smaku, puszysta, ale też wilgotna. Polecam ją nie tylko na Wielkanoc:) Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne: Kulicz twarogowy Kulicz cruffin Kulicz - rosyjska babka wielkanocna Babka drożdżowa parzona Babka kokosowa Babka 3 kolory Babka orzechowo-czekoladowa Babka migdałowa (najlepsza) Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną) Składniki: 150g masła 4 jajka 1 duża cytryna (najlepiej niewoskowana(...)łyżki cukru. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Dodać zblendowane cytryny, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować. Do ciasta dodać 1/3 białek, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Dodać połowę pozostałych białek, znów delikatnie wmieszać do ciasta. Tak samo wmieszać resztę białek. Piekarnik nagrzać do 170stC. Ja dodatkowo wstawiam
Obiad gotowyUpiekłam bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady i rodzynkami. Pyszne, mięciutkie i puszyste. Wygoniłam lenia i pobuszowałam dzisiaj trochę w kuchni. Tak, tak to tygryski lubią najbardziej. Relaks przy mieszaniu w garnkach. Pogoda dzisiaj nie była najlepsza więc była okazja piec, gotować. Weekend przed nami i teraz możemy poleniuchować, poczytać książkę, a jak zaświeci słoneczko to wyjść na wiosenny spacer(...)ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, mleko roztrzepane z jajkiem. roztopione i ostudzone masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, do momentu aż będzie od niej odchodzić, a następnie zagnieść. Włożyć ciasto do miski nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dodać
O kuchni z uczuciemZebrałam dla Was w jednym miejscu przepisy, które idealnie sprawdzą się na Tłusty Czwartek. Znajdziecie tu przepis na moje ulubione oponki serowe, mini pączki z serka
Smaki Na TalerzuPiękna jest tegoroczna wiosna! Koniec kwietnia i początek maja obfitowały w iście letnie chwile! Składniki na 9 sztuk 25 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka
Raj dla PodniebieniaWiecie, że jakiś czas temu zaczęłam walkę z wiatrakami (czyt. moimi zbędnymi kilogramami), ale by szło mi choć troszkę lepiej- chcę zmienić swoje nawyki żywieniowe i
Kuchnia w czekoladzieMignęły mi te bułeczki na jakimś zagranicznym blogu i przepadłam. Bardzo mi się podobają wizualnie. Ja jednak nadziałam je w środku , część masą makową i część
Ladylaura.można je zamrozić. Potem wystarczy tylko odgrzać je na parze czy odsmażyć i będą smakować jak świeże. Składniki na pierogi swojskie z kiełbasą i ziemniakami (około 65 sztuk): Ciasto: 550 g mąki pszennej (typ 450) 350 ml gorącej wody łyżka oleju płaska łyżeczka soli Farsz: 800 g ziemniaków 300 g twarogu wędzonego 300 g cebuli (2 większe sztuki(...)przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto Do mąki dodaj sól i olej, oraz wlej mocno ciepłą (ale nie wrzątek) wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrób gładkie ciasto. Następnie zawiń je w folię i odstaw na 20 minut. Przygotowanie pierogów Ciasto podziel na dwie części. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek. Jeśli ciasto klei się do wałka
e-PrzepisyKulinarnetofu wędzone olej rzepakowy sos sojowy płatki drożdżowe czosnek granulowany mleko sojowe sól, pieprz Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Kiedy makaron się gotuje, tofu pokrój w kostkę lub pokrusz. Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego tofu. Podsmażaj przez minutę, po czym dodaj sos sojowy, płatki drożdżowe, czosnek i mleko sojowe i podsmażaj przez(...)nietolerancją laktozy. Sprawdź również przepis na makaron konjac w sosie curry – https://viagusto.pl/przepis-na-makaron-konjac-w-sosie-curry/ ZOBACZ EBOOK Sprawdź najnowsze przepisy Wegańska carbonara z wędzonym tofu | DIETA 1800 KCAL Ciasto Coca Cola – śmietanowiec z galaretką Orzechowe ciasteczka i desery – ponad 15 przepisów! Przepis na kotlety jajeczne z pietruszką Ciasteczka Snickers – przepis na ciastka bez cukru Obiady z pomidorami
Via Gustoulubionym smaku do nadziania Przygotowanie Najpierw przygotowujemy zaparkę. Mleko zagotowujemy z masłem i zalewamy nim mąkę przesianą do miski. Mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną, aż powstanie gładkie ciasto. Nakrywamy je folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do wystudzenia. Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Drożdże kruszymy i przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę mąki i cukru oraz 150 ml ciepłego mleka. Mieszamy(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski na blat, wyrabiamy ręką przez chwilę, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 2 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką koła o średnicy 6-8 cm. Ciasto, które pozostanie po wykrawaniu kół, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Krążki ciasta nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-25 minut
e-PrzepisyKulinarnelepszego od zapachu i smaku domowego pieczywa. I tej ogromnej radości kiedy z dumą możemy zaprezentować swoje wypieki. Ja mam już na swoim koncie kilkanaście chlebów i drożdżowych i na zakwasie oraz różnych bułeczek. Ciągle się jednak uczę jak robić doskonałe domowe pieczywo. Dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z piekarnictwem i takich osób jak ja, które chcą się(...)podane w gramach, więc nie będziecie musieli zastanawiać się ile pojemności ma Wasza szklanka. Przepisy w książce podzielone są na trzy rodzaje wypieków: wypieki bez drożdży, wypieki drożdżowe oraz wypieki na zakwasie. A na koniec bardzo praktyczny rozdział – zero waste – tak aby ani okruszek się nie zmarnował. Oprócz tradycyjnych bułeczek i chlebów w książce znajdziecie bardziej egzotyczne wypieki
Cynamonowe szczęścieobiecałam Przepis na pyszne ,drożdżowe ślimaczki z serem białym i nutką wanili. Polecam każdemu 🤗🤗🤗🤗🤗🤗 Wszystkie przyprawy i dodatki dostępne w sklepie Skworcu Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 😘😍😍😍 A teraz przepis . Składniki na 16 ślimaczków: 40 g drożdży 5 szklanek mąki 1 szklanka ciepłego mleka(...)szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki wrzątku Przygotowanie: 1. Do wysokiej miski dodaję wszystkie składniki. Dokładnie łącze wszystkie składniki Wyrabiam ciasto aż będzie gładkie. Odstawiam do wyrośnięcia ok 2 godziny. 2. Przygotowuję masę serową. 3. Wszystkie skladniki przekładam do malakserea i miksuję na gładko. Jeśli nie mamy malaksera mozemy wszytskie
Gotowanie PatkiChałka drożdżowa z nasionami chia. Jeszcze ciepła. Puszysta, delikatna. Do tego biały twarożek, rzodkiewka, szczypiorek, albo masełko i miód z zaprzyjaźnionej pasieki lub powidła własnej roboty. Dla mnie śniadanko idealne. Składniki na dwie chałki: 350 g mąki pszennej typ 500, np. TOTA 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej, np. TOTA 30 g świeżych drożdży 300 ml ciepłego(...)wlać do miski, dodać sól i wyrabiać ok 10 minut do uzyskania jednolitej masy. Obsypać mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przepołowić ostrym nożem na pół, a każdą część na 3 paski. Każdy "rozwałkować ręką", końcówki z jednej strony połączyć i zaplatać tzw. warkocz, końcówki z drugiej strony również połączyć
Trufelkowofamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Jak już wspomniałam wcześniej, mam przyjemność dziś przygotować pachnące drożdżowe placuszki z cudownym orientalnym farszem , który powstał na bazie aromatycznych przypraw EVITA ze sklepu www.smakorientu.com . Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style(...)font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki ciepłego mleka 1 kostka drożdży szczypta cukru ½ łyżeczki Soli Cebulowej EVITA ½ łyżeczki Pieprzu Seczuańskiego (mielonego) EVITA ½ łyżki oleju rzepakowego Farsz
Gotowanie PatkiPuszyste, drożdżowe racuchy z dyni z dodatkiem skórki pomarańczowej, polane pysznym i gęstym sosem pomarańczowym. Macie ochotę? Zapraszam Składniki: 3/4 szklanki startej dyni (na najmniejszych oczkach lub zmiksowanej w blenderze na puree) 1 i 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 duże jajko 25 g świeżych drożdży około 2-3 łyżek cukru skórka starta z 1/2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach(...)dynię. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez około 4 minuty i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor. Sos pomarańczowy: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie
Oryginalny smakCześć! Dziś mam coś w bardzo jesiennym klimacie. Prosty chlebek dyniowy w kolorze słoneczka :) W środku chlebka jest dużo aromatycznego lubczyku. Ja go bardzo lubię, ale
Delicious PlaceDziś mam dla Ciebie przepis na pizzę 4 sery. Różni się ona trochę od tych klasycznych serowych, ponieważ nie zawiera mozzarelli ;) Chciałam wykorzystać to, co miałam
Delicious PlaceNiebywale puchate, wilgotne i mega maślane bułeczki. Podczas pieczenia unosi się cudowny, drożdżowo-maślany zapach. Bułeczki najlepiej smakują gdy są jeszcze lekko ciepłe, ale długo zachowują
Smakołyki AsiBabeczki do koszyczka 🌼 Co prawda w tym roku święcić ich nie będziemy jednak czymś przy stole podzielić się trzeba 👌 Mało słodkie, idealne na świąteczne śniadanie do
CzarnawisienkaDrożdżowymi wypiekami pachniało już na korytarzu, a po wejściu do domu przywitał mnie zapach wypiekanego pieczywa. Okazało się, że to Bartek przygotował dla mnie niespodziankę i wypiekał pszenne bułki na kolację. No, może nie do końca z myślą o mnie – po prostu nie chciało mu się wyjść do sklepu. Niezależnie od powodu, bułki pszenne były o wiele smaczniejsze(...)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Resztę mąki wsypać do miski, dodać sól, pozostałą wodę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto, posmarować je cienką warstwą oleju. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 60 minut. Na blat oprószony mąką wyłożyć ciasto, uformować z niego wałek, pokroić go na 10 jednakowych plastrów
niecodziennikparyDzień Dobry we wtorek :) Domowe rogale są najlepsze, warto wstać skoro świt i upiec na śniadanie, pod warunkiem, że lubi się śniadanie na słodko. Ja
IzabelawkuchniJuż nie muszę Wam mówić że uwielbiam takie śniadania. Kto tu wchodzi częściej szybko to zauważy, jak często się pojawiają słodkie śniadania. Takie placuszki to nie
Kuchnia PokoleńNiepozorne. Niech wygląd Was nie zmyli. To puszyste i delikatne, waniliowe bułeczki z truskawkami. 200 g mąki 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych 1/3
KucharzycaChoć chlebek to nie jest, a bułeczki coś w tym jest, bo smakują bosko! Portugalskie przepisy na słodkości są znakomite, oto właśnie jeden z nich. Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z grubą, kokosową pierzynką podejrzałam tutaj . Robiłam je już kilka razy z rzędu i smakują wyjątkowo kokosowo. Wprowadziłam małą innowację i masło zastąpiłam super zdrowym olejem kokosowym (zdrowy jest(...)mnie maliny Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać olej kokosowy, by się rozpuścił do misy robota odważyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem jednolite, gładkie ciasto. Może się lekko lepić. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości 100 g wiórków kokosowych wymieszać z rozbełtami jajkami i cukrem. Odstawić wyrośnięte ciasto odgazować uderzając pięścią
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne ,domowe ,z najprostszych składników. Nadal pracuję nad techniką zwijania,ale tak piękne jak u niektórych dziewczyn na innych blogach nigdy mi nie wyszły .Ważne ,że
Ladylaura.Dziś zapraszam Was na mięciutkie, puchate, aromatyczne bułeczki drożdżowe, subtelnie pachnące kokosem i skórką cytrynową, nadziane masłem czekoladowym. Niebo w buzi! Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, ale i po wystygnięciu nie tracą nic ze swojego smaku (jedynie nadzienie nieco twardnieje). Dla nas rewelacja! Polecam! Składniki na buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym: 560 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kokosowej(...)odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją objętość). Teraz dodajemy resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka i zagniatamy (ręcznie lub mikserem) gładkie, luźne ciasto (gdyby było zbite dolewamy jeszcze trochę ciepłego mleka). Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, czyli odchodzi od ścianek miski, wlewamy letnie masło i zagniatamy, aż masło się wchłonie (około 5 minut
Rozpustne gotowanieZachwyciła mnie wyglądem na blogu Rozpustne gotowanie i przepadłam. Zjedliśmy prawie całą zaraz po wystygnięciu . Mięciutka,puszysta,prawie uciekła z foremki przy wyrastaniu ,ale ładne wzorki
Ladylaura.Dziś wracam do przepisu na buchty, czyli puszyste drożdżowe bułeczki połączone ze sobą bokami. Przepis na buchty w wersji bez nadzienia już jest na moim blogu, ale zdjęcie nie jest zbyt zachęcające (robione naprawdę późno przy kiepskim oświetleniu), więc może tym razem uda mi się Was przekonać do wypróbowania przepisu, bo bułeczki są grzechu warte :) Tutaj z nadzieniem ze śliwek(...)rozczyn, jajka, resztę lekko ciepłego mleka i pozostały cukier. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrobić, następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 0,5-1h. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat/ matę silikonową i podzielić na równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk. Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta
Domowa Cookierenka Agi