ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:758/1072)

Roladki z szynki z chrzanem 333

też inne przepisy na Wielkanoc Wiosenne jajka faszerowane Sernik wiedeński Wielkanocna zupa chrzanowa Biały lion – ciasto bez pieczenia Wielkanocna sałatka Dziadka Faszerowane jajka z curry Zobacz też nowe przepisy Roladki z szynki z chrzanem Faszerowane jajka z curry Wiosenne jajka faszerowane Ciasteczka brownie Wieniec drożdżowy z pesto Artykuł Roladki z szynki z chrzanem pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Pizza na spodzie z cukinii 114

Pizza na spodzie z cukinii to alternatywa dla tradycyjnej pizzy drożdżowej. Do przygotowania takiego spodu najlepiej użyć młodej cukinii, która nie ma jeszcze ziaren, jest miękka i nie musimy jej obierać. Ważne jest dokładne odciśnięcie cukinii, ponieważ dzięki temu ciasto będzie zwarte. Pizzę taką robimy bez dodatku drożdży, dlatego jest ona szybka, ale też smaczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Danka Pichci
Zajączki truflowe 138

ajączki drożdżowe do koszyczka wielkanocnego i nie tylko. Dzieci będą zachwycone. Są proste do zrobienia, i możemy razem z naszymi pociechami takie wyczarować. Radość pieczenia jest ogromna i potem jedzenia. ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 1 jajko szczypta soli 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka 1 łyżka śmietany gęstej 1 łyżka masła nadzienie

wesoła kuchnia
Bułeczki drożdżowe z budyniem 194

Pyszne, mięciutkie z aksamitnym nadzieniem budyniowym - to dzisiejsze bułeczki drożdżowe. Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek do kawy. Budyń to idealne nadzienie zimowych drożdżówek, smaczniejszego nie znajdziesz. Rozchodza się w oka mgnieniu. Bułeczki są łatwe do przygotowania, ciasto idealne do współpracy. Zdrowsze podwójnie, bo z mąki orkiszowej i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hornazo, hiszpański chlebek wielkanocny 178

Avili w wielkanocny poniedziałek na festiwalu zwanym "Lunes de Aguas" ("Poniedziałek wód") delektują się drożdżowym faszerowanym "chlebem" zwanym Horanzo. Farsz składa się przede wszystkim z gotowanych na twardo jajek, chorizo i boczku/schabu/mielonego mięsa. Często zdobiony jest także na wierzchu winogronami, orzechami lub stylizowanym ciastem. Składniki (8 porcji) -750 g mąki pszennej -10 g drożdży instant -1 łyżeczka soli

Zielona Kuchnia
Drożdżowy placek z wiśniami - pycha 169

Placek drożdżowy z wiśniami i kruchą, słodką kruszonką o smaku amaretto jest fenomenalny. Wysoki, puchaty, mięciutki i bardzo maślany, po prostu niebo w gębie. Kiedyś myślałam, że do upieczenie takiego ciasta potrzebne są nadzwyczajne zdolności. Zapewniam, nie są potrzebne, bo taki cudowny placek upieczesz bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła! Drożdżówki są co prawda bardziej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza bez drożdży + film 149

Pizza bez drożdży to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnej pizzy drożdżowej. Przysmak, który zaskoczy niejednego głodomora swoim nietuzinkowym smakiem. Taką pizzę możemy przygotować z ulubionymi pizzowymi dodatkami i wyczarować sobie pyszny obiad w pół godziny.     składniki na 3 pizze ciasto 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka

Smakowite Dania
PĄCZKI IDEALNE 182

ciasto. Odstawiamy na min 30 minut w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły, pieczemy na głębokim oleju.  A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe: *  GOFRY Z OWOCAMI *  IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI *  FAWORKI DROŻDŻOWE *  FAWORKI JAK U BABCI *  RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM *  SEROWE MINI

Z Majeczką w kuchni
Drożdżowe zawijaki makowe 191

Rodzina cała się zjechała i coś słodkiego by posmakowała. Drożdżowe zawijaki makowe, na taką okazję będą wyjątkowe. Może wydawać się, że dużo składników i czasu ich przygotowanie zajmuje,  jednak taka ilość i prostota przygotowania zapewniam, zaskakuje. Składniki na ciasto praktycznie jest miksowane, tylko pod koniec ręcznie jest zagniatane. Masa makowa jest już gotowa, więc tylko trzeba ją na cieście

