mąki tortowej 1/2 szklanki letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży łyżka oleju 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru dodatki: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: cebula/cebula czerwona ogórki konserwowe/kiszone 2-3 pomidory połowa kapusty pekińskiej papryka konserwowa sos pomidorowy(...)miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h). Po tym czasie formujemy okrągłe placki zostawiając szersze brzegi. Kapustę siekamy, resztę warzyw tniemy na niewielkie kawałki. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i smażymy w rozgrzanym oleju ok. 3 minuty.* Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Sos pomidorowy mieszamy z przyprawami i wykładamy na ciasto. Następnie
Słodka Stronazastąpić innymi, naturalnymi mieszankami lub ziołami. Poniższy przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze dania . Składniki na rosół: około 30 dkg. wołowiny na rosół, 2 całe nogi z kurczaka (najlepiej z kury, ale jak nie mamy możliwości jej zdobyć, to kurczak musi wystarczyć), 7 średnich marchewek , 5 średnich pietruszek , pół małego selera , 1 niewielki(...)ziarenek pieprzu , sól do smaku. Wołowinę opłukać, zalać zimną wodą (około 1,5 - 2 l.) i gotować na wolnym ogniu. Kiedy będzie prawie miękka włożyć opłukanego kurczaka, a kiedy wywar się zagotuje, dołożyć obrane i umyte warzywa oraz ziarenka pieprzu. Gotujemy cały czas na małym ogniu, żeby wywar tylko lekko "pyrkał". Pod koniec
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 150 g roszponki jabłko 100 g sera gorgonzola pieczona pierś kurczaka garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny garść kiełków rzodkiewki Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią sok z cytryny łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W misce(...)mieszamy roszponkę z pokrojonym jabłkiem, pokruszonym serem, żurawiną i kiełkami. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy orzechami. Przygotowujemy sos: w soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy musztardę, pieprz. Wlewamy saszetkę oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią i mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym
Smakowity Blog Kulinarnycałego. Co może być lepszego od gorącej, aromatycznej zupy z mięskiem. Zwykła jarzynowa zupa to moja miłość! Ale dziś pojawiła się dla niej konkurencja! Polecam sprawdzić. Aromatyczna zupa z kurczakiem 2 szklanki wody 6 szklanek wywaru z kurczaka 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego połowa małego kalafiora 35 dag piersi z kurczaka jedna mała cukinia pietruszka, koperek pieprz
Kuchnia moimi oczamiktóre przywędrowało do Tajlandii prawdopodobnie z Malezji lub Indonezji. Jest zdecydowanie delikatniejsze od pozostałych dań typu curry. Potrawę najczęściej przyrządza się z wołowiną, ale możecie z powodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną. Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli, trawy cytrynowej i galangalu, liście limonki kafir(...)dziś przygotowałam uproszczoną wersję z kupną pastą, jednak w niedalekiej przyszłości przygotuję własną pastę, bo danie jest wyśmienite :) Zapraszam do gotowania! Składniki na szybkie Panang Curry z kurczakiem dla dwóch osób: 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 pierś z kurczaka, pocięta w cienkie plastry 3 liście limonki kafir, poszarpane* 1-2 łyżki pasty Panang 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru
Tajskie smakiprzyjemności. Ale szybko wybiłam sobie to z głowy. Bez pisania czuję się jakoś niepełnie. Dlatego dziś nadrabiam zaległości Roladki z mozarellą, rukolą i suszonymi pomidorami 2 piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg) 2 garści świeżej rukoli 10-12 suszonych pomidorów kostka mozarelli (mała) ząbek czosnku przyprawa do kurczaka ( ja używam Prymat) olej Pierś myjemy, oczyszczamy z kości i tłuszczu(...)Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 5-10 min. W tym czasie przygotowujemy z łyżki oleju, wyciśniętego przez praskę czosnku, przyprawy do kurczaka, soli i pieprzu szybką marynatę dla naszego mięska. Odstawiamy na bok i faszerujemy obydwie piersi naszym kolorowym farszem! Zamykamy je, ściskamy i obwiązujemy nicią, aby nam się nie wysypywał
Kuchnia moimi oczamisię kończy, więc przedstawiam Wam moje ostatnie danie, które wg Naczelnego zostało okrzyknięte najlepszym, jakie kiedykolwiek jadł! :) Składniki: 2 szklanki dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka 250ml bulionu 1 marchewka starty parmezan 1 łyżka oleju rzepakowego 2 kieliszki białego wina wytrawnego 1,5 szklanki ryżu do risotto sól, pieprz Przygotowanie: Bulion : gotujemy bulion z pokrojonym(...)kurczakiem, marchewką i dynią. Risotto: Na patelni na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę oraz pokrojony czosnek. Po kilku minutach dorzucamy nieugotowany ryż do risotto, szklimy go i zalewamy 1 szklanką wina. Gotujemy na średnim ogniu. Gdy wino odparuje, dodajemy kolejny kieliszek. Dolewamy szklankę bulionu, mieszamy i zostawiamy do momentu, kiedy bulion odparuje lub kiedy przejeżdżając drewnianą szpatułką przez środek patelni, ryż
Kitchens AlphabetKolejna moja potrawa inspirowana kuchnią tajską. Tym razem jest to sałatka z kurczakiem, czerwoną papryką, jajkami i makaronem polana słodko-kwaśnym sosem tamaryndowym i podana w liściach sałaty. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula plasterek masła 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego kawałeczek chili 1/2 średniej papryki czerwonej 200 g makaronu „Czarniecki(...)mandarynowy: 4 łyżki wody 4 łyżeczki pasty tamaryndowej 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło z olejem, dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i sos sojowy. Mieszając, lekko przyrumienić. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i chili. Przysmażyć i odstawić. Ugotować makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. Jajka ugotować na twardo. Paprykę czerwoną posiekać
