Z okazji Dnia Kobiet- różyczki jabłkowe 208Ciągle pochmurno, wieje i pada, zdecydowanie wiosna nie jest moją ulubioną porą roku. Nie cierpię jakoś szczególnie z braku słońca (chyba pomału zaczynam się przyczajać do
ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżowe muffinki z czekoladą 227brzegów naczynia. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, około 1,5 godziny. Gdy będzie gotowe przekładamy go do formy na muffinki i do każdej z nich wkładamy kostkę czekolady. Babeczki pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie
Muffiny z żółtym serem i boczkiem 343Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Muffiny w wersji wytrawnej z żółtym serem, boczkiem i suszonymi pomidorami. Wychodzą bardzo smaczne, wilgotne i miękkie w
Marta Gotuje
Muffinki bananowe 274Dzisiaj przepis na pyszne muffinki bananowe. Są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczne! Ja robiłam babeczki od rana, a zanim przyszli gości połowa zdążyła zniknąć w tajemniczych okolicznościach. Szczerze polecam zwłaszcza na przyjęcia z udziałem mluchów :) Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 150g czekolady ( 1,5 tabliczki) 100g masła (1/2 kostki) 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3 banany
Kolizje Smaków
Serowe krakersy solone 284Serowe krakersy solone to moja propozycja na konkurs z serkami Almette dla blogerów. Przygotowałam wcześniej babeczki z czerwonej fasoli , dzisiaj prosta, ale bardzo smaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik cytrynowy z borówkami 426smak cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach. Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej temperaturze i z postawionym w piekarniku naczyniem z wodą, która pod wpływem gorąca przeistacza się
Smakołyki Bereniki
Muffinki z kremem jeżynowym 326schłodzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Ubijać i wlewać porcjami zimny syrop jeżynowy. Na końcu wsypać śmietan fix, zmiksować i schłodzić około 20 minut w lodówce. Schłodzonym kremem udekorować babeczki i dowolnie ozdobić. Jeśli krem będzie bardzo sztywny śmietan fix można pominąć
Ala piecze i gotuje
Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 1369dodatek majonez Winiary. No chyba, że chce nam się przygotować domowy majonez . Wszystko dokładnie mieszamy. Polecam mój przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Możemy sałatkę jarzynową urozmaicić podając na mini babeczkach. albo np. w cukinii Do warzyw można dodać śledzie marynowane, taka sałatka śledziowa świetnie smakuje. Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 dużego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernikowe tartaletki z żurawiną 249przygotowałam specjalnie na otwarcie lokalu Fundacji Marchewkowe. Trochę zmodyfikowałam mój przepis na sernikowe tartaletki z malinami. Podobne są też do rustykalnych tartaletek z kremem kokosowym. Najważniejsze, że wszystkim te babeczki smakowały. Do ich przygotowania wykorzystałam produkt naszego sponsora OSM Czarnków- JULIKO serek o smaku waniliowym, który ma lekką, puszystą konsystencję i według mnie doskonale nadaje się do przygotowania mini serniczków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki z jeżynami 244Póki są trzeba korzystać... jeżyny bo o nich mowa.. tym razem w odsłonie muffinkowej. proste, szybkie babeczki z jeżynami, ale wy możecie dodać takie owoce leśne jakie akurat macie, świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy porzeczki. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
KREM DO DESERÓW, CIAST, ROLAD, TORTÓW 16115Uniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny, składniki do jego przygotowanie zawsze są w domu. Zrobienie tego kremu nie zajmie więc niż 20 minut. Krem ten jest uniwersalny, można go dowolnie barwic tak jak ja to zrobiła, dodawać ulubione smaki, i w ten sposób otrzymamy za każdym
RAROSSA
PLACEK Z OWOCAMI I BUDYNIEM WEDŁUG SIOSTRY ANIELI 1350wystarczy ciasto wyrobić dłońmi nie używamy miksera, nie chłodzimy ciast w lodówce przed upieczeniem, nie podpiekamy spodu. - Uniwersalne ciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także do babeczek. W orginalnym przepisie użyte są jabłka, ja już robiłam to ciasto z różnymi owocami i zawsze jest smaczne, a budyń
RAROSSA
KREM BUDYNIOWY 234Puszysty krem wykorzystywany przeważnie do karpatki świetnie też wygląda i smakuje w babeczkach, lub deserach. Idealny do dekorowania tortów. Składniki 500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat *250 g masła Wykonanie Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem
RAROSSA
Muffinki czekoladowo-migdałowe 159robimy dołek, do którego wlewamy mokre. Mieszamy całość, aż wszystko dokładnie się ze sobą połączy. Dodajemy migdałową papkę i ponownie krótko mieszamy. Foremki (specjalne do muffinek lub blaszane do babeczek) wykładamy papilotkami lub, jak w moim przypadku, papierem do pieczenia, gdyż ostatnio zakupione papilotki okazały się niewypałem (zbyt dużo ciasta do nich przywiera). Do papilotek kładziemy po łyżce ciasta
Weganizm infantylny