ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:771/1072)

Focaccia z oliwkami i rozmarynem 100

klasykiem włoskiej kuchni, czy z focaccią. To rodzaj drożdżowego płaskiego pieczywa, które w zależności od regionu jest pieczone z dodatkiem grubiej soli, ziół i oliwy lub z różnymi dodatkami. U mnie tym razem jest focaccia z oliwkami i rozmarynem. Uwielbiam to połączenie. Natomiast samo ciasto najpierw fermentowało przez 12 godzin. Moim zdaniem jest bez porównania smaczniejsze, od tego zwykłego, które

Kulinarne przygody Gatity
Rumiane Chałki 156

Proste i przepyszne chałki idealne na śniadanie ;) Składniki na dwie chałki Zaczyn: 30 g drożdży świeżych 250 ml mleka 1 łyżka cukru Ciasto: 600 g mąki

Gotowanie...to proste !
Bułeczki cynamonowe 141

Bułeczki cynamonowe, czy inaczej cinnamon rolls to jedne z moich ulubionych drożdżowych wypieków. Postarałam się przygotować swoją wersję tego wypieku, jednak nie jest to przepis dietetyczny czy fit. W przepisie nie mogło zabraknąć maślano-cynamonowego nadzienia, jednak żeby było troszkę zdrowiej to zamiast cukru jest ksylitol :)  Ciasto wykonane jest z mąki orkiszowej oraz pszennej pełnoziarnistej a krowie mleko zastąpiłam

Healthy food explorer
Kruche Rogaliki z Marmoladą 125

marmolady wieloowocowej. Zdecydowany smak mojego dzieciństwa, uwielbiam rogaliki kruche jak i drożdżowe... SKŁADNIKI: 3,5 szkl mąki 3 łyżki cukru 250g masła 220g śmietany 18% albo 24% 300g marmolady wieloowocowej WYKONANIE: 1. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, masło. śmietanę. Wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników. 2. Ciasto owijamy w folię spożywczą, umieszczamy w zamrażarce na 30 minut

Dziś Ja gotuje
Pełnoziarniste paluchy czosnkowe 173

Fajne, mięciutkie, drożdżowe paluchy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej oraz aromatycznego czosnku. Świetnie smakują same jako przekąska, ale już wiem, że gdy zrobi się chłodniej do czerwonego barszczyku będę musiała je zrobić koniecznie :) Składniki na ok. 12-14 paluchów: Ciasto: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej  1 opakowanie drożdży instant (8g) 3/4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli

Simply Food
Rogaliki drożdżowe 130

W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam prosty przepis na rogaliki drożdżowe. Rogaliki drożdżowe najczęściej przygotowuje się u mnie na Św. Marcina, jak nakazuje wielkopolska tradycja. Niestety, nie

PysiaGotuje.pl
Pizza dyniowa z chorizo i oliwkami 214

Uwielbiamy pizze pod wszelakimi postaciami, bo można dodać do niej ulubione składniki a potem zajadać pyszny obiad, kolację czy śniadanie. Dziś do ciasta dodałam pure z

Moje Małe Czarowanie
WYTRAWNA TARTA Z KREMEM JAGLANO-DYNIOWYM (WEGAŃSKA, NA ORKISZOWO - GRYCZANYM SPODZIE) 183

kaszy jaglanej, 1 1/4 puree z dyni, 5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych, 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Dodatkowo: 3 plastry pomidora, 3 plastry cebuli, 1-2 łyżki sezamu. Wykonanie: Mąki mieszamy wraz z solą. Zalewamy wodą i dodajemy rozpuszczony olej. Wyrabiamy ciasto, którym później wylepiamy spód formy do pieczenia (użyłam standardowej wielkości tortownicy wyłożonej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb. 205

rozgniecione ziemniaki, z tego upieczemy dwa porządne  chleby :) Zaczyn drożdżowy robimy z wody, cukru i drożdży dokładnie mieszając...  potem odstawiamy na 10-15 min. pod przykryciem w ciepłe miejsce i już :) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i wyrośnięty zaczyn...mieszamy do połączenia się składników, ... i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy razem z naczyniami żaroodpornymi

chleba naszego
Drożdżowy wieniec ze szpinakiem 182

Czy lubicie szpinak tak jak ja? Jeżeli tak to mam dla Was kolejny przepis na danie z tymi pysznymi zielonymi listkami. Pychotka Składniki: Ciasto: 500 g

