Dostaliśmy jabłka papierówki od rodziców i zastanawiałam się do czego część z nich zużyć. U Krzysztofa na wspaniałym blogu kulinarnym "Kulinarny karnet Christophera znalazłam TUTAJ
Na słodko lub wytrawnieKanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś mam dla Was drożdżówki z budyniem. Zrobiłam je na życzenie czytelniczki bloga. Bułek drożdżowych na blogu jest naprawdę dużo, ale z budyniem nie było. No to już są :) Przy okazji chciałam Wam bardzo podziękować, że do mnie piszecie. Każda wiadomość bardzo mnie cieszy. Wracając do drożdżówek, to oczywiście są pyszne. W środku budyń(...)wkruszyć drożdże. Wymieszać. Odstawić na 10 minut. Wsypać mąkę i sól. Dodać jako, żółtko i przestudzoną masło. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto rośnie przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone masło i palcami zagnieść kruszonkę
Agusiowe smakołykiplan zostanie zrealizowany na 100% w najbliższym sezonie dyniowym). I nie pamiętam w sumie czemu zmieniłam plany, bo suszone drożdże mam zawsze w domu. Chyba chodziło o czas. Racuchy drożdżowe potrzebują go zdecydowanie więcej. Co się odwlecze, to wiecie… Tak mi się jeszcze teraz przypomniało. My jest na diecie wątrobowej i nie może jeść smażonych rzeczy. Postanowiłam więc upiec(...)dyni i jajka mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy na nią porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Artykuł Racuchy
KardamonovyKolejny przepis na pączki do kolekcji. Nieco inny od naszych tradycyjnych kresowych i tych, które nazywam najlepszymi pączkami , ale przy tym pączki wychodzą nie mniej smaczne
Obiad gotowyPewnie już to zauważyliście. Bardzo przypadła mi do gustu książka Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Piękna historia, trochę przyjemnie napisanej teorii. I co najważniejsze proste
OliveandThymeUwielbiam mleczne bułeczki. Niestety zawsze wzdrygam się na myśl o ich składzie, który sprawia, że termin przydatności do spożycia wynosi około roku. Domowe bułeczki mleczne chodziły
Z butelką mleczka w tlewszystkich wielbicieli pączków ich niedrożdżowa alternatywa. Dla małych łasuchów, lubiących pączki, ale najlepiej by były one bez nadzienia... te będą idealne. Błyskawicznie się je przygotowuje, są bardzo wilgotne, długo pozostają świeże, choć trudno im się utrzymać do drugiego dnia, gdyż znikają błyskawicznie z talerza... Dodatkowo nie wymagają umiejętności formowania, ja swoje nakładałam łyżką do lodów, same się formowały(...)sodą i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na końcu dodałam ekstrakt waniliowy i całość jeszcze raz zamieszałam. W rondelku rozpuścić olej kokosowy, rozgrzać go temp.ok.175*C. Nabierać ciasto, najlepiej łyżką do lodów maczaną w tłuszczu (1/2 łyżki), zsuwać do garnka, nabierać następną... itd. Pączki powinny swobodnie pływać, wówczas same będą się obracały na drugą stronę. Smażymy po kilka
Smaczne ZdroweDelikatne i puszyste bułeczki miodowe z maślano - miodową glazurą. Upiekłam je w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie , a przepis jest z Moich Wypieków [źr ódło
Moje domowe kucharzeniePrzekąska na imprezę lub na oglądanie filmu przed Tv. Smaczna, prosta, jedynie troszkę czekania wymaga, ale za to bardzo smaczna. Frankfurterki, delikatesowe, bez glutenu od Dudy
Gotowanie...to proste !Składniki: 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka otrębów pszennych; 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych; 1/2 szklanki płatków owsianych, górskich; 1/2 szklanki płatków
Gospodyni MiejskaLubicie domowe pieczywo? Ja je uwielbiam. Przypomina mi ono smak dzieciństwa :-) najbardziej lubię świeży chleb z chrupiącą skórką, posmarowany masłem i podany z kubkiem mleka - nic
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzczerze powiedziawszy na dzisiejszy obiad planowałam coś innego ale niestety nie dostałam w sklepie jednego składnika no i musiałam na szybko wymyślić coś innego. Wybór padł
Krakowskie smaki AniWstyd się przyznać, ale to moja pierwsza chałka..wcześniej nigdy chałki nie piekłam..i jak tylko dowiedziałam się ,że Małgosia w "Wypiekaniu na śniadanie "zaproponowała
Moje domowe kucharzenieHej!, zapewne mieliście do czynienia z zupami z proszku czy popularnymi fixami do dań. Pewnie kojarzycie ramę do smażenia z programu top chef :). Dziś właśnie będzie
Kuchnia PROzdrowotna