Dziś zachęcamy do przygotowania domowych bułek z dodatkiem ziół i chrzanu . Ja przygotowałam bułeczki z koperkiem i zieloną cebulką, ale można puścić wodze fantazji i wykorzystać
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPo Wielkanocnej przerwie wracamy z cyklem Wypiekanie na śniadanie . Tym razem Małgosia wynalazła dla nas przepis w książce pod
Kulinarne przygody GatityChałka. Ta słodka, drożdżowa bułeczka, jest jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Pamiętam jak byłam mała, i razem z dziadkiem chodziłam po pieczywo do piekarni, mieszczącej się niedaleko naszego domu. Już kilkadziesiąt metrów przed nią, czuć było fantastyczne zapachy świeżo wypiekanych chlebów i bułek. A gdy się weszło do środka wypieki te prężyły się na półkach i kusiły już(...)użyć, by kontrolować temperaturę. Ma nie przekroczyć 37 stopni. Powstały rozczyn przelewamy do większej miski. Dodajemy do niego mąkę oraz sól i przy pomocy miksera lub robota kuchennego wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu będzie ono dość lepiące, ale nie ma co się martwić bo takie ma właśnie być. Miskę w wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut
W mojej holenderskiej kuchniTego wpisu zupełnie nie planowałam. Tym bardziej, że sporo przepisów nadrobiłam i śmiało mogłabym je w końcu opublikować, ale tak się złożyło, że zabrakło nam dziś
Kuchnia w czekoladziePomysł na zawijaną drożdżówkę znalazłam tutaj ..świetnie to wygląda...ja zmieniłam nadzienie do drożdżówki..u mnie to truskawki z rabarbarem i kisielem... 4 szkl
Moje domowe kucharzeniePrzepis na te drożdżówki znalazłam na blogu Just My Delicious Do nadzienia nie dodawałam już cukru, bo chałwa wydała mi się wystarczająco słodka :) Mam
Aga w kuchniDrożdżowy nocny chleb orkiszowy pieczony w żeliwnym garnku Od jakiegoś czasu większość chlebów wypiekam w żeliwnym garnku. Chrupiąca i złota skórka bez użycia pary, to jedna z zalet pieczenia chleba w żeliwnym garze. Taki chleb możemy również upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy lub w naczyniu żaroodpornym, mimo to polecam gar żeliwny, bo to inwestycja na długie lata. W garze(...)przykładu podaje (orientacyjny) grafik według którego przygotowuję ten chleb: Dzień 1 18:00 – mieszam mąki i wodę, autoliza 19:00 – dodaję drożdże i sól, wyrabiam ciasto 19:30 – składam 20:00 – składam 20:30 – składam 21:00 – ostatni raz składam i wstawiam ciasto do lodówki na noc, do garowania Dzień
Tajemnice SmakuWieniec czekoladowy z orzechami pecan 🥰🎄 Idealny na zbliżające się święta. Czyż nie wygląda cudownie!? 😇 Trochę zniknęła mu "dziurka" 🤪 ale - jest na wypasie! To zapewniam 😁 Jeżeli
CzarnawisienkaDobrze wiecie, że w swojej kuchni najbardziej uwielbiam inspirować się podróżami – zarówno tymi odbytymi, jak i tymi na liście marzeń! ), jak i kuchniami świata. Dziś
Ostra na SłodkoDobrze wiecie, że w swojej kuchni najbardziej uwielbiam inspirować się podróżami – zarówno tymi odbytymi, jak i tymi na liście marzeń! ), jak i kuchniami świata. Dziś
Ostra na SłodkoDlaczego warto stosować sos sojowy? Jak wybrać najlepszy sos sojowy? Czym jest Ponzu? Czym jest sos sojowy ? Sos sojowy, uniwersalna przyprawa w płynie o głębokim
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBułki z dziurką .Bajgle to miękkie, słodkawe pieczywo z dziurką, z ciągnącą skórką, którą uzyskujemy obgotowując przed pieczeniem bułki w osłodzonym wrzątku . Przepis na bajgle znalazłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepyszny jest ten makowy wianek co grozi oczywiście bardzo szybkim jego zjedzeniem więc radzę zrobić od razu dwa ;) Składniki na 1 wieniec: 230 g mąki pszennej
Gotowanie...to proste !Przepis na taki chleb krąży od jakiegoś czasu po internecie. Postanowiłam go wypróbować i muszę powiedzieć, że wyszedł doskonały. Od siebie dodałam pestki dyni, gdyż lubię
Smakołyki AsiO tym, jak bardzo zdrowa jest mąka gryczana nie muszę nikogo przekonywać.Dosyć często staram się używać jej w kuchni, nie zawsze jednak produkty z jej
OliveandThyme