Cukiernia Pychotki
Paluchy serowe 193

Paluchy drożdżowe z żółtym serem. 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli żółty ser łyżeczka estragonu przyprawa do gyrosa 1 jajko Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny). Po tym czasie z ciasta odrywać mniejsze

Bullio
Czebureki - tatarskie pierogi 209

uszek przyrządzicie przysmak tatarów krymskich czyli czebureki. To pierogi ze zwykłego ciasta jak na nasze, ale z nadzieniem z mięsa baraniego z ostrymi przyprawami , smażone w oleju. Oczywiście baraninę nie tak łatwo dostać, więc wykorzystać można wołowinę czy wieprzowinę. Ja do tej pory robiłam podobne pierogi ale drożdżowe , które nauczyła mnie pewna Turczynka. Obie wersje są pyszne, obie łatwe

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jagodzianki 291

konfiturze przyszedł czas aby zmierzyć się z jagodziankami, czyli bułeczkami drożdżowymi z jagodowym nadzieniem. Jak wyszły? Pewnie domyślacie się, że były pyszne, inaczej nie dzieliłabym się przepisem. Z czystym sumieniem polecam! Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 3 żółtka 80 g masła

Smakowity Blog Kulinarny
Moja teoria względności z chałką w tle 157

się  światów, ilu ludzi.  A wszystko za sprawą zwykłej drożdżowej chałki. Piekę chałkę od kilku miesięcy i ciągle muszę wybierać jej wersje. Prawie wszyscy lubimy  rodzynki, świetnie do tego delikatnego wypieku pasują, prawda? Jednak nie zawsze ich używam, ponieważ mój Młodszy wydłubuje je z każdego ciasta. Druga rzecz to niezgodność, co do oceny słodkości. Dla mnie

I tu będę miała takie te
Leśny mech na bogato - na dzień świętego Patryka 603

posypujemy okruszkami. Przepis dodaję do akcji  Ciasto na niedzielę , gdzie w tym tygodniu królują świąteczne wypieki. Razem ze mną wypiekały:  Różowa kuchnia -   Mazurek wielkanocny kurczak Może coś zjemy -  Babka wielkanocna  i  Babka rodzynkowa Piekielna kuchnia Anety -  Babka pomarańczowa Moje domowe kucharzenie -  Babka drożdżowa anyżowa Słodkie okruszki ... -  Babeczki orzechowe Grunt to przepis

Ewusiowe Smaki
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem 253

Pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione truskawkami i rabarbarem. Można je zrobić z różnymi dodatkami: z jagodami, serem, samymi truskawkami lub budyniem. Na wierzchu można posypać kruszonką, ja posypałam tylko tartymi migdałami. Z podanych składników wyszło 12 bułeczek. składniki: ciasto 3 szklanki mąki u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajko

Monia miesza i gotuje
Paluchy serowe 220

Paluchy drożdżowe z żółtym serem. 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli żółty ser łyżeczka estragonu przyprawa do gyrosa 1 jajko Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny). Po tym czasie z ciasta odrywać mniejsze

Bullio
Paluchy serowe 197

Paluchy drożdżowe z żółtym serem. 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli żółty ser łyżeczka estragonu przyprawa do gyrosa 1 jajko Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny). Po tym czasie z ciasta odrywać mniejsze

Bullio
Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i solą gruboziarnistą 167

Powołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może

bistro mama
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 170

występuje u nas dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi się kierujemy! Farsz musi być pikantny (pieprz ziołowy zawsze i wszędzie) i ułożony na bogato. Ciasto - obojętnie w której odmianie (tradycyjna, bezglutenowa owsiana bg), a tu nas czasem