Oryginalny smakzakupów (w końcu!) dostrzegłam go w lodówkach. Od razu zakupiłam paczkę i z nie skrywaną radością zaniosłam do domu. Przyrządziłam go w sosie śmietanowym z serem gorgonzola i dodatkiem kurczaka. Wyszło naprawdę pysznie (i kolorowo:)). Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Opakowanie świeżego czarnego makaronu (lub porcja na 3 osoby) 2 pojedyncze filety z kurczaka 200 ml śmietany(...)świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju rzepakowego. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Całość smażymy na złoty kolor. Następnie zalewamy śmietaną oraz dodajemy pokrojony ser. W czasie, kiedy ser rozpuszcza się na patelni natkę pietruszki myjemy oraz siekamy. Dorzucamy na patelnię i doprawiamy
Kolizje Smakówburo... Dziś postanowiłam zaprosić do mojej kuchni i na nasze talerze odrobinę lata w środku jesieni. Sałatka jest bardzo prosta i szybko ją przygotujecie. Od Waszego gustu zależy czy kurczaka podacie na ciepło czy na zimno. W obydwu wersjach będzie doskonała. Korzystajmy z owoców mango, własnie zaczął się na nie sezon. Są bardzo zdrowe i teraz(...)naszych sklepach w całkiem przystępnej cienie. Sałatka z mango i kurczakiem Proporcje dla 3 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1/2 sałaty lodowej 1 mango 1/2 malutkiej papryczki chili 1 szalotka sok z limonki sól pieprz 1,5 łyżki oleju rzepakowego listki świeżej kolendry 1 łyżka suszonych liści kolendry olej
Kulinarne przygody Gatitymożecie wykorzystywać do marynowania mięsa, ryb, jako dodatek do sushi lub na wiele innych sposobów, tutaj jak zawsze ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak w tym przepisie był mocno przypadkowy. Najukochańszy był głodny, musiałam szybko reagować! Ze względu na porę wybór mięsiw w osiedlowym sklepie był już mocno ograniczony(...)nich, a najlepszym dowodem na to jest widok pałaszującego Kochanego Wybranka i jego zachwyty nad posiłkiem ("ale to było dobre!") jeszcze na dłuuuugo po posiłku :) Składniki: duży filet z kurczaka cukinia pół papryki czerwonej i żółtej marchew świeży korzeń imbiru, ok 1 - 2 cm 2 ząbki czosnku cebula szczypior od dymki sól, pieprz, słodka czerwona papryka sos teriyaki ryż Wykonanie
Taste Of My DayFajita to klasyczna potrawa kuchni meksykańskiej. Jest pyszna, kolorowa, aromatyczna i można samemu komponować składniki, które nakładamy na tortille. Gorąco polecam Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 duża cebula 2 duże papryki (czerwona i żółta) około 8 pszennych tortilli garść świeżej kolendry oliwa do smażenia sól pieprz Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chilli(...)łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) 1 łyżka soku z limonki 1/2 łyżeczki soli Dodatki: sałata lodowa guacamole salsa fresca starty cheddar gęsta, kwaśna śmietana Przygotowanie: Kurczaka pokroić w paseczki, dokładnie połączyć ze składnikami marynaty i odstawić na około godzinę do lodówki. Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, papryki oczyszczone i pokrojone
Oryginalny smakSałatkę Cezara chyba każdy zna. Jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek. Głównymi jej składnikami są grzanki, sałata rzymska i parmezan. W wersji z kurczakiem może stanowić smaczne i sycące danie. Składniki: 2 główki sałaty rzymskiej 2 duże piersi z kurczaka 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 250 g pomidorków koktajlowych 3 kromki chleba 2 łyżki startego parmezanu(...)łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki majonezu 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę z oliwek, tymianek, oregano, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy. Na wysmarowaną oliwą blaszkę układamy piersi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Oryginalny smakTagliatelle ze szpinakiem, piersią z kurczaka i kremowym sosem z gorgonzoli… Pycha ! Spróbujcie Składniki: 300 g tagliatelle 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki oleju z pestek winogron 3 ząbki czosnku 200 g szpinaku (użyłam mrożonego, rozdrobnionego) 200 g gorgonzoli 400 ml. śmietanki 18% sól pieprz Przygotowanie: 1. Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. 2. Makaron ugotować al dente(...)dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojonego w kosteczkę kurczaka, posolić go i smażyć na dużym ogniu, aż się lekko zarumieni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażać. Zmniejszyć gaz na najmniejszy i dolać śmietankę. Wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać 3/4 gorgonzoli i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć do sosu i delikatnie wymieszać. Gotowe danie
Oryginalny smakkuchnia marokańska. Potrawy tej kuchni są bardzo aromatyczne i wyjątkowo smaczne. Jeżeli chcecie mieć odrobinę egzotyki na talerzu, zapraszam Was w kulinarną podróż do Maroka Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 6 szalotek 6 suszonych daktyli 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 płaskie łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu około 1 szklanki bulionu drobiowego oliwa sól pieprz Przygotowanie: Na patelni(...)rozgrzać oliwę. Kurczaka delikatnie posolić, obsmażyć i wyjąć. Na tą samą patelnię wrzucić w całości, umyte i obrane szalotki i wsypać przyprawy. Mieszając, wszystko zrumienić. Następnie dodać kurczaka i wlać bulion. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać bulion. Daktyle pokroić, dołożyć do mięsa i jeszcze chwilkę dusić. Doprawić pieprzem. Gotową potrawę przełożyć
Oryginalny smak