ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:817/1072)

Pyzy nadziewane szpinakiem 130

znam nikogo kto nie lubi okrągłych, puszystych drożdżowych pyzuni. Zrobiłam wersję ze szpinakiem. Bardzo go lubię i w sezonie wiosennym często dodaje go do potraw. Uwielbiam pyzy je na ciepło i na zimno. Nie muszę mieć żadnych dodatków. Jak zrobię za dużo to mrożę je też.          pyzy: 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli szczypta(...)cukru 125 ml mleka 1 jajko 10 g masła farsz: 500 g szpinaku 120 g sera feta pieprz, chili olej rzepakowy 1 cebula 2 ząbki czosnku ciasto: Do miski  przekładam drożdże dodaję łyżkę mąki i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki

wesoła kuchnia
Racuchy z borówkami 122

Ostatnio zrobiłam te racuchy na kolację, wykorzystując mój sprawdzony przepis na racuchy drożdżowe i dodając pyszne borówki. Były takie genialne że żałowałam że jest już ciemno a ja nie jestem w domu a w Pucku, przez co nie mam dostępu do lamp, które umożliwią mi zrobienie dla Was zdjęcia. Ale nic straconego, zrobiłam je ponownie na weekendowe śniadanie(...)kolację – przepis na  placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe –  placki z gotowanych ziemniaków –  szakszuka –  placki z gotowanych ziemniaków z fetą –  placki z ziemniaków i marchewki –  placki z kalafiora –  placuszki pełnoziarniste na słodko –  placuszki z dyni –  placki serowe z jabłkami RACUCHY DROŻDŻOWE Ilość porcji: 2 porcje, około 10-12 racuchów Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Rogaliki nocne 185

Dziś ponoć święto rogalika, tak więc jest i wpis z rogalikami.Prawdę mówiąc to zaległy przepis na rogaliki krucho -drożdżowe, robione tak na szybko i niezbyt pięknie wyglądają,ale były smaczne . 50 dkg mąki 125 g margaryny 0,5 szkl cukru 5 dkg drożdży 2 jajka 0,5 szkl gęstej śmietany szczypta soli cukier waniliowy dowolne nadzienie [ u mnie marmolada(...)dodać margarynę i rozetrzeć ją w dłoniach z mąką.Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru.Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wszystko połączyć, dodać sól i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i postawić w chłodne miejsce na 10 godzin.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na 8 części. Każdą część cienko rozwałkować na kształt koła

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe naleśniki z budyniem i bananami 130

drożdżowe naleśniki z budyniem i bananami. Pomyślałam, że to właśnie to czego szukałam i pomysł postanowiłam wdrożyć w życie;) Całościowo naleśniki smakowały nam wszystkim, choć muszę przyznać, że te drożdżowe robiłam po raz pierwszy i jakoś same w sobie nie rzuciły mnie na kolana. Wyszły smaczne, mąż chwalił, ja też zjadłam. Młody wolał z masłem orzechowym i bananem zamiast budyniem(...)miałam otrzymać 8 naleśników, a u mnie taka ilość wyszła po zwiększeniu proporcji. Same naleśniki choć bardzo proste do przygotowania, smażą się zdecydowanie inaczej niż te tradycyjne. Przede wszystkim ciasto jest bardziej gęste. Po rozlaniu na patelnię, mam wrażenie, że rośnie bardzo szybko, nie rozlewa się tak łatwo jak przy zwykłych naleśnikach – trzeba sobie pomóc chochelką w ich rozprowadzeniu

Smaki Na Talerzu
Pizza a'la lahmacun 150

dziś, choć było to już jakiś czas temu. Ja chciałam spaghetti a mąż pizzę. Wrócił do domu a tu niespodzianka. Tak samo wyszło, choć w sumie takie cienkie drożdżowe placki z mięsem mielonym to tureckie lahmacun, którym zajadaliśmy się lata temu. Tak, tak, jesteśmy Januszami, którzy latają na all inlcusive! I bardzo nam przykro, że Turcja od kilku lat znajduje(...)mogli się zdecydować, ale po prostu przyjdzie ochota "na coś takiego innego", jak to mówi moja teściowa, czyli nie do końca wiadomo na co, to właśnie może być to :) Ciasto: 15 g świeżych drożdży ½ szklanki wody 270 g mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy

bistro mama
Rogaliki drożdżowe 140

Znam kilka przepisów na rogaliki  i nie wiem, które są najlepsze:  kruche, topione   czy drożdżowe.  Te proponowane dzisiaj przeze mnie  - rogaliki drożdżowe  -   są pyszne i najlepiej przygotować  od razu dwie porcje.  Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową  lub makową.   Składniki(...)letnim mleku rozpuszczamy drożdże,  dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki.   Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.  Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki  i zagniatamy ciasto na rogaliki.  Ciasto wałkujemy na kształt koła,  a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą.  Zwijamy rogaliki.  Takie rogaliki posypujemy cukrem  i układamy

Pyszności Słodkości
Co jeść w podróży? 162

jeść w podróży? Kupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano(...)Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta

Moja smaczna kuchnia
Rogaliki z dżemem brzoskwiniowym 194

Pyszne drożdżowe rogaliki z dżemem brzoskwiniowym to bardzo prosty i uniwersalny przepis dla każdego, są błyskawiczne w przygotowaniu . Idealny poczęstunek do kawy lub herbaty. składniki na 10 rogalików 50 dag mąki szklanka mleka 1 jajko 1 białko 10 dag drożdży 5 dag masła 2 łyżki cukru dżem brzoskwiniowy cukier puder do posypania przepis Z mleka , 2 łyżeczek cukru i drożdży(...)przygotowujemy rozczyn. Gdy urośnie , dodajemy do niego mąkę , jajko , stopione masło i resztę cukru. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wycinamy  trójkąty , układamy na nich dżem . Zawijamy trójkąty , formujemy rogale i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze .Pozostawiamy do wyrośnięcia ,smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku do uzyskania złotego koloru w temp.200 st. C. Upieczone posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
CHLEB ŻYTNI Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI 220

powróciłam do drożdży. Jednak to właśnie teraz, na studiach, od podstaw przyrządzam własny zakwas - jest w trakcie dojrzewania. Zapraszam na żytni chleb drożdżowy, mam nadzieję, że to już ostatni drożdżowy chleb w mojej piekarniczej karierze. Niech moc zakwasu będzie ze mną, a Wy częstujcie się gorzko-słodkim, w 100% żytnim pieczywem. ŻYTNI CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI /modyfikacja TEGO(...)drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 2-3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki mąki żytniej (typ 2000)  1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. W osobnej misce umieszczam przesianą mąkę. Dodaję sól, melasę, suche drożdże oraz płatki owsiane. Wszystko dokładnie zagniatam, dodając odrobinę wody, jeśli

W kuchni Karmel-itki
Gwiazda drożdżowa z makiem 194

Tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia, coś przygotowuje z makiem.   Postanowiłam wcześniej zrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu.  Gwiazda drożdżowa z makiem   SKŁADNIKI:  mąka -0,5 kg  drożdże - 45 g  mleko -0,5 szkl  margaryna Palma w złotym opakowaniu   -  150 g  jajka -2 szt  sól -szczypta(...)PRZYGOTOWANIE:  Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać.   Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży.   Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.   Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki.   Pierwszy placek posmarować masą makową

Kuchnia Danusi
Wianuszki waniliowe 142

Zaplatane drożdżowe wianuszki waniliowe, do ich skręcania zawsze są chętne dzieci, bo mogą tworzyć - bawić się, a przy okazji zrobić smakowite ciasteczka. Składniki: 4 szklanki mąki  1 szk kwaśnej śmietany  2 dag drożdży kostka margaryny cukier waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią dostępny w  www.owocowyraj.eu cukier kryształ lub cukier perlisty do obsypania wianuszków szczypta soli 1 jajko(...)smarowania ciasteczek  Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Następnie urywać małe kawałeczki, toczyć na małe wałeczki grubości ołówka, składać na pół i owinąć wokół siebie. Zaplecione ciastko zlepić w kształt koła, zamoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w cukrze i odkładać na przygotowaną foremkę. Piec 1 175C przez

Apetyczna babeczka
Drożdżowe paszteciki z mięsem 260

opóźnieniem, a moje przygotowania do nich są "w lesie", choć za małe przymiarki i pomysły się już zabieram. Tymczasem pozostaję w klimacie "zwykłego" jedzenia i dlatego dzisiaj prezentuję Wam drożdżowe paszteciki, które są świetnym patentem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Będą również idealną przekąską lub dodatkiem do barszczu. Natomiast skoro niedługo Boże Narodzenie to możecie przygotować je w wersji postnej(...)dopiero po Świętach, chciałabym Wam, moim Czytelnikom, złożyć życzenia: zdrowych, wesołych i ciepłych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych odpoczynku i chwil wytchnienia oraz wielu pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku. Składniki: Ciasto: 300g mąki 1/3 opakowania świeżych drożdży ½ łyżeczki soli – do smaku ½ łyżeczki cukru- do smaku 2 łyżki oleju ½ szklanki ciepłej wody – ewentualnie ciut więcej Farsz: 2 ćwiartki ugotowane z rosołu

Fabryka pomysłów
Pizza na spodzie drożdżowym z sosem porowym, kurczakiem i pomidorami 190

Zbliża się dzień pizzy: 09.02 2014, więc przedstawiamy wam serię pysznych i sprawdzonych przepisów na te cudowne smakołyki. Polacy uwielbiają jeść pizze z sosami. My jednak

KreatywnePiny
Najłatwiejszy chleb drożdżowy 15705

się równać z naszym, zwykłym, najprostszym – powszednim. Szukałam przepisu, z którym poradzi sobie każda, nawet mniej wprawna w wypiekach gospodyni. I znalazłam, na forum CINCIN - barbi1 – najłatwiejszy chleb drożdżowy. Przepis z moimi zmianami.     Składniki: - 50g świeżych drożdży - 500g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 300g mąki żytniej chlebowej (typ720) - 2 szklanki ciepłej wody - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki(...)powierzchni pęcherzyki powietrza. Szykujemy blaszkę, na której będzie się piekł chleb. Wykładamy ją matą lub papierem do pieczenia. Do miski z mąką i rozczynem dodajemy sól i olej. Ciasto wyrabiamy robotem z hakami przez 13 minut. Wykładamy na blat lekko oprószony mąką i formujemy podłużny bochenek. Gotowy przekładamy na przygotowaną blaszkę i przykrywamy czystą ściereczką. Piekarnik nagrzewamy

mojewypiekiinietylko
Pizza Bolognese 75

Na ostatki dzisiaj zamiast słodkiego będzie też coś dobrego, pizza bolognese idealna na zakończenie karnawału.  Bardzo nam zasmakowała i na pewno będę powtarzać ten przepis

Gotowanie...to proste !