wykonaniu i nie ma tu: „mi drożdżowe nigdy nie wychodzi”. Tu nie ma opcji „nie uda się” Się uda i tyle Składniki: * 50 dkg mąki pszennej * 300 ml ciepłego mleka * 4 dkg drożdży * 1 płaska łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki cukru * odrobina oleju Do posmarowania ciasta: * 1/2 kostki masła * 6 ząbków czosnku * natka z pietruszki Mąkę
Pieprzyć z FantazjąFranzbrötchen to słodkie bułeczki cynamonowe z Hamburga.Ciasto półfrancuskie drożdżowe posypane cukrem z cynamonem, zwinięte w roladkę,pokrojone na części .Przez środek każdej bułki wciska np. trzon łyżki drewnianej,ja trochę za słabo wciskałam i nie miały takiego kształtu jak powinny mieć ale mimo to były smaczne. Ciasto: 500 g mąki pszennej 70 g cukru 50 g masła (temperatura pokojowa
Moje domowe kucharzeniektórym brak czasu lub ochoty na bawienie się w drożdżowe przysmaki. Ajerkuchy, czyli racuchy z jabłkami. 😊 2 jajka łyżka cukru szklanka maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka szklanka mąki szczypta cynamonu łyżeczka sody oczyszczanej szczypta soli Oraz: 2 duże jabłka tłuszcz do smażenia cukier puder Mieszamy składniki na ciasto, aż powstanie gładka masa, odstawiamy na około 20 minut, aby sobie
Dieta moja pasjatakie połączenia smakowe, które zapamiętuje się na całe życie. Drożdżowe i surówka z czerwonej kapusty mojej mamy czy szarlotka jaką piekła babcia Manisia, a może kurka w owocach wg babci Hali... Pamiętam tez smak drożdżówkę z serem jakie kupowałam sobie w sklepie obok liceum. Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Bajkorada wiedziałam, że będzie nam smakować. Drożdżówka
Dzieje kuchennej WiewióryDrożdżowe rolady z różnymi dodatkami w środku to pomysł na gotową kanapkę do pracy następnego dnia, a jednocześnie świetny sposób na wyczyszczenie lodówki z różnych resztek. Piekłam ją z mąk orkiszowych, które ostatnio są podstawą moich wypieków. Składniki : Ciasto 42 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 300 g jasnej mąki orkiszowej 200 g razowej mąki orkiszowej łyżeczka soli
Weekendy w domu i ogrodzieWszelkiego rodzaju wytrawne drożdżowe wypieki goszczą na moim stole bardzo często. Najczęściej podaję je na przyjęciach, koniecznie w towarzystwie czosnkowego sosu. Uwielbiam je na ciepło ale na zimno też są bardzo smaczne. Te z pieczarkami bardzo smakowały moim gościom. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 15 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest. Był już przepis na kebaba w tortilli drożdżowej, teraz przyszła pora na chlebek pita. Wyszło pyszne danie, które z powodzeniem może zastąpić obiad o ile nie będzie się to powtarzało zbyt często :) Składniki na 6 chlebków: 1 szklankę ciepłej wody mąka - tyle by zagnieść elastyczne ciasto 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 50 g drożdży 1 łyżeczka suszonego tymianku
Bea(u)ty kitchensłodkie, ale za to mięciutkie i pulchniutkie ślimaczki drożdżowe z owocami lata- borówkami i jagodami. Osobiście użyłam mrożonych- rozmrożonych, ale nic to nie zaszkodziło :) Śmiało można także użyć dostępnych świeżych owoców, a jeśli zachomikujemy takowe do zimy, to i wtedy możemy cieszyć się pysznymi drożdżówkami :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mleka 3.2% 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
Kuchnia w czekoladzieMyślę, że takie krucho-drożdżowe ciasteczka nie wymagają komentarza. Są pyszne i tyle. Polecam gorąco! Składniki: 40 dkg mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 dkg drożdży 1k. Kasi lub innej margaryny do pieczenia 2 łyzki cukru 1 mały cukier waniliowy (połowa do ciasta, połowa do posypania ciastek) 2 żółtka 3 łyżki wody marmolada Wykonanie: Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz
Walijskie PichcenieMusiałam też przygotować chleb na zaczynie drożdżowym, bo zapomniałam odpowiednio wcześniej nakarmić zakwas. Proporcje zaczynu podejrzałam u Beatki . Chleb wspaniały, o niesamowitym zapachu. Idealnie pasował do świeżo usmażonego dżemu jabłkowego. Składniki: zaczyn poolish: 140 g wody 140 g mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki drożdży ciasto właściwe: 650 g mąki chlebowej 90 g mąki
Sto kolorów kuchnijajko i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy wszystko do przesianej mąki i wyrobiamy dokładnie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut aby wyrosło. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. Ciasto rozwałkować posmarować powidłem śliwkowym. Następnie zwinąć w roladę. Roladę przekroić na pół. Zaplatamy wieniec. Wierzch(...)przygotowaną drożdżówkę układamy na plaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i piec w piekarniku ok 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić, Artykuł Drożdżowe z powidłem śliwkowym pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEwyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam rogaliki drożdżowe na maśle. Produkty : 8 żółtek, 1 szklanka cukru, 2 kostki masła, 10 dag drożdży, 1 kg mąki, pół litra mleka, marmolada lub inne nadzienie. szczypta soli. Sposób przygotowania: Wszystkie produkty przygotować(...)ucierać do momentu zlikwidowania grudek. Następnie przesiewać po trochę mąki, oraz dolewać po trochę ciepłego mleka.( tak na przemian ) i mieszać, aż do wyczerpania produktów, Wymieszać i rękami wyrobić ciasto, aby odchodziło od dna. Donicę z ciastem przykryć i pozostawić na chwile w ciepłym miejscu. Gdy ciasto delikatnie wyrośnie , wykładamy na stolnicę Wykrawamy koło, kładąc odwrotnie talerz ,a następnie wykrawamy
Pysznosci Babci BasiKażdy znajdzie coś dla siebie i przynajmniej jednego lub dwa zje w Tłusty Czwartek. Ja tym razem zrobiłam pączki z kremem mascarpone i słodką śmietanką. Są to tradycyjne pączki drożdżowe, które po usmażeniu i ostudzeniu przekroiłam na pół, na jednej części ułożyłam warstwę kremu i przykryłam drugą połówką, a wierzch pączków posypałam cukrem pudrem. Krem można nakładać przy pomocy rękawa(...)pączki z kremem mascarpone widziałam w programie kulinarnym i postanowiłam je zrobić w domu. Smakują rewelacyjnie, więc polecam spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pączki z kremem mascarpone: Ciasto: 600 g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania stolnicy 2 jajka 1 żółtko 50 g drożdży 250 ml mleka 50 g masła 75 g cukru 1 łyżka spirytusu 1 opakowanie
Danka Pichcirozczyn zwiększy swoją objętość, przygotowanie ciasta: rozpuszczamy masło/margarynę w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier, wlewamy rozczyn drożdży, wbijamy jajko i żółtko, wlewamy pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczony tłuszcz, ( w razie potrzemy możemy dodać więcej mąki), gotowe ciasto wkładamy do miski na dnie obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką(...)godziny, po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na ok 12 równych części. każdą część ciasta rozpłaszczyłam w dłoni, nałożyłam łyżeczkę dżemu i delikatnie skleiłam brzegi ciasta do środka. tak przygotowane bułeczki ułożyłam na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem ciasta do dołu. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok 15 min. po tym czasie gotowe bułeczki
