ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:897/1072)

Bułeczki z czosnkiem 193

Puszyste, mięciutkie bułeczki z maślano - czosnkowym nadzieniem. Pyszne :). A zapach jaki roznosi się w kuchni podczas pieczenia i po wyjęciu ich z piekarnika - nie do opisania

Opowieści z piekarnika
Chleb z semoliny z nasionami w kwietniowej piekarni 234

Tym razem przepis na chleb Amber wybrała wspólnie z Daną z bloga Leśny Zakątek . Chleb miał być rodzajem pieczywa tostowego. Mnie taki niestety nie wyszedł 😌 Smakuje

Weekendy w domu i ogrodzie
Paszczaki 173

Paszczaki, to nasz autorski pomysł na bułki drożdżowe z uśmiechem. Każda  ma inny uśmiech , każda z nich coś innego wyraża a co, to kwestia wyobraźni :)    Składniki: -ok. 1/2 kg mąki 405 lub 450 -250 ml ciepłego mleka -5 jajek -4 dkg drożdży -6 łyżek cukru -5 dkg masła -szczypta soli -aromat, cukier trzcinowy do posypania bułek(...)trzech żółtek i jednego jajka dodajemy pozostały cukier i miksujemy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, szczyptę soli, aromat i połowę pozostałej mąki i miksujemy. Dodajemy resztę mąki, wyrabiamy ciasto, na końcu dodajemy stopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na stolnicę, formując wałek. Dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy kulkę. Z każdej kulki formujemy

Maminek kulinarny
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem w cynamonie 174

Zapach piekących się rogalików drożdżowych z jabłkowo- cynamonowym nadzieniem dociera do każdego zakamarka w domu i sprawia że robi się  jakby cieplej i milej... A długie ciemne wieczory, wiatr i deszcz za oknem wyostrzają apetyt na słodki "comfort food", który z kubkiem gorącej herbaty, ciepłym kocem i książką są nieodłącznym elementem jesiennego wypoczynku. Wspomniany termin "comfort food" ma dość(...)przypomina miłe chwile, to najskuteczniejszy sposób na chandrę, przygnębienie, a nawet poczucie samotności. I ja w 100% się z tym zgadzam. A wy, macie własną listę "comfort food"? Składniki: Ciasto:   400 g mąki pszennej 25 g drożdży 100 ml ciepłego mleka 50 g cukru + 1 łyżeczka do zaczynu 80 g masła 2 jajka szczypta soli Nadzienie: 2 małe jabłka

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb drożdżowy z garnka 213

Ostatnio goszczą u mnie chlebki na zakwasie ale czasem zdarza mi się upiec ten prosty chlebek drożdżowy. I przyznam, że zostaje szybko zjedzony z samym masełkiem. Nie ma przy nim dużo pracy. Można dodać do niego ulubione ziarenka albo dodatki smakowe np. w postaci czarnuszki czy ziół. Ja swój chleb piekę w takim starym garnku z grubym dnem, w którym(...)olej, czarnuszkę i sól, przemieszać. Dodać mąki i wymieszać aby składniki się połączyły. Potem miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Miska musi byc duża bo ciasto w lodówce będzie rosnąć. Rano ciasto podsypać mąką i krótko zagnieść. Uformować okrągły bochenek, podsypać go mąką i zostawić na ok 30-40 minut do podrośnięcia. Do piekarnika wstawić garnek

Monia miesza i gotuje
Pieczone pączki alla muffiny 183

Choć tłusty czwartek już za nami,  nic nie szkodzi zrobić pyszne puszyste pączki-muffiny pieczone nie smażone dzięki temu dużo lżejsze i mają mniej kalorii

Wanilia i Kardamon
Chleb pszenno żytni na zakwasie 159

Już pisałam wcześniej, że bardzo mi się spodobało pieczenie chleba, mimo że muszę się jeszcze o tym sporo nauczyć. Po łatwiejszych chlebkach drożdżowych przyszedł czas na chleb pszenno żytni na zakwasie… Najbardziej pracochłonne i stresujące w przygotowaniu chleba na zakwasie jest… wyhodowanie zakwasu. Zwlekałam z tym dość długo, ale w końcu skorzystałam z doświadczenia Liski ( http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html(...)pszennej chlebowej 11 g soli 1. Zakwas wymieszać drewnianą łyżką z wodą. Dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na 20 minut. Dodać sól i wyrabiać ciasto około 10 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski na 2,5 godziny i w połowie tego czasu złożyć ciasto na pół. 2. Po tym czasie wyjmujemy

UgotujmyTo.pl
Jak dobrze zacząć dzień? 181

Znam jeden, świetny, niezastąpiony sposób. Świeżym pieczywem! Cudowny zapach będzie utrzymywał się w domu do obiadu, a Ty na śniadanie zjesz pyszne, ciepłe bułeczki. Przepis pochodzi

Brzuszki Łakomczuszki
Donuty a’la cinnabuns 35

uwielbia cinnabuns, pachnących, mięciutkich i przesłodkich? Ja na pewno się zgłaszam, dwoma rękami i brzuchem – uwielbiam ich smak. Jednak nie zawsze mam czas na ich oryginalną drożdżową wersje, nawet przy moim ukochanym robocie planetarnym. Ale nic straconego, szybkie w wykonaniu donuty załatwiają sprawę – są tak samo przepysznie pachnące cynamonem, mięciutkie w środku, a z wierzchu z chrupiącym zawijasem(...)wbijamy jajko oraz wlewamy rozpuszczone masło – mieszamy wszystko do połączenia. Do mokrych składników przesiewamy suche – mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon – wszystko mieszamy na jednolite ciasto.   Gotowym ciastem wypełniamy wcześniej przygotowaną blachę – można łyżką, ale mi ostatnio spodobało się wypełnianie blachy za pomocą rękawa cukierniczego – czysto i szybko. Wierzch każdego donuta polewamy odrobiną

Smaczna Strona
Chałka drożdżowa z bakaliami 112

Chałka - pachnąca masłem, z dodatkiem bakalii, nie za słodka, delikatna i pyszna. Cóż można chcieć więcej? No może tylko kubka ciepłego mleka i konfitury .... :) Przepis ze

Kocham..lubię..gotuję..
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 190

Zbliżają się Święta, więc nic dziwnego, że w grudniowej piekarni Amber piekliśmy Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny zaproponowany przez Gucia, autora bloga Kuchnia Gucia . Przez pewien

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe - świnki nadziewane salami 238

Pyszne i zdrowe bułeczki nadziewane salami ( lub kiełbaską, mortadelą, szynką, boczkiem, ... )  SKŁADNIKI 0,5 KG MĄKI 10 G DROŻDŻY 200 ML LETNIEGO MLEKA 1 PŁASKA

zielonacukinka
Chleb pszenno żytni z płatkami owsianymi 167

Pyszny domowy chlebek to nie lada wyzwanie. Najlepsze są te na zakwasie, ale jeśli trzeba na już, to moim sposobem też się uda :) Składniki: Na dwie

Kuchnia w czekoladzie
Bułki hamburgerowe 214

Bułki hamburgerowe... Domowe, złociste i pyszne! Miękkie, posypane ziarnami słonecznika. Idealne do burgerów. Polecam!   Składniki: 250 g mąki pszennej; 150 ml letniego mleka; 8 g

Gospodyni Miejska