Domowe chlebki uwielbiam za ich zapach, smak i chrupiącą skórkę. Pamiętam przepyszny chleb mojej babci pieczony w chlebowym piecu na liściach kapusty.... ten smak i aromat
Smakołyki AsiWczoraj były bułeczki z musztardą, dziś coś na podobne bułeczek, mianowicie cebularze. Czyli małe placuszki z farszem z cebuli i maku. Jednak jest to cebula przygotowana
Z miłości do słodkościŚniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego
W kuchni Karmel-itkiniewielkiej misce mieszamy olej, ocet jabłkowy i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Biszkopta pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 20-22 minuty albo do momentu aż patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika(...)czekoladowym. Dekorujemy ulubionymi owocami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzony. Fanom tortów polecam tort makowy z brzoskwiniami , koktajl dyniowo-pomarańczowy , dyniowe kluski gnocchi , zupę dyniową z soczewicą , drożdżowe bułeczki z dynią . Smacznego! • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :) • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
Lamarida.plLubie tą drożdżówkę i naprawdę często ją przygotowuje, teraz przyszła pora na drożdżówkę z czarną porzeczką. Drożdżówka wyszła przepyszna, polecam ją wam serdecznie :* Składniki na tortownicę
Gotowanie...to proste !Po takiej długiej przerwie w dodawaniu nowych wpisów witam się z Wami bułeczkami pszennymi. Choć tu na blogu przepisów nie przybywało, to wcale się nie nudziłam
Kocham..lubię..gotuję..W tym roku nie robiłam rogali Świętomarcińskich bo już mało maku miałam, a nie chciałam dokupywać więc powstał wieniec. Pyszny był, tyle Wam powiem ;) Składniki
Gotowanie...to proste !Te rogaliki przygotowywało się w moim rodzinnym domu od zawsze. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, cieplutkie, wyjęte prosto z pieca. Moja mam robiła je zwykle z
Calzonella.comDziś dotrzymuję słowa i dzielę się z Wami pomysłem na wykorzystanie pomidorowego pesto z poprzedniego przepisu. Piękny, rustykalny i pyszny wieniec drożdżowy... zobaczcie sami! :) Wspominałam wcześniej, iż do zrobienia pesto (przepis tutaj: klik ) będzie Wam potrzebny ketchup bardzo dobrej jakości - jest to warunek konieczny, aby Wasza pasta była wyśmienita. Ze swojej strony polecam bardzo ketchupy firmy Ogródek Dziadunia ( klik(...)wodzie wraz z cukrem. Woda powinna mieć temperaturę ciała. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie przesiej mąkę, dodaj do niej sól. Połącz mąkę z zaczynem, wyrabiaj ciasto przez około 10 minut (aż będzie sprężyste, miękkie i gładkie). Włóż do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (w tym czasie ciasto
Garniec MagalieJedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić ! Składniki: 1,5
kolorowotorcikowoPyszne, proste i jak smakuje. Zjedzone w dwa dni i już myślę o kolejnym ;) Składniki na tortownicę o śred 22 cm: 180 g przesianej, mąki pszennej
Gotowanie...to proste !Kolejne wypiekanie na śniadanie w gronie wspaniałych blogerów........ tym razem tematem wypiekania były rogaliki maślane ...Tradycyjne poznańskie rogale maślane, powinny być długie i świecące.. u
Moje domowe kucharzeniejednym miejscu, specjalnie dla miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle(...)kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią
Moja smaczna kuchniastyczeń 2009 rok. Dzień, w którym upiekłam swój pierwszy chleb. Zaczynałam od najprostszych, drożdżowych. Takich co nawet dobrze wyrobić nie trzeba. Potem były te ciut trudniejsze, a ja ciągle chciałam czegoś więcej. Chciałam poczuć jak smakuje taki prawdziwy chleb, taki zakwasowy. Wyhodowałam swój pierwszy zakwas. Pieczenie nabrało innego wymiaru. Były dni chwały i niestety też upadki, jak to w życiu(...)posypujemy solą i miksujemy na wolnym biegu przez 1 minutę, następnie zwiększamy na średni-mocny bieg i miksujemy jeszcze kolejne 6 minut. Miskę należy posmarować olejem, włożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy lekko odgazować na lekko omączonym blacie - ciasto delikatnie rozpłaszczamy na prostokąt, złożyć na trzy jak list, obrócić
Plate of JoyBułeczki upieczone w domu, nie mają sobie równych. Te są delikatne i puszyste. Z żółciutkim środkiem. Idealne do podania z ulubionymi składnikami lub wykorzystania ich jako
Smaki Na TalerzuPomysł na te paszteciki, to moja kolejna propozycja w stylu zero waste. Od zawsze mam problem z przerobieniem mięsa i warzyw z rosołu, więc tym razem
Kuchnia w czekoladzieTak nam posmakowały buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym , że postanowiłam je znów przygotować. Tym razem nadziałam je moim ulubionym dżemem agrestowym. Naprawdę
Rozpustne gotowanieNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawnie