Witajcie Kochani! Z racji tego, że tłusty czwartek tuż, tuż mam dla Was kolejną propozycję na pyszne, puszyste pączki. Tym razem będą to
Rozpustne gotowanieZanim przystąpiłam do przygotowania tego chleba, poczytałam o wypiekach japońskich i przygotowywaniu zaczynu yudane. Zdziwiło mnie, że to co Polacy nazywają bułkami, Japończycy traktują jak chleb
Weekendy w domu i ogrodziebazie mąki pszennej i żytniej (57% żyto) Chleb 100% żyto Polecam także: Przepis na pączki w dwóch odsłonach: smażonej i pieczonej Drożdżowa babka wielkanocna z masą krówkową Słodkie bułeczki drożdżowe – domowy przepis Trudność Zaawansowany Czas przygotowania 18 godzin Czas gotowania 40 min. Całkowity czas 18 godzin 40 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (1 CHLEB) FAZA 1 „PÓŁKWAS” (DZIEŃ 1: najwygodniej(...)FAZA 2: Zaczyn, czyli „KWAS WŁAŚCIWY” 3 Wymieszaj wszystkie składniki (łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach). 4 Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem np. folią spożywczą. Po tym czasie ciasto powinno podrosnąć i również mieć gąbczastą strukturę. II „NAMACZANKA” 5 Wymieszaj dokładnie składniki aż miód się rozpuści. Odstaw. FAZA 3: „GAROWANIE” 6 Wymieszaj wszystkie składniki (łyżką bądź mikserem na najniższych
A to pestkaJakiś czas temu je robiłam..Bułeczki z twarogiem...przepis pochodzi stąd. Moje nie wyglądają tak pięknie, ale smaczne były, no i ja nie dałam skórki
Moje domowe kucharzeniepierwszy ogień miała pójść Pani Róża ale wyszło jak wyszło. Róż, ta, z której płatków, zrobiono marmoladę, której słoiczek zalegał w lodówce a którą wykorzystałam do nadziania bułeczek. Maślanych, drożdżowych zawijasów posypanych migdałami... Ktoś z Was się skusi? na bułeczkę czy na garść opowieści??? Dzika róża . Zwą ją babichą i szypszyną . Pochodzi z Europy i umiarkowanych stref Azji. W czerwcu(...)ugotowane, często spożywane są w Hiszpanii. Lubicie wodę różaną ? o tym z czego się ją przygotowuje przeczytacie pod przepisem :) Maślane bułki z nadzieniem z płatków róży ciasto: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru z wanilią bądź cytrynowego 50 g masła (lub margaryny bezmlecznej) 1 jajko 240 ml mleka (dowolnego, ew. może być
Dzieje kuchennej WiewióryJejku, jejku, jakie to dobre!!! Miałam zjeść góra dwa, a zjadłam… nie przyznam się ile:) Początkowo, jak „studiowałam” przepis myślałam, że to będzie
Smaki Na TalerzuOd jakiegoś czasu chodziła za mną chałka. Nie było wyjścia, musiałam zrobić. Przy okazji zrobiłam zdjęcia żeby i Was zachęcić do upieczenia swojskiej chałki
Agusiowe smakołykiMoje ulubione słodkie bułeczki :). Puszyste, mięciutkie, napakowane aromatycznymi jagodami...Nie mają sobie równych :). Najlepsze oczywiście z jagodami leśnymi, choć smakować będą też z borówką amerykańską. Jeśli
Opowieści z piekarnikaDziś- z racji tego, że otrzymałam spory zapas mąki od Młynomag i mogę poszaleć- zapraszam Was na śniadaniowe razowe bułeczki. Wyrastają w nocy, więc rano wystarczy
Kuchnia w czekoladzieJakiś czas temu kupiłam wspaniałą książkę „Polska na słodko” Wandy Jackowskiej zawierającą wiele wspaniałych przepisów z różnych stron Polski o dosyć dziwnych nazwach jak dla
Na słodko lub wytrawnieNajlepsza babka (poza drożdżowymi oczywiście, bo to inna bajka) jaką piekłam i najstarszy przepis na babkę jaki posiadam. Przepis dostałam od mojej Mamy, "wieki temu". Piekę ją od lat i zawsze wychodzi równie smaczna. Bardzo długo pozostaje świeża, jest bardzo wilgotna i meeega smaczna. Tą dzisiejszą wersję troszkę zmodyfikowałam, do starego przepisu dodałam więcej wanilii, a także dodałam kakao, wyszła(...)partiami stopione, letnie masło i dokładnie ubijać. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie do połączenia składników. Do mniejszej miski przekładamy ok.1/3 gotowego ciasta, dodajemy do niej kakao oraz mleko tak, by uzyskać podobną konsystencję ciasta do tej jaka była wcześniej. Do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej dokładnie i dość grubo masłem i wysypanej bułką
Smaczne ZdrowePrzy niedzieli zaszalałam i rano upiekłam rogaliki..chyba pyszne wyszły, nie wiem, bo nie próbowałam..mąż mówił, że tylko mało słodkie, więc można dać więcej cukru
Moje domowe kucharzenieWiększość z Nas sięgnie jutro z pewnością po pączka, a dla tych którzy mają zamiar je samemu przygotować mamy dziś ciekawy przepis. Proponujemy pączki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki