Pokoleniowa babka rumowo- drożdżowa

Pokoleniowa babka rumowo- drożdżowa

Jeden z najlepszych przepisów na babkę drożdżową. Mam ten przepis od babuni, ma go od 70 lat a może i dłużej. Dzisiaj babunia ma 93 więc mam od kogo czerpać pokoleniowe przepisy Babka jest pyszna mokra i aromatyczna. Przygotowanie rodzynek – rodzynki zalać rumem i tak zostawić. Drożdże pokruszyć do kubka, wsypać 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Zalać letnim mlekiem. Wymieszać i odstawić na chwilkę, aż drożdże ruszą i masa podwoi objętość. Masło z cukrem utrzeć. Dodawać w odstępach jajka i żółtka, wymiesza...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia Pokoleń

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.