Wypisz Wymaluj
Rogaliki topione z marmoladą i dynią 193

Uwielbiamy te rogaliki i aż się sama zaskoczyłam, ze jeszcze ich nie ma na blogu. Są to rogaliki nietypowe, bo ciasto swój etap wyrastania przechodzi w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Cynamonki dyniowe 87

nawiązaniu do pory roku i mojego zamiłowania do sezonowości, ukręciłem cynamonki z dynią ! Cynamonki dyniowe Co daje nam dodatek dyni do ciasta? Przede wszystkim gotowy wypiek dłużej pozostaje świeży, wolniej czerstwieje. Nie do przeoczenia jest również fakt zabarwienia ciasta na cynamonki, na cudownie pomarańczowo-żółtą barwę. Właśnie dlatego są one tak bardzo wyjątkowe. Czym udekorować dyniowe cynamonki? Dla mnie obowiązkowo(...)być otarta ze świeżej i dobrze umytej pomarańczy. Drożdże suche możesz z powodzeniem zastąpić świeżymi. Zamiast 14g suchych, użyj 50g świeżych drożdży. Pamiętaj, żeby zrobić zaczyn! Lubisz takie domowe, drożdżowe wypieki? Zobacz koniecznie mój podstawowy przepis na cynamonki , w których z pewnością się zakochasz. Rewelacyjne są również drożdżówki z makiem i wegańskie drożdżówki z serem … Oj tyle pyszności

Blendman
Drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem 106

Drożdżowe chlebki ziemniaczane z boczkiem są puszyste i mięciutkie, nawet na drugi dzień. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Można podać je z sosem czosnkowym lub z jakimś dipem, czy hummusem, albo przekroić na pół, posmarować masłem i przełożyć serem czy warzywami. Sprawdzą się też doskonale jako dodatek do zupy, np. cebulowej czy grillowanego mięsa. Składniki na drożdżowe chlebki(...)jajka, sól i ciepłe mleko. Ręką lub za pomocą miksera z hakiem wyrabiamy gładkie ciasto, następnie miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i przez chwilę jeszcze raz wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy płaskie, ale niezbyt cienkie okrągłe placki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem

e-PrzepisyKulinarne
Rogaliki drożdżowe 182

6+ 60 min+ Łatwe Tanie Prosty przepis na puszyste rogaliki drożdżowe. Składniki 600g mąki 30g drożdży 1 szklanka mleka 125g masła 5 łyżek cukru szczypta soli

PysiaGotuje.pl
Babka cytrynowo-migdałowa 159

wcześniej warto, więc już zacząć planować świąteczne menu. W święta zwykle stawia się na tradycyjne dania i wypieki , dlatego nie może zabraknąć babki. Najlepsze (według mnie) są oczywiście te drożdżowe, ale smakują też te w szybszej wersji czyli ucierane, a te można robić w różnych smakach.  W zeszłym roku piekłam babkę pomarańczową ( przepis ),a w tym roku postawiałam(...)Dodajemy następnie po 1 jajku nie przerywając ucierania. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i posiekanymi drobno migdałami oraz skórką cytrynową. Mączną mieszankę dodajemy po trochu do ucieranej masy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez 50-55minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę posypujemy pudrem lub dekorujemy lukrem. Użyłam bardzo dużej formy, dlatego moja babka jest dość płaska

Bon appetit mon amie
JAK UPIEC CHAŁKĘ + FILMIK 122

Chałka to pyszna drożdżowa bułka zapleciona w warkocz. Po upieczeniu kroimy ją w plastry i zjadamy posmarowane masłem lub słodkimi dodatkami.  SKŁADNIKI :  600 g mąki pszennej 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 50 g miękkiego masła 1 jajko do ciasta  1 jajko do posmarowania chałki  5 łyżek cukru ( można dodać mniej )  1 cukier waniliowy

