miękkie i pulchniutkie . A z talerza znikają bardzo szybko, obawiam się, że moje nie wytrwają do jutra ;) CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE- przepis tutaj Karnawał w pełni, więc koniecznie muszą być oponki, chruściki , pączki. Dziś przygotowałam dla mojej rodzinki chruściki drożdżowe . Pyszne, pulchniutkie, przepis nie jest skomplikowany a w wykonaniu naprawdę bardzo proste. Polecam, koniecznie spróbujcie :) PYSZNE FAWORKI/ CHRUŚCIKI- przepis(...)ustach i gwarantuję Wam, że nie poprzestaniecie na jednym ;) Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony przeze mnie wielokrotnie. Oczywiście ich chrupkość zależy tu od grubości rozwałkowanego ciasta. Im cieńsze tym bardziej będą kruche. Obficie posypane cukrem pudrem... niebo w gębie ;) FAWORKI Z SERKIEM MASCARPONE- przepis tutaj Jedni pieką pączki inni zaś faworki. A co powiecie na prosty
Zrób to smaczniealkohol. Mieszamy całość przez kilka minut tak, aby nie było grudek. Pozostawiamy na kolejne 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. 3 Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do ciasta delikatnie mieszając. 4 Smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z obu stron i wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć resztę tłuszczu. Po usmażeniu całości posypujemy cukrem pudrem (najlepiej usmażyć(...)gorące racuchy wchłoną cały puder). Gotowe racuchy można posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Drożdżowe racuchy z jabłkiem pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyplacuszki. Na jeden placek dawałam jedną łyżkę ciasta. Placki smażyłam na małym ogniu z obu stron na rumiano, a następnie wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed włożeniem następnej porcji ciasta, dodałam trochę tłuszczu na patelnię. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem. Z podanych proporcji wyszło mi 7 placków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki(...)ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjePaszteciki drożdżowe są idealne na przekąskę, do barszczyku i nie tylko. Mięciutki, pachnące i smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 700 g mąki pszennej 100 g masła rozpuszczonego 50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)kiszonej ugotowanej i wyciśniętej 2 garście grzybów namoczone w wodzie, zagotowane i zmielone 6 łyżek oleju 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Z podanych składników zagniatamy ciasto, musi być wyrobione, elastyczne i gładkie. Odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Kapustę ugotowaną wyciskamy, kroimy. Grzybki i cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na oleju, dodajemy do kapusty, doprawiamy solą
Kulinarne Fantazje MarioliDzień Dobry w sobotę :) Dzisiaj częstuję pysznymi domowymi drożdżowymi paluchami. Uwielbiam takie domowe słodkie bułeczki. Nieskromnie napiszę, że drożdżowe zawsze mi się udaje. Bardzo lubię wyrabiać je wyrabiać. Lubię patrzeć jak rośnie. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, bułek czy drożdżówek. Tym razem bułeczki upiekłam w formie podłużnych paluchów. Nadziałam je powidłem śliwkowym domowej roboty, które wzbogaciłam kakao i cynamonem. Takie nadzienie(...)jest pyszne. Polecam wypróbować. Częstujcie się moimi wypiekami. Smacznego :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 jajka 2 łyżki cukru 5 dag masła ewentualnie pół szklanki ciepłego mleka Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżeczki mielonego
Izabelawkuchniprzyjaciółkami. Możliwości spędzania dzisiejszego dnia i wieczoru jest mnóstwo i mam nadzieję, że dzisiaj każda z kobiet będzie czuła się wyjątkowo. Ja w ramach uczczenia tego dnia postanowiłam zrobić drożdżowe bułeczki z Nutellą . I tym sposobem mam pomysł na wieczór - słodkości, gorąca herbata i jakiś film. Składniki: 1/4 kostki masła 3 żółtka 3 szkl. mąki 30 g drożdży szczypta soli(...)żółtka, cukier puder i sól mieszamy. Wkruszamy drożdże oraz wlewamy ciepłe mleko. Wszystko razem ponownie mieszamy. 2. Do wymieszanej masy dodajemy roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, by podwoiło swoją objętość. 3. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na nie kładziemy łyżką czekoladę (może
