ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:896/1376)

Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 83

Dziś coś wyjątkowego. Tort mocno czekoladowy z frużeliną gruszkową. Tort przygotowałam jako prezent – niespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort(...)przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
Tort podwójnie czekoladowy z gruszkami 161

niespodziankę dla uroczej 3 latki. Jako że niania dziewczynki też upiekła tort, postanowiłam zrobić wersję dla dorosłych, a mianowicie dodałam whisky do nasączenia blatów. Dlaczego nazwałam go podwójnie czekoladowy – ponieważ do produkcji tortu użyłam aż 400 gr czekolady, po 200 gr gorzkiej i białej. Tort nie jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe(...)przypadku gdybyśmy miksowali mikserem (nawet najniższych obrotach) biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
Tort wuzetkowy (bezglutenowy) 179

poncz: 3/4 szklanki gorącej wody 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżka dowolnego alkoholu (niekoniecznie) Ozdabianie tortu zależy od indywidualnych upodobań. Ja przyozdobiłam krawędzie wiórkami kokosowymi, a wierzch czekoladowymi drobinkami. 1. Biszkopt na tort zwykle piekę z samego rana, by do wieczora przestygł, wieczorem przekładam go kremem i chowam do lodówki na całą noc. Zaczynamy od ubicia białek na sztywno(...)ubitej piany dodajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach, do połączenia składników. 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto do tortownicy. 4. Wkładamy biszkopt do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut. Ja muszę jeszcze dopiekać od spodu 10 minut. 5. Mój piekarnik zadziwia w każdym momencie, z biszkopta

Kawa z mlekiem
Placek przemyski – kuchnia podkarpacka 677

Babunia miała przepis na placek przemyski, nie jest pewne, podobno dostała go od krewnej, która mieszkała w Przemyślu. Ja natomiast przepis dostałam od Pani Basi Durczak, która serwuje to ciasto nie tylko rodzinie, ale często również gościom Restauracji pod Lipą, kiedy przygotowuje dla nich mniejsze i większe przyjęcia. Na gościnnych stołach rudnickiej restauracji nierzadko pojawiają się dania tradycyjne, regionalne, wprost(...)słoiczki powideł śliwkowych   Na wierzch: polewa czekoladowa orzechy Drożdże rozcieramy z cukrem aż się rozpuszczą. Dodajemy kilka łyżek mąki (z odważonych 600 g ), mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę siekamy ze startym na tarce tłuszczem. Dodajemy żółtka, drożdże, śmietanę i sodę oczyszczoną. Wyrabiamy krótko jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i schładzamy w lodówce

Trzeci talerz
Szybkie placki z jabłkami 131

świecie placki z jabłkami. Same ciasto przygotujesz dosłownie w kilka minut. Zostaje tylko smażenie! Placuszki z jabłkami to pomysł na pyszne śniadanie lub kolację dla każdego łasucha. Placki są słodziutkie, aromatyczne i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy. Do placuszków możecie dodać ulubione dodatki, aby wzbogacić ich smak np. cukier puder, polewa czekoladowa, bita śmietana, orzechy itp. Zapraszam do wypróbowania przepisu(...)ponownie mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na kilka minut. 3. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. 4. Pokrojone jabłka wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy. 5. Patelnię dobrze nagrzewamy, smarujemy odrobiną tłuszczu i porcjami nakładamy ciasto. Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty na stronę. 6. Gotowe placuszki podajemy z ulubionymi

Alle Dobre!
Muffiny z czerstwych bułek 117

czerstwych bułek zalegających w kuchennych szafkach. Najprostsza odpowiedź – ususzyć, zetrzeć na tarce i zrobić domową bułkę tartą. Ale są też inne sposoby. Polecamy super przepis na muffiny czekoladowe, które są najlepszą odpowiedzią na pytanie co zrobić z czerstwych bułek. Do zrobienia babeczek bardzo dobrze nadaje się czerstwe pieczywo sprzed kilku dni, albo zupełnie wysuszone bułki. U nas w domu(...)stopni. Potem ścieramy bułki na zwykłej tarce. Czekoladowe muffiny można zrobić z kawałków czerstwych bułek lub ze startej na proszek bułki tartej. Najlepiej jeśli użyjecie różnych rodzajów pieczywa: bułek słodkich, kajzerek, bajgli, croissantów, im większa różnorodność tym lepszy smak babeczek. I na koniec jeszcze kwestia cukru. Jeśli w cieście będzie dużo bułek słodkich, 2-3 łyżki cukru wystarczą. Generalnie