Blog kulinarny S9.PLcukrem pudrem drożdżowe bułeczki są bardzo pyszne i delikatne. Ich zaletą jest fakt, ze pozostają świeże jeszcze kolejnego dnia. Nadziałam je domową konfiturą z aronii, możecie dodać ulubione nadzienie. Widziałam niedawno pączki z makiem, myślę, że chciałabym wypróbować tutaj i takie nadzienie! składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 0,5 szkl ciepłego mleka łyżka cukru łyżka mąki ciasto właściwe
6nieboWitajcie, Dzisiaj chciałbym Wam polecić smaczne bułki razowe według przepisu mojej Mamy. Składniki: 350 g mąki pszennej razowej 600 g mąki wrocławskiej typ 500 lub mąki do wypieków drożdżowych typ 650 + do podsypania 100 g ziaren słonecznika i sezamu (może być 70 g słonecznika i 30 g sezamu lub jak kto lubi) 10 dag drożdży Babuni 1 łyżeczka soli(...)momencie można dodać kurkumę i wymieszać. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z cukrem. Wlać do wymieszanych mąk. Dodać olej i wymieszać łyżką. Dosypywać mąkę wrocławską i wyrabiać ręką. Ciasto nie może kleić się do rąk, ale nie przesadzać z mąką, aby nie było twarde. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podsypać delikatnie mąką wrocławską i przerobić
Przepisy Babcimikrofali lub garnku). Do większej miski dodajemy mąkę , jajko , sól , rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn . Całość wyrabiamy , dopóki ciasto nie stanie się elastyczne (około 5 minut ). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę . Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i z każdej formujemy kulę i obtaczamy ją delikatnie w mące . Kulki układamy na blaszce(...)Keto chleb z siemieniem lnianym Bułki z babki jajowatej Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Chleb na maśle orzechowym Chleb na zakwasie żytnim Chleb pełnoziarnisty drożdżowy Zobacz więcej przepisów na pieczywo Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów! Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa
WegePrzepisskładniki: 360 g maki 4 łyżki cukru 15 g drożdży puree z dyni 1 jajko 40 g masła 1/ łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka
Domowy Smak Jedzeniaserka homogenizowanego to bardzo szybkie pączki. To takie pączki w 5 minut, które nie wymagają nawet użycia miksera. Mini pączusie może przygotować nawet dziecko, tak też było u nas, ciasto mieszały dzieci! :) Smażeniem zajęłam się ja, bo to jednak zbyt wysoka temperatura, w razie gdyby dziecko się oparzyło gorącym olejem, mogłoby być nieciekawie. Pączki serowe są przepyszne, serek homogenizowany(...)mają w środku małe pęcherzyki powietrza, co powoduje, że pączusie serowe są puszyste. Mini pączki serowe to łatwe pączki, jeżeli nie jesteście gotowi na to, żeby przygotować pączki drożdżowe - wypróbujcie tych pączków na serku homogenizowanym. Odpowiednia temperatura smażenia sprawi, że będą się same obracały przy smażeniu, nie będą się paliły, a ich smażenie przyniesie Wam wiele radości. Na pączki
MamaOskarkaDzisiaj polecam chałkę drożdżową z kruszonką. Składniki : 550g mąki 20 g drożdży świeżych jajko 40 g cukru 25 g masła 250 ml mleka Do posmarowania: żółtko 2 łyżki mleka Kruszonka: 60 g mąki 30 g masła 30 g cukru pudru Wychodzi z tego dość dużo kruszonki ale można zmniejszyć porcję, należy jednak pamiętać aby zachować proporcje. 2 części mąki(...)minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny. Po upływie tego czasu ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części, z których zapleść warkocz. Tak przygotowana chałkę włożyć do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej
Pomysłowa kuchniaOprócz dań wytrawnych, na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć również sałatek i przekąsek. Specjalnie dla was zebraliśmy najlepsze przepisy na efektowne przysmaki. Święta to zawsze doskonały
