bloga znajdziecie wielkanocne inspiracje z bloga Czerwień i błękit w zakładce Wielkanoc w kategorii Wielkanocne ciasta . Trochę się przez te prawie 8 lat uzbierało. Znajdziecie tam mazurki, babki, ciasteczka, serniki i ciasta przekładane. Na pewno znajdziecie coś pysznego dla siebie. Zapraszam serdecznie
Czerwień i błękitŚmietankowiec wszystkim kojarzy się z ciastem na zimno. Jednak nie zapomnijmy, że można trochę poeksperymentować i przygotować takie ciacho zapiekane, które przypomina trochę sernik, jednak konsystencja wyczuwalna pozostaje nadal lekkiej śmietanki. Blacha o średnicy 26 cm Składniki: 2 x 400 ml śmietany 30 % 250 g cukru 600 g wiórków kokosowych 5 białek szczypta soli
Niezły Młynekznajdziecie tu również świetny fotoprzewodnik, krok po kroku). O tym przepisie z naszego dzieciństwa przypomniała mi Kasia. Składniki: ½ kg zmielonego, tłustego, białego sera/twarogu na sernik 100 g płynnego oleju kokosowego lub masła ½ szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru (kto lubi bardzo słodkie, może dodać więcej) 2 łyżka kakao 36 sztuk herbatników Ser wymieszaj
Qlinarnie i Qlinarniejuż ostatnio wspominałam przy okazji tych babeczek ( klik ), zbieram ostatnio zamówienia specjalne na słodkości od całego, męskiego towarzystwa. Tym razem na sernik z borówkami, który robiłam stosunkowo niedawno, bo w lipcu, lecz wtedy nie blogowałam, ba! Nawet gdybym to robiła, pewnie nie zdążyłabym nawet zrobić jednego zdjęcia - rozszedł się jak świeże bułeczki. Wtedy roiłam go z podwójnej porcji
Słodkie inspiracjelekko się rozgotują. Zwiększyć gaz i zagotować. W zimnej wodzie rozmieszać mąkę i wlać na gotujący się sok, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze chwilę, mieszając. Wystudzić. Polać sernik i podawać. * jeśli chcecie uzyskać gęstą frużelinę, jak na zdjęciach - dodajcie 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Słodkie inspiracjeByło ciasto krówka ( klik ), ostatnio był też tort krówka ( klik ), więc teraz jest i sernik krówka :) Na maślanym, ciasteczkowym spodzie, z masą krówkową i puszystą chmurką z kakaowej bitej śmietany, przyprószony gorzkim kakao dla przełamania smaku (możecie zastąpić je gorzką czekoladą). Rozpływający się w ustach i idealnie zrównoważony pod względem słodyczy. Składniki Spód 250 g maślanych ciasteczek
Słodkie inspiracjeSernik idealny na Świąteczny stół lub na adwentową niedzielę do kawy. Na kruchym spodzie, kokosowy, z surową żurawiną, posypany śnieżnym cukrem pudrem. Kudłaty ze względu na wiórki ciasta na wierzchu. Pycha! A dla wszystkich Barbar najlepsze życzenia imieninowe! Składniki Ciasto 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru 200 g zimnego masła 1 duże jajko
Słodkie inspiracjeWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc będzie kilka wpisów na baby, babeczki, serniki i mazurki. Część z pomysłów to tradycyjne, konwencjonalne receptury, a część to zupełne nowości (wiem jednak, że jeśli chodzi o wypieki świąteczne to nie każdy lubi eksperymenty). Dziś przepis jeszcze nie do końca wielkanocny, choć takie murzynkowe babeczki można upiec do koszyczka. Robiłam je w dwóch
Słodkie inspiracjeZapraszam na pyszny, lekki sernik o smaku białej czekolady. Smak tak naprawdę zależy od użytej odżywki białkowej. Często pytacie czy można ją zastąpić lub pominąć. W tym przepisie zalecałabym jednak, aby z niej nie zrezygnować. Ciasto jest naprawdę cudowne, smakuje jak z najlepszej cukierni :) Spód : 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżeczki kakao 2 płaskie
Chocolate Muffin Blogprzepisów. Aga Ciasteczka z płatkami pszennymi , sezamem i słonecznikiem Paulina Kotlety rybne Marta Fasolowe browni od Laury Agnieszka Szpinakowy mix Danuta Sernik gotowany z mini rolsami Kasia Ucierane szybkie ciasto z wiśniami bez białego cukru i margaryny Joanna Błyskawiczne rogi serowe z powidłami śliwkowymi i rumem
Magiczne Życie Martyskorupkach po jajkach, tworząc zabawne ludziki :) Pięknie wygląda również w kolorowych doniczkach, tworząc wiosenny akcent świątecznej dekoracji stołu. 6. Ciasta! czyli to co uwielbiam najbardziej :) Zarówno babki, serniki, szarlotki jak i wiele wiele innych przepisów znajdziecie na blogu :) Aby moje przepisy zawsze zaskakiwały domowników i pięknie wyglądały na stole przygotowuje je w różnego rodzaju formach. Podstawową i chyba najczęstszej
Tradycyjna KuchniaPolecam Wam też mój sposób. Jeśli tylko zostają mi okrawki lub ostatnie kawałki ciast ( biszkopt, babka, ciasto piaskowe ) suszę je i blenduję. Okruszki takie wykorzystuję do przygotowywania spodów pod serniki czy tarty lub inne ciasta. Składniki: Spód do tarty bez pieczenia: 300 g herbatników, biszkoptów lub okruszków suchych ciast 100 g czekolady gorzkiej 70 g masła Truskawkowa pianka
kolorowotorcikowooglądała przez cały dzień filmy...Gdy zaświeci słonko, nikt nie musi namawiać mnie do wstania z łóżka i jestem gotowa do działania! 💪💪 W dzisiejszym blogu proponuje sernik gotowany, który przełożyłam miodowymi plackami, a na wierzch ciasta upiekłam pyszny krokant orzechowy. Jedliście kiedyś taki? Jeśli nie to nadrabiamy zaległości !😃 Nieco pracochłonne ciasto, ale za to jakie smaczne!😋Ile kawałków ciasta
kulinarne odsłony patiByły już ciasta o smaku Snikersa, były Snikersy bez pieczenia teraz przyszedł czas na sernik z wkładką Snikersową, który jest bardzo szybki, prosty i dobry w smaku. Piekłam 70 minut w 180 stopniach w tortownicy o średnicy 23 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaapopołudnia. Zamiast tego, zabieram psy na długie spacery, pomału rozkręcam się z wiosennymi porządkami i... Zaczynam wymyślać ciasta na Wielkanoc. Wiadomo, że w tym okresie królują babki. Mazurki, serniki i paschy też są cudowne, ale to właśnie babka jest dla mnie symbolem wielkanocnego stołu. Nie mogę im się oprzeć; po tym, gdy parę lat temu w końcu zaczęły
Pożeraczka, czyli raz adobrze