składniki: 200 g mąki 60 g kakao 160 g cukru 2 jajka 250 ml kefiru 100 ml mleka 100 g masła (roztopionego) 2 łyżki powidła śliwkowego
Domowy Smak Jedzeniamoreli niesiarkowanych -2 łyżki gorzkiego kakao - ¼ szkl. ciepłej wody -1 płaska łyżeczka żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -ulubiona herbata Richmont (do nasączania blatów) -orzechy włoskie i fistaszki (do dekoracji) -czekoladowy miś (u nas z gorzkiej czekolady) BISZKOPT OWSIANY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować(...)rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Mąkę i skrobie wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno małych tortownic (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać po połowie ciasta i piec przez około 30 minut
Candy Pandaspamiętam, kiedy ostatnio robiłam i jadłam brownie . Teraz tak spontanicznie, na szybko, ale pyszne jest. Mega czekoladowe i te truskawki oj :)). Szkoda, że już zniknęło ;)). Przepis na większą blaszkę 24x34 cm. Zachęcam do robienia, bo szybkie, proste, a efekt - sami musicie spróbować :))) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 70% 1 płaska łyżka kakao 200 g masła 5 jajek(...)mąki truskawki Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Studzimy. Do miski dajemy jajka i cukier trzcinowy (ja dałam 150 g, ale jak ktoś chce bardziej słodkie ciasto, to musi dać 200 g cukru). Miksujemy do momentu, aż powstanie nam puszysta jasna masa. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, potem mąkę wymieszaną z łyżką kakao. Mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej
kruche babeczkigdyż od razu będzie chcieli zjeść całe naraz!!! SKŁADNIKI kruche ciasto z połowy składników, przepis TUTAJ 1 paczka herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky 12 herbatnków regionalnych Petit Beurre Maślanych Masa serowa: 500 g twarogu, ½ kostki masła, 2 jajka, ½ szkl. mleka, 1 budyń czekoladowy, ok. ½ szkl. cukru Polewa czekoladowa: ¼ kostki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka(...)dodajemy miękkie masło i ser. Masę przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje. Na kruche ciasto wylewamy warstwę gorącej masy serowej, układamy warstwę herbatników kakaowych, następnie smarujemy masą serową, przekładamy do wyczerpania składników, na wierzchu układamy herbatniki maślane. Całość polewamy polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób
słodki bratekserowej, całość przykryta kawałkami ciasteczek z czekoladą, podana na czekoladowym, chrupkim spodzie. Mmm... A kiedy przeczytałam, że do masy sernikowej dodajemy mnóstwo bitej śmietany i mocną herbatę, przepadłam. Kiedy więc w końcu wpadły mi w ręce borówki amerykańskie (o jagodach to mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła.Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo lubię ciasta ucierane. Wczoraj upiekłam taka babkę. Zwykła, z dodatkiem kakao i wiórek kokosowych. Babkę posypałam cukrem pudrem, ponieważ spodziewałam się gości, a to najszybszy sposób. Polecam zrobić polewę czekoladową, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi. To będzie idealne dopełnienie. Chociaż taka na szybko z cukrem pudrem, tez pyszna :) Składniki: 250 g. masła 250 g. cukru 5 jajek(...)mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wlać mleko i ekstrakt migdałowy. Utrzeć do połączenia składników. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 1 godzinę
Agusiowe smakołykizimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% tabliczka białej czekolady (można zamienić na mleczną) opcjonalnie: czekoladowe chrupki lub inne ozdoby Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy masło (siekamy je), 2 łyżki cukru pudru, kawę zbożową i żółtko. Na koniec dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia (na 1 godzinę). Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Schodzone ciasto rozwałkowujemy na macie/blacie obsypanej lekko mąką (na około 3 mm). Wycinamy serduszka, resztki ciasta zagniatamy i znów rozwałkowujemy i wycinamy serduszka. Uwaga: Ilość ciasteczek zależy od wielkości foremki, którą je wytniecie. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (ciasteczka należy obserwować
