ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:917/1038)

Puszyste pizzerinki drożdżowe 105

pozostałą częścią ciepłej wody, stopniowo ją dolewając. Ciasto wyrób na gładko, przełóż do misy, okryj szczelnie przezroczystą folią spożywczą i pozostaw na 30 minut. W tym czasie zachodzi tak zwany proces autolizy, ciasto odpoczywa a mąka wchłania wodę. Po tym czasie na ciasto wysyp sól i wlej wodę z drożdżami. Ponownie zagnieć ciasto do ujednoliconej, gładkiej struktury. Ponownie przykryj szczelnie(...)godziny w ciepłym pomieszczeniu. Podczas wyrastania ciasta na pizzę co 1 godzinę zagniataj je w misie, podciągając ciasto z dołu i nakładając je na wierzch. Po 3 godzinach ciasto podziel nożem na 4 porcje. Bardzo delikatnie bez zagniatania i odgazowywania ciasta uformuj z nich kulki kulając kawałki na blacie kuchennym. Porcje ciasta ułóż na blacie oprószonym mąką, okryj ścierką

ProstePesto.pl
Chleb z blachy bez zagniatania 68

zdołam to, że koszmar minął? Piszę i zerkam na radiowóz pod oknem. Policja dokonuje rytuału machania więźniom domowym kwarantannie poddanym. A ja, będąc jeszcze wolnym względnie obywatelem, mój cenny drożdżowy łup wykładając z torebki, postanowiłam - upiekę chleb. Ciężki, zdrowy, pełnoziarnisty. Dużą porcję, która przez kilka dni zagwarantuje nam możliwość omijania piekarni. I już odkrojona - nie piętka i nie kromka. Narożnik(...)miskę ściereczką i odstawiamy na 15 min, by drożdże zaczęły pracować. Do zaczynu przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, wlewamy wodę, wsypujemy pestki i zaczynamy mieszanie drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto powinno być sprężyste, pulchne, ale półpłynne. Miskę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Po pół godzinie ciasto podwoi swą objętość. Wyciągamy z piekarnika, ponownie mieszamy łyżką i przelewamy

Kronika Piekarnika
ROGALIKI ŚNIADANIOWE MLECZNO-MAŚLANE 99

Dwa dni temu Jola z bloga Nasze życie od kuchni klik opublikowała wpis z przepysznie wyglądającymi rogalikami. swój post zaczęła bardzo zachęcająco: „Upiekłam wczoraj rogaliki

Pieguskowa Kuchnia
Bułeczki z serkiem "Pesto i rukola" i otrębami 96

Te bułeczki to był świetny pomysł! Smakują trochę jak grahamki, ale smak ten wzbogacony jest o serek kremowy pesto i rukola - miałam 2 różne serki Apetina

Kolorowy Przepisownik
Bułeczki drożdżowe 206

language:EN-US;}   Pora na coś słodkiego!  Mięciutkie, puszyste, złociste i pięknie pachnące, a na wierzchu zdobione chrupiącą kruszonką - któż z nas nie skusi się na ciepłe drożdżowe bułeczki ;) Zdjęcie zrobiłam już w zeszłym roku, gdy razem z moim Kołem Naukowym Sztuki Kulinarnej organizowaliśmy wystawę zdjęć pt. "Galeria smaku". Każdy student z naszego kierunku mógł zgłosić swoją pracę(...)rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na około 5 minut. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól i mieszamy. Dodajemy masło,  żółtka i mleko z drożdżami. A teraz wyrabiamy ciasto. Na początku dorzucamy sparzone wrzątkiem rodzynki. Ciasto powinno być gładkie i nieco elastyczne.  Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.  Po tym czasie formujemy z ciasta

Sajkofanka smaku
Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety 123

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety. Zabierz je ze sobą na piknik lub zjedz na śniadanie. Wiosna rozgościła się na dobre. Przeważnie świeci słońce, a pogoda nastraja pozytywnie. Uwielbiam teraz chodzić z synkiem na spacery, oglądać zielone liście na drzewach i czuć zapach kwiatów. Taka wspaniała wiosenna aura zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu, dlatego postanowiłam(...)dałam mały pojemniczek i drożdże mi z niego wypłynęły :) W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj drożdże, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Najpierw wymieszaj łyżką, następnie przełóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Twa to ok. 8-10 minut. Ciasto jest dość tłuste i łatwo odchodzi od ręki. W czasie wyrabiania podsypywałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Działkowanie. I babka limonkowa na maśle 152

Pogoda jest, jaka jest. Czyli trochę słońca, trochę deszczu, a do tego wiatr, który rozwiewa poły kurtek, szale i niepokorne warkocze. Mimo wszystko, ilość światła i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Semla - pszenna bułeczka z masą migdałową 161

Odkąd wypatrzyłam te bułeczki na stronie Moje Wypieki musiałam przetestować ten przepis. Semla to pszenna bułeczka nadziewana masą migdałową i bitą śmietaną. W Szwecji jest to

pink envelope
Wielkanocny koszyczek drożdżowy 88

Do koszyka przymierzałam się kilka lat, ale podobnie jak przy bożonarodzeniowym domku z piernika, obawa, że wyjdzie coś nie tak skutecznie mnie od tego pomysłu odwodziła

Kuchnia w czekoladzie
Bliny gryczane 120

Bliny gryczane to pyszne placki z mąki gryczanej, które pochodzą z kuchni rosyjskiej. Bliny z różnymi dodatkami świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu. Bliny przypominają

Kuchcik gotuje
Poznajcie PIDE.... 290

  ...czyli turecką pizzę. " Za typowy placek turecki uznaje się pide . Podaje się go bardzo często w tureckich restauracjach za granicą, ale w kraju jada 

KUCHARNIA
Najlepsze pączki na tłusty czwartek 79

Dzisiaj Tłusty czwartek i pewnie we wszystkich domach odbędzie pączkowe szaleństwo. Bardzo lubię pączki, nie smażę ich często, ale na tłusty czwartek pączki to konieczność. Polecam

codojedzenia
Chleb czosnkowy pszenno-żytni 175

Aromatyczny czosnek w prostym chlebie codziennym Miałam akurat ogromną ochotę na domowy chleb. Żadne tam sklepowe, purchate podróbki, tylko prawdziwy, domowy chleb własnoręcznie zrobiony.  Z

Grunt to przepis!
Tania babka drożdżowa z cukrem pudrem 157

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Camilla w kuchni
Buchty (Kluski na parze) 160

Jak sie tak spōmna 1 , jake bōło 2 moje ulubiōne jedzynie za bajtla 3 , to na zicher 4 bōły to buchty u ōłmy 5 Albiny, a

Chop w kuchni