Kulinarne Fantazje Marioli
10 PROSTYCH PRZEPISÓW NA PRZEKĄSKI SYLWESTROWE 100

świetnie w gronie najbliższych :) PIECZONE BAGIETKI Z JAJECZNYM FARSZEM-  przepis tutaj SZYBKA PRZEKĄSKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI I PRAŻONĄ CEBULKĄ-  przepis tutaj ROLADA SEROWA Z SERKIEM TOPIONYM-  przepis tutaj SEROWE PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO-  przepis tutaj ROLADKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I SZYNKĄ-  przepis tutaj ROLADKI Z SZYNKI KONSERWOWEJ Z SERKIEM I ZIARNAMI(...)SŁONECZNIKA-  przepis tutaj KORECZKI ŚLEDZIOWE-  przepis tutaj SUSZONE ŚLIWKI W BOCZKU- SZYBKA PRZEKĄSKA-  przepis tutaj PTYSIE Z PASTĄ TUŃCZYKOWĄ-  przepis tutaj DROŻDŻOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI-  przepis tutaj

Zrób to smacznie
Włochy - Gnocchi z oliwą i szałwią (Gnocchi olio e salvia) 111

nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze )  Przygotowanie: 1) Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odcedzamy i rozgniatamy na purée.  2) Do lekko przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, ciasto dokładnie mieszamy i zagniatamy.  3) Bierzemy kawałek ciasta i rolujemy

Roślinożerni urlopowicze
Smalcówki z serem 174

Smalcówki z serem, czyli takie krucho - drożdżowe ciastka/bułeczki z nadzieniem serowym. Na przepis ten natknęłam się na tej stronie:  https://www.wszelkieprzepisy.pl/ciastka-na-smalcu/ciastka-smalcowki-z-nadzieniem-serowym , szukając inspiracji na to jak wykorzystać zapas smalcu w kostkach. Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie

Waniliowe Improwizacje
Fritelle alla panna 140

przygotowania potrzebujemy ok. 30 minut. To w porównaniu to tradycyjnych pączków drożdżowych naprawdę niewiele. Ten przepis to zbawienie dla osób, które nie mają czasu na wymagające wypieki, a które chcą cieszyć się domowymi, karnawałowymi wypiekami. Przepis, który tutaj prezentuje to baza. Możecie ją modyfikować dowolnie, np. dodając do ciasta rodzynki, suszone owoce, czy też świeże jabłka. Polecam również dołożenie

365 dni dookoła kuchni
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 195

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta kminku 1 łyżka oleju Ciasto: 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka

Bullio
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 271

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Polecam do barszczu. Z przepisu wychodzi ok. 40 dość małych pasztecików. Farsz: 800 g kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka pieprzu szczypta kminku 1 łyżka oleju Ciasto: 350 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka

Bullio
PLACKI Z DYNI 171

kefir i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wsypuję mąki tyle aby ciasto było w miarę gęste. Wszystko mieszam i na koniec dodaję startą na grubej tarce dynię.   Wszystko mieszam.  Smażę na patelni na oleju, aż uzyskają złoty kolor. Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam również na: RACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ

potrawyregionalne
Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji 253

pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać zaczyn drożdżowy, olej, sól, puree z dyni i miksować  około 5 minut za pomocą haka na jednolitą masę. Na koniec dodać owoce goji i ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30* 10 cm wysmarowanej olejem

Ala piecze i gotuje
Bułeczki maślane z malinami i budyniem 231

uwielbiam... A szczególnie na deser;) Dzisiaj mam dla Was pyszne drożdżowe bułeczki na masełku z dodatkiem wanilii i skórki z cytryny. Do tego świeże maliny i krem z budyniu. Połączenie idealne i w kilka chwil pyszny deser mamy gotowy. bułeczkami zajadają się zarówno dzieci jak i dorośli:) Ciasto: 20g świeżych drożdży, 250g mąki pszennej, 1/2 szklanki letniego mleka

Z miłości do słodkości
Norweskie bułeczki cynamonowe wg Nigelli 243

dalszy:)) Znowu dołączyłam do akcji, tym razem do upieczenia mieliśmy drożdżowe bułeczki z cynamonowym nadzieniem wg Nigelli. ja swoje troszkę przerobiłam, ponieważ moje nadzienie jest czekoladowo - cynamonowe. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, pięknie wyrosły i co najważniejsze wszystkim bardzo smakowały:)) Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z przepisu!  Ciasto: ok.720 g mąki pszennej,  45 g świeżych drożdży

Z miłości do słodkości