My World by Dagmara RekOstatnio będąc na zakupach w bardzo korzystnej cenie nabyłam puszkę maku, przyznaję się, że nigdy z takiej jeszcze nie korzystałam. Więc jedyne co przyszło mi do głowy to upiec drożdżową roladę. I udała się, a co najważniejsze bardzo nam smakowała. Jest bardzo prosta i naprawdę pyszna. Podaję przepis również na masę którą sami możemy przygotować sobie w domu, też sprawdzona(...)rozpuszczonego masła 10 dag cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 5 dag drożdży 2 żółtka, 1 całe jajko śmietana, kefir lub jogurt naturalny tyle żeby zagnieść ciasto MASA MAKOWA : 40 dag maku 20 dag cukru pudru 1 jajko, 1 żółtko łyżka mąki ziemniaczanej olejek migdałowy orzechy, rodzynki lub puszka gotowej masy makowej 850 g, korzystałam z Helio i dodałam
Pani na deserBułeczkom drożdżowym nadaliśmy fikuśny kształt. Przypominają nam morskie koralowce. Składniki: -4 dkg drożdży -2 łyżki cukru -4 szklanki mąki tortowej -4 jajka -250 ml ciepłego mleka -5 dkg masła -szczypta soli -aromat -marmolada -cukier trzcinowy na posypkę Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 mleka, 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy szczyptę soli(...)aromat, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, jeszcze raz wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy dość cienko i kroimy na prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy. Nakładamy porcje marmolady. Składamy na pół. Zwijamy i układamy w natłuszczonych foremkach. Przykrywamy
Maminek kulinarnyodmiany drożdżowe paluszki idealne do czerwonego barszczu. Zajrzyjcie również do wpisu, gdzie polecam paluchy z czosnkiem,ziołami i parmezanem. Są rewelacyjne jako przekąska na imprezy. Przepis na PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM Dla zachęty zamieszczam fotkę;-) Składniki: 3 szklanki mąki 2 opakowania masła 2 jajka 0,5 szklanki mleka (można więcej) 5 dkg drożdży sól(...)połączyłam z resztą składników, które ugniotłam na jednolitą masę. Na koniec wsypałam całe opakowanie kminku,sól i pieprz do smaku. Odstawiłam je na około 0,5 godziny aby ciasto urosło. Można oczywiście dodać samą sól i pieprz jeśli nie lubicie kminku, albo zrobić paluszki na słodko dodając cukier. Rozwałkowałam ciasto i radełkiem do faworków (można i nożem
potrawyregionalnekilka minut w ciepłe miejsce. Do misy miksera wsyp mąki, płatki owsiane, ziarna słonecznika oraz pestki dyni, siemię lniane, żurawinę, sól oraz dodaj łyżkę octu balsamicznego. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodaj go do pozostałych składników na chleb gryczany i wyrabiaj hakami miksera około 10 minut. Ja najpierw wyrabiam masę chlebową na niskich obrotach (dwójka w pięciostopniowej skali), pod koniec(...)dokładnie się ze sobą połączyło. Tak przygotowaną masę odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejscy, by wyrosła. Piekarnik nagrzej do 180'C, blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do blaszki (jednej dużej lub 2 mniejszych), wierzch każdego chleba gryczanego posyp łyżką czarnuszki. Piecz około 50-60 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Chleb wychodzi wilgotny
Moje Qulinariamiałam... Wielki smutek zapanował i marsowa mina zagościła na jej buzi. No to matko do dzieła !!! Postanowiłam upiec drożdżówki z truskawkową konfiturą i kokosową kruszonką. Bułeczki drożdżowe z konfitura truskawkowa i kruszonka 10 g drożdży 100 ml cieplej maślanki lub mleka 60 g cukru 20 g mąki Składniki mieszamy i zostawiamy na 10 minut(...)kropli) 3/4 łyżeczki soli nadzienie: konfitura lub dżem truskawkowy kruszonka: po 30 g maki, masła i cukru 2 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok 8 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny Gdy ciasto wyrośnie krótko je zagniatamy i dzielimy na 10 kawałków. Z każdej formujemy placuszek, nakładamy
Dzieje kuchennej WiewióryKolejna propozycja pysznych placuszków na śniadanie. tym razem jednak będą to drożdżowe placuszki z dodatkiem banana, ale możecie użyć innych owoców jakie lubicie, np, jabłek czy gruszek. Placuszki są bardzo sycące, doskonałe na śniadanie... Składniki: 20g świeżych drożdży, 2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, 2 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, duży banan(...)Przygotowanie Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 5 minut, po czym dodać do przesianej mąki. Mieszając, dodać sól. Masa ma być gęściejsza niż na ciasto naleśnikowe. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Banana obrać, pokroić na cienkie plasterki. Dodać do ciasta, wymieszać. Odstawić jeszcze na 10-15 min. Usmażyć na oleju z obu stron
Z miłości do słodkościProste i pyszne bułki. Bardzo puszyste. Idealne na śniadanie czy kolację. Do takich bułek to wystarczy nawet tylko masło. Prosta receptura, więc udadzą się każdemu. A
IzabelawkuchniDomowy chleb jest najlepszy. Chyba każdy się ze mną zgodzi, więc pewnie nic nowego nie napiszę. Pachnący, chrupiący i pyszny. Uwielbiam piec chleby. Ten wyszedł mi
