opakowania KASZY KUKURYDZIANEJ (bio, Fresano 500g) , zmieliłam sobie pół paczki kaszy na mąkę kukurydzianą i uczyniłam takie oto pyszne racuchy: Jak to zrobić? Zacząć od przygotowania zaczynu drożdżowego z: - 1/4 kostki świeżych drożdży (czyli 25 gramów czyli 1 torebka 7g suchych, jeśli ktoś woli), - 2 łyżeczek cukru trzcinowego, - 1 kopiastej łyżki mąki pszennej, - ciepłej wody do pełna w kubku(...)jeszcze 1 duża kopiastą łyżkę mąki pszennej, bo akurat tyle zostało w pojemniku ;) - szczyptę soli - i nic więcej :) Dolewamy zawartość kubka z drożdżami, mieszamy wszystko dokładnie na ciasto o konsystencji gęstej śmietany (gdyby było za rzadkie, dosypać jeszcze trochę mąki), przykrywamy miskę i odstawiamy na bok. Szykujemy patelnię, olej do smażenia (u mnie niezmiennie jest to OLEJ KOKOSOWY
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIENieczęsto zdarza nam się przygotowywać pierogi, knedle, kopytka itp. Zazwyczaj wynika to z przekonania iż potrzeba na to sporo czasu. Czy faktycznie tak jest? Odpowiedź nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dobrze że za oknem upał trochę odpuścił to mogłam upiec te pyszne bułeczki. Czas na czerwcową Piekarnię Amber i przepyszne bułeczki wprost ze Szwajcarii czyli weggli
Moje Małe Czarowanie500 g mąki pszennej 25 świeżych drożdży 250 ml mleka 1 jajko 65 g masła 3 łyżki cukru kruszonka: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru
Kolorowa kuchnia ElkiDzień Dobry w lutym :) Zgodzicie się chyba ze mną, że domowe pieczywo to najlepsze pieczywo na świecie. Smak i zapach wyjątkowy. Ciągle wymyślam jakieś nowe bułki
IzabelawkuchniMamy taką tradycję, że jak odbieramy dzieci ze żłobka i przedszkola, to zawsze przynosimy im jakąś przekąskę. Moje dzieci bardzo lubią wypieki z nadzieniem twarogowym, a
Smaki ArmineW tym tygodniu w Wypiekaniu na śniadanie został zaproponowany przepis na chlebek zawijany z ziołami i serem. Wyglądał pysznie, więc długo się nie zastanawiałam i upiekłam
Pasja SmakuDrożdżówki bardzo lubimy. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować z innymi odmianami mąki niż zwykle. Dzięki Młynomag mam spore pole do popisu. Tym razem wybór padł na
Smakołyki AsiSkładniki mąka tortowa 1 kg cukier waniliowy 16 g mleko ciepłe 250 ml drożdże świeże 1 kostka margaryna roztopiona 200 g
w mojej kuchniDziś nutella ma swoje święto..a ja zapraszam na pyszne bułeczki z dodatkiem nutelli..oczywiście można zrobić z dowolnym nadzieniem.. 4 dkg drożdży świeżych 3
Moje domowe kucharzenieZatęskniłam za letnimi smakołykami i zajrzałam do spiżarki, a tam czekał na mnie słoiczek jagód :) Składniki: 50 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 1/2 szklanka cukru
Emcia Pichcicelu użyć miksera lub łyżki. Ugotowany i wystudzony makaron posiekałam drobno nożem i dodałam do ciasta. Wszystko jeszcze raz wymieszałam. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i łyżką nakładałam porcje ciasta, tworząc placuszki. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki można oprószyć przed podaniem cukrem pudrem, lub podać z serkiem, jogurtem, dżemem(...)ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjePrzepyszne,cudownie chrupiące i co ważne proste w wykonaniu drożdżowe bułeczki. Przepis uniwersalny,można robić paluchy,krótkie,długie,zaplatać bułeczki,zwijać rogaliki,co tylko chcecie i posypywać czym chcecie. Te i inne przecudne wypieki znajdziecie na instagramie u @onijka(klik) 4 szklanki mąki pszennej (dałam 3,5) 25 g świeżych drożdży 1 szklankę ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli(...)bułek W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać sól,rozczyn,jajko i olej. Dokładnie wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić nożem na 12 części. Formować długie cienkie wałeczki na paluchy
Kolorowa kuchnia Elkiplanujecie duże "wojaże"? Niezależnie od tego gdzie będziecie to rogaliki polecają się do torby piknikowej :). Dla kogo: dla lubiących domowe ciasteczka dla tych, którzy nie przejdą obojętnie wobec drożdżowych wypieków dla szukających przepisu na piknik Składniki: 500g mąki pszennej 200g masła (kostka) 2 jajka (+ 1 do posmarowania) 20g cukru 20ml mleka 130g jogurtu naturalnego 30g świeżych drożdży ok. 250g marmolady(...)Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy: mąkę, roztopione masło, jogurt, jajka (dwa), cukier i wyrabiamy (można wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta), aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do woreczka, który szczelnie zamykamy lub zawiązujemy. Wkładamy na 20 minut do miski z bardzo zimną wodą
Mania WypiekaniaPyszna drożdżowa chałka z masą makową..chałka rosła jak szalona..i wyszła chała, w sumie to moja wina, bo zrobiłam jedną chałkę zamiast dwóch. 600 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka[ dałam ciut więcej] 1 łyżeczka esencji waniliowej masa makowa Zrobić zaczyn(...)mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość .Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich
Moje domowe kucharzenie