ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:752/1038)

pikantne bułeczki z tuńczykiem 151

słodko jak i wytrawnie. Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć.  Składniki na 10 bułeczek: na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kolorowa chałka 135

     Pięciokolorowa chałka należy do bardziej pracochłonnych i czasochłonnych wypieków. Nie korzystałam z gotowych barwników, dlatego nie wystarczyło wyrobić ciasta, podzielić na części

Wrzosowa Polana
Parmezanowe paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem 86

Insulina . Paluchy są boskie, wspaniale pachną, nie można im się oprzeć. Parmezanowe paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem Czas przygotowania 7 godzin Proporcje na 4 duże paluchy Składniki Zaczyn: 100 g mąki pszennej typ 650 150 g wody szczypta suszonych drożdży Ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej typ 650 2 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki oliwy

Kulinarne przygody Gatity
chrupiące bułeczki z cukinią 119

odrobiną wody i wymieszać, odstawić by ruszyły. Mąkę przesiać, wymieszać z wodą i rozczynem drożdżowym, dodać olej, sól, przyprawy. Cukinię odcisnąć i dodać do reszty składników. Wszystko razem wyrobić ręcznie lub mikserem, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować bułeczki i układać na blaszce do pieczenia. Piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Hot dogi na domowy sposób:) 140

Drożdżowe, puszyste i bardzo smaczne:) Na śniadanie, obiad czy kolację, bo i sycące i pożywne:) Z powodzeniem można je podać jako danie na gorąco na imprezce, etc. Polecam. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej; 1 szklanka ciepłego mleka; 2 łyżki oleju; 1 jajko; 1 żółtko; 5 dkg drożdży; 1 łyżeczka soli; 2 łyżeczki cukru; Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem

In my kitchen
Chlebki do żurku i nie tylko 117

Każdy kto spojrzał na te chlebki-bułeczki, nie widział w nich przyszłych miseczek, tylko... drożdżowe cycki! ;) Dlatego w drugiej wersji dodałam uchwyty tylko do dwóch... Myślę, że już wyglądają ok., a wszelkie inne skojarzenia są przypadkowe i nie były zamierzeniem autorki przepisu ;) Z tym ciastem pracuje się bardzo dobrze. Żeby chlebki miały identyczny kształt, można upiec je w naczyniach żaroodpornych

Pełny talerz
bułeczki drożdżowe z twarogiem i serkiem mascarpone 216

Robione w pędzie! W sumie nie za bardzo mogłam się skupić nad wymyślaniem przepisu i łączeniem składników, ale udało się! Nic nie pomieszałam i wyszło tak

zabawa smakiem
Puszyste malinianki na jogurcie . 5888

być jagodzianki to i malinianki :) Jakiś czas temu znalazłam na tym blogu przepis na drożdżowe bułeczki na jogurcie i wiedziałam ,ze muszę je zrobić . I własnie dziś nadszedł ten dzień. Nie zawiodłam się , bułeczki są rewelacyjne . Puszyste , mięciutkie. Proste i szybkie w wykonaniu , a ciasto w czasie zlepiania świetnie współpracowało , nie klejąc się do rąk. Nadzienie z malin wspaniale

Malinowa Kawiarenka
PĄCZKI SEROWO-KUKURYDZIANE 137

się pączkami z lokalnej cukierni, postanowiliśmy przedłużyć sobie Tłusty Czwartek do Tłustego Weekendu, aby móc bez wyrzutów sumienia zajadać się tymi puszystymi, drożdżowymi smakołykami. Jednak pączki nie muszą być drożdżowe, a na dodatek także można przygotować wersję bezglutenową. Pączki serowo-kukurydziane wychodzą wilgotne i miękkie w środku, niesamowicie chrupiące z zewnątrz. Nie zawierają glutenu, nie potrzebujemy do nich drożdży(...)masę jajeczną. Dodaję pokruszony ser, łączę za pomocą miksera. Mąkę kukurydzianą mieszam ze sodą oczyszczoną. Wsypuję do jajek i sera, dodaję alkohol, mieszam za pomocą łopatki silikonowej, do uzyskania ciasta przypominającego miękką plastelinę. Jeśli ciasto nie odchodzi od dłoni i nie pozwala się formować w kulki, należy dodać odrobinę więcej mąki.  Formuję kulki nieco mniejsze niż piłeczka do ping

W kuchni Karmel-itki
Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem. 151

Uwielbiam piec drożdżowe bułeczki na słodko, zawsze wychodzą mi tak pyszne i pulchne. Chyba jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby mi nie wyszły. Dzisiaj polecam Wam pyszne bułeczki w formie kopertek, w środku słodki budyń i lekko kwaśne powidło śliwkowe. Polecam upiec je na podwieczorek, a jak ktoś lubi to może podać je z kubkiem mleka lub kakao. Bułeczki podałam(...)nakładamy porcje budyniu, następnie unosimy rogi ciasta do góry i zlepiamy formując kopertkę. 5. Pieczenie: Tak wykonane kopertki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy tak jeszcze na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły i pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. 6. Podanie: Tak upieczone drożdżowe koperki są gotowe do podania. Życzę smacznego

