Cynamonowe rollsy robiłam już nie raz, były pyszne ale zawsze coś w nich chciałam poprawiać, aby osiągnąć "ten" - zazwyczaj tylko mi znany heheh- efekt. I
SMYKWKUCHNIFocaccia z rozmarynem i kabanosami! Lato w pełni! Dzisiaj chciałam Wam zaproponować pyszny pomysł na focaccie z rozmarynem i kabanosami o smaku chilli marki Maestro. Danie
SMYKWKUCHNIPogoda brzydka, pochmurno..słoneczka nie widać..i aby choć troszkę umilić nastrój w domku..upiekłam drożdżówki..no i domownicy zadowoleni.. Na poprawę nastroju nie ma
Moje domowe kucharzeniePrzepis jest na kajzerki, ale jak widać bułeczki postanowiły inaczej wyglądać i wyrosły sobie i popękały ;) Wygląd to nie wszystko bo liczy się smak, a w
Gotowanie...to proste !Rogaliki drożdżowe może i nie są czymś, co zrobisz w pół godziny. Nawet nie w godzinę. Ale pomyśl, że już po dwóch masz kilka blaszek i to z nadzieniem takim, na jakie masz aktualnie ochotę. Wszystko się nadaje: dżemy, owoce, budynie, czekolada... Możesz zrobić niezły miks, a później częstować rodzinę i sąsiadów. Na pewno nie odmówią. Rogaliki z tego(...)wanilią, żółtka i wyrośnięte z drożdżami mleko. Wyrabiamy dokładnie, dłonią przez ok 10 minut lub mikserem przez 3 minuty. Powoli, cienkim strumieniem dolewamy przestudzone masło cały czas wyrabiając. Gotowe ciasto przekładamy do osuszonego naczynia, wysmarowanego oliwą i pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia- ok 1 godzina (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy
Kuchnia w czekoladzieZachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate
Kulinarne przygody GatityDrożdżówki ze śliwkami, brzoskwiniami i cynamonową kruszonką wyciągnięte z pieca 10 minut przed zrobieniem zdjęć! 🥰 Wiecie jak pachnie w całym domu? Obłędnie! Pakuję je do pojemnika
CzarnawisienkaByły pierogi z jagodami a teraz zapraszam na bułeczki z jagodami.Pyszne jagodzianki zjedzone w ekspresowym tempie.Zostało jeszcze trochę jagód uzbieranych przez męża, więc je zamroziłam
Moje domowe kucharzenieUwielbiam czosnek! To warzywo, które bez skrupułów nadużywam w kuchni? Pod natchnieniem czosnkowych supełków z knajpki stworzyłam ich moją domową wersję. Najsmaczniejsze są jeszcze cieplutkie
Kulinarne S.O.S.Te drożdżówki, to sprawdzony, stary przepis, który funkcjonuje u mnie już od dawna. A że zaczyna się sezon na śliwki, teraz są już miękkie i słodkie
Posadzone i zjedzoneJakoś nie mogę sobie wyobrazić swojej lodówki bez drożdży. Jak są drożdże to zawsze można upiec coś puszystego i słodkiego ;) Tym razem również skorzystałam z
Amatorka kuchennaDziś mam dla Was pyszne rollsy. To znaczy przepis na pyszne rollsy, bo nie ma po nich śladu. Zostały tylko zdjęcia :) Świetnie sprawdzą
Agusiowe smakołykiPiekłam już różne domowe chleby, jednak ten zdecydowanie najbardziej podbił moje kubki smakowe;) Dodatek dyni okazał się strzałem w dziesiątkę! Chleb ma piękny, żółty kolor i
Z miłości do słodkościUwielbiam chałkę, ale nigdy jej nie robiłam. Zawsze jadłam kupną, ale dziś postanowiłam zrobić sama. Mimo grymasów mojego małego synka udało się. Co prawda wyszła trochę
Słodki ZakątekCzasem warto stanąć w kuchni i z tego co do głowy przyjdzie upichcić coś dobrego - mi udał się przepyszny chlebek :) chrupiąca skórka, miękki środek - tak jak
Kolorowy PrzepisownikDostaliśmy jabłka papierówki od rodziców i zastanawiałam się do czego część z nich zużyć. U Krzysztofa na wspaniałym blogu kulinarnym "Kulinarny karnet Christophera znalazłam TUTAJ
Na słodko lub wytrawnie