ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:829/1072)

Roladki krucho-drożdżowe z sezamem 190

Dalsze testowanie produktu sezam firmy Kresto Dziś zostały przygotowane roladki krucho drożdżowe z nutellą śliwkową, posypane sezamem. Zapraszam również na stronę   Świadome odżywianie . Roladki krucho-drożdżowe z sezamem Składniki: 125 g masło 0,5 kg mąki 125 g smalec 1,5 łyżki kwaśnej śmietany jajka -2 szt drożdże -2,5 dag cukier kryształ- 1 łyżeczka szczypta soli nutella śliwkowa(...)łyżkę mąki, zmiksować mikserem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, masło i smalec,  posiekać. Wybić jajka, dodać rozczyn, zagnieść ciasto, wyrobić, pokroić na kawałki. Rozwałkować ciasto, posmarować nutellą, zwinąć w roladę. Pokroić roladę na skos, jak kopytka. Wyłożyć roladki na posmarowaną tłuszczem blachę. Posmarować roladki roztrzepanym białkiem, posypać sezamem. Wstawić

Kuchnia Danusi
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 278

serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową(...)Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Racuchy drożdżowe z limonkami w syropie 177

niepowtarzalny smak i zapach. Jest lekko kwaskowy, ale daleko mu do kwaśności cytryny. Delikatny i jednocześnie intensywny aromat jest niepowtarzalny. Warto pokusić się, aby spróbować - polecam :) Ja dzisiaj przygotowałam drożdżowe racuszki, które polałam syropem limonkowym. Było pysznie i aromatycznie :) Składniki: 5 dkg drożdży , 3/4 szklanki wody , 1 szklanka mleka , ok. 2 szklanki mąki pszennej , 3 jajka , 2 łyżki cukru , szczypta(...)rozetrzeć. Mleko i wodę lekko podgrzać i wlać do drożdży. Połowę mąki przesiać i połączyć z drożdżami, wodą i mlekiem. Odstawić na kilka minut do podrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie, dodać roztrzepane jajka, sól i resztę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. (Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.) Odstawić pod przykryciem na kilka minut do wyrośnięcia. Smażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bagietki 152

Drożdżowe bagietki z białej mąki. Bardzo delikatne dzięki dodatkowi mleka i masła. Składniki na 3 sztuki: 3,5 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży świeżych łyżka soli morskiej łyżeczka cukru łyżeczka masła 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki mleka W małej misce wymieszać drożdże z wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i rozczyn(...)drożdży, a na końcu mleko i masło. Wymieszać całość i wyrabiać kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli będzie kleiło się do rąk, dodać odrobinę mąki. Uformować w kulę, wstawić do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około półtorej godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i ponownie krótko wyrobić. Podzielić

wyzwania kuchenne
CHLEBEK ŁUBINOWY Z PATELNI (keto, bez gluten i laktozy, redukcja) 114

razowy chleb bez pieczenia  czy  tosty serowe . Składniki – chlebek łubinowy z patelni 10 g  mąki łubinowej 10 g  łupin babki jajowatej 5 g płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie – można pominąć) 1 jajko (rozm M 60 g) 5 ml  oliwy z oliwek  lub oleju MCT szczypta  proszku do pieczenia bez glutenu szczypta soli(...)powinna być dość gęsta i ława do formowania łyżką na patelni. Trzeba kombinować z ilością mąki oraz łupin w zależności od wielkości jajka. Następnie na beztłuszczowej patelni wyłożyć równomiernie ciasto i opiekać z obu stron odwracając za pomocą łopatki do zrumienienia. Można także wyłożyć papier do pieczenia i na nim podpiekać chlebek, ale nie będzie już tak rumiany. Czas pieczenia

Ola la LCHF
Racuchy Kokosowe Z Borówkami 110

Kocham drożdżowe racuszki i często je robię z dodatkiem jabłka lub brzoskwini i najczęściej na zwykłym mleku, tym razem zrobiłam je na mleku kokosowym które zostało mi po innych eksperymentach kulinarnych. Wyszły pyszne, pulchne i bardzo smaczne także jak macie jakiś nadmiar mleka kokosowego lub nie możecie używać mleka krowiego to spokojnie taki przepis się Wam przyda ;) Składniki na około(...)racuchów Zaczyn: 20 g drożdży świeżych 1/2 łyżki cukru 3/4 szkl mleka kokosowego (wymieszana warstwa stała z wodą) Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 jajko kl M 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżki cukru zwykłego szczypta soli ewentualnie do rozrzedzenia ciasta jeszcze 1/4 szkl mleczka około 100 g borówek 1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleczku z cukrem

Gotowanie...to proste !
Rogaliki maślane z marmoladą 198

ręcznie krótko wyrabiamy, następnie dzielimy je na 4 równe części. Rozwałkowujemy je na kształt koła średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszą część nakładamy marmoladę, ciasto zwijamy i formujemy rogaliki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rogaliki nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdy(...)minut, aż ładnie zbrązowieją. Po wyjęciu studzimy je i posypujemy cukrem pudrem. [caption id="attachment_8107" align="aligncenter" width="685"] Rogaliki maślane z marmoladą[/caption] Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki na słodko: Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Idealne Jagodzianki Drożdżówki Z Truskawkami, Rabarbarem I Kruszonką Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Chałka

e-PrzepisyKulinarne
CHLEB ORKISZOWY UBIJANY 109

Chleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko . Przepis pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for

Pieguskowa Kuchnia
Kalafiorowy „kurczak” w pikantnej musztardowej panierce 134

szklanka mąki ryżowej (można też użyć pszennej, ale ja preferuję bezglutenową) 1/2 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki wędzonej (lub słodkiej) 2 łyżki płatków drożdżowych (koniecznie, bo panierka lepiej się trzyma) Dodatkowo: kalafior olej do smażenia (dużo) Wykonanie: W jednym naczyniu mieszamy siemię lniane z wodą i odstawiamy. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki. Kroimy kalafiora(...)garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej. Koszyczki kalafiora maczamy najpierw w mokrej miksturze, potem w suchej, potem znów w mokrej i na końcu w suchej. W ten sposób ciasto będzie się dobrze trzymało. Smażymy na głębokim oleju aż do zarumienienia ze wszystkich stron. Usmażone kawałki kalafiora układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Podajemy z ulubioną sałatką

Lamarida.pl
Babeczki z dziurką- czyli Gugelhupf. 234

Zastanawiałam się jak przetłumaczyć nazwę dzisiejszego przysmaku i najbardziej spodobało mi się określenie ,,babka z dziurką", choć bardziej poprawne byłoby zapewne określenie ,, kapturek", czy też ,, kluska

dolcevitainmykitchen
Ślimaczki z serem. 178

Dzisiaj tak na szybko mam dla Was pyszne mięciutkie drożdżowe ciasteczka z serem . Zapraszam :) Składniki : 1 nie pełna szklanka ciepłego mleka 1 cukier waniliowy 3 jajka 100 g roztopionego masła 6 łyżek cukru około 500 g mąki pszennej 5 dag drożdży 400 g sera białego w kostce 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 3 jajka Wykonanie : Z połowy mleka(...)łyżek cukru, 3 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie do miski wsypać resztę mąki, cukru, cukier waniliowy, resztę mleka i jajka.Wyrobić ciasto na końcu dodać roztopione masło i jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, następnie dodać ubite białka

Sama słodycz i szczypta chili
focaccia z suszonymi pomidorami i czarną oliwką 160

focaccia z suszonymi pomidorami Ten drożdżowy włoski chlebek, upieczony dodatkiem aromatycznych pomidorów i oliwek, staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wyborny smak sprawia, że przestaje on być dodatkiem do potraw, lecz sam staje się samodzielnym posiłkiem. Tym razem chlebek upiekłem na zaczynie sporządzonym kilka godzin wcześniej, czyli w sposób podobny do wypieku  naszych chlebów na zakwasie. Dzięki temu pieczywo(...)staje się bardziej sprężyste i jeszcze smaczniejsze. składniki na zaczyn 15 g drożdży szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki letniej wody 1 łyżeczka cukru składniki ciasta na  focaccię średnicy około 30 cm 2 szklanki mąki pszennej 6 suszonych pomidorów z olejowej zalewy garść czarnych oliwek 6-8 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki soli szczypta  suszonej bazylii i rozmarynu sposób wykonania

Miód i pieprz
Drożdżówki z jeżynami i kruszonką 185

Już dawno przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i zawsze jakoś mi było nie po drodze. Dzisiaj ponieważ siedziałam w domu postanowiłam wreszcie je upiec. W

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżowe bułeczki z serkiem i aronią :) 174

Pulchniutkie i mięciutkie. Rozpływają się w ustach :) Idealne do "torebki", do pracy, szkoły. Pyszne! Tylko pamiętaj, podziel się z innymi :D Ciacho: - 800 g mąki pszennej

Zdrowie na języku :P
Baba drożdżowa z rodzynkami 182

Pieczemy babę drożdżową z rodzynkami. Składniki: -ok. 5 szklanek mąki -1,5 szklanki ciepłego mleka -5 dkg drożdży -4 łyżki cukru -2 jajka i 2 żółtka -8 dkg masła lub margaryny -5 dkg rodzynek ( można dodać troszkę żurawiny i suszonych moreli ) -aromat -szczypta soli    Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki i mieszamy. Rozczyn(...)odstawiamy do wyrośnięcia.    Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wlewamy rozczyn, resztę mleka i dodajemy jajka, szczyptę soli i aromat.    Wstępnie wyrabiamy ciasto, stopniowo dosypując pozostałą mąkę.    Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy ciasto do momentu wchłonięcia masła. Wsypujemy rodzynki(warto je wcześniej pokroić) i jeszcze raz zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Maminek kulinarny