poznałam w życiu! ;) dzięki! ;* świętowałam koniec sesji i z tej okazji upiekłam muffinki z kawałkami czekolady i bananami (nie polecam, przepis znalazłam w internecie, miał same pozytywne komentarze, jednak babeczki po wystygnięciu zrobiły się twarde jak głazy;/) oraz kopiec kreta (NIE z kartonika), który za to wyszedł rewelacyjnie! ;) dawno się tak dobrze nie bawiłam i tyle nie śmiałam ;) Składniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTorebka zawiera 100g produktu, całkowity koszt wraz z przesyłką około 16 zł. Producent zapewnia, iż 100g stewii słodzi jak 300g cukru. Zastosowałam ją dziś pierwszy raz do wypieku babeczek, wsypałam 2 łyżeczki stewii i to było zdecydowanie za mało, prawie nic nie posłodziło. Nie wyczułam gorzkawego posmaku, ale może to mieć związek z faktem, że tak mało jej dodałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNadeszła niedziela, dzień odpoczynku przed rozpoczynającym się ciężkim tygodniem, mam na dziś parę misji do zrealizowania;) zaczęłam od pysznego śniadanka w postaci babeczek serowych, które dzięki silikonowej formie z dziurką przypominają pączki/oponki ;) Zostałam zainspirowana TYM przepisem Składniki (6 sztuk): 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 2 jajka 4 łyżki budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki sera białego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsłonecznej pogodzie było dla mnie przyjemnością (mimo ciężkiego plecaka). Dopiero co zasiadłam do komputera i dodaję obiecany wczoraj przepis na nową odsłonę fasolowych muffinek, pychota ;) Składniki (11 babeczek): 3 jajka puszka czerwonej fasoli 3 łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkoniec dodajemy wiórki i mieszamy przekładamy do silikonowych papilotek na muffinki wierzch posypujemy wiórkami pieczemy w temp. 170 stopni przez około 25 minut w celu bardziej urodzinowego wyglądu babeczek na wierz dałam schłodzony fasolowy krem czekoladowy ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpozostało mi nic innego jak poeksperymentować i stworzyć ich zdrowszą wersję. Główną inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na blogu Feed Me Better ;) Składniki (około 6 kul): babeczki przygotowane wg. tego przepisu (ja piekłam całość w jednej formie i pominęłam mleko w proszku oraz cynamon) 1/3 szklanki mleka spora garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNaturalna Spiżarnia . Pewnie ten szał minie, tak jak minęła mi mania muffinkowa. Pewnie nie pamiętacie ale miałam fazę w której dodawałam pod rząd wyłącznie przepisy na babeczki, a teraz nawet nie pamiętam kiedy upiekłam muffinkę :p Dobra już was nie zamulam moimi bezsensownymi wywodami i startuję z przepisem :) Składniki (na około 6 batoników): 3 spore łyżki bardzo
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrównomiernie konfiturą z płatków. Z każdego paska zawijamy "ślimaka