składniki na czekoladowy spód: 70 g czekolady gorzkiej 60 g masła 55 g cukru 1 jajko 45 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 szczypta soli wykonanie
Domowy Smak Jedzeniamleka wiórki czekoladowe Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą a kiedy piana będzie sztywna dodawać po trochę cukru. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie puszysta i gęsta dodawać po trochę powideł. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i kakao, przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajecznej na zmianę z olejem. Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki. Połowę ciasta wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatradycyjnie wysmarować dobrze tłuszczem (spód i boki). Ja tym razem spód tortownicy wyłożyłam papierem pergaminem, a boki wysmarowałam delikatnie margaryną i również wyłożyłam papierem, co sprawiło, że boki ciasta były gładkie i nieuszkodzone przy wyjmowaniu. Wystarczy wyciąć prostokątny pas papieru, nieco wyższy niż tortownica, następnie przyłożyć do wysmarowanych brzegów tortownicy, a na łączeniach złączyć papier przy użyciu szpilki. Spód tortownicy(...)przez około 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik można oblać polewą czekoladową. Rozdrobnioną czekoladę wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wylewamy polewę na ciasto, rozprowadzamy i ewentualnie dekorujemy posypkami lub kokosem. Sernik pozostawiamy w chłodnym miejscu, by polewa stwardniała
Smakowy Rajpiernikowe z konfiturą jest smaczny i wilgotny. Ciasto przełożone powidłami smakuje wyśmienicie! Do tego piękna, zimowa dekoracja zachwyci rodzinę i gości przy świątecznym stole :). Zapraszam po mały kawałek! P.S. Ciasto na zdjęciu pieczone było w formie 24×24 cm (skorzystaj z przelicznika foremek). Jednak częściej piekę kakaowy piernik w większej formie 23×33 cm, dlatego podaję proporcje(...)łyżeczka cynamonu Dodatkowo: ok 300 – 350 g powideł Polewa czekoladowa: 50 g masła (min. 82% tłuszczu) 100 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady (64%) W małym rondelku topimy masło. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy jednolitą masę. Od razu polewamy ciasto. Gdy polewa ostygnie zrobi się za gęsta. Wykonanie: W misce
Słodki Pomysłtechnologią non-stick która zapobiega przywieraniu i ułatwia wyjmowanie wypieków. Dołączona do kompletu przykrywka z rączkami ochroni je również wypieki przed wysychaniem, sprawdza się w przechowywaniu w lodówce ponieważ ciasto nie wchłania obcych zapachów oraz jest wygodna do transportu. Szklana patera jest bardzo efektowna i co bardzo mi się spodobało to to że się obraca, dzięki czemu kremowanie tortu(...)pieczenia i wylać ciasto. Piec około 25 minut w 170 st. Wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż do uzyskania dwóch placków. Na pierwszy placek wyłożyć 2/3 kremu, ułożyć 2 okręgi z truskawek, przykryć drugim plackiem. Boki i górę tortu posmarować resztą kremu. Włożyć do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem udekorować na górze truskawkami i posypać płatkami czekoladowymi. Inspiracją był
Ala piecze i gotujeprawdziwą wanilią dodatkowo : posypka czekoladowa lub starta na tarce gorzka czekolada sok jabłkowy d o nasączenia biszkoptu Mąkę przesiewamy przez sitko .Białka ubijamy ze szczyptą soli aż będą gęste . Ciągle mieszając dodajemy małymi partiami cukier. Jak piana będzie mocno gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych w palcach kryształków cukru wtedy dodajemy żółtka i krótko zmiksujemy .Do ciasta wsypujemy mąkę z łyżeczką(...)nagrzany do tej temperatury zanim wstawimy do niego ciasto . Upieczony biszkopt zostawiamy do wystudzenia nie wyjmujemy go z tortownicy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wyjmujemy go dopiero jak ciasto wystygnie Przekrawamy ciasto na trzy części. Każdą cześć nasączamy sokiem jabłkowym . W garnku doprowadzamy mus do wrzenia , zdejmujemy z ognia . Dodajemy do niego cynamon , cukier i galaretkę ( proszek ) Mieszamy , aż wszystko się połączy
Ogrodnik w podróżyjajka z cukrem. Do rozgniecionych bananów dodaję wystudzoną masę czekoladową oraz ubite jajka z cukrem. Mieszam. Do miski z bananami przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Formę do pieczenia muffinów wypełniam foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniam ciastem do 3/4 wysokości. Muffiny piekę ok 25 minut w temperaturze 170 stopni