Słodkie okruszkiCzas czytania: 2 min Czekoladowe ciastka z chilli smakują lepiej niż z najlepszej cukierni. Ciastka są z kategorii ciężkich i sycących, podane z filiżanką kawy zaspokoją nawet największy głód. Swoją wyjątkowość zawdzięczają ciemnej czekoladzie i sproszkowanej papryczce chilli. Chilli delikatnie podkreśla smak ciemnej czekolady i idealnie do niej pasuje. Takie ciastka fantastycznie rozgrzewają i dają zastrzyk energii, ze względu(...)dekoracji 50 g ulubionej czekolady Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Wyciąć z ciasta krążki. Blachę wyłożyć papierem do pieczeni, ułożyć na niej ciastka. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C. Ciasta piec 12 - 15 minut. Po upieczeniu ciastka wystudzić na kratce. Czekoladę rozgrzać
SprawdzonaKuchnia.plzdrowszej wersji :) Chrupiący spód waniliowy na mące kokosowej, aksamitna warstwa czekoladowa przykryta kolejnym blatem, a na wierzchu krem orzechowy i kakao. Zapraszam :) Spód : 4 łyżki mąki kokosowej 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jajka 2 krople aromatu waniliowego 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić ok 10 minut. Rozwałkować
Chocolate Muffin BlogSernik to jedno z ciast za którymi wprost przepadam. Serniki można zrobić na każdą okazję i znikają równie szybko jak się pojawią. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny, puszysty sernik polany czekoladą. A Wy lubicie serniki? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z mascarpone i polewą czekoladową Składniki 1 kg sera (może być z wiaderka lub półtłusty 3 – krotnie zmielony(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy godzinę. Pod koniec pieczenia (20 minut przed końcem) ciasto polewamy śmietanką lekko ubitą z cukrem (200 ml śmietanki i 3 łyżki cukru), wstawiamy do piekarnika i pieczemy pozostałe 20 minut). Jeśli chcecie obniżyć kaloryczność sernika ten etap można pominąć). Sernik studzimy
To co lubię - gotuję i polecamorzechów włoskich zmielonych * 1 budyń czekoladowy * 1 czubata łyżka kakao * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 15 dkg cukru * 4 jaja * 1/2 szklanki mleka * 15 dkg masła Masło utarłam z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodałam kolejno mąkę, proszek do pieczenia, kakao i budyń. Wymieszałam. Wlałam mleko i dosypałam orzechy zmielone. Wymieszałam. Przelałam ciasto na blachę
Pieprzyć z Fantazjąorzechów włoskich zmielonych * 1 budyń czekoladowy * 1 czubata łyżka kakao * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 15 dkg cukru * 4 jaja * 1/2 szklanki mleka * 15 dkg masła Masło utarłam z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodałam kolejno mąkę, proszek do pieczenia, kakao i budyń. Wymieszałam. Wlałam mleko i dosypałam orzechy zmielone. Wymieszałam. Przelałam ciasto na blachę 21x24 cm wyłożoną papierem
Pieprzyć z Fantazjątydzień temu dzieliłam się z wami przepisem na pyszną babkę oblaną czekoladowym kajmakiem (), to tym razem będzie bardzo podobnie, chodź jeszcze bardziej tradycyjnie. Kto z nas chodź raz nie miał okazji się nią delektować. Najprostsza, pachnąca wanilią z delikatnie wyczuwalnym aromatem skórki cytrynowej. Wilgotna w środku z mega chrupiącą skórką. Nie obyło się też bez klasycznego lukru na bazie soku(...)masy jajecznej. Dodajemy powoli roztopiony tłuszcz i mieszamy do całkowitego połączenia. Na końcu dodajemy glukozę. 3. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy masę. Ciasto pieczemy w 170 st C przez 60 minut. 4. Składniki na lukier mieszamy i polewamy wystudzone ciasto dekorujemy posypką
vaniliowoczekoladowaCzekladowy Ganache, to pyszny sos sporządzony na bazie śmietanki i czekolady, posiadający wiele smacznych zastosowań. Możecie wykorzystać go do ciast, tortów, lodów, deserów czy trufli lub obtoczyć w nim swoje ulubione owoce. Jego konsystencja zmienia się w zależności od temperatury. Ciepły jest lejący i świetnie sprawdzi się w roli polewy (polewy, która nawet po zastygnieciu się nie łamie- ale zachowuje(...)swoje plastyczne właściwości), gdy osiągnie temperatę pokojową, to najlepszy moment aby umieścic go w rękawie do zdobienia tortów i wykorzystać do czekoladowych zdobień i napisów , natomiast z zastygającego Ganache możecie ulepić pyszne czekoladowe trufelki! Ganache posiada jeszcze jedną pyszną cechę- nawet w zastygnietej formie, w momencie ugryzienia jest miękki i rozpływa się w ustach! Chcielibyście się sami o tym przekonać
Domowe Torty