ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:829/1038)

Placki makaronowe 75

celu użyć miksera lub łyżki. Ugotowany i wystudzony makaron posiekałam drobno nożem i dodałam do ciasta. Wszystko jeszcze raz wymieszałam. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i łyżką nakładałam porcje ciasta, tworząc placuszki. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki można oprószyć przed podaniem cukrem pudrem, lub podać z serkiem, jogurtem, dżemem(...)ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Bułeczki i paluchy z makiem 116

Przepyszne,cudownie chrupiące i co ważne proste w wykonaniu drożdżowe bułeczki. Przepis uniwersalny,można robić paluchy,krótkie,długie,zaplatać bułeczki,zwijać rogaliki,co tylko chcecie i posypywać czym chcecie. Te i inne przecudne wypieki znajdziecie na instagramie u @onijka(klik)     4 szklanki mąki pszennej (dałam 3,5) 25 g świeżych drożdży 1 szklankę ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli(...)bułek W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać sól,rozczyn,jajko i olej. Dokładnie wyrobić ciasto.  Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić nożem na 12 części. Formować długie cienkie wałeczki na paluchy

Kolorowa kuchnia Elki
Rogaliki topione 111

planujecie duże "wojaże"? Niezależnie od tego gdzie będziecie to rogaliki polecają się do torby piknikowej :). Dla kogo: dla lubiących domowe ciasteczka dla tych, którzy nie przejdą obojętnie wobec drożdżowych wypieków dla szukających przepisu na piknik Składniki: 500g mąki pszennej 200g masła (kostka) 2 jajka (+ 1 do posmarowania) 20g cukru 20ml mleka 130g jogurtu naturalnego 30g świeżych drożdży ok. 250g marmolady(...)Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy: mąkę, roztopione masło, jogurt, jajka (dwa), cukier i wyrabiamy (można wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta), aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do woreczka, który szczelnie zamykamy lub zawiązujemy. Wkładamy na 20 minut do miski z bardzo zimną wodą

Mania Wypiekania
Chałka z makiem 152

Pyszna drożdżowa chałka z masą makową..chałka rosła jak szalona..i wyszła chała, w sumie to moja wina, bo zrobiłam jedną chałkę zamiast dwóch. 600 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka[ dałam ciut więcej] 1 łyżeczka esencji waniliowej masa makowa Zrobić zaczyn(...)mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość .Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich

Moje domowe kucharzenie
Kołacz ze śliwkami i kokosem 133

Dziś drożdżowy kołacz ze śliwkami pod kokosową pierzynką.     Składniki: -2 dkg drożdży -5 dkg cukru -30 dkg mąki -200 ml ciepłego mleka -5 dkg roztopionego masła -1 jajko i jedno żółtko -wanilia -kilkanaście śliwek    Na masę wiórkową: -10 dkg wiórek kokosowych -2 jajka i jedno białko -5 dkg cukru oraz jajko do smarowania. Drożdże ucieramy(...)mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy jajko i żółtko, pozostały cukier, mleko, wanilię, pozostałą mąkę, wyrabiamy a na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy wiórki, mieszamy, dodajemy pianę z białka i mieszamy. Ciasto przekładamy do formy z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy połówki śliwek. Przykrywamy

Maminek kulinarny
chrupiąca ciabatta, chleb z zielonymi oliwkami 143

oliwkami Lekki pszenny chleb, podany nawet w pochmurny jesienny dzień z pewnością poprawi nasz nastrój. A jego złocisto brązowa, chrupiąca skórka, przywoła wspomnienia ciepłej, słonecznej Italii. Jest to specyficzny drożdżowy wypiek, który podobnie jak nasz chleb, wymaga sporządzenia kilka godzin wcześniej  zaczynu składniki na zaczyn 10 g drożdży 200 g mąki pszennej 200 ml wody składniki(...)mąkę pszenną, zalewamy całość letniej wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy resztę mąki, cztery łyżki oliwy ( dwie zostawiamy do smarowania ciasta), mleko, dodajemy posiekane nożem oliwki,  łyżeczkę soli, oraz resztę wody( letniej) z wymieszanymi w niej drożdżami. Całość mieszamy z początku drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie

Miód i pieprz
Placuszki drożdżowe 91

Propozycja na dobry początek dnia np. jutrzejszego: bardzo smaczne, drożdżowe placuszki. Choć przyznam, że jadam je nie tylko na śniadanie - co roku goszczą u mojej Babci na wigilijnym stole i najszybciej znikają :) Składniki: 250 g mąki 12 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 1/4 szklanki cukru 1 jajko  1 żółtko Przygotowanie: Zrobić rozczyn: do ciepłego mleka dodać(...)miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do rozczynu resztę składników, dokładnie wymieszać i odstawić na kolejne15 min. do wyrośnięcia.  Smażyć na beztłuszczowej patelni porcjami (po 2 łyżki ciasta) z obu stron na rumiano. Podawać z syropem klonowym, miodem, bądź dowolnym dżemem

Domowa Cookierenka Agi
Rogaliki wodne 258

ruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne   PRZEPIS Temperatura pieczenia: 190-200°C Czas pieczenia : ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików) Składniki   50 dag mąki pszennej 25 dag masła/margaryny 50 g świeżych drożdży 2 jajka  2 łyżki śmietany(...)jabłka (lub mus jabłkowy)  do posypania : cukier puder lub lukier (w wersji light bez posypki :)) Przygotowanie Mąkę posiekać z margaryną, dodać jaja, drożdże, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, zawinąć w p łócienną szmatkę i włożyć do dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam b ez sz matki i te ż wyszło :) ). Gdy wypłynie, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, wykroić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Najlepsze Jagodzianki 40

Piekliście jagodzianki w tym roku, bo jak nie to jest teraz ostatni dzwonek aby je upiec bo jagody już się niestety kończą, a nic nie zastąpi

Gotowanie...to proste !
Chleb na kefirze 88

Wraz z Nowym Rokiem, przychodzę do Was z chlebem przygotowanym wg wskazówek Kasi z bloga Tapenda. Część z Was wie, że brałam udział w konkursie organizowanym

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki " Borowiki" 76

prezenty płyną prosto z serca . Czasem mała rzecz własnoręcznie zrobiona jest lepsza i cenniejsza niż podarunek z najdroższego sklepu. Dobrym pomysłem na obdarowanie kogoś bliskiego jest kosz z babeczkami drożdżowymi. Nazwę nadał im mój synek, który jak tylko zobaczył  blachę, ,którą wyjmowałam z piekarnika krzyknął pytanie" kiedy mogę tego borowika zjeść?" Tak już zostało. Składniki: - 1 kostka drożdży(...)mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do miski wsypuję połowę mąki i szczyptę soli. Robię w środku dołek do którego wlewam zaczyn. Mieszam. Dodaję jajka, masło i znów mieszam. Wyrabiam ciasto, dosypując wciąż mąki. Drożdże lubią ciepło i dużo powietrza . Wyrabiam ciasto aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Miskę podsypuję znów mąką, wkładam wyrobione ciasto , przykrywam ściereczką lnianą

Kuchnia Pełna Emocji
Bułeczki drożdżowe z masą serową 108

kiedyś nie piekłam nic drożdżowego tak teraz piekę i to najczęściej bułeczki drożdżowe z różnym nadzieniem.Mało kiedy korzystam z tego samego przepisu , gdyż lubię eksperymentować i próbować nowych przepisów. 250 g mleka 60 g masła 25 g drożdży świeżych 110 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 460 g mąki pszennej 1 szczypta soli Do naczynia miksującego wlać(...)miskę natłuścić olejem, odstawić. Do naczynia miksującego dodać pozostałe 100 g cukru, cukier waniliowy, jajka, mąkę i sól, wyrobić 2 min/interwał, przemieszać kopystką, wyrobić kolejne 3 min/interwał . Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.  250 g twarogu 30 g cukru 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego

Moje domowe kucharzenie
Pyzy drożdżowe vel kluski poznańskie 159

Przepis zaczerpnięty z internetu. Pampuchy, kluchy na gaciach, pyzy poznańskie- tak nazywa się te pyszne pyzy drożdżowe, które są super dodatkiem do obiadów. W niektórych częściach Polski przyrządza je się na słodko. Składniki: 60 dag mąki 1 łyżka cukru 2 jaja 3 dag suchych drożdży 300 ml mleka mały kieliszek oleju sól Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać do miski. 2. Mleko(...)śmietany). Rozczyn odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. 3.Do mąki dodać jaja, szczyptę soli, cukier, a następnie rozczyn. Całość dokładnie zagnieść. Dodać olej i zagnieść ponownie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. 4. Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto, oprószyć lekko mąką i rozwałkować na grubość 3 cm. Za pomocą szklanki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Drożdżowe pierogi ze szpinakiem i serem feta 176

przeciwieństwie do mojej rodziny, uwielbiam szpinak. Mogłabym jeść go pod każdą postacią. Osobom krzywiącym się na samo wspomnienie tego słowa polecam połączenie z serem feta. Dziś w w formie drożdżowych pierogów, pysznych zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadają się również do odgrzania w mikrofalówce. Składniki -50 dag mąki -3 dag drożdży -1 szkl. ciepłego mleka -łyżka cukru(...)wyrośnięcia. Zaczyn, olej, 2 jajka, resztę mleka i szczyptę soli wymieszać z mąką, odstawić. Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle. Przestudzić. Dodać rozkruszoną fetę i czosnek. Doprawić wg uznania. Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st. Smacznego

Zielona Kuchnia
Chlebek czosnkowy 128

Lubię wszelkiego rodzaju wypieki drożdżowe. Chlebek ten je się w taki sposób, że odrywamy go po kawałku i nie trzeba go kroić. Przepyszny jest jeszcze ciepły, ale nie tylko. Polecam wypróbować.  Składniki 10 g drożdży  5 i 1/2 szklanki mąki  5 ząbków czosnku  2 łyżki oregano  Garść natki pietruszki  2 łyżki plus 4 łyżki(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży, mleka łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę, wodę, sól i 2 łyżki roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Roztapiamy 4 łyżki masła, dodajemy posiekany drobno czosnek, natkę pietruszki i oregano. Dokładnie mieszamy. Podłużną blaszkę smarujemy masłem, odrywamy po kawałku ciasta (wielkości piłeczki golfowej

Delusional Trine
CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE 117

Karnawał w pełni, więc koniecznie muszą być oponki, chruściki, pączki. Dziś przygotowałam dla mojej rodzinki chruściki drożdżowe. Pyszne, pulchniutkie, przepis nie jest skomplikowany a w wykonaniu naprawdę bardzo proste. Polecam, koniecznie spróbujcie :) Składniki: * 1/2 kg mąki pszennej * 2 jajka * 1/2 szklanki cukru * 1/2 szklanki mleka * 125 g margaryny (rozpuszczona) * 1 łyżka suchych drożdży bądź 8 dag świeżych drożdży(...)ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, dokładnie zagnieść i ponownie przykryte ścierką odstawić do wyrośnięcia do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką, wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm. Nożem odcinać paski szerokości około 3 cm i długości około

Zrób to smacznie
Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami 126

koniec dodajemy nasze puree buraczane. Ciasto ma być miękkie, ale nie lejące się. Przy zbyt luźnym i klejącym cieście dosypujemy stopniowo mąkę. Można również dodać odrobinę oleju. Gotowe ciasto odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na jakieś 15 min, żeby podrosło. 5. Następnie formujemy nieduże kuleczki, które układamy na blasze. Wierzch smarujemy mlekiem sojowym i posypujemy sezamem/nasionami lnu. Pieczemy(...)Przepis na ok 4-5 kotletów Potrzebujemy: 1 kostka tofu naturalnego (180g) garść orzechów (u nas pinia) 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki płatków drożdżowych pół łyżeczki kurkumy 2 łyżki mąki odrobina wody płatki owsiane jako panierka sól, pieprz Przygotowanie: 1. Tofu rozgniatamy widelcem na gładka masę. Orzechy i pietruszkę siekamy drobno. Czosnek również drobno

Bananowe Pole
Serowe pączusie 233

Drożdżowe, pulchniutkie i mięciutkie z dodatkiem twarożku w okresie karnawału, ale nie tylko,  są przysmakiem numer jeden, to nic, że rozpusta kaloryczna, uwielbiamy je chyba wszyscy J Składniki: ½ kg mąki pszennej 3 łyżki zmielonego twarogu półtłustego 1 szklanka ciepłego mleka 4 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżki roztopionego masła 16 g cukru z prawdziwą wanilią(...)smażenia Lukier do polania Posypka do wypieków Sposób wykonania: W głębokiej misce mieszamy mąkę suche drożdże, cukry oraz szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy twarożek oraz żółtka, zagniatamy ciasto, wlewamy masło i ponownie zagniatamy  aż będzie elastyczne i gładkie, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy

Wanilia i Kardamon
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 222

będzie to najłatwiejszy wypiek bezglutenowy możliwy do wykonania!" . Składniki dodaje się wszystkie naraz, miesza się razem i całość odstawia do krótkiego wyrośnięcia. Nawet nie ma potrzeby robić zawczasu zaczynu drożdżowego, bo drożdże wkrusza się od razu do reszty składników. Przepis oryginalny z bloga Smaki Alzacji , był z użyciem mixu mąki bezglutenowej . Ponieważ takowego nie posiadałam, sama sobie taki mix zrobiłam(...)SKWORCU ] – dość gruba, o wyraźnej teksturze. Dobrze sprawdza się do wypieków. Warto ją mieszać z inną mąką – np, ziemniaczaną, gdyż sama w sobie w bardzo niewielkim stopniu wiąże ciasto. [źródło: www.alergiapokarmowa.pl] Mąka z tapioki [u mnie od SKWORCU ] – wytwarzana z suszonego manioku. Najczęściej używana do różnego rodzaju legumin (kisiel, budyń). Bezsmakowa. W przeciwieństwie do tradycyjnej mąki nie „zabiela” potraw, więc

Grunt to przepis!
Szybkie kotlety z białej fasoli z rukolą 177

kotletów (zależy od wielkości) Potrzebujemy: - puszka białej fasoli - garść świeżej rukoli - pół dużej cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka pokrojonego drobno koperku (świeżego/mrożonego) - 2 łyżeczki płatków drożdżowych - 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka siemienia lnianego zmielonego - gotowa panierka z maki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana) - odrobina bazylii - pół łyżeczki kurkumy - pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki - pieprz ziołowy - sól(...)ugniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. 3. Rukolę kroimy w drobniejsze kawałki. 4. Do miski wrzucamy resztę składników - cebulę i czosnek z patelni, przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ciasto będzie za suche dolewamy odrobinę wody. 5. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w gotowej panierce i smażymy na patelni. Gotowe! Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Faworki ala pizza 166

Proste do zrobienia i smaczne.. 3 dkg drożdży 1 jajo 3 szkl.mąki 1 szkl. ciepłego mleka, ewentualnie wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju

Moje domowe kucharzenie
Makowiec na drożdżowym :) 165

jakże "lekkie, zdrowe, dietetyczne" świąteczne ciacha i dania :D Prosty i szybki, bo z użyciem gotowej masy makowej. Wiem! Istne szaleństwo :) Droga rodzinko - lepiej załóżcie luźniejsze kreacje :) Składniki na drożdżowe: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny - 2 jajka - 150 g cukru (można zastąpić słodzikiem, wg uznania) - kilka kropel aromatu migdałowego (można pominąć(...)początku podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas

Zdrowie na języku :P
Bułeczki śniadaniowe 185

Bułeczki...idealne na śniadanie..a nawet do hamburgerów. 120 ml mleka 200 ml jogurtu 60 g masła 1 jajko 50 dkg mąki  14 g drożdży

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania