Przy niedzieli zaszalałam i rano upiekłam rogaliki..chyba pyszne wyszły, nie wiem, bo nie próbowałam..mąż mówił, że tylko mało słodkie, więc można dać więcej cukru
Moje domowe kucharzenieWiększość z Nas sięgnie jutro z pewnością po pączka, a dla tych którzy mają zamiar je samemu przygotować mamy dziś ciekawy przepis. Proponujemy pączki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTo było moje drugie podejście do donutów. Zawsze chciałam je zrobić, jednak zawsze coś było nie tak. Te, które zrobiłam w zeszłym roku były zupełnie
Mania Wypiekaniap { margin-bottom: 0.21cm; } Kiedy byłam małą dziewczynką, typowy Francuz kojarzył mi się z chudym gościem z podkręconym wąsem, w czarnym berecie z antenką, trzymającym
Przepysznik - BLW i nie tylkomiędzy czasie swoje wdzięki prezentowały blogerki i rodzynek-bloger :) Najpierw Atomówki: Asia , Ewa i Paulina przygotowały przechodniom pysznie śniadanie. Później do akcji wkroczyła Agnieszka , która częstowała pesto z drożdżowymi paluchami i makaronem z czosnkiem niedźwiedzim. Potem moja świetna ekipa zawinęła tortille, a na koniec Damian ugotował gazpacho. Razem z Agnieszką i dziewczynkami podałyśmy w sumie ponad 50 porcji(...)przez około 5 minut, nie przestajemy mieszać, żeby mąką się nie przypaliła. Ściągamy z ognia, dodajemy resztę masła i odstawiamy do wystygnięcia - mieszamy w tym czasie często. 2. Kiedy ciasto wystygnie dodajemy mąkę pszenną z solą i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy gruby wałek, odrywamy po kawałku i wałkujemy na dosyć cienki (ale bez przesady!) placek. Podsypujemy przy
Kraina Tysiąca SmakówDo upieczenia chleba według tego przepisu podchodziłam już na Boże Narodzenie, ale zrobiło mi się krucho z czasem, więc postanowiłam to odłożyć na później. Teraz
Kulinarne przygody GatityDziś mam dla Was nowość, przynajmniej w moim domu :) Pizza stromboli. Jest to pizza zawinięta w roladę i krojona w plastry. Myślę, że warto
Agusiowe smakołykiDziś szczególny dzień, którego nie mogłam się doczekać. Ostatnio pokazałam Wam kilka moich sprawdzonych przepisów na tłustoczwartkowe rarytasy, a dziś przyszła kolej na
Rozpustne gotowaniePamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał
Pełny talerzJakiś czas temu obiecywałam sobie, że zacznę wypróbowywać przepisy dołączone do mojej maszyny do pieczenia firmy Tesco. Tym razem wybór padł na "Lekki chleb razowy", jak
Z butelką mleczka w tlePieczywo na drożdżach i ciemnym piwie, z dodatkiem miodu, aromatycznych przypraw korzennych , wędzonej śliwki i pachnącej pomarańczy Grudniowa Piekarnia Amber tym razem mierzy się z fińskim
Grunt to przepis!Domowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Te bułeczki przygotowałam trochę wzorem TYCH BUŁECZEK , ale jednak inaczej, przez co mamy nowy, pyszny
Kolorowy PrzepisownikPrzepyszne drożdżówki, które mają szansę stać się Waszymi ulubionymi ;). Słodki, waniliowy budyń, kwaśny rabarbar ( choć nieco łagodniejszy w smaku, dzięki karmelizacji ) i waniliowa kruszonka - to połączenie
Opowieści z piekarnikasobą z westchnieniem ulgi i szczerą radością. Poczucie zamknięcia w czterech ścianach ( dosłownie! ) mocno dawało mi się we znaki. Brakowało mi przestrzeni, własnego piekarnika, w którym mogłabym upiec ciasto, na które akurat mam ochotę, a nade wszystko - prywatności. Obcy ludzie co chwilę pukający do moich drzwi, posiłki jedzone wśród dziesiątek podobnych mi, zagubionych dusz i obowiązek wkładania butów za każdym(...)się wybornie. Gdy więc szukałam odpowiedniego akompaniamentu dla owoców, nie wahałam się długo. Dżem wyszedł boski! Cudownie aromatyczny, delikatny i słodki. Do naleśników nadaje się idealnie, do nadziewania słodkich, drożdżowych bułeczek chyba jeszcze bardziej. Jeśli macie ochotę zamknąć takie cudo w słoiczkach, spieszcie się! Figi bowiem zaraz znikną ze sklepowych półek... Dżem figowo-jabłkowy z kardamonem Składniki: (na 4 słoiki
Pożeraczka, czyli raz adobrze