Paszteciki były wspaniałym dodatkiem do barszczyku czerwonego, oraz jako same, podgrzane na patelni :) Składniki na 1 blaszkę pasztecików: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2
Gotowanie...to proste !Kochani! Przyznam się Wam , że jestem niesamowicie dumna! Tak, tak...Bo zrobiłam PO RAZ PIERWSZY duże rogale śniadaniowe według przepisu MARGARYTKI Nieznacznie go zmodyfikowałam, bo
Z Kuchni Do KuchniChleb pszenny z płatkami owsianymi... Złocisty, z chrupiącą skórką. Z dodatkiem płatków owsianych. Obsypany ziarnami. Pyszny, domowy! Składniki: 500 g mąki pszennej; 500 ml ciepłej
Gospodyni MiejskaKolejne ezoteryczne spotkanie przy piekarniku organizowane przez Małgosię ..Tym razem były dwie propozycje do wyboru..obydwie z bloga Dorotki ..Pierwszą z nich były bułeczki o fajnej
Moje domowe kucharzenieLangos, czasami zwany Langoszem, to pyszny, drożdżowy chlebek smażony na tłuszczu, podawany najczęściej z sosem czosnkowym lub śmietaną, czasami w towarzystwie warzyw, mięs lub innych ulubionych dodatków. Jest to chluba węgierskiej kuchni, choć i w państwach ościennych jest on bardzo popularny. Ja mam przepis od pewnej Bułgarki, która kiedyś wraz z rodziną mieszkała w naszym sąsiedztwie. Niestety ich pięcioletnia wiza(...)Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, czyli aż rozczyn podwoi objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajko, olej, sól i trochę pieprzu, dokładnie wyrabiamy ciasto (około 10 minut) najlepiej mikserem (końcówka-hak). Jeśli ciasto jest za gęste i nie chce się wyrobić dodajemy kilka łyżek mleka. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy
Rozpustne gotowanieczosnkowym do pizzy. Czemu dla leniwych? Proste, bo mało pracochłonny w wykonaniu. Zwykle przygotowania pizzy są odrobinkę pracochłonne, bo musimy zrobić sos pomidorowy, który stanowi podstawowe smarowidło, musimy zagnieść ciasto, pokroić dodatki, zetrzeć ser. Ufff, dużo trochę :) Więc ja osobiście jeśli mogę zaoszczędzić odrobinkę czasu i energii korzystam z takiej możliwości. Tak jestem leniem :) Dlatego wlewam sobie jogurcik, przeciskam czosneczek(...)której wyciągnęłam upieczoną już pizzę. Jednego razu trzymałam taki sos około 24 godzin w lodówce i też był ok. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tu sos, o którym mowa z Plackiem drożdżowym z duszoną cebulą i wędzonymi szprotami . A tu na Pizzy z salami i wędzonymi szprotami
Blondynka Gotujedomu. Kostki rosołowe dają intensywny smak i możesz je wykorzystać na wiele sposobów! Do przygotowania tej kostki rosołowej potrzebujesz warzyw, przypraw i ziół. Dodatkowo pyszny smak dają płatki drożdżowe oraz białe wino. Przepis jest wegetariański i wegański. Jak zrobić koncentrat bulionu warzywnego? Aby przygotować koncentrat bulionu warzywnego, należy wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem i podgrzewać na małym(...)oliwy 25 g białego wina wytrawnego 15 g płatków drożdżowych przygotowanie Marchewkę i korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pora i cebulę posiekaj. Czosnek przetrzyj przez praskę. Pomidory z oleju pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki (warzywa, zioła, przyprawy, sól, oliwę, wino i płatki drożdżowe) umieść w garnku z grubym dnem lub w wysokiej
Via GustoKlasyczne drożdżówki z serem wzbogacone o pyszne, słodziutkie, soczyste czereśnie :). Muszę przyznać, że owoce te świetnie się tutaj odnalazły i stworzyły z nadzieniem serowym połączenie
Opowieści z piekarnikaDrożdżowe wypieki wymagają sporo ciepła, spokoju i braku pośpiechu. Zupełnie jak my. Zwłaszcza jesienią, gdy wszystko wokół jeszcze niezauważalnie, ale jednak zwalnia, zmienia rytm, przestawia się na jesień. Przygotowania do zimy zaczynają się od czasu, o którym przypominają długie wieczory. Może warto odzyskać tę jesienną powolność dla siebie, spędzając go w kuchni i piekąc na przykład jesienne bułeczki dyniowe? Jesienne(...)łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką, na około 15 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, purée dyniowe, sól oraz olej, wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się ono elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki (w zależności od tego, jak mokre będzie nasze purée dyniowe, konieczne może okazać się użycie dodatkowej mąki – u Agaty
KulinarneImpresje.plupieczone (będą mieć ciemny wyrazisty kolor) . Możesz także wykorzystać te, które pozostały z ugotow ania czerwonego barszczu . Polecam także: ** Domowe flaki wołowe ** Tatar z łososia z oliwą ** Racuchy drożdżowe ** Ryba w kukurydzianej panierce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g filetów śledziowych (około 3-4 sztuki) jabłko j ajko ugotowane na twardo 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone(...)Pomysły na śledzie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również… Przekąskę z jajkiem Jajka w sosie czosnkowym Domowe nuggetsy Jajka po polsku Paluszki serowe z ciasta francuskiego
Kulinarny S.O.S.Pierwszy raz piekłam takie rogaliki i na pewno nie ostatni, chociaż pracy przy nich dużo to warto je przygotować. Wyszły mi niezwykle chrupiące i rumiane, może
IzabelawkuchniA może pokusicie się i upieczecie własny chleba na Sylwestra ? Oto bardzo prosty sposób na pyszny pszenny chleb domowy na drożdżach. Wprawdzie odpowiedniego garnka do
Kulinarne przygody GatityJakiś czas temu pokazywałam Wam jak samodzielnie przygotować bagietki czosnkowe . Dziś idę o krok dalej, przedstawiając Wam przepis na przygotowanie takich bagietek całkowicie od podstaw, łącznie
Smaki Na TalerzuOrzechy włoskie to jedne z najzdrowszych orzechów. Zawierają dużo witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są … niezbędne ;), niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu
KucharzycaRogale na św Marcina mają być inne..ale ja nie miałam ani czasu, ani białego maku...więc zrobiłam inne...ważne , aby były smaczne...Chociaż córka
Moje domowe kucharzenieMoje bułeczki nie wyszły takie piękne jak u Dorotki ..ale były smaczne...okazało się, że w domu brak rodzynek...tak więc zamiast rodzynek dałam zmielone orzechy
Moje domowe kucharzenieilości tłuszczu, przez co są świetnym pomysłem dla osób liczących kalorie i będących na diecie. Puszyste , amerykańskie pancakes, wytrawne pancakes z twarożkiem, jogurtowe pancakes z dżemem domowej roboty albo drożdżowe pancakes z jabłkami i cukrem pudrem. Ograniczyć was może tylko i wyłącznie wyobraźnia, bo to urządzenie na prawdę jest stanie zrobić wszystkie (albo prawie wszystkie ) wasze wymarzone pancakes. Posiada regulację(...)tworząc krążki ok. 4-5 cm. Mrozimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodajemy ziarna wanilii i wlewamy jajka roztrzepane z mlekiem. Wszystko razem mieszamy. Porcję ciasta nakładamy do rozgrzanego i lekko natłuszczonego PANCAKE MAKER. Nakładamy zmrożoną czekoladę. Przykrywamy kolejną porcją ciasta. Zamykamy. UWAGA! Polecam na początku piec na dużej mocy, a następnie zmniejszyć. Podamy na gorąco
Ostra na SłodkoŚniły mi się dziś drożdżówki z serem, heh były takie pyszne, kupione gdzieś na ulicznym straganie. Obudziłam się i nabrałam takiego smaku, że musiałam ten
Cynamonowe szczęścieZarówno ja jak i moi chłopcy lubimy drożdżówki, dlatego dość często je piekę. Staram się jednak trochę je urozmaicać podając w nietypowej formie, jak np. te
Z miłości do słodkościChleb z mąki krupczatki... Ze złocistą, chrupiącą skórką. Pełen ziaren. Pełen zdrowia. Polecam! Składniki: 600 g mąki krupczatki; 2/3 szklanki otręb pszennych; 1/2 szklanki łuskanych
Gospodyni Miejska