Delikatne i puszyste bułeczki miodowe z maślano - miodową glazurą. Upiekłam je w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie , a przepis jest z Moich Wypieków [źr ódło
Moje domowe kucharzeniePrzekąska na imprezę lub na oglądanie filmu przed Tv. Smaczna, prosta, jedynie troszkę czekania wymaga, ale za to bardzo smaczna. Frankfurterki, delikatesowe, bez glutenu od Dudy
Gotowanie...to proste !Składniki: 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka otrębów pszennych; 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych; 1/2 szklanki płatków owsianych, górskich; 1/2 szklanki płatków
Gospodyni MiejskaLubicie domowe pieczywo? Ja je uwielbiam. Przypomina mi ono smak dzieciństwa :-) najbardziej lubię świeży chleb z chrupiącą skórką, posmarowany masłem i podany z kubkiem mleka - nic
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzczerze powiedziawszy na dzisiejszy obiad planowałam coś innego ale niestety nie dostałam w sklepie jednego składnika no i musiałam na szybko wymyślić coś innego. Wybór padł
Krakowskie smaki AniWstyd się przyznać, ale to moja pierwsza chałka..wcześniej nigdy chałki nie piekłam..i jak tylko dowiedziałam się ,że Małgosia w "Wypiekaniu na śniadanie "zaproponowała
Moje domowe kucharzenieHej!, zapewne mieliście do czynienia z zupami z proszku czy popularnymi fixami do dań. Pewnie kojarzycie ramę do smażenia z programu top chef :). Dziś właśnie będzie
Kuchnia PROzdrowotnaNie są to jagodzinaki, lecz można nazwać je borówczankami ;) To chyba najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek zrobiłam i jakie w życiu jadłam! Cudownie maślane i nadziane dużą
Delicious PlaceP.S. ;) Po powrocie z wakacji nie miałam siły i ochoty (sic!) szukać dodatkowych składników w okolicznych sklepach - wyczyściłam kuchnię z owoców, bo towarzystwo muszek owocowych
Lejdi of the housePierożki są idealne na kolacje, przekąskę do szkoły lub pracy lub na karnawał który jeszcze jest dość daleko chociaż czas szybko leci.. Składniki na 1
Gotowanie...to proste !proste potrawy z domowej kuchni babci były najlepsze na świecie! Wówczas babcie i mamy nosiły miano Master Szefów, a my się temu przyglądaliśmy, tudzież podjadaliśmy pokryjomu. Kruszyny z drożdżowych placków znikały jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. W przerwie na obiad umorusani, ale roześmiani wbiegaliśmy do kuchni, przynosząc ze sobą zapach wiatru i muśnięcia promieni słonecznych. Proste dania(...)słoik dżemu/ powideł łyżka masła szczypta cukru Jajka delikatnie ubić. Mąkę wsypać do miski, do mąki wrzucić szczyptę soli, jajka, mleko i wyrobić z tego łyżką gładkie i elastyczne ciasto. Kluski mają być "rzucane" na głęboką i osoloną wodę. Czyli przed wyrabianiem ciasta, wstawiacie na ogień garnek z osoloną wodą, z dodatkiem kilku łyżek oleju. Kluski rzucamy łyżką do gotującej
Kuchnia smakówMąż zażyczył sobie hamburgery, a że kupne bułki niespecjalnie mi smakują, to postanowiłam upiec swoje. Pierwsze mi nie smakowały, były za twarde, te smakują idealnie dlatego
Kuchnia w czekoladzieNowy rok przywitałam z mini hamburgerami zjadłam ich sześć sztuk:)) a co tam malutkie pachnące domowe jak się temu oprzeć. Długo szukałam przepisu taki co by
Basia w kuchniposzczególnych regionów naszego kraju. Kiedy pierwszy raz wzięłam ją do ręki, otworzyłam szeroko oczy ze zdziwienia... Każdy Polak wie, co to pizza i spaghetti... a znacie bomby w cieście śląskim, porkę z ciućkami, dzyndzałki, bulwiok albo zupę na gęsich pipkach czy ruchanki kaszubskie ? Zaskoczyły mnie nawet potrawy z moich rodzinnych stron! Myślicie, że wiedziałam, co to są legnickie(...)jarzębinówkę . Również chrzan znad Środkowej Warty z czarną porzeczką zapowiada się ciekawie. Nie uszły mojej uwadze mazurskie ciasteczka kardamonowe oraz szneki z glancem ze szpotu - drożdżowe bułeczki z kruszonką i lukrem zawinięte "w ślimaczka", przepis z rodzinnych okolic mojej mamy. W tym roku w piwnicy staną na pewno słoiczki ogórków królewskich z miodem . Wyobrażam sobie też minę
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki/12 sztuk: – 540 g mąki pszennej – 80 g drobnego cukru do wypieków – 3/4 łyżeczki soli – 10 g suchych drożdży lub 20
I LOVE LIFEMega puszyste, mięciutkie i maślane bułeczki wypełnione leśnymi jagodami. Do tego waniliowa kruszonka... po prostu poezja! To najlepsze jagodzianki jakie kiedykolwiek jadłam. Z tych proporcji wychodzi
Smakołyki AsiSkładniki/12 sztuk: – 540 g mąki pszennej – 80 g drobnego cukru do wypieków – 3/4 łyżeczki soli – 10 g suchych drożdży lub 20
I LOVE LIFEPyszny i prosty w przygotowaniu chleb , który smakiem przebija niejeden "piekarniany". Mięciutki, puszysty środek i delikatnie chrupiąca skórka, czyli to co lubimy w świeżym pieczywie najbardziej
Kolorowy PrzepisownikTłusty czwartek tuż tuż a u mnie pączki już dziś,bardzo dietetyczne,bo z piekarnika. Ktoś może powie,że z piekarnika to nie pączki, prawdziwe smaży
Kolorowa kuchnia ElkiDziś kolejna wersja bardzo uniwersalnych ciastek-rogalików. Można je upiec na podróż, na podkurek w czasie zabaw na świeżym powietrzu albo po prostu jako rodzaj deseru
Weekendy w domu i ogrodzieJeszcze do niedawna myślałam, że kluski na parze są bardzo trudne do zrobienia i nie próbowałam się za nie zabierać. Teraz już tak nie myślę, zrobiłam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiChleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi... Na maślance, z mąki pszennej. Z dodatkiem otrębów pszennych i żynich. Pełen ziaren słonecznika i siemienia lnianego
Gospodyni Miejska