Prosty chleb nie wymagający formowania. Można go upiec w takiej formie jaką akurat mamy pod ręką. Dzięki temu, że jest płaski i puszysty można go kroić
MohiellaPyszne wianuszki z truskawkami (lub innymi owocami, które dacie). Wyglądają przeuroczo! Są niezwykle proste do zrobienia (jak większość moich przepisów), a jakie efektowne! Składniki na 10
CzarnawisienkaJakiś czas temu dostałam mąkę i olej kokosowy...a na blogu Grażynki znalazłam przepis na bułeczki kokosowe..i musiałam je zrobić...uwielbiam kokos...i oprócz mleka
Moje domowe kucharzenieJest w Krakowie pewna piekarnia, którą zawsze odwiedzam, ze względu na chleb z ziemniakami. Niestety Kraków jest daleko, a chleba by się pojadło... :) Znalazłam więc przepis
Z butelką mleczka w tlemuffina angielska z szynką, serem żółtym i jajkiem sadzonym ze szczypiorkiem, keczup, pomidor (inspiracja) Genialna była *.* Muszę częściej jadać takie śniadania, potem wstawię przepis. ;) Czasami
More food, love and dreamsKolejne mini rogaliki..wykonane przy pomocy rogalomanii ..Jestem bardzo zadowolona z tego produktu i na pewno nie raz z niego jeszcze skorzystam...mam już w planach
Moje domowe kucharzenieŚniadanie to podstawa! Jednak często próbujemy się od niego wymigać;) Aby jeść śniadanie z większym apetytem polecam pyszne, domowe rogale. Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie
Z miłości do słodkościzgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę i gotuj do miękkości. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Ugotowane warzywa zblenduj z nerkowcami, płatkami drożdżowymi, czosnkiem, podsmażoną cebulką i przyprawami. Makaron wymieszaj z sosem. Kolacja: Wrap z warzywami i fasolą [366 kcal/ W: 62,7 g/ B: 13 g/ T: 9 g] pełnoziarnista tortilla(...)ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pomarańczową stroną do dołu. Upiecz do miękkości, a następnie przestudź. Wydrąż miąższ i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę i wyrób dłonią gładkie ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Powstałą masę przełóż na papier do pieczenia i rozwałkuj cienko. Ciasto przełóż na blachę, nakłuj widelcem i podpiecz 15 minut w piekarniku nagrzanym
365 dni dookoła kuchniJakiś czas temu na kolację przygotowałam bułeczki pizzowe z przepisu znalezionego w sieci. Muszę powiedzieć, że wyszły świetne. Zrobiłam około 18 małych bułeczek, rozłożonych na dwie
Smaki Na TalerzuTe bułeczki są przepyszne! Delikatne i puszyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Skórka pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień po wypieku. Są idealne na
Smaki ArmineCzy może być coś lepszego jak świeże domowe pieczywo? U mnie w domu dość często piekę chleby czy bułki, zazwyczaj wtedy kiedy zapomnimy kupić pieczywo w
SMYKWKUCHNITak jak kiedyś wspominałam, postanowiłam zrobić pączki na mące krupczatce. Najpierw miałam użyć w całości tylko tej jednej mąki, później stwierdziłam, że może jednak nie będę
Kuchnia w czekoladzieW zeszły weekend z przyczyń technicznych nie udało mi się wstawić postu z bułeczkami z przedziałkiem na wyznaczony czas..tym razem już się udało.Te bułeczki
Moje domowe kucharzenieKolejne wypiekanie na śniadanie i maślane bułeczki z tego przepisu.Polecam, bułeczki bardzo smaczne, ja dodatkowo nadziałam je wiśniami. Razem ze mną bułeczki piekły.. 600 g
Moje domowe kucharzenieBardzo lubie drozdzowe buleczki nadziewane owocami lub serem,sa podzielne,a nadmiar zawsze mozna zamrozic.Za babkami drozdzowymi nigdy nie przepadalam i nigdy ich nie pieklam.Dopoki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!PIKNIK W STYLU FRENCH FRANCUSKIE TOSTY NA WSPÓLNIE SPĘDZONY CZAS DZIEŃ DOBRY! ;-))) Uwielbiam! Pycha! Pycha! I jeszcze raz PYCHA! ;-))) Najukochańsze przeze mnie tosty francuskie, przygotowane z domowej chałki drożdżowej, z syropem klonowym, chrupiące i z całą masą przepysznych owoców sezonowych. Kwaśna czarna porzeczka, słodkie aż czarne czereśnie, soczyste maliny i truskawki! Ach!!! Idealny posiłek, który możecie zabrać ze sobą(...)mlekiem. Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże z mlekiem. Dodaj rozpuszczoną w rondelku Optimę Omega 3. Jaja roztrzep z cukrem i wanilią, dodaj do miski. Dodaj miód. Całość zagniataj. Ciasto powinno być długo wyrabiane minimum 30 min. Odstaw na 1 godzinę. Przełóż do formy do pieczenia na chałki, jeśli takiej nie masz, zapleć warkocz i piecz na blaszce. Temp
SMYKWKUCHNIPropozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem drożdżowym. Słód dał charakterystyczny, wręcz nietypowy, ciemny kolor miąższu i specyficzny zapach, wyczuwalny zwłaszcza wtedy, kiedy bułki były jeszcze ciepłe. Skórka wyszła raczej delikatna. Miąższ dość miękki, a bułki zachowały świeżość stosunkowo długo - jeszcze(...)posmarowanie bułek Przygotowanie bułek: W dużej misce umieść najpierw zaczyn, wodę i olej. Dodaj potem składniki suche: przesianą mąkę, słód i sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto nie będzie mocno zwarte, możesz mieszać zwykłym mikserem. Kontynuuj mieszanie 12 minut, po czym odstaw pod przykryciem na 20 minut. Wyłóż ciasto na blat roboczy. Podziel na 9 części
Grahamka, weka i kajzerka"W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle" ... mieliście okazję przekonać się o tym sami??? Jesień, złota polska jesień.... kocham tę porę roku za kolory jakimi
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBułeczki "ogony pawia" 12 sztuk SKLADNIKI 300 ml mleka, 9 dag masła, 65 dag mąki typ 550 lub 650, 1 łyżeczka drożdży instant, 1 łyżeczka soli
w mojej kuchniZ cyklu Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu Małgosia wspólnie z Pauliną wybrały dla nas bardzo aromatyczny
Kulinarne przygody Gatity