Izabelawkuchni
LEKKO BRZOSKWINIOWE PĄCZKI NA SERKU HOMO 173

Pewnie większość zna przepis ma małe pączusie, które w swoim składzie mają serek homogenizowany. To taka szybsza i łatwiejsza odmiana tradycyjnych, drożdżowych pączków 😉 Do zrobienia pączków nie potrzebujemy miksera tylko zwykłą rózgę do wymieszania składników, co też usprawnia pracę. Pączki są mało słodkie, ponieważ cukier pochodzi tylko z serka homo, więc wielkim łasuchom polecam dodać np. 1 łyzkę cukru(...)przesianą mąkę. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. W garnku rozgrzewamy olej.  Łyżeczką od herbaty (bądż kulistą łyżką od lodów)  namoczoną w gorącym oleju nabieramy małe porcje ciasta, wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy  z obu stron na lekko brązowy kolor. na średnio gorącym oleju, aby pączki "doszły" w środku. Pamiętajmy, aby przed każdym nabraniem masy zanurzyć łyżkę

Walijskie Pichcenie
Pieczone pączki 174

Pączuszki wychodzą tak znacznie bardziej miękkie i wydaje mi się, że są mniej tłuste niż osobne bułeczki. Dla tych, którzy mają chęć na zdrowego pączka, ale jednak słodkiego, do ciast a można wrzucić 50g cukru (to dla ryzykantów), bądź 1/3 szklanki syropu daktylowego, miodu albo syropu klonowego. Można też oblać jest lukrem cytrynowym i naszprycować jakimś nadzieniem. Życzę wszystkim szalonych(...)zdrowych, jak i nieco mniej zdrowych, a nawet tych całkiem niezdrowych ;) Pieczone pączki 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych) szczypta soli 3 jajka 170 g miękkiego masła jajko do posmarowania Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Z drożdży należy przygotować wcześniej rozczyn: wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 76

mojej kolekcji sprawdzonych przepisów znajdziecie puszyste babki, kruche mazurki, pyszne serniki i apetycznie warstwowe ciasta. Jednym słowem dla każdego coś pysznego. Wystarczy, że klikniecie w zdjęcie wypieku który Wam się spodobał, a zostaniecie przekierowani do podstrony z przepisami.  Ciekawa jestem jakiego ciasta nie może zabraknąć na Waszym wielkanocnym stole, bo u mnie obowiązkowo będzie babka, mazurek i serniczek(...)Najprostsza babka drożdżowa Babka budyniowa Babka cytrynowa Kolorowa na białkach Czekoladowa Trójkolorowa Marchewkowa Czekoladowe pisanki Babeczki cytrynowe Babeczki szpinakowe Serniki:   Sernik z mlekiem w proszku Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z  białą czekoladą Sernik królewski Sernik z kokosową bezą Wiedeński Izaura Sernik z rosą Ciasta z makiem

Cynamonowe szczęście
Racuchy z cukrem 120

Racuchy z cukrem. Racuchy z twarogu. Macie ochotę na odrobinę zapomnienia? Moje serowe racuchy z cukrem zaspokoją tę potrzebę. Rozsmakujcie się w puszystym cieście racuchów przygotowanych bez drożdży. Idealne na śniadanie, czy kolację! To mój sprawdzony przepis na błyskawiczne racuchy z twarogu lub serka homogenizowanego z dodatkiem proszku do pieczenia. Puchate placki z dodatkiem pasty waniliowej, obsypane cukrem pudrem, można(...)twarogu. Piekę też czasami racuchy drożdżowe na serkach homogenizowanych, przepis znajdziecie tutaj . Składniki na ok. 27-30 średnich twarogowych racuchów: 350-400 g twarogu, u mnie Speisequark magerstufe (chudy twaróg) 1 łyżka pasty waniliowej 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder: 1 łyżka do ciasta, oraz do posypania racuchów olej rzepakowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe wytrawne zawijasy z kurczakiem 64

dodajemy sól, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki lub ciepłego mleka. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne, wyrobione ciasto przekładamy do miski na dnie delikatnie oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy w misce a następnie przekładamy na blat(...)oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 3 mm, rozwałkowane ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami. Wykładamy i równomiernie rozprowadzamy farsz z kurczakiem. ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu w rulon i kroimy na kawałki o grubości 3-4 cm, następnie układamy je na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Blog kulinarny S9.PL

Proponowane wyszukiwania