Moniki Smakołyki
Prosty chleb razowy bez wyrabiania 369

wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie zaczyn drożdżowy trzeba wlać do miski z płatkami owsianymi. Następnie dodać suche składniki. Dodać dodatkową ilość wody około 75 ml ( jak w przepisie ) i całość tylko wymieszać do połączenia składników *. Ciasto powinno być raczej rzadkie. Miskę przykryć folią i odstawić na maks 20 minut

Niebieski kubek z kawa
Oponki drożdżowe 148

pyszne pączki , zrobiłam oponki. Pyszne, leciutki, w sam raz na Tłusty Czwartek. Oponki drożdżowe zaczyn drożdżowy: 400 ml mleka (później dodałam jeszcze trochę) 35 g świeżych drożdży 250 g mąki 52 g cukru Drożdże rozpuścić w cukrze, dodać letnie mleko, mąkę i wymieszać rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać: 500 g mąki 4 żółtka skórka starta

Posadzone i zjedzone
Bułeczki cynamonowe 145

pierwsze uwielbiam wszystko to co drożdżowe. Po drugie uwielbiam wszystko to co drożdżowe na słodko. Po trzecie uwielbiam cynamon. A po czwarte... koniecznie musicie upiec te bułeczki, są boskie ! Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Czas przygotowania:  180 minut Składniki  na 20 bułeczek Ciasto: 250 ml letniego mleka 50 g drobnego cukru trzcinowego 20 g świeżych pokruszonych drożdży 90 g topionego

Kulinarne przygody Gatity
Nadziewane drożdżowe rogaliki 201

Bardzo lubię wypieki drożdżowe. Te rogaliki robiłam już nie raz. Świetnie się sprawdzą w okresie karnawału. Składniki: 500 g mąki 35-40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt gęste) 2 łyżki cukru 100 g miękkiego masła (można go rozpuścić) 2 jajka szczypta soli nadzienie: marmolada, gęsty budyń, czekolada, słodki twaróg - wedle uznania

Kuchnia domowa Ani
Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym 205

foremce keksówce i pieczony był też w keksówce.. Chleb kukurydziany na zaczynie drożdżowym poolish J. Hamelmana. A przepis podała Małgorzata Zielińska  tutaj  . Składniki na zaczyn „poolish”: 125g maki pszennej 550 125g wody 0,5g drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki drożdży instant) ciasto właściwe 250g maki 550 125g maki kukurydzianej 190g wody 1 łyżeczka soli 7g drożdży świeżych

Moje domowe kucharzenie
Jagodzianki na oleju 158

łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej przemieszać i odstawić aż drożdże podrosną.Do zaczynu drożdżowego dodać przesianą mąkę,jajko,cukier,esencję waniliową , szczyptę soli oraz olej i za pomocą robota wyrobić gładkie i lśniące ciasto.Ciasto nakryć ściereczką bawełnianą i odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę ,uformować wałek i podzielić na 16 części. Z każdej części

Ala piecze i gotuje
PYRY Z GZIKIEM. 239

kluseczki z mąki i ugotowanych ziemniaków, które swoją nazwę biorą od kształtu. Z ciasta robi się wałek, a ten krojony jest na ukos - "na szagę", zyskując rombowaty kształt. Dodatkowo mamy KULANKI - kluski "kulane" na stolnicy, z surowych ziemniaków i mąki, czy też drożdżowe pyzy, zwane KLUCHAMI NA PARZE albo ŁACHAŃCAMI, podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów. Z pyzami

