ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:829/1038)

DROŻDŻOWE RACUCHY KUKURYDZIANE 170

opakowania   KASZY KUKURYDZIANEJ (bio, Fresano 500g) , zmieliłam sobie pół paczki kaszy na mąkę kukurydzianą i uczyniłam takie oto pyszne racuchy: Jak to zrobić? Zacząć od przygotowania zaczynu drożdżowego z: - 1/4 kostki świeżych drożdży (czyli 25 gramów czyli 1 torebka 7g suchych, jeśli ktoś woli), - 2 łyżeczek cukru trzcinowego, - 1 kopiastej łyżki mąki pszennej, - ciepłej wody do pełna w kubku(...)jeszcze 1 duża kopiastą łyżkę mąki pszennej, bo akurat tyle zostało w pojemniku ;) - szczyptę soli - i nic więcej :)  Dolewamy zawartość kubka z drożdżami, mieszamy wszystko dokładnie na ciasto o konsystencji gęstej śmietany (gdyby było za rzadkie, dosypać jeszcze trochę mąki), przykrywamy miskę i odstawiamy na bok. Szykujemy patelnię, olej do smażenia (u mnie niezmiennie jest to  OLEJ KOKOSOWY

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Knedle ze śliwkami 177

Nieczęsto zdarza nam się przygotowywać pierogi, knedle, kopytka itp. Zazwyczaj wynika to z przekonania iż potrzeba na to sporo czasu. Czy faktycznie tak jest? Odpowiedź nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szwajcarskie weggli 62

Dobrze że za oknem upał trochę odpuścił to mogłam upiec te pyszne bułeczki. Czas na czerwcową Piekarnię Amber i przepyszne bułeczki wprost ze Szwajcarii czyli weggli

Moje Małe Czarowanie
Słodkie bułeczki z kruszonką 78

  500 g mąki pszennej 25 świeżych drożdży 250 ml mleka 1 jajko 65 g masła 3 łyżki cukru kruszonka: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru

Kolorowa kuchnia Elki
Bułki z mąką owsianą i płatkami owsianymi 115

Dzień Dobry w lutym :) Zgodzicie się chyba ze mną, że domowe pieczywo to najlepsze pieczywo na świecie. Smak i zapach wyjątkowy. Ciągle wymyślam jakieś nowe bułki

Izabelawkuchni
Pierożki z nadzieniem twarogowym/ „Stożki” z cukrem i cynamonem 70

Mamy taką tradycję, że jak odbieramy dzieci ze żłobka i przedszkola, to zawsze przynosimy im jakąś przekąskę. Moje dzieci bardzo lubią wypieki z nadzieniem twarogowym, a

Smaki Armine
Chlebek zawijany z ziołami i serem 223

W tym tygodniu w Wypiekaniu na śniadanie został zaproponowany przepis na chlebek zawijany z ziołami i serem. Wyglądał pysznie, więc długo się nie zastanawiałam i upiekłam

Pasja Smaku
Grahamkowe drożdżówki z powidłami 213

Drożdżówki bardzo lubimy. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować z innymi odmianami mąki niż zwykle. Dzięki Młynomag mam spore pole do popisu. Tym razem wybór padł na

Smakołyki Asi
proste, drożdżowe bułeczki 121

Składniki mąka tortowa 1 kg cukier waniliowy 16 g mleko ciepłe 250 ml drożdże świeże 1 kostka margaryna roztopiona 200 g

w mojej kuchni
Bułeczki z nutellą 241

Dziś nutella ma swoje święto..a ja zapraszam na pyszne bułeczki z dodatkiem nutelli..oczywiście można zrobić z dowolnym nadzieniem.. 4 dkg drożdży świeżych 3

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki drożdżowe z jagodami 124

Zatęskniłam za letnimi smakołykami i zajrzałam do spiżarki, a tam czekał na mnie słoiczek jagód :) Składniki: 50 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 1/2 szklanka cukru

Emcia Pichci
Placki makaronowe 72

celu użyć miksera lub łyżki. Ugotowany i wystudzony makaron posiekałam drobno nożem i dodałam do ciasta. Wszystko jeszcze raz wymieszałam. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i łyżką nakładałam porcje ciasta, tworząc placuszki. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki można oprószyć przed podaniem cukrem pudrem, lub podać z serkiem, jogurtem, dżemem(...)ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Bułeczki i paluchy z makiem 112

Przepyszne,cudownie chrupiące i co ważne proste w wykonaniu drożdżowe bułeczki. Przepis uniwersalny,można robić paluchy,krótkie,długie,zaplatać bułeczki,zwijać rogaliki,co tylko chcecie i posypywać czym chcecie. Te i inne przecudne wypieki znajdziecie na instagramie u @onijka(klik)     4 szklanki mąki pszennej (dałam 3,5) 25 g świeżych drożdży 1 szklankę ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli(...)bułek W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać sól,rozczyn,jajko i olej. Dokładnie wyrobić ciasto.  Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić nożem na 12 części. Formować długie cienkie wałeczki na paluchy

Kolorowa kuchnia Elki
Rogaliki topione 104

planujecie duże "wojaże"? Niezależnie od tego gdzie będziecie to rogaliki polecają się do torby piknikowej :). Dla kogo: dla lubiących domowe ciasteczka dla tych, którzy nie przejdą obojętnie wobec drożdżowych wypieków dla szukających przepisu na piknik Składniki: 500g mąki pszennej 200g masła (kostka) 2 jajka (+ 1 do posmarowania) 20g cukru 20ml mleka 130g jogurtu naturalnego 30g świeżych drożdży ok. 250g marmolady(...)Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy: mąkę, roztopione masło, jogurt, jajka (dwa), cukier i wyrabiamy (można wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta), aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do woreczka, który szczelnie zamykamy lub zawiązujemy. Wkładamy na 20 minut do miski z bardzo zimną wodą

Mania Wypiekania
Chałka z makiem 145

Pyszna drożdżowa chałka z masą makową..chałka rosła jak szalona..i wyszła chała, w sumie to moja wina, bo zrobiłam jedną chałkę zamiast dwóch. 600 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka[ dałam ciut więcej] 1 łyżeczka esencji waniliowej masa makowa Zrobić zaczyn(...)mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość .Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich

Moje domowe kucharzenie