chleb_100_procent_zytni_mojprzepisna.pl mojprzepisna. pl | Chleb żytni na zakwasie Dziś zapraszam na chlebek, upieczony wyłącznie z mąki żytniej. Do tej pory piekłam jedynie chleb pszenno-żytni lub pszenno
moj przepis naTaka pizza nie wymaga od nas wielkich umiejętności, ale za to zawsze smakuje najlepiej i w dodatku cieszy oko swymi kolorami. Możemy taką pizze przygotować z
Gotowanie...to proste !Małe, niepozorne, sycą jak te mega wypasione, a to wszystko dzięki mące graham, a raczej błonnikowi w niej zawartym. Większość z nas wyrosła w czasach
Dieta moja pasjaNie wiem, czy zdążę z tym postem, gdyż postanowiłam wziąć udział w kolejnym wspólnym pieczeniu na FB, ale dzieciaki mi porozkładało choróbsko i jakoś tak się
Ciasteczkowy PotwórA co by było gdyby tak zjeść własne talerzyki? Talerzyki to nie wiem, ale miseczki wypełnione świeżą sałatką to jest coś na Mikołajkowy wieczór ;) Mikołaj był
Lawendowe NieboŚniadanie wcale nie musi być nudne. Możemy je sobie udoskonalać eksperymentując z domowym pieczywem. Ja tym razem upiekłam chałkę, ale nie taką zwykłą:) Jest to chałka
Z miłości do słodkościcoraz częściej zauważam, że nie potrzebuję już nowych rzeczy, bo mam to co mi jest niezbędne. Nie ptrzebuję kolejnych talerzy do zdjęć, ani 138 obrusu, czy 57 formy do ciasta, tylko dlatego, że nie mam akurat jednorożca. Cały mój dom ostatnio przechodzi rewolucję, pomijając remont staram się tak na serio wprowadzać zasady nowaste, a po ludzku nic nie marnować(...)soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki granulowanego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego ugotowane ziemniaki (0,5-1 kg) Jeżeli masz w swojej kuchni to śmiało dodaj łyżeczkę płatków drożdżowych, co nada całości jeszcze bardziej serowy aromat Przygotowanie : Zacznij od wymieszania mąki z przyprawami i wodą. Odstaw na chwlię na bik, aby piana opadła. Cebulę obeirz, pokrój w półplasterki
greenscarfWytrawne racuchy drożdżowe z twarogiem i jarmużem to pomysł na sycące jarskie danie. Jarmuż pozostawiony na zimę w miejscu uprawy wczesną wiosną wytwarza młode ulistnione pędy. To jedne z pierwszych gruntowych warzyw. W tym okresie liście jarmużu są delikatne i bardzo smaczne. Składniki ZACZYN 50 g mąki 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru RACUCHY zaczyn(...)twaróg, masło, sól i mieszamy. Następnie dodajemy posiekany jarmuż, ponownie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 – 90 minut, do podwojenia objętości. Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowo jogurtowym. Smacznego
Tajemnice SmakuSycące bułki pszenne zrobiliśmy na sobotnie późniejsze śniadanie. Ich przygotowanie i wypieczenie trwało niewiele ponad godzinę, w tym czasie przygotowaliśmy także dodatki do pieczywa. Bułki wyszły
niecodziennikparyProste drożdżówki z jabłkami i kruszonką... 🤤 Idealnie słodkie, z cynamonowymi jabłkami i maślaną kruszonką. Może jakieś małe pieczenie przy weekendzie? Składniki na 9 średnich lub
CzarnawisienkaZgubiłam rękawiczki. Nie były mi podarowane, więc czułam do nich sentymentu, jaki zazwyczaj towarzyszy podobnym zgubom. Nie były specjalnie drogie, nie były nawet skórzane. Ot, zwykle
Obiad gotowySezon truskawkowy jest najbardziej wyczekiwaną chwilą przeze mnie w okresie letnim. Co tu dużo mówić uwielbiam truskawki i czerpie z nich maksimum korzyści jakie mogą
Kubki smakuTen przepis jest mocno w tyle od pozostałych, jakoś tak zapomniałam o nim, ale na pewno można go wykorzystać na co dzień. Także polecam tę
Ciasteczkowy PotwórDomowe pieczywo to stałe menu naszej kuchni. Staram się je piec, gdy tylko mogę;) najczęściej są to bułeczki, jednak zawsze inne. Tym razem wykorzystałam resztki mąki
Z miłości do słodkościmogłam opuścić takiego wydarzenia-wspólnego pieczenia bułeczek drożdżowych z serem i owocami. Ostatnio często piekę różne drożdżówki [ parę dni temu były drożdżówki z makiem , postaram się też wstawić przepis], które zjadamy ze smakiem w domu i ja biorę takie bułeczki do pracy na śniadanie.Te bułeczki piekłam oj już późno, coś przed godziną 24 i stąd tylko takie zdjęcie.Rano(...)wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] Przykryć ,odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić objętość. Składniki masy serowej wymieszać widelcem. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kwadrat, posmarować serem , posypać owocami, zwinąć w roladę, pokroić, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włączyć piec na 180 stopni. Do czasu nagrzania pieca, drożdżówki podrosną. Piec
Moje domowe kucharzenieNie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!