Niedzielny kucharz
Świąteczny sernik z musem piernikowym 60

Jeżeli chcielibyśmy uchwycić atmosferę Świąt Bożego Narodzenia w jednym cieście - to myślę, że to jest właśnie to ciasto :) Pyszna masa serowa, na spodzie z ciasteczek korzennych z puszystym musem śmietanowo-piernikowym. Na spód można wykorzystać np. ciasteczka firmy Togo, Vintersaga (dostępnych w Ikea) lub upieczone w domu - grunt, żeby były to cienkie, kruche ciasteczka z przyprawami korzennymi. Składniki na spód(...)przełożyć 2-3 łyżki masy czekoladowo-śmietanowej. Zamieszać, żeby się zahartowała, a następnie przełożyć do reszty musu i ponownie zamieszać całość na wolnych obrotach miksera. Na wystudzony sernik wyłożyć mus piernikowy i dokładnie rozsmarować go na powierzchni  (fot.4) . Wyrównać. Całość wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin, żeby mus dobrze zgęstniał.  Wierzch ciasta udekorować kakao, srebrnymi perełkami cukrowymi

Świat Ciasta
ciasto z kulkami serowo-kokosowymi 100

łyżki mąki 1 jajko na ciasto: 5 jajek 225 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru 150 g czekolady deserowej  4 łyżki kakao 150 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na polewę: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru pudru łyżka kakao łyżka wrzątku płatki kokosowe i czekoladowe Przygotować kulki: wszystkie składniki umieścić(...)mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dolać mleko i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy.  Zmiksowane na gładko ciasto przelać do foremki, delikatnie żeby nie uszkodzić kulek serowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić. Masło, cukier puder, kakao

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Nutella Zebra Cake (na spodzie Oreo) 442

spodzie w ciasteczek Oreo. Jest to jedno z lepszych ciast jakie miałam okazję spróbować a jednocześnie przyrządzić. Sernik jest bardzo łatwy, ważne jest by uzyskać charakterystyczne paski. Przygotowujemy jedną porcję masy serowej, którą dzielimy na pół. Jedną łączymy z Nutellą a drugą z pastą waniliową. Uwieńczeniem całego deseru jest ganache czekoladowy i orzechy laskowe. Składniki (na tortownicę o średnicy(...)zmielonego twarogu 5 jaj 1/2 szklanki cukru 100 gram mascarpone 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii) 60 gram budyniu waniliowego (proszek) 250 gram Nutelli Czekoladowy ganache: 50 gram gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki 30% 2 łyżki Nutelli 3 łyżki masła 50 gram orzechów laskowych Ciastka miksujemy w malakserze z masłem i Nutellą do uzyskania jednolitej

Mango Papaja
Królewska brioche z czekoladą i tahini. 102

Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka 250 g mąki szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 2 jaja 125 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka oleju  4 łyżeczki tahini 40 g czekolady (pokrojonej na mniejsze kawałki)  II. Do przybrania: 1 tabliczka czekolady pokruszone pistacje pokruszone orzechy makadamia pestki granatu posypki czekoladowe kwiatki(...)Dodajemy cukier, spieniony zaczyn z drożdży i jajka. Zaczynamy powoli wyrabiać ręką. Dodajemy po kawałku masła, wciąż wyrabiając. Na tym etapie powinno nam powstać miękkie, elastyczne i lepiące się ciasto. Stolnicę oprószamy mąką i umieszczamy na niej ciasto (ręce możemy posmarować kilkoma kroplami oleju). Formujemy z niego gładką kulę. Miskę smarujemy delikatnie olejem i wkładamy do niej naszą kulę. Przykrywamy

DominikaDolci
Waniliowy biskwit z czekoladą i żurawiną 93

dodatku tłuszczu. Lekki, waniliowy. 3 jajka 130 g mąki jasnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g ksylitolu lub innego słodziwa 100 ml gorącej wody 100 g drażetek czekoladowych lub posiekanej czekolady (dość duże kawałki) 50 g żurawiny Całe jajka ubijamy z ksylitolem. Ubijanie zajmuje ok. 15 minut. Masa powinna być puszysta. Jajka po ubiciu powinny nawet potroić swoją objętość(...)masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Masę wylewamy do formy ok. 20×30 cm. Na wierzch wysypujemy czekoladę oraz żurawinę. Delikatnie wygładzamy szpatułką, aby część zatopiła się w cieście. Ciasto pieczemy ok. 40 minut

