ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:917/1038)

Pampuchy, czyli kluski na parze 299

Zaczęło się od tego, jak wracając z przedszkola, moje dziecko zażyczyło sobie pyszną bułeczkę z dżemem, taką jak była w przedszkolu. Święto, mój niejadek chce jeść

Fitsweet.me
Chleb cynamonowy 162

Co sobotę staram upiec się coś słodkiego, tym razem padło na "mamo zrób mi chleb cynamonowy" Moi wszyscy domownicy kochamy cynamon, więc nie czekałam długo i

Basia w kuchni
Chleb pszenno-żytni z maślanką 174

Delikatny w smaku, pyszny chleb maślankowy Dziś propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie.  Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje

Grunt to przepis!
Chleb pszenny na drożdżach 154

Wypiekanie pieczywa stało się niemal moją codziennością. Gdzieś sama myśl o bułkach, które jednak gdzieś ktoś mógł dotknąć napawa mnie lękiem. Zdaję sobie sprawę, że takim

Kuchnia w czekoladzie
Burgery z grillowanym serem, czerwoną porzeczką i szpinakiem 172

Gdy tylko na sklepowej półce zobaczyłam ser Arla Apetina przeznaczony na grilla, przypomniałam sobie o dżemie z czerwonej porzeczki z miętą .  Jak już pisałam dżem

Wrzosowa Polana
Bajgle 140

Według "cioci" Wikipedii bajg le , to żydowskie pieczywo wymyślone w XVII w., najprawdopodobniej w Krakowie. Obecnie wypieka się je na całym świecie; najpopularniejsze są chyba w

Opowieści z piekarnika
Wegański i bezglutenowy, jaglany sernik chałwowy (jagielnik!) na ciasteczkowym spodzie. 169

Tęskniłam za sernikiem! Od ostatniego wegańskiego sernika na blogu minęło trochę czasu… A w tym czasie zdążyłam z diety wyeliminować soję. Ciężki był to czas

Fill The Bowl
Mini Oponki Serowo - Drożdżowe 447

Są pyszne, delikatne, mięciutkie i takie słodkie :D Z tego przepisu możecie zrobić także duże oponki, wtedy najlepiej zrobić je z podwójnej porcji ;) Ps. Oponki najlepiej

Gotowanie...to proste !
Chleb na drożdżach z oliwkami 122

Oliwki w sałatce - nic dziwnego. Oliwki w chlebie? - rewelacyjny pomysł! Ostatnio podpatrzyłam u Marder&Marder na stronie chleby.info intrygujący przepis na Chleb pszenny z oliwkami

Grunt to przepis!
Pączki ze starych archiwalnych przepisów. 165

Nie będę pisać, że pączki są idealne, cudowne, przepyszne itd,  ponieważ każdy z nas ma inne poczucie, smaku i u każdego ideał wygląda inaczej. Ten

Dieta moja pasja
Chałka z powidłami Mühlhäuser 27

Puszysta, rozpływająca się w ustach chałka, ale trochę nietypowa, bo przeplatana powidłami śliwkowymi :) Wykonanie jest bardzo proste, nawet jeżeli na pierwszy rzut oka odnosicie inne wrażenie

Opowieści z piekarnika
Pampuchy z jagodami i stewią 155

Pampuchy,kluski drozdzowe lub buchty sa uniweraslne.Bo i na slodko i jako dodatek do dan miesnych sprawdzaja sie doskonale.Na slodko sa uwielbiane przez dzieci.Moja propozycja do pampuchow to sosik jagodowo-malinowy z jogurtem greckim.Gdy kluski kupimy gotowe lub wczesniej zrobione (na przepis zapraszam tutaj) lub  mamy z zamrazarki obiadowe danie mozemy podac w kilka minut.Skladnik(...)ktore dzialaja podobnie jak insulina.Dzialaja silnie przeciwzapalnie na drogi moczowe i przewod pokarmowy.Maja rowniez zdolnosc rozpuszczania zlogow cholesterolowych.Sa owocem uniwersalnym.Nadaja sie jako nadzienie do pierogow,gofrow,nalesnikow,racuchow i ciast drozdzowych.Z jagod sporzadza sie kompoty,soki,dzemy i konfitury. Galaretki i konfitury z jagod mozna dlugo przechowywac poniwaz zawieraja naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegajacy rozwojowi bakterii.Jest skladnikem musow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki czekoladowo cynamonowe 103

Na dziś nie mam kompletnie nic do kawy. Wraz z porankiem odeszła mi chęć na jakiekolwiek gotowanie i pieczenie, więc będę musieć obejść się smakiem. Na

Kuchnia w czekoladzie
Pączki portugalskie, malasadas. 83

  Malasadas, to paczki pochodzące z Portugalii, ale bardzo popularne są na Hawajach.  Nie mają nadzienia, ani dziurki. Zwykłe pączki obtoczone w cukrze, lub cukrze

Agusiowe smakołyki
Puszyste pizzerinki drożdżowe 93

pozostałą częścią ciepłej wody, stopniowo ją dolewając. Ciasto wyrób na gładko, przełóż do misy, okryj szczelnie przezroczystą folią spożywczą i pozostaw na 30 minut. W tym czasie zachodzi tak zwany proces autolizy, ciasto odpoczywa a mąka wchłania wodę. Po tym czasie na ciasto wysyp sól i wlej wodę z drożdżami. Ponownie zagnieć ciasto do ujednoliconej, gładkiej struktury. Ponownie przykryj szczelnie(...)godziny w ciepłym pomieszczeniu. Podczas wyrastania ciasta na pizzę co 1 godzinę zagniataj je w misie, podciągając ciasto z dołu i nakładając je na wierzch. Po 3 godzinach ciasto podziel nożem na 4 porcje. Bardzo delikatnie bez zagniatania i odgazowywania ciasta uformuj z nich kulki kulając kawałki na blacie kuchennym. Porcje ciasta ułóż na blacie oprószonym mąką, okryj ścierką

ProstePesto.pl