ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:742/1038)

Pączki z kremem waniliowym 76

Tak nam zasmakowały nasze domowe pączki, że już po tygodniu usmażyliśmy kolejne. Tym razem zamiast nadziewać je marmoladą, przełożyliśmy prostym kremem waniliowym z dodatkiem rumu. To

niecodziennikpary
Donaty - pączki z dziurką. 88

utrzeć z resztą cukru. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę wsypać do miski, dodać zaczyn drożdżowy, utarte żółtka z cukrem i wódkę. Wyrobić mikserem z hakami. Następnie powoli wlewać roztopione i przestudzone masło, cały czas wyrabiając, tak żeby połączyło się z ciastem. Kiedy ciasto będzie już gotowe, posypać je lekko mąką, a miskę nakryć ściereczką. Zostawić na około godzinę

Agusiowe smakołyki
Makowiec 134

Czas Przygotowania : 30 min Gotowe w : 1,5 h Wielkość blaszki : 34X24 cm.   Przepis na makowiec otrzymałam kilkanaście lat temu i do dziś w okresie

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Pierożki drożdżowe z jabłkami 146

pierogów i małych uszek.Myślę też, że nada się także do wykrawania ciasteczek.Na początek zrobiłam pierożki drożdżowe z jabłkami.Pierożki wyszły pyszne, kilka troszkę się rozkleiło podczas pieczenia,robiłam je tak szybko i troszkę nierówne,ale mimo to zajadaliśmy je ze smakiem. Ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 3 dkg drożdży 15 dkg masła lub margaryny

Moje domowe kucharzenie
Trdelnik 159

kurtoszkołacze , ale nie wyszły tak jak chciałam więc kolejne podejście i z innego przepisu.Nazw na ten drożdżowy wypiek jest wiele np.kołacz, trdelnik, kurtoszkołacz , polecam wypróbujcie bo warto, pyszne są.Do tego kubek mleka i trudelnik pachnący cynamonem rozwijany po kawałku ..mniam.  Ciasto 180 g mleka w temperaturze pokojowej 30 g drożdży świeżych 60 g cukru 550 g mąki

Moje domowe kucharzenie
Maślane rogale drożdżowe z dżemem 153

łyżką mleka oraz 1 łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej misy, dodajemy zaczyn drożdżowy, jogurt, jajka, pozostały cukier, sól i ciepłe mleko. Wszystko razem wyrabiamy (najlepiej mikserem z założonym hakiem) i dodajemy masło. Ponownie wyrabiamy i w momencie gdy ciasto ładnie już odchodzi od haka (ewentualnie dłoni jeśli wyrabiamy ręcznie) przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy

Kuchnia w czekoladzie
BUŁKI ŚNIADANIOWE 137

pszenne bułki śniadaniowe. Z pomocą przyszła moja siostra, która również miała ochotę na domowe bułki drożdżowe na śniadanie. Była tak dobra, że podzieliła się ze mną sprawdzonym przez nią przepisem. Bułeczki wyszły świetne!. Nie są pracochłonne, wystarczy w zasadzie krótko wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrosną. Całość zajmuje nam około godzinki. To jest na prawdę szybki przepis na bułki

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżowy chleb ze słodem 157

tylko rozplanować czas pieczenia, ponieważ zaczyn na chlebki powinien fermentować przez około osiem godzin.  Drożdżowy chleb ze słodem  Czas przygotowania: 12   godzin Składniki  na 2 chleby Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 8 łyżek mąki pszennej razowej Ciasto chlebowe: zaczyn 350 ml ciepłej wody 200 g mąki żytniej typ 1050 200 g mąki

Kulinarne przygody Gatity
Dzikie drożdże. Pieczemy chleb część 3 204

jeśli któregoś razu nie uda ci się wychodować zakwasu. Podobnie jak istnieją dwa rodzaje prefermentowanych zaczynów drożdżowych- luźnych i płynnych (typu polish), czy bardziej sztywnych i zwartych (jak biga), tak samo zakwasy mogą być płynne i sztywniejsze. Jedne i drugie powodują wyrastanie ciasta. Płynne zakwasy świetnie się rozprowadzają w cieście i nie wymagają dodatkowego wyrabiania, jednak należy konsystencje ciasta regulować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pączki zestawienie przepisów + Pancake Day :) 125

wyboru, do koloru, przedstawiam moją historię domowych pączków :) TŁUSTY CZWARTEK: Pączki tradycyjne Pączki parzone drożdżowe Wyborne pączki parzone z kremem waniliowym Pączki-oponki parzone lukrowane Bananowe mini pączki orkiszowe Wytrawne mini pączki ser(k)owe PANCAKE DAY :) Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym Naleśniki z twarożkiem i owocami w syropie Placuszki jogurtowe z sosem

coolinarny
Rogaliki drożdżowe 147

poważne plany, aby to zmienić :) Dziś w związku z tym zaproponuję Wam przepis na bajeczne rogaliki drożdżowe, które wybornie smakują z wszelkimi dodatkami (na słono i na słodko). Są puszyste, lekko słodkie w smaku, bardzo miękkie i rumiane. Możecie poeksperymentować dodając do ciasta suszone zioła, czy też rodzynki albo np. żurawinę. Do zrobienia rogalików użyłam świeżych drożdży, ale co może

MyCookBook.pl
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym 109

nieodłącznym symbolem świąt mającym przynieść dostatek na cały rok, dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Idealne jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzą się też jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g margaryny lub masła 35 g świeżych drożdży

MyCookBook.pl
Chleb pszenno- żytni w żeliwnym garnku 131

drożdżowy przygotowujemy wieczór przed pieczeniem chleba.  Dzień pieczenia: Składniki: cały zaczyn zakwasowy cały zaczyn drożdżowy 210 gram mąki pszennej typ 650 100 gram mąki żytniej typ 720 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru opcjonalnie:  łyżka zmiażdzonego kminku Wykonanie: Ciasto wyrobić ręcznie przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia

Krakowskie smaki Ani
Bułeczki drożdżowe z rodzynkami i wsadzonymi w środek figami 139

zbyt długie namaczanie sprawi, że rodzynki będą za miękkie i się rozpadną. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy jajka i mieszamy za pomocą miksera (widełki zmieniamy na haki, lub za pomocą zwykłej łyżki drewnianej). Powoli dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Pod sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Dodajemy rodzynki, oprószone mąką i zagniatamy ciasto tak, aby je równomiernie rozprowadzić.  W zależności

Moniki Smakołyki
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 458

kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami  Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się słodkie dzieła sztuki. Wykonane wspólnie z bliskimi

Kulinarne Inspiracje