ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:811/1038)

Cebulaki 130

Nigdy nie przepadałam za cebulą na kanapce czy w sałatce. Jednak w tym wydaniu cebula bardzo mi smakuje i nie odstrasza swoją ostrością i zapaszkiem :). Dodatek

KasiekGotuje
Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni 161

Jeszcze załapiecie się na drugie śniadanie. Wasze dzieci będą wniebowzięte, zapewniam Koniecznie kupcie mleko. Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni Drukuj przepis Składniki 2 słoiki konfitury

CoolinarniePL
Babka drożdżowa 178

cukru, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 2 łyżki oliwy z oliwek.   Białka jaj wykorzystałam do zrobienia keksa, przepis tutaj . Przygotowanie:   Sekretem babki drożdżowej jest to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dlatego dobrze jest podgrzać lekko mleko, mąkę włożyć na 30 stopni na piekarnika, jajka wcześniej wyciągnąć z lodówki. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wkładamy(...)łyżkę mąki i odstawiamy rondelek w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, zaczyn, roztopione masło, cukier waniliowy. Mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Ciasto nie może być twarde, musi być elastyczne. Po naciśnięciu ciasta powinno wrócić do swojego wcześniejszego kształtu. Na końcu dodajemy żurawinę obtoczoną w mące, skórkę pomarańczową i oliwę. Zagniatamy. Odstawiamy

Aga w kuchni
Rogaliki drożdżowe 246

Znam kilka przepisów na rogaliki i nie wiem, które są najlepsze: kruche, topione, francuskie czy drożdżowe. Te proponowane dzisiaj przeze mnie - rogaliki drożdżowe  - są pyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 3,5 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka(...)żółtka 1 jajko marmolada W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy na blasze oprószonej mąką

Salonik smaków
Drożdżowe rożki z jabłkami 133

Sezon szkolny i przedszkolny w pełni się rozkręcił. Jest to też czas przygotowywania drugich śniadań dla dzieci. Owszem zawsze pozostaje alternatywa wręczenia im pieniędzy, ale wówczas

Kolizje Smaków
Hätäleipä - Fiński chleb awaryjny z orzechami 162

codziennego. Ale jaki pyszne! :) Składniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm: 100g mąki żytniej razowej 300g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (9g) 1 łyżeczka soli 2 łyżki ciemnego miodu gryczanego + do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżka oleju + do wysmarowania formy przed pieczeniem 275ml ciepłej(...)posypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z  solą, miodem, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Na końcu dołożyć posiekane dość grubo orzechy i wgnieść

Grunt to przepis!
Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 184

przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy wgłębienie i wlewamy mieszankę z garnuszka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte ściereczkę na około godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, dzielimy na mniejsze części (mini chlebki zrobiłam ciut większe od zajączków). Każdą część formujemy w lekko owalny kształt, by uzyskać możliwie gładką powierzchnię na wierzchu. Jeśli chcemy chlebki(...)powstały uszy. Oczy możemy zrobić z goździków, pieprzu lub nawet wykałaczką zwykłe otworki (ja chciałam wyraźniejsze, stąd goździki). Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem (ma być w temperaturze pokojowej, bo drożdżowe nie lubi zimna). Chlebki dodatkowo oprószyłam ziarnami sezamu, ale można też użyć siemienia lnianego czy całkowicie pominąć ten krok). Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy

Kolorowy Przepisownik
JAGODZIANKI + FILMIKI 37

Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, drożdżowe bułeczki nadziewane jagodami. Polecam przepis.     SKŁADNIKI :   50 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 500 g mąki tortowej 7 łyżek cukru  1 jajko 3 łyżki miękkiego masła       DODATKOWO :  300 g jagód 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 żółtko + odrobina mleka(...)Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło, wbijamy jajko, wlewamy rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą a ciasto będzie elastyczne i jednolite. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na około 30 minut. Jagody przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy. Dzięki mące

Kulinarne Fantazje Marioli
Bułeczki z cynamonem 106

Kolejne bułeczki drożdżowe. Tym razem z cynamonem.     Składniki: -35 dkg mąki 450 -4 łyżki cukru -2 dkg drożdży -200 ml mleka -4 jajka -4 dkg masła -cukier trzcinowy -cynamon -sezam -szczypta soli -wanilia -oliwa z oliwek Drożdże mieszamy z łyżką cukru i połową ciepłego mleka. Dodajemy 3 czubate łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy 3 łyżki(...)cukru, szczyptę soli, odrobinę wanilii, pozostałe mleko, jedno całe jajko i 2 żółtka. Mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy. Kiedy ciasto jest gęste, wyrabiamy ręką. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm. Tniemy na paski szerokości

