Pączki ptysiowe, zwane też hiszpańskimi lub wiedeńskimi , rozpoczynają u nas przepisy na karnawałowe przysmaki. Ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu, stanowią alternatywę dla tradycyjnych pączków drożdżowych, którym w niczym nie ustępują. Były tak dobre, że musieliśmy się mocno ograniczać i ćwiczyć silną wolę, aby pozostawić sobie kilka sztuk na następny dzień. Chyba następnym razem pączki ptysiowe będziemy musieli zrobić(...)łyżeczki cukru 1 szczypta soli 1 łyżka wódki Dodatkowo: 1-1,5 kg smalcu do smażenia olej do natłuszczenia papieru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Przed przystąpieniem do robienia ciasta ptysiowego należy przygotować ok. 20 kwadratów z papieru do pieczenia o wymiarach 10/10cm. Każdy z jednej strony natłuścić olejem. W garnku zagotować mleko z masłem, cukrem i solą. Stopniowo dosypywać mąkę
niecodziennikparyProponuję dziś przepis na pyszny i prosty chleb drożdżowy bez zagniatania - wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką i potem tylko wyrastanie - tak w wielkim skrócie. Do przepisu dołączony jest filmik - > na końcu posta. * * * Składniki (na keksówkę o wymiarach 8cm x 27cm mierząc od spodu): 30 g drożdży świeżych + 2 łyżeczki cukru 500 g mąki pszennej(...)ciepłej wody i mieszamy. 3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. To trwa mniej więcej godzinę, raz dłużej, raz krócej, ale ważne jest, by ciasto nie przerosło, bo wtedy w trakcie pieczenia zrobi się dziura w chlebie. 4. Następnie przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem keksówki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. 5. Pieczemy w nagrzanym
Kawa z mlekiemThermomixa. Niestety nie posiadam takiego cudotwórczego urządzenia, nie uniemożliwia mi to jednak upieczenia drożdżowych bułek orkiszowych. Może wymagają nieco więcej wysiłku, ale dla bliskich warty jest każdy wysiłek. DROŻDŻOWE BUŁKI ORKISZOWE (8 bułek) Składniki 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania 7 g suchych drożdży 200 ml ciepłej wody 50 g masła 1 łyżeczka soli ziarna sezamu(...)solą i suchymi drożdżami w misce. Masło rozpuszczam w ciepłej wodzie i wlewam tę mieszaninę do mąki z drożdżami. Mieszam początkowo łyżką drewnianą, następnie zagniatam gładkie i dość elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do dłoni. Jeśli trzeba, dosypuję mąkę. Przykrywam płócienną lub bawełnianą ściereczką i odstawiam, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza
W kuchni Karmel-itkiPolecam Wam efektowne pełnoziarniste bułeczki drożdżowe z ajwarem i czarnuszką . Te bułeczki to faworyt Piotrka do jedzenia przed TV. Prosto i pysznie… smacznie, zdrowe (bo pełnoziarniste) jeszcze ciepłe drożdżowe bułeczki z dodatkiem ajwaru popijamy np. zimnym mlekiem. Składniki na 9 dużych bułek: 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)środka na zewnątrz. Końcówkę ciasta podkładamy pod spód bułeczki. Przygotowane bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia na ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką. Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Pieczemy bułeczki ok. 15 minut. Smacznego The post Bułeczki drożdżowe z ajwarem appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięObłędne w smaku jagodzianki z bardzo dużą ilością kruszonki. Cudownie pachnace, bardzo Wam je polecam. Ciasto wyszło mi niezwykle puszyste, chrupiaca kruszonka i to nadzienie...pyszotka
IzabelawkuchniNa tegoroczny świąteczny stół wielkanocny poleca się pascha cytrynowa zrobiona z naszego najnowszego przepisu. Paschy obok drożdżowych bab i mazurków najbardziej kojarzą się świętami Wielkiej Nocy
niecodziennikparyZ tego przepisu wychodzą dwie pokaźne pizze a naje się więcej niż dwie osoby. Jest mega pyszna a ciasto jest pulchne i grube, jeśli nie lubicie
Moje Małe CzarowanieTak jak w tytule, są to mega szybkie bułki, wyrabiamy ciasto a potem formujemy bułeczki i do piekarnika. Znakomite będą do szkoły czy pracy, do zup
Moje Małe Czarowanieuwielbiam drożdżówki, a domowe są najlepsze, zwłaszcza podane z ciepłym mlekiem ;) można posypać kruszonką lub polać lukrem SKŁADNIKI CIASTO: ok. 150 g mąki tortowej
słodki bratekBułki są naprawdę bardzo smaczne, miękkie w środku, z lekko chrupiącą skórką. Ciasto łatwo się wyrabia i pięknie wyrasta. No i ten zapach... składniki: 1
babka w formieKto nie lubi rogalików? Są z marmoladą, z czekoladą, polane polewą czekoladową, lukrem czy posypane cukrem pudrem. Składniki: Ciasto: 50 g drożdży 1/2 kostki margaryny 2
W kuchni bez szafekJutro Międzynarodowy Dzień Pizzy, a my podrzucamy już dziś przepis na tą okoliczność. Pizza na miękkim, dość puszystym cieście z kiełbasą w roli głównej.
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Udało mi się znaleźć chwilę wolnego czasu i postanowiłam upiec jagodzianki z miodem. Ciasto nie należy do najłatwiejszych, bo jest dosyć luźne
Na słodko lub wytrawnieŚniły mi się po nocach, musiałam je upiec. Uwielbiam z czerwonym barszczykiem. Pięknie pachną i są pulchne jak bułeczki :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki + 3
Bon Appetit Małgorzatymnie wymiary ok. 36×24 cm). W razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie wałkujemy zielone ciasto na prostokąt o ok. 1-2 cm krótsze. Kładziemy zielony prostokąt z ciasta na białym i zawijamy jak roladę. Roladę dzielimy na 6-8 części. Otrzymane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem lub wykładamy do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. Przyszłe bułeczki przykrywamy ściereczką(...)spodu, poprawnie upieczone bułeczki będą wydawały „głuchy” dźwięk. WERSJA DROŻDŻOWA: 450 g mąki typ 650 (lub 550) + 100 g + do podsypania 5 g suszonych drożdży instant 320 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli szpinak Mąkę (450 g) łączymy z drożdżami i solą. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Dzielimy na dwie części
Stare Gary