Pause Gotowanie!masła orzechowego smakowego np. czekoladowego tak jak ja) – 150 g cukru pudru – 80 g cukru białego lub brązowego – 1 jajko -125 ml oleju rzepakowego – 190 g mąki pszennej – 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej Ciasteczka pająki: – cukrowe oczy – do tworzenia nóżek możesz użyć rozpuszczonej czekolady lub czarnego/brązowego lukru – trufle czekoladowe PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasteczek umieść(...)spiralną końcówką, a ostatni etap już rękoma. Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odrywaj z ciasta porcje wielkości orzecha włoskiego, wtórz kulkę, a następnie spłaszczaj ją na blaszce. Porcji ciasta wystarczy na 2 blaszki ciasteczek, układaj je w odstępach od siebie, bo urosną. Wstaw ciasteczka do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 12 minut
nietylkopasta.plZazwyczaj zamieszczałam w tym okresie na blogu przepis na Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano”, tradycyjne francuskie ciasto świąteczne, które wyglądem przypomina polano lub kłodę drewna, choć dzisiaj francuskie bûches najczęściej przypominają wyglądem roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię w kominkach dużą kłodę drewna, która ogrzewała dom przez całe święta, i której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie(...)rolady są przygotowywane z nadzieniami o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, a dziś także tiramisu i wiele, wiele innych. Kiedyś podałam na blogu przepis na roladę z kremem kasztanowym SMAKI FRANCJI współczesna kuchnia francuska: BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM , a tym razem proponuję Wam dla odmiany pyszne, proste w wykonaniu ciasto z kremem kasztanowym i mascarpone. Jeśli chcecie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapatelnię formując naleśniki. Smażyć z obu stron do całkowitego ścięcia ciasta oraz lekkiego zarumienienia. ( ok 0,5 do 1 min z każdej strony) 3. Twarożek wymieszać widelcem z jogurtem naturalnym. Dodać pokrojone w kostkę truskawki oraz posiekane listki mięty i delikatnie wymieszać. Można dosłodzić cukrem waniliowym, ale truskawki i czekoladowa polewa dają tak dużo słodyczy, że według mnie cukier jest(...)dzięki temu, że nie został nałożony na cały naleśnik, nie wypłynie), i pokroić na 3-4 równe części. Każdą część polać czekoladą i przybrać truskawką. Smacznego! * z przepisu na ciasto wychodzi około 15 naleśników, natomiast twarożku z tego przepisu wystarczy na około 6-8 naleśników
DefinicjaSmakuzrobienia i nie wymagają żadnych wyszukanych dodatków ani sprzętów kuchennych. Te ciasteczka powstały na podstawie przepisu Marthy Stewart. W tym przepisie szklanka to 250 ml. Składniki na bardzo czekoladowe American Cookies: ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki kakao 100 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru (może być biały lub pół na pół z cukrem trzcinowym demerara) 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)waniliowym. Mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160 st. C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia, na którym będziemy układać ciasteczka. Z przygotowanego ciasta formujemy nieduże kulki, wielkości małej gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy do lodów lub toczyć je w dłoniach z łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze do pieczenia
Korniszonkitrzcinowego (ew. może być kryształ) 3 łyżki lodów śmietankowo-czekoladowych (lub innych) Sposób przygotowania: Kawę wraz z cukrem rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody. Studzimy. Mleko przelewamy do wysokiej szklanki. Dolewamy do niego ostudzoną kawę. Mieszamy. Do tak przygotowanej kawy dodajemy lody. Podajemy od razu, najlepiej do kawałka domowego ciasta :) Kiedy lody się zaczną rozpuszczać utworzy nam się wyśmienita pianka
Kolorowy PrzepisownikPrzygotowanie truskawkowej tarty nie powinno sprawić Wam trudności. Jest to przepis prosty, nieskomplikowany. Czekoladowy spód do tarty przygotować możecie na bazie różnych ciastek. Poszperajcie w szafkach i wykorzystajcie "resztki" kruchych ciastek i biszkoptów. Polecam Wam też mój sposób. Jeśli tylko zostają mi okrawki lub ostatnie kawałki ciast ( biszkopt, babka, ciasto piaskowe ) suszę je i blenduję. Okruszki takie wykorzystuję do przygotowywania(...)spodów pod serniki czy tarty lub inne ciasta. Składniki: Spód do tarty bez pieczenia: 300 g herbatników, biszkoptów lub okruszków suchych ciast 100 g czekolady gorzkiej 70 g masła Truskawkowa pianka: 300 g mrożonych truskawek Poltino 1 łyżka soku z cytryny 150 g cukru 20 g żelatyny 300 g śmietanki 30% Wykonanie: Ciastka rozkruszyć w blenderze. Czekoladę połamać i przełożyć
kolorowotorcikowopolewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą maslano – jajeczną i wymieszać łyżką. Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto
przepisy- Milki