Paluchy czosnkowe to świetna przekąska. Dobrze smakują na ciepło, ale też na zimno. Super dodatek do zup, albo do piwa. Będą też idealne do
Agusiowe smakołykiChleb nr 2 jest szybszy i łatwiejszy do zrobienia nr 1, ale coś za coś To znaczy jest pyszny, mięciutki ale inny, nie ma chrupiącej
greenscarfZapraszam Was na pyszne śniadanie. Oczywiście można zjeść również na kolację ;). Zdrowe, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Bułeczki żytnio-pszenne. Domowe pieczywo smakuje dużo lepiej
TrufelkowoGruzji? Ja tylko jeden raz, chaczapuri, to zdecydowanie narodowa potrawa za raz obok chinkali - charakterystycznych pierożków z mięsem i rosołem, nota bene przepysznych! Chaczapuri imeretyńskie to rodzaj placka drożdżowego wypełnionego serem. W Gruzji chaczapuri je się ciągle, podają je na śniadanie w hotelu, świeżo wypiekane, nie wiem czy wiesz ale Gruzja słynie z niesamowicie dobre pieczywa, wszędzie jest(...)rodzaje sera: koryciński i ze Strzałkowa śmietankowy, te dwa sery na prawdę bardzo dobrze oddają smak prawdziwego gruzińskiego chaczapuri. Oczywiście ser to jedna rzecz ale druga to ciasto! Bardzo chciałam odtworzyć smak tego prawdziwego niewiarygodnego ciasta gruzińskiego, podczas rozmowy z jednym z właścicieli restauracji gruzińskich dowiedziałam się jaka mąka jest używana do wypieku - używa się mąki pszennej tortowej. Resztę musiałam
SMYKWKUCHNIDrożdżowy chlebek czekoladowy ze śliwkami można inaczej nazwać drożdżową roladą czekoladową ze śliwkami. Najlepszy jest w dzień upieczenia. Można go przygotować w bardziej świątecznej wersji i dodać cynamonu lub przyprawy do piernika. W związku z tym, że w chlebkach nie ma żółtek, to chlebek na następny dzień i w kolejne szybko staje się suchy. To właśnie śliwki i siekana czekolada(...)ostudzenia. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać mleko z masłem, dodać kakao, roztrzepane jajko, mleko w proszku i zaczyn. Wszystko wymieszać łyżką, posypać dłonie mąką i zacząć wyrabiać ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Gładkie i elastyczne ciasto uformować w kulę i przykryć miskę ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na około 1,5 godziny. Śliwki pokroić na mniejsze
Passions hobbies lifeDziś przedstawiam Wam świetną przekąskę nie tylko do szkoły, ale również na imprezę. Zbliżają się Andrzejki, niedługo zagości sylwestrowe szaleństwo, więc ta propozycja może się niektórym
Fabryka pomysłówDziś mija dokładnie 7 lat od pierwszego postu na tym blogu! Co za piękne urodziny :) Z tej okazji mam dla Ciebie pyszne dwukolorowe brioszki idealne na
Delicious Placeorzechowym. Uwielbiamy przepisy na domowe słodkie pieczywo, od chleba dyniowego po chlebek bananowy. Jeśli jesteś fanem domowego chleba, zrobienie tego bochenka Brioche jest konieczne! Brioche to lekko słodki chleb drożdżowy ze sporą ilością tłuszczu, który nadaje mu delikatnej miękkości. Chlebek Brioche pochodzi z Francji (kiedyś mam nadzieję, że spróbuję w oryginalnym miejscu pochodzenia). Brioche (zarówno ta pleciona jak nasza rodzima(...)minut. Następnie mieszamy oddzielnie mąkę z cukrem, solą, wanilią. Zalewamy rozczynem, chwilę mieszamy, a następnie dodajemy roztopiony olej i zagniatamy. Po dokładnym wyrobieniu, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta odrywamy kulki, które wykładamy do foremki i odstawiamy jeszcze na 20 minut. Następnie smarujemy wierzch mlekiem roślinnym lub wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Następnie
rabarbarowoDrożdżowki z serem kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 500 gram mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 60 gram drożdży 1 jajko całe 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 70 gram masła
Kuchnia smakówBułeczki na śmietanie upiekłam dla córki, która była chora i nie chciała nic jeść. A jedyne co mogło ją skusić to coś słodkiego co sama bym
Amatorka kuchennaCiekawa jestem czy już ktoś myśli o tym co podać na Wielkanoc. My już się nad tym zastanawiamy i póki co przeglądamy Nasze przepisy z ubiegłych
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiChleb piekę bardzo rzadko, chociaż po przygotowaniu chleba dyniowego postanowiłam robić to częściej. Chleb z tego przepisu jest cudownie mięciutki, delikatny w smaku i ma
W poszukiwaniu inspiracjiCzas na recenzję absolutnego hitu dyskontów i marketów czyli mięs wolno gotowanych. Dla mnie jest to produkt roku 2017 ponieważ jest unikalny, innowacyjny i dostępny dla
Kuchnia PROzdrowotnaŹródłem inspiracji do stworzenia tych bułeczek był przepis na "Cocas de patata" czyli przepis na słodkie bułeczki z Majorki. Bułeczki wychodzą przepyszne, naprawdę :) są leciutkie, puszyste
Gotowanie...to proste !Wspaniałe placuszki na śniadanie i kolacje. Można dodać kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży
Różne smaki w kuchni