W kuchni Karmel-itki
PIZZA Z LECZO 207

leczo z duszonymi warzywami i drobiową kiełbasą. Takie danie 2 w 1... Leczo przygotowane z papryki, cukinii, kiełbasy drobiowej oraz pomidorów pełni rolę nadzienia, które wykłada się na drożdżowy spód do pizzy. Całość posypana jest tartą mozzarellą i zapieczona w piekarnik. Smakuje to naprawdę dobrze! Pizza jest dość syta, więc można ją podać zarówno na kolację, jak i obiad. Składniki(...)cebula 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 2-3 pomidory 1 kiełbasa z piersi kurczaka Morliny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Ciasto na pizzę: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Kuchnia MagdaLeny
PIZZA Z LECZO 207

leczo z duszonymi warzywami i drobiową kiełbasą. Takie danie 2 w 1... Leczo przygotowane z papryki, cukinii, kiełbasy drobiowej oraz pomidorów pełni rolę nadzienia, które wykłada się na drożdżowy spód do pizzy. Całość posypana jest tartą mozzarellą i zapieczona w piekarnik. Smakuje to naprawdę dobrze! Pizza jest dość syta, więc można ją podać zarówno na kolację, jak i obiad. Składniki(...)cebula 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 2-3 pomidory 1 kiełbasa z piersi kurczaka Morliny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Ciasto na pizzę: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Kuchnia MagdaLeny
Piernikowe gwiazdki 147

Piernik to ciasto, którego historia sięga czasów Hanzy - średniowiecznego związku handlowego między miastami północnej Europy. Był symbolem powodzenia, wysokiego statusu społecznego i sukcesu. Ze względu na przyprawy korzenne, które zwiera, piernik był towarem luksusowym. W Polsce pojawił się w XVIII wieku. Oto moja wersja pierników w wersji świątecznej. Składniki 50 g otrębów owsianych 25 g otrębów pszennych 50 ml ciepłego(...)cukier. Serek homogenizowany ucieramy z miodem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy i mieszamy. Składniki mokre i suche łączymy w jednolitą masę i odstawiamy. W tym czasie z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego ciasto. Za pomocą łyżki formujemy placek grubości ok. 0,5 cm. Wstawiamy

My Chcemy Jeść
Paluchy drożdżowe 154

Domowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić

Apetyczna babeczka
Kapuśniaczki...czyli bułeczki drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami 212

Dobre zamiast kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki

Kulinarny Pamiętnik
Placek drożdżowy z rabarbarem Wersja II babci Basi 177

rozczyn drożdżowy : W jednej szklance ciepłego mleka rozpuścić 1 kostkę drożdży, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( ok. 20 min. ) Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać mąkę, roztopioną KASIĘ i „wygarowane”drożdże, W miarę potrzeby dodać mąki, na końcu wyrabiać drewnianą łopatką. Gdy ciasto w misce

Pysznosci Babci Basi
Włoski chlebek drożdżowy z mozzarellą, orzechami i oliwkami 74

300ml). Wolno miksując, dodawaj partiami mąkę, aż powstanie ciasto. Wyrabiaj je kilka minut (8min), aż stanie się gładkie i sprężyste. Ciasto zostaw w misie, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 h, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, rozsmaruj na nim delikatnie oliwę(...)oliwek, wyłóż pokrojone na kawałki oliwki i mozzarellę, posyp oregano i tymiankiem. Zaczynając od dłuższego boku, zroluj ciasto w wałek. Odkrawaj 6cm kawałki i układaj farszem do góry w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj tortownicę i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze podrosło. Piekarnik rozgrzej do 200C. Wstaw tortownicę i piecz odrywany chlebek przez 20 min, a następnie

Raj dla Podniebienia
Włoski chlebek drożdżowy z mozzarellą, orzechami i oliwkami 69

300ml). Wolno miksując, dodawaj partiami mąkę, aż powstanie ciasto. Wyrabiaj je kilka minut (8min), aż stanie się gładkie i sprężyste. Ciasto zostaw w misie, oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 h, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, rozsmaruj na nim delikatnie oliwę(...)oliwek, wyłóż pokrojone na kawałki oliwki i mozzarellę, posyp oregano i tymiankiem. Zaczynając od dłuższego boku, zroluj ciasto w wałek. Odkrawaj 6cm kawałki i układaj farszem do góry w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj tortownicę i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze podrosło. Piekarnik rozgrzej do 200C. Wstaw tortownicę i piecz odrywany chlebek przez 20 min, a następnie

Raj dla Podniebienia