2 łyżeczki nitek szafranu 150 ml wody do zalania nitek szafranu 2 łyżeczki suszonych drożdży  1/2 łyżeczki cukru 150 ml letniego mleka(...)kostkę masło i ugniataj, aż do uzyskania masy o grudkowej konsystencji. Wymieszaj ze skórką otartą z cytryny i brązowym cukrem. Napar szafranu przecedź do miski, dodaj rozpuszczone drożdże. Ciasto dokładnie wyrób. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej foremki, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min do wyrośnięcia. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do tem 220 C, następnie

Apetyczna babeczka
Bułki ogórkowe na drożdżach 109

Bardzo dobre bułeczki z dodatkiem domowych ogórków kiszonych i zalewy. Smak i zapach iście ogórkowy, więc takie pieczywo smakuje tylko z wytrawnymi dodatkami. Składniki : - 1,5

Przepisy Mikołaja
Bagietka 182

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne i chrupiące bagietki. Z przepisu wychodzą 2 sztuki, ale u nas trzeba będzie dorabiać, bo szybko zniknęły :) Składniki

Zainspirowana w kuchni
Bajgle! 143

Domowe pieczywo wcale nie jest takie trudne do wykonania jak sądzicie. Dzisiaj robimy bajgle. Ja  swoje piekłam już jakiś czas temu i to późno w

SMYKWKUCHNI
Mini drożdżówki z budyniem 160

 Pyszne, mięciutkie drożdżówki z budyniem... cóż więcej mogę o nich powiedzieć... oprócz tego, go zdecydowanie je polecam :) Składniki: 20 g drożdży, 40 g margaryny, 2

Aga w kuchni