IzabelawkuchniBardzo prosty przepis na bułeczki na śniadanie czy kolacje. Pysznie smakują z dżemem, czy ulubionym serkiem lub po prostu z samym masełkiem :) Składniki na 12 bułeczek
Gotowanie...to proste !Składniki 10 g świeżych drożdży 400 ml letniej wody 600 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1 łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej
OliveandThymePizza to u nas bardzo uniwersalna kolacja lub obiad. Na jednym placku można ułożyć ulubione dodatki w taki sposób, że każdy będzie usatysfakcjonowany. Jedni chcą warzywa
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam wypiekać drożdżowe. Czy to drożdżówki, czy to bułeczki, a nawet chleby. I nie ukrywam, że zawsze drożdżowe mi wychodzi. Uwielbiam też częstować i obdarowywać znajomych moimi wypiekami. Cieszę się, że im smakuje. A dzisiaj mam dla Was drożdżówki z budyniem i truskawkami. Musicie koniecznie je upiec. Są mięciutkie, wilgotne i pachnące. Idealne na poczęstunek, piknik czy tak po prostu(...)się na pewno. Udanych wypieków. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek oleju Na nadzienie: 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe
IzabelawkuchniTakie ślimaczki drożdżowe możecie spokojnie zrobić też z innymi owocami, nie muszą to być jagody, mogą być borówki, maliny czy porzeczki ;) Ja często piekę więcej takich drożdżówek i wtedy jak gdzieś wychodzę to zabieram sobie na drogę, a mąż dostaje je do pracy i wszyscy zadowoleni bo nie trzeba kupować czego na mieście gdy się zgłodnieje ;) Składniki(...)sztuk Zaczyn: 12 g drożdży 1/4 szkl ciepłego mleka 1/2 płaska łyżki cukru Ciasto: 150 g mąki 1 jajko kl M 20 g roztopionego masła 3 łyżki cukru esencja waniliowa Nadzienie: 100 g serka mascarpone 1 łyżka jogurtu naturalnego 2-3 łyżki cukru pudru esencja waniliowa 1 czubata łyżeczka budyniu waniliowego Dodatkowo: 150 g jagód świeżych lub mrożonych (jeśli
Gotowanie...to proste !PROSTE. ŁATWE. PUSZYSTE. SZYBKIE. Przepis na najlepsze puszyste racuszki z mlekiem kokosowym. Wszystko zaczyna się od ciasta. Zbyt gęste sprawi, że placuszki będą grube, lepkie i niedogotowane w środku. Zbyt cieknące ciasto rozleje się na patelni i racuchy nie urosną. Konsystencję ciasta najlepiej sprawdzać podczas przygotowania i w razie konieczności dolać dodatkową ilość mleka. Jak zrobić racuchy Oto składniki(...)gładką masę. W razie potrzeby, dolać więcej mleka. W cieście może pozostać kilka grudek. Ciasta nie mieszamy zbyt długo, wystarczy tylko tyle, aby połączyć składniki. Gotowe ciasto zostawić na około 10 minut. Krok 2. W tym czasie rozgrzać patelnię na niewielkim ogniu. Posmarować odrobiną masła. Nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu. Gdy spód stanie się złoty
Moja Książka Kucharskawindow.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowe paluchy chlebowe z makiem i sezamem 5 od 12 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 14 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 15 min. Kalorie 240 kcal Drożdżowe paluchy chlebowe oprószone szczodrze białym sezamem i czarnym makiem. Podłużne bułki drożdżowe, chrupiące bagietki chlebowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PALUCHY DROŻDŻOWE 400 g mąki(...)push({}); Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą w misie: mąkę pszenną, suche drożdże, sól i cukier. Stopniowo dolewaj olej roślinny i ciepłą wodę. Wyrób ręcznie gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w misie w kulę, oprósz po wierzchu mąką. Okryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć dłońmi, podziel
ProstePesto.plDrożdżowe rogaliki z nadzieniem z rabarbaru. Bardzo mięciutkie, puszyste i smaczne. Mają jedną wadę, bardzo szybko znikają z talerza. Nie zdążyłam policzyć ile rogali wyszło z podanej porcji, ale były to trzy duże blaszki z wyposażenia piekarnika w miarę ściśle ułożone. Oczywiście musicie zachować pewne odstępy ponieważ rogale rosną i powiększają swoją objętość. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów(...)proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Ciasto 450 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 3 żółtka 4 łyżki cukru 140 g masła roztopionego Nadzienie 1 kg rabarbaru 1 szklanka cukru 1/4 szklanki wody Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Włożyć do rondla, wsypać cukier, wlać wodę i smażyć mieszając
