Wytrawne racuchy drożdżowe z twarogiem i jarmużem to pomysł na sycące jarskie danie. Jarmuż pozostawiony na zimę w miejscu uprawy wczesną wiosną wytwarza młode ulistnione pędy. To jedne z pierwszych gruntowych warzyw. W tym okresie liście jarmużu są delikatne i bardzo smaczne. Składniki ZACZYN 50 g mąki 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru RACUCHY zaczyn(...)twaróg, masło, sól i mieszamy. Następnie dodajemy posiekany jarmuż, ponownie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 – 90 minut, do podwojenia objętości. Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowo jogurtowym. Smacznego
Tajemnice SmakuSycące bułki pszenne zrobiliśmy na sobotnie późniejsze śniadanie. Ich przygotowanie i wypieczenie trwało niewiele ponad godzinę, w tym czasie przygotowaliśmy także dodatki do pieczywa. Bułki wyszły
niecodziennikparyProste drożdżówki z jabłkami i kruszonką... 🤤 Idealnie słodkie, z cynamonowymi jabłkami i maślaną kruszonką. Może jakieś małe pieczenie przy weekendzie? Składniki na 9 średnich lub
CzarnawisienkaZgubiłam rękawiczki. Nie były mi podarowane, więc czułam do nich sentymentu, jaki zazwyczaj towarzyszy podobnym zgubom. Nie były specjalnie drogie, nie były nawet skórzane. Ot, zwykle
Obiad gotowySezon truskawkowy jest najbardziej wyczekiwaną chwilą przeze mnie w okresie letnim. Co tu dużo mówić uwielbiam truskawki i czerpie z nich maksimum korzyści jakie mogą
Kubki smakuTen przepis jest mocno w tyle od pozostałych, jakoś tak zapomniałam o nim, ale na pewno można go wykorzystać na co dzień. Także polecam tę
Ciasteczkowy PotwórDomowe pieczywo to stałe menu naszej kuchni. Staram się je piec, gdy tylko mogę;) najczęściej są to bułeczki, jednak zawsze inne. Tym razem wykorzystałam resztki mąki
Z miłości do słodkościmogłam opuścić takiego wydarzenia-wspólnego pieczenia bułeczek drożdżowych z serem i owocami. Ostatnio często piekę różne drożdżówki [ parę dni temu były drożdżówki z makiem , postaram się też wstawić przepis], które zjadamy ze smakiem w domu i ja biorę takie bułeczki do pracy na śniadanie.Te bułeczki piekłam oj już późno, coś przed godziną 24 i stąd tylko takie zdjęcie.Rano(...)wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] Przykryć ,odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić objętość. Składniki masy serowej wymieszać widelcem. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kwadrat, posmarować serem , posypać owocami, zwinąć w roladę, pokroić, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włączyć piec na 180 stopni. Do czasu nagrzania pieca, drożdżówki podrosną. Piec
Moje domowe kucharzenieNie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kluski na parze, pampuchy czy buchty? Jak się u Was na nie mówi? W każdym razie na zdjęciach widzicie moją ulubioną potrawę z dzieciństwa :) Najlepiej smakują
CiastkozercyPieczywko z włoską duszą Dziś "na tapecie" ketchup w roli głównej! A to wszystko za sprawą świątecznego konkursu organizowanego jeszcze w starym roku przez Ketchupy
Grunt to przepis!Naszło nas na coś drożdżowego! Chcieliśmy suszonych owoców, zapragnęliśmy kandyzowanych skórek i marcepanu! Miał być placek, ale skończyło się na rogalach! Idealnie pasują do kubka gorącej czekolady czy pysznego domowego kakao! Spróbujcie koniecznie! Składniki: (12 rogali) 475 g mąki pszennej tortowej, 200 ml mleka, 25 g świeżych drożdży, 100 g cukru, 2 jajka, szczypta soli, 75 g miękkiego masła(...)dodajemy przyprawy, pokrojone suszone owoce oraz skórki! Włączamy mikser na niskich obrotach, dodajemy resztę mleka i zwiększamy obroty! Po kilku minutach dodajemy partiami masło i wyrabiamy jeszcze 5 minut. Ciasto będzie klejące! Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę - do podwojenia objętości. W międzyczasie marcepan kroimy na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzeniem ręki, a następnie
Plate of JoyBułki cebulowe Pszenne bułki cebulowe na drożdżach suchych lub świeżych to łatwy przepis dla początkujących i nie tylko. Takie domowe bułeczki drożdżowe z cebulą to świetna alternatywa dla zwykłych bułek. Są idealne na śniadanie lub kolację. Zobacz, jak szybko można przygotować te aromatyczne bułeczki cebulowe na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Przepis na pszenne(...)łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, 6 łyżek oliwy lub oleju, 5 szklanek mąki pszennej (lub więcej do podsypywania, gdyby ciasto się kleiło), 3 cebule lub 2 bardzo duże (drobno pokrojone i zeszklone do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu) kilka łyżek mleka lub śmietanki do posmarowania bułeczek przed pieczeniem *szklanka = 250ml Łatwy
Lekcje w kuchniDrożdżówki cynamonowe... Babcia powiedziała, że w życiu lepszych nie jadła... Więc to chyba najlepsza rekomendacja i miód na moje serce ❤️ mam nadzieję, że również je zrobicie
CzarnawisienkaZapachniało świętami! Nic nie poradzę, jestem fanką szafranu, przyznaję się z ręką na sercu. Szafranowe wypieki to moja specjalność. Moja rodzinka uwielbia szafran, a szafranowe bułeczki
codojedzeniaPlacki idealne na śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Można je podawać z ulubionymi owocami,śmietaną, serkiem waniliowym lub syropem klonowym. Zamiast drożdży
potrawyregionalnefetą na dwa sposoby - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Pizza z pieczarkami - Panna Malwinna z bloga Filozofia Smaku Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sfincione - sycylijska pizza z blachy - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie(...)papryką - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Zapiekanka z cukinii i pomidorów a'la caprese - przepis z bloga Studentka na diecie Desery: Bocconotti - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Ciasto czekoladowe z migdałami - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Fichi al forno con Vin Santo - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek
Chilli Czosnek i OliwaMiałam mnóstwo truskawek i brak pomysłu na deser... Znalazłam też resztkę drożdży i pyszny przepis na drożdżówki w najnowszej gazetce "Polska Gotuje". Troszkę go przerobiłam i
Z miłości do słodkościbyło mało. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne. Nie było żadnego problemu z ich formowaniem i późniejszym wyrastaniem. Co ważne, bułeczki bardzo dobre są nawet kolejne dwa dni, co przy wypiekach drożdżowych, nie jest takie oczywiste. Ten kolor bułki zawdzięczają wspomnianej mące pełnoziarnistej orkiszowej. Na wierzch dałam płatki owsiane, czarnuszkę, mak, pestki słonecznika, ale dajecie jak zwykle to, co macie(...)misy wsypujemy m\u0105k\u0119 w \u015brodku robimy do\u0142ek i przek\u0142adamy papk\u0119 z dro\u017cd\u017cy.\r","Dodajemy wod\u0119, jajko i s\u00f3l. Wyrabiamy ciasto.\r","Na sam koniec dodajemy t\u0142uszcz i dalej zarabiamy. \r","Ciasto przek\u0142adamy do miski wysmarowanej t\u0142uszczem.\r","Przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i pozostawiamy do wyro\u015bni\u0119cia
Mieszam w GarnkuChleb z kolorze złota:) Miękki aromatyczny miękisz, długo pozostaje świeży i nie kruszy się przy krojeniu. Pasuje do wędlin oraz na kanapek na słodko
Obiad gotowyPaluchy czosnkowe to świetna przekąska. Dobrze smakują na ciepło, ale też na zimno. Super dodatek do zup, albo do piwa. Będą też idealne do
Agusiowe smakołykiChleb nr 2 jest szybszy i łatwiejszy do zrobienia nr 1, ale coś za coś To znaczy jest pyszny, mięciutki ale inny, nie ma chrupiącej
greenscarfZapraszam Was na pyszne śniadanie. Oczywiście można zjeść również na kolację ;). Zdrowe, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Bułeczki żytnio-pszenne. Domowe pieczywo smakuje dużo lepiej
Trufelkowo