Maminek kulinarny
bułeczki drożdżowe z powidłami :D 135

pierwszym miejscu. Przychodzi sezon i nie odchodzę od kuchni. Jak na truskawkach się zacznie, tak na grzybach się kończy :D Wciąż odbiegam od tematu :D Składniki na drożdżowe bułeczki: * 50 dkg mąki * 3 roztrzepane żółtka * 12,5 dkg masła * 2 dkg drożdży * 5 dkg cukru * 300 ml mleka * szczypta soli * powidła Mąkę przesiałam, masło roztopiłam a żółtka roztrzepałam widelcem. Zrobiłam(...)Poczekałam aż wyrośnie. Jak już był gotowy wlałam je do przesianej mąki, w tym samym czasie dodając masło i żółtka, no i odrobinę soli. Wszystko ładnie wyrobiłam. Na początku ciasto jest rzadkawe i kleiste, ale tak ma być. Przykryłam ścierką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak już ciasto podwoiło swoja objętość, naszykowałam sobie trochę mąki do formowania bułek

Pieprzyć z Fantazją
Paszteciki drożdżowe z pasztetem 157

Dziś mam dla Was idealne do świątecznego barszczu, drożdżowe paszteciki u mnie nadziane pasztetem z jeleniem od Duda. Wychodzą mięciutkie i długo zachowują świeżość, będą idealne na świąteczny stół. Składniki: 30 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody łyżeczka cukru 400 g mąki pszennej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki oleju 2 opakowania pasztetu Duda z jeleniem czarnuszka lub mak Drożdże(...)kruszymy, zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Następnie dolewamy wodę i wlewamy całośc do mąki, dodajemy sól, olej i 1 jajko, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli bardzo klei się do rąk podsypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości ok 10 cm. Na środku tego prostokąta układamy plastry pasztetu i zlepiamy

Cynamonowe szczęście
Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie 204

Niezależnie od pochodzenia, ten chleb jest naprawdę wyśmienity. Z pewnością można eksperymentować z uwzględnieniem różnych ziaren, płatków i otrąb. Mój eksperyment polegał na zamianie drożdży, czy też typowego zaczynu drożdżowego, na rzecz naszego polskiego zakwasu żytniego razowego - takiego, który świetnie nadaje się i na chleb i na żurek :) Przyznam się jednak szczerze, że trochę obawiałem się, iż chleb nie wyrośnie(...)niepotrzebnie. Następnym razem spróbuję bez nich. W przepisie jest miód, jest dużo cukru, jest sporo rodzynek. No i cynamon. To są składniki, które właściwie dodaje się do słodkich ciast, a nie do chlebów - jednak moim zdaniem Struan to nadal chleb - można z niego robić wyśmienite kanapki nie tylko z miodem lub powidłami, ale również z serami żółtymi

Grahamka, weka i kajzerka
Odrywane, razowe bułeczki orkiszowe z truskawkami 128

Zapraszam na pyszne bułeczki drożdżowe inne od wszystkich innych drożdżowych wypieków, bułeczki odrywane. Chociaż upieczone z mąki razowej są wyjątkowo puchate i mięciutkie. Bułeczki nie tylko wyjątkowo pyszne, ale bardzo zdrowe, bo w całości upieczone z mąki orkiszowej. Od dawna już przymierzałam się do ich upieczenia. Teraz pełnia sezonu truskawkowego, wiec w środku każdej bułeczki wylądowała ogromna, słodka truskawka. Posypka(...)różanego cukru to dodatkowa atrakcja smakowa moich bułeczek, choć możesz posypać je zwykłym cukrem lub całkowicie posykę cukrową pominąć. Pracę bardzo sobie ułatwiłam, poniewaz ciasto przygotowałam wieczorem, bułeczki po ogrzaniu ciasta upiekłam natępnego dnia rano, w sam raz na drugie śniadanie. Składniki: 400 g mąki orkiszowej (pół na pół 550 i razowej) 160-170 ml mleka 50-60 g cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe supełki migdałowe 140

Dwukolorowe bułeczki drożdżowe z migdałami.     Składniki: -5 dkg drożdży -szklanka mielonych migdałów -ok. 3,5 szklanki mąki -250 ml ciepłego mleka -5 dkg masła -2 żółtka i jedno jajko -jedno jajko do smarowania -łyżeczka kakao -3 łyżki cukru -szczypta soli -wanilia Z drożdży, cukru i 1/4 mleka oraz 1/2 szklanki mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy(...)pozostałe mleko, 2 żółtka i jedno jajko, szczyptę soli, wanilię, migdały wymieszane  z pozostałą mąką, na koniec roztopione masło. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części, do jednej doda jemy kakao i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta wyrosły: Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Oba placki kroimy na tyle samo pasków. Paski układamy jedne na drugich. Związujemy w supełki. Odstawiamy

Maminek kulinarny