Kucharzyca
Pieczarki bezowe 152

zrobić, gdy tych grzybów brak? Jako Ciasto na niedzielę , dla przyjemności zrobić… Pieczarki bezowe. Składniki: - 240 ml białek (muszą być o temperaturze pokojowej) - 400g drobnego cukru do wypieków - 2 łyżeczki cukru waniliowego (nie mylić z wanilinowym) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - ½ płaskiej łyżeczki cream of tartar * Dodatkowo: - 2 łyżeczki kakao - polewa czekoladowa Białka przelewamy do dużej, czystej i suchej misy. Ubijamy(...)całkowitego wysudzenia (można nawet na całą noc). Czekoladę deserową rozpuszczamy na parze z dodatkiem mleka lub śmietanki (ma być gęsta polewa). Spody kapeluszy pieczarek (płaskie strony) smarujemy polewą czekoladową przy użyciu pędzelka. Trzonki przycinamy ostrym nożem, maczamy w polewie i łączymy z kapeluszami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. Gotowe pieczarki przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku. UWAGA: * Cream of Tartar - Winny kamień

mojewypiekiinietylko
KETO CIASTO migdałowe (ketogeniczne, bez glutenu, bez białego cukru) 64

ktoś z Was jadł kiedyś ciasto o nazwie BRZDĄC? Jeśli tak to spróbujcie naszej wersji a jeśli nie to tym bardziej spróbujcie naszego ciasta 😃 Do wykonania kremu użyłyśmy produktu z poprzedniej recenzji. Jeśli chcecie zobaczyć zdjęcia z przygotowania zapraszamy TUTAJ na nasz IG 💚 Składniki (śr: 20 cm): CIASTO MIGDAŁOWE -4 duże jajka -60g ksylitolu -20g oleju rzepakowego(...)kokosowej -30g skrobi ziemniaczanej -łyżeczka proszku do pieczenia KETO KREM -250g mascarpone -ok 300ml śmietany 30% (schłodzonej) -pełna łyżka kakao -ok 6 łyżek ksylitolu/erytrytolu -ok 200g kremu czekoladowo-orzechowego (u nas krem Keto Spread)* -1/3 szkl. gorącej wody, sok z 1/2 cytryny i łyżka ksyltolu/erytrytolu (poncz do nasączania blatów) *krem po otwarciu należy dokładnie wymieszać a następnie

Candy Pandas
Muffinki obłędnie czekoladowe z cukinią 198

muffinek przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania, naprawdę. Nie sądziłam, że kiedykolwiek zrobię lepsze muffinki niż te bardzo czekoladowe muffinki z kremem malinowym . Jednak udało mi się dokonać niemożliwego! Są niesamowicie czekoladowe, miękkie, wilgotne i po prostu rozpływają się w ustach. A jaki jest ich sekret? Trzymajcie się mocno.. CUKINIA! Uwielbiam takie wynalazki i po raz kolejny się nie rozczarowałam(...)Dodajemy startą cukinię i wszystko mieszamy.  6. Ciasto rozkładamy do blaszki wyłożonej papilotkami. Na wierzchu każdej muffinki układamy pokruszoną czekoladę.  7. Przez pierwsze 5 minut mufffinki pieczemy w temperaturze 220C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze 10 minut.  Szybkie, łatwe, czekoladowe i niesamowicie pyszne! Czy kogoś jeszcze muszę przekonywać? :)  Smacznego

two broke sisters
Szarlotka Ani (z bezą i rodzynkami) 116

jabłecznik z bezą i rodzynkami. Wspaniałe letnie ciasto z jabłkami, uwielbiam!;)   W przepisie niestety nie było rozmiarów formy, więc zaryzykowałam na oko, tak jak z innymi składnikami i wyszło w punkt pyszne i akurat wymiary mojej formy: 28 x 26 cm, wysokość 6 cm. Polecam szarlotkę z lodami i likierem czekoladowym i towarzystwem oczywiście!;) Składniki: 1 kg winnych jabłek(...)odparował sok. Dodać opłukane rodzynki. Żółtka oddzielam od białek. W misce mieszam mąkę, sól, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, szczyptę cynamonu i masło. Szybko zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki. Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaję powoli pół szklanki cukru. Formę wykładam papierem do pieczenia, układam połowę ciasta, ugniatam i wyrównuję.. Wykładam równo jabłka

Zasmakuj Kuchni