BabskiePorady.pl - PrzepisyBombolki to podhalańskie drożdżowe ciasteczka które po upieczeniu polewamy roztopionym masłem z miodem. Po upieczeniu przypominają mini pączusie lub pączki pieczone. Wypróbujcie koniecznie ! Składniki na 1 blaszkę z drobnymi moimi zmianami: zaczyn : 18 g drożdży 1/3 szkl ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru zwykłego 1 łyżka cukru waniliowego 20 g masła roztopionego
Gotowanie...to proste !Calzone - czyli pizza w kształcie pieroga, z ulubionymi dodatkami w środku. Każdy z naszej trójki dostał takiego, jakiego lubi, z jego ulubionymi składnikami. Przepis na ciasto
Kocham..lubię..gotuję..Te bułeczki są mega mięciutkie, bardzo aromatyczne, puszyste i po prostu bardzo smaczne. Wyrobione ciasto jest „posłuszne”, ładnie rośnie, a wypieki z tego ciasta
Smaki Arminemoje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 10 minut + 15 minut leżakowania ciasta Składniki: – 3-4 gofrów wytrawnych – 3-4 jajka
nietylkopasta.plbardzo prosty w wykonaniu i nie ma tu: "mi drożdżowe nigdy nie wychodzi". Tu nie ma opcji "nie uda się" Się uda i tyle :D Składniki: * 50 dkg mąki pszennej * 300 ml ciepłego mleka * 4 dkg drożdży * 1 płaska łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki cukru * odrobina oleju Do posmarowania ciasta: * 1/2 kostki masła * 6 ząbków czosnku * natka z pietruszki Mąkę
Pieprzyć z Fantazjączęściach kraju jada się małe bułeczki zwane szczodrakami. Zazwyczaj są drożdżowe, ale ja zrobiłem na zakwasie. I to gryczanym :) Składniki: - kasza gryczana niepalona - śliwki suszone Wykonanie: Kaszę zalewamy taką ilością wody, aby tylko ją przykryć. Moczymy przez dobę w ciepłym miejscu. Następnie wszystko miksujemy i zostawiamy na kilka godzin. Ciasto jest dość płynne, dlatego musimy użyć foremek. Jajowate foremki napełniamy
Kryzysowa Książka KucharskaZapraszam na ekspresowe pączki z serka homogenizowanego. W Tłusty Czwartek nie można obejść się bez pączków – jeżeli nie macie ochoty lub czasu na zagniatanie tych
Pieguskowa Kuchnialubią :) Tym razem pierogi paprykowe, z mieloną kiełbasą, drożdżowe, pieczone i gotowane :) Mąkę 1 kg przesiewamy, dosypujemy łyżkę zmielonej papryki, łyżkę soli, rozkruszamy pół kostki drożdży, dosypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy szklanką ciepłej wody, a jak zaczyn urośnie, to dolewamy jeszcze jedna szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto... Jak ciasto sobie odpoczywa i rośnie, przygotowujemy farsz :) Mielimy
chleba naszegoSkładniki 3 szkl mąki pszennej chlebowej 1 1/4 szkl ciepłej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 1/3 szkl oliwy +do posmarowania ciasta 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki
OliveandThymePijam ją także do śniadania, gdy mam akurat ochotę na drożdżowe bułeczki lub bułę z miodkiem. Niedawno odkryłam, że kawa Inka nie musi być tylko czarna lub tylko biała - z mlekiem. Z kawy tej, wyczarować można cudowne zimowe napoje. Ba ! NA jej bazie stworzyć można także wspaniałę desery i ciasta...Ale to później. Dziś kawa jako napój. Co pasuje
kolorowotorcikowoniedługo do 50.000 mam dla Was niespodziankę w postaci DROŻDŻOWEGO konkursu ;) Zadanie konkursowe: Aby wziąć udział w konkursie i powalczyć o jedną z trzech książek Piotra Kucharskiego "Domowa Piekarnia" należy w komentarzu pod tym wpisem podzielić się przepisem, którego jednym ze składników będą DROŻDŻE. Czy to będzie pieczywo, ciasto, pizza, na słodko czy wytrawnie zależy już tylko
Nastoletnie Wypiekaniegotuję niż spisuję receptury :) Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-P Składniki na ciasto 180 ml mleka 300 g mąki
Bon Appetit MałgorzatyBo czy domowa pizza nie jest najlepsza... sami sobie dobieramy składniki i ich ilość... ja osobiście bardzo lubię na pizzy oliwki, kukurydzę i groszek :) Składniki
Aga w kuchni