kurczak - 39714 przepisów (strona:923/2648)

Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 17

pokrojonych flaczków, dlatego rzadko je gotuję. Ale te nawet Monika jadła, więc chyba smakowały. Składniki: ? 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych ? 1 opakowanie mrożonego groszku ? 2 korpusy kurczaka ? 1 cebula ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1/2 selera ? sól, pieprz do smaku ? kilka liści laurowych i ziela angielskiego ? 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej ? natka pietruszki ? 2 łyżki masła Wykonanie: ? Cebulę pokrojoną(...)kostkę podsmażyć na maśle. ? W garnku zagotować ok. 2 litrów wody, dodać cebulę, korpusy z kurczaka, liście laurowe i ziele angileskie. Doprawić solą i pieprzem, i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. ? Do garnka dorzucić startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. ? Flaczki przepłukać, wrzucić do wrzącej wody i obgotować przez 10 minut, po czym odlać wodę, przepłukać zimną

To co kocham
Makaron muszelki z kurczakiem i groszkiem 23

Następna wersja szybkiego obiadu z makaronem w roli głównej, z dodatkiem kurczaka i zielonego groszku. Szybko i smacznie, czyli w sam raz na zabiegany dzień. Składniki: ? 1 opakowanie makaronu muszelki ? 2 filety z kurczaka ? 1 puszka zielonego groszku ? 1 puszka ponidorów krojonych bez skórki ? 2 łyżki sosu sojowego ? sól, pieprz do smaku ? oregano, tymianek do smaku ? 3 łyżki oliwy Wykonanie(...)Ugotować makaron al dente w posolonej wodzie. ? Mięso kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. ? Dodać sos sojowy, pomidory i poddusić ok. 5 minut. Przyprawić, dodać zioła. ? Sos wlać do makaronu, dodać groszek. ? Podawać na gorąco

To co kocham
Najlepszy bigos świąteczny pieczony 29

kapusta kiszona i słodka są po połowie, a nie sama kiszona, jak to zazwyczaj bywa, – kapusta kiszona, a nie kwaszona! – kilka gatunków mięs, u mnie wieprzowina, kurczak, indyk i gęś, – stosunek mięsa do kapusty to 1:1, nie lubię bardzo kapustnych, – śliwki wędzone, a nie suszone, – dodatek czerwonego wina. Używam gotowych przypraw do bigosu(...)śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka – 1 szyja z gęsi – 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego – 3 torebki przyprawy do bigosu – ok. 15 liści laurowych

To co kocham
Sałatka warstwowa z kurczakiem 923

Pyszna, kolorowa sałatka warstwowa z kurczakiem, jajkiem, porem, kukurydzą i świeżym ogórkiem. Artykuł Sałatka warstwowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Faszerowane piersi ze szpinakiem 35

pierś z kurczaka - 2 szt mrożony szpinak - 25 dag serek topiony ziołowy - 10 dag czosnek - 3 ząbki ser żółty - 2 plastry sól pieprz kolorowy jajko bułka tarta olej piersi kurczaka opłukać i osuszyć delikatnie. Każdą pierś rozkroić ale nie całkowicie do końca, aby był większy płat i delikatnie go rozbić, następnie posypać solą i pieprzem. Szpinak włożyć na patelnie(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na kawałeczki serek topiony.  Odparować nadmiar wody, tak by powstał gęsty sos szpinakowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbitej piersi kurczaka położyć plaster sera żółtego najlepszy gouda, na nim gesty sos szpinakowy, złożyć na pół. Jajko umyć, wybić do miseczki, roztrzepać widelcem. Bułkę tartą wsypać na talerz. Piersi faszerowane delikatnie wkładamy

Camilla w kuchni
ZUPA RYŻOWA NA ROSOLE CZYLI TZW. RYŻANKA 106

Uwielbiam taki lekki bulion z ryżem. Ugotowany na częściach kurczaka i sporej ilości warzyw jest kwintesencją smaku mimo, że nie wymaga od nas tak długiego gotowania jak tradycyjny, domowy rosół 😉   Składniki: 5 skrzydełek 2 udka z kurczaka 1 korpus kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego kawałek pora sól pieprz ziele angielskie liść laurowy natka

Walijskie Pichcenie
Najlepsze roladki drobiowe! 384

Najlepsze roladki drobiowe! Łatwe w przygotowaniu oraz niezwykle smaczne zawijaski z kurczaka wypełnione pysznym nadzieniem i zanurzone w aksamitnym sosie. Moje najulubieńsze. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Roladki możemy podać z ziemniakami, pyzami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki – u mnie surówka z kapusty włoskiej Przepis tutaj (KLIK)       Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 10 dkg boczku

Blog z Apetytem
Gniecione ziemniaki z piekarnika z kurczakiem 34

Składniki: 6 sztuk średniej wielkości ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka 100 g tartego sera cheddar 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy (w mundurkach) w osolonej wodzie do miękkości. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia(...)układamy na nim ugotowane ziemniaki. Każdego ziemniaka nacinamy wzdłuż i w poprzek, a następnie lekko zgniatamy tak aby zmniejszyły swoją wysokość o połowę. Między ziemniakami układamy pierś z kurczaka pokrojoną w średnią kostkę.  Całość posypujemy przyprawami oraz skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy blachę, posypujemy ziemniaki serem i z powrotem wkładamy

Qchnia po prostu
Sałatka z jajkiem warstwowa 642

się prezentuje, to również wyśmienicie smakuje. Z pewnością zachwyci gości i rodzinę zarówno efektownym wyglądem, jak i wspaniałym smakiem. SAŁATKA Z JAJKIEM WARSTWOWA PRZEPIS Składniki 500 g fileta z kurczaka 5 jajek 1 brokuł 1 puszka kukurydzy pęczek szczypiorku przyprawa gyros papryka słodka w proszku sól pieprz Sos 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka musztardy(...)ząbki czosnku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Składniki na sos łączymy ze sobą. 2. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor. 3. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. 4. Jajka gotujemy

Przepiski.pl
Jak rozmrażać mięso? Czy trzeba myć mięso – poradnik 43

temperatura. Nigdy nie jedz niedosmażonego, niedopieczonego drobiu i wieprzowiny. Pilnuj temperatury w jakiej powinny być pieczone poszczególne rodzaje mięsa: Mielone mięso wołowe, wieprzowe, jagnięce – 160 st. C Mielony kurczak, indyk – 165 st. C Steki i kotlety wołowe, cielęce i jagnięce – 145 st. C Drób: kurczak, gęś, kaczka, indyk, piersi, skrzydełka, udka, z farszem(...)mieć oddzielną do przygotowania mięsa. I ostatnia kwestia: przyprawianie mięsa. Najlepiej przyprawy przesypać w potrzebnej ilości do małych pojemników. Używanie ręcznych młynków jest bardzo niewygodne, bo np. kiedy przyprawiamy kurczaka musimy go obrócić, co wymaga użycia rąk, które trzeba umyć zanim sięgniemy po młynek. Kiedy przyprawy leżą sobie w miseczce można je swobodnie brać niemytymi rękami. Tyle tylko, że resztkę

Niedzielny kucharz
Zupa a'la orientalna z kurczakiem 62

jest to oryginalny przepis na tradycyjne danie orientalne. Spróbujcie bo warto :) Jej dodatkowym atutem jest to że robi się bardzo szybko. około 3-4 porcje 1 pojedynczy filet z kurczaka około 200-250 g mieszanki warzyw chińskich mrożonych 2 -3 łodygi selera naciowego Zioła tajskie mieszanka przypraw ( kupuję rewelacyjną mieszankę "zioła tajskie" w kauflandzie) sos sojowy jasny 2-3 łyżki(...)pół średniej cebuli białej bulion drobiowy lub rosół około 1 litr 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka kopiasta mąki ziemniaczanej + odrobina wody Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, cebulę pokroić w piórka, seler naciowy na plasterki. W garnku podsmażyć kurczaka na odrobinie oleju roślinnego. Przyprawić sosem sojowym i jedną łyżką ziół tajskich. Smażyć chwilkę następnie dodać cebulę i seler naciowy

Andzia Pichci
Sałatka brokułowa z ogórkiem 51

brokuł jest na tyle neutralny w smaku, to możemy go śmiało łączyć z różnymi produktami. Dzisiaj jedna z takich propozycji :)   Składniki: - 1 brokuł - 1 filet podwójny z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 2 ząbki czosnku - 2 jajka - 2 ogórki - majonez - jogurt Przygotowanie: Brokuła gotujemy tak żeby był miękki, ale nie rozwalający się. Gdy ostygnie rwiemy go na mniejsze kawałki(...)potem troszkę kroimy. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy z przyprawą do kurczaka (ja lubię używać delikatu czerwonego). Jajka gotujemy a następnie kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Gdy mamy wszystkie składniki gotowe przekładamy je do miski. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę a następnie łączymy z kilkoma łyżkami majonezu i jogurtu

Zainspirowana w kuchni
Sałatka warstwowa z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą 45

Pyszna warstwowa sałatka na bazie kapusty pekińskiej. Fajnie smakuje i ładnie prezentuje się na stole. Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 pojedyncze piersi z kurczaka + dowolna przyprawa (u mnie to złocisty kurczak) 3 pomidory lub miseczka pomidorków koktajlowych 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta migdały w płatkach Sos: 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu(...)kostkę.  3. Składniki sosu wymieszać.  4. Płatki migdałów uprażyć na rumiano na suchej patelni. Ostudzić.  5. Sałatkę przygotować w salaterce (od dołu): kapusta pekińska, pomidory, kurczak, feta. Całość polać sosem i posypać uprażonymi migdałami.  Smacznego! Źródło: cookpad.com

Kuchnia domowa Ani
Kurczak w sosie majonezowo-keczupowym 473

Przepis na kurczaka zapiekanego w aromatycznym sosie na bazie ketchupu i majonezu. Artykuł Kurczak w sosie majonezowo-keczupowym pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda