styczeń 2009 rok. Dzień, w którym upiekłam swój pierwszy chleb. Zaczynałam od najprostszych, drożdżowych. Takich co nawet dobrze wyrobić nie trzeba. Potem były te ciut trudniejsze, a ja ciągle chciałam czegoś więcej. Chciałam poczuć jak smakuje taki prawdziwy chleb, taki zakwasowy. Wyhodowałam swój pierwszy zakwas. Pieczenie nabrało innego wymiaru. Były dni chwały i niestety też upadki, jak to w życiu(...)posypujemy solą i miksujemy na wolnym biegu przez 1 minutę, następnie zwiększamy na średni-mocny bieg i miksujemy jeszcze kolejne 6 minut. Miskę należy posmarować olejem, włożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy lekko odgazować na lekko omączonym blacie - ciasto delikatnie rozpłaszczamy na prostokąt, złożyć na trzy jak list, obrócić
Plate of JoyPomysł na te paszteciki, to moja kolejna propozycja w stylu zero waste. Od zawsze mam problem z przerobieniem mięsa i warzyw z rosołu, więc tym razem
Kuchnia w czekoladzieTak nam posmakowały buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym , że postanowiłam je znów przygotować. Tym razem nadziałam je moim ulubionym dżemem agrestowym. Naprawdę
Rozpustne gotowanieNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawnieMarokańskie chlebki z patelni spodobały się Wam tak bardzo, że jest to przepis, który każdego dnia odwiedza mnóstwo osób. To niekwestionowany HIT na blogu. Nawet nie
Smaki Na TalerzuDziś chleb na zakwasie pszennym, delikatniejszy niż chleby na zakwasie żytnim ale za to jakże pyszny. Jak zrobić zakwas pszenny znajdziecie pod linkiem podświetlonym na pomarańczowo
Moje Małe CzarowanieNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawnieDomowe bułeczki z ziarnami. Złote, pełnoziarniste drożdżowe bułeczki utrzymują świeżość przez długo i pachną cudownie. Te bułeczki są obłędnie puszyste i aromatyczne! Są lekko słodzone cukrem pudrem i posypane pysznymi ziarnami lnu , słonecznika , sezamu i dyni . Są to pożywne bułki , które każdy pokocha. Bułeczki pełnoziarniste są niesamowite i będziesz mile zaskoczona jakie są puszyste i pyszne. Jeśli lubisz bułeczki , wykonaj(...)kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze. Składniki jakie będą potrzebne: Ciasto: – 2 ¼ łyżeczki drożdży instant – 1 ½ szklanki letniej wody – 4 szklanki mąki pełnoziarnistej chlebowej – 1 łyżka cukru pudru – 2 łyżki miękkiego masła – 2 łyżeczki soli – ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki – ¼ łyżeczki
Zdrowy Styl JoannyPostanowiłam zdobyć, tak zdobyć trochę czarnej porzeczki bo jest to tak smaczny owoc, a tak rzadko widuje ją w sklepie i tak mało przepisów jest z
Gotowanie...to proste !W tamtym miesiącu nie mogłam wziąć udziału w Piekarni Amber więc teraz czem prędzej wyciągałam składniki z szafek aby zdążyć z wypiekiem. Czy lato w tym
Moje Małe CzarowaniePierwsze wspólne spotkanie w tym roku przy piekarniku nie mogło być nieudane. Takich efektów jednak się nie spodziewałam. Obawiałam się nieco o swój starter, ponieważ na
Pieguskowa KuchniaPotrzebujemy się. I Wy też potrzebujecie takich biletów w tylko Wam znanym kierunku. Nie zgubcie ich, zbierajcie. Są ważne w dwie strony. Chleb cytrynowo-rozmarynowy, a może drożdżowa buchta, a może coś pomiędzy. Cudowny, puszysty, wilgotny, o aromacie, który nie pozwala na smutek. Pachnie, jak najlepsze wspomnienia. Smakuje jeszcze lepiej. Idealny z masłem, domową konfiturą, wspaniały z kozim(...)miski, odstawić do ostygnięcia i wbić jajka. Następnie wlać do mikstury mlecznej, dodając sól, orzechy i rodzynki. Energicznie wmieszać mąkę, dodając po jednej szklance, aż do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut, dopóki nie stanie się gładkie. Umieścić w nasmarowanej masłem misce i odstawić, aż podwoi objętość (1-1 ½ godz
KUCHARNIAPopularne pączki serowe, które moim zdaniem biją na głowę tradycyjne pączki drożdżowe. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Szybciej ich się robi niż zjada. Ser powinien być bez grudek taki do smarowania. Użyłam sera jednej z firm, który pokazał się już jakiś czas temu w małych paczuszkach po 350-400g w moim osiedlowym sklepiku. To ser ze Strzałkowa. Jest(...)żółtkami, ekstraktem pomarańczowym na jednolitą masę. 2. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Mieszamy łyżką do połączenia. 3. Następnie skórkę pomarańczową, płatki migdałowe i sól. 4. Gotowe ciasto powinno być dość gęste i lepiące. 5. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek dokładnie mieszamy. 6. Smalec rozpuszczamy w garnku. Robimy próbę z kawałkiem ciasta, sprawdzając czy tłuszcz
Leśny ZakątekBazyliowe bułeczki z frankfurterkami. Proste w przygotowaniu, idealne na przyjęcie, wycieczkę, a nawet do pracy czy na studia. Pyszne bazyliowe bułeczki z frankfurterkami. U mnie w
Słodkie okruszkiCrumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest –
Ciastkozercy