O kuchni z uczuciemDawno nic nie było drożdżowego, w sumie to dawno nie było nic słodkiego -teraz jakoś mało wypieków u mnie. 50 dkg mąki 3 łyżki cukru 1 szkl. mleka 40 g drożdży 170 g miękkiego masła 1 jajko marmolada kruszonka 1/3 szkl.mąki 1/3 szkl.cukru 30 g masła W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i wlać do miski z mąką(...)Dodać również masło i jajko,wyrobić ciasto.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć,na środku położyć marmoladę i zawijać bułeczki. Układać w blaszce.Odstawić do wyrośnięcia. Z masła , mąki i cukru przygotować kruszonkę i posypać wyrośnięte bułeczki.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się zarumienią
Moje domowe kucharzenieDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi około 20 średniej wielkości racuchów. 25 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże wymieszać(...)cukrem i ciepłym mlekiem. Dodać mąkę i jajko i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). Dodać banana pokrojonego w małe kawałki i rodzynki. Delikatnie zamieszać łyżką. Ciasto nie jest bardzo gęste. Odstawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze
BullioDlaczego upiekłaś chleb na drożdżach ? To nie jest chleb na drożdżach tylko na zakwasie!" Jest delikatny jak drożdżowy, ma neutralny zapach, utrzymuje świeżość do 3 dni. Kombinowania z nim nie było dużo. Jest prosty w wykonaniu. Oto potrzebne składniki : 450 g przesianej mąki pszennej 250 ml. mleka skondensowanego niesłodzonego 180 ml. pełnotłustego mleka Całość połączyć i odstawić(...)czasie dodać łyżeczkę miodu, łyżeczkę drobnej soli i 1,5 łyżki zakwasu żytniego jasnego ( gęstego i dokarmionego przynajmniej 12h wcześniej). Całość wyrabiam ręcznie około 10 minut - ciasto jest luźne dlatego wyrabiam je w misce. Jak już zaczyna odstawać od brzegów miski odstawiam pod przykryciem na 1h. Po tym czasie przekładam ciasto do natłuszczonej keksówki i odstawiłam do wyrastania na kilka
apetytnapieczeniePysznie! Ostatnio mam ciąglę chęć robienia bułeczek drożdżowych z różnymi sezonowymi owocami. Na blogu był już wpis na babeczki z truskawkami i kruszonką, był też na bułeczki z porzeczką czerwoną i lukrem, dzisiaj pieczemy podłużne babeczki z nadzieniem malinowym. :-) Pycha! (p.s. jak nic trzeba iść pobiegać i spalić ;-)))) ) SKŁADNIKI: - 270 g mąki pszennej - paczuszka drożdży suchych - 1/4 kostki masła(...)jajko - 1 zółtko - 2 czubate łyżki jogurtu greckiego Wykonanie: Drożdże zmieszaj z mąką. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto energicznie wyrabiamy co najmniej 15 minut. Odstawiamy na 1 godzinę. Ciasto podrośnie, ale nie aż tak spektakularnie jak na drożdżach świeżych, ponadto używamy jogurtu a nie mleka. Ciasto wałkujemy na prostokąt, przecinamy na pół (wzdłuż), otrzymując 2 prostokąty. Każdy
SMYKWKUCHNIDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi około 20 średniej wielkości racuchów. 25 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże wymieszać(...)cukrem i ciepłym mlekiem. Dodać mąkę i jajko i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). Dodać banana pokrojonego w małe kawałki i rodzynki. Delikatnie zamieszać łyżką. Ciasto nie jest bardzo gęste. Odstawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze
BullioDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi około 20 średniej wielkości racuchów. 25 g drożdży 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka czubata łyżka cukru 1 jajko 1 mały banan 1/3 szklanki rodzynek olej do smażenia cukier puder do posypania Drożdże wymieszać(...)cukrem i ciepłym mlekiem. Dodać mąkę i jajko i wyrobić ciasto (ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta). Dodać banana pokrojonego w małe kawałki i rodzynki. Delikatnie zamieszać łyżką. Ciasto nie jest bardzo gęste. Odstawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smażyć z obu stron do uzyskania brązowego koloru na głębokim, dobrze
BullioŚliżyki trafiły do mnie dzięki dziadkowi, który pochodzi z wileńszczyzny . Tam są najważniejszą potrawą podczas kolacji wigilijnej. Tradycja ich pieczenia sięga dawnych czasów. Postne, małe, drożdżowe ciasteczka o lekko słodkawym smaku pieczone są na kilka dni przed wigilią i podawane jak tradycja ,każe z makiełkami, jak u mnie w domu . SKŁADNIKI(...)szklanki suchego maku 20 dkg cukru mąka do podsypania Drożdże wymieszać z połową cukru, mlekiem i szklanką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Zaczyn dodać do pozostałych składników, wyrobić gładkie ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Porcje ciasta formować w cienkie wałeczki grubości palca wskazującego. Odcinać około centymetrowe ciasteczka, dość mocno obtaczać w mące i układać na blaszce wyłożonej
w mojej kuchni