Dziś wracam do przepisu na buchty, czyli puszyste drożdżowe bułeczki połączone ze sobą bokami. Przepis na buchty w wersji bez nadzienia już jest na moim blogu, ale zdjęcie nie jest zbyt zachęcające (robione naprawdę późno przy kiepskim oświetleniu), więc może tym razem uda mi się Was przekonać do wypróbowania przepisu, bo bułeczki są grzechu warte :) Tutaj z nadzieniem ze śliwek(...)rozczyn, jajka, resztę lekko ciepłego mleka i pozostały cukier. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrobić, następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 0,5-1h. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat/ matę silikonową i podzielić na równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk. Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta
Domowa Cookierenka AgiDziś na blogu kolejny chlebek z patelni, tym razem wypatrzony u Beaty ze Starych garów . W dzisiejszym poście nasza kulinarna podróż dotarła do
Kulinarne przygody Gatitysame duże. Kupiłam więc dużą, rodzinną. Jarek dziękuje za dzisiejsze zakupy. Chleb drożdżowy. Taki do zjedzenia na dziś, ew jutro, bo jak to chleby prosty drożdżowe, szybko usychają. Aromatyczny i lekki. Pieczenie w doniczce nadało mu niesamowicie chrupiącą skórkę. Przepis na prostokątną doniczkę o wymiarach: 29/16/14 (długość/ szerokość/ głębokość) Możecie użyć trzech mniejszych doniczek(...)drobno szczypiorku 1 łyżeczka siekanej drobno natki pietruszki 1 łyżeczka siekanej świeżej szałwii 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych płatków chili Z podanych produktów wyrobić miękkie sprężyste ciasto. Należy porządnie wyrobić chleb. Można ręcznie, lub mikserem albo w maszynie do chleba. Odstawić do wyrastania na około 1godzine i 30 minut. Po tym czasie chleb powinien
Piekarz-Kucharz-GarkotłukRacuchy drożdżowe na zsiadłym mleku, niby nic wymyślnego, ale smaczne, łatwe do zrobienia i można łączyć z ulubionymi dodatkami. W środku mogą być z jabłkami, czy też tak jak u mnie z brzoskwiniami. Racuchy dobrze smakują posypane cukrem pudrem, polane miodem lub z dowolną konfiturą. Składniki: 3 jajka 200 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży(...)jednolitą masę, tak by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Brzoskwinie lub jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Nie chłoną zbyt dużo tłuszczu. Po usmażeniu obsypać cukrem pudrem lub podawać według uznania
Kuchcik gotujeDziś mam dla Was krótkie zestawienie karnawałowych słodkości, które pojawiły się dotychczas na blogu. Choć ten rok nie będzie obfity w imprezy, karnawałowych wypieków nie może
Fascynacje AniDziś mam dla Was krótkie zestawienie karnawałowych słodkości, które pojawiły się dotychczas na blogu. Choć ten rok nie będzie obfity w imprezy, karnawałowych wypieków nie może
Fascynacje AniBAGIETKA CZOSNKOWA 🥖 Idealnie chrupiąca skórka, miękki środek, pyszne masło czosnkowe... Smakuje jak ta z 🐞 (no, w sumie lepiej). Jeżeli jesteście jej fanami to koniecznie ją zróbcie
CzarnawisienkaPyszne rogaliki z nutellą.Oczywiście nadzienie może być dowolne, ale skoro dziś Światowy Dzień Nutelli to i rogaliki są z nutellą. 50 g świeżych
Moje domowe kucharzeniePrzepis na bułki pochodzi ze strony Sprawdzona Kuchnia . Są one bardzo łatwe w przygotowaniu. Długo utrzymują świeżość, i są naprawdę smaczne. Takie typowe bułki a nie
Mam apetyt na ...Pizza z owocami? Czemu nie! Ale nie jest to taka zwykł pizza, a bezglutenowa - z mąki ryżowej oraz owsianej. Do tego kruszonka z płatków kasztanowych, no
Kuchnia MagdaLenyProsty przepis, wspaniały efekt. Włoskie paluszki chlebowe doskonale nadają się do podgryzania w ciągu dnia i na długie filmowe wieczory, choć w tym drugim przypadku chrupanie
babka w formiechleb z serwatką na pokrzywie Chleb z serwatką składniki na duży bochenek 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru
Miód i pieprzW piątek wraz Dziewczynami: Ania z bloga http://
Kuchnia PrezydentowejNowy 2015 rok zaczynamy w naszej comiesięcznej piekarni u Amber w hiszpańskich rytmach. Tym razem na tapecie jest rustykalny chleb hiszpański, wybrany dla nas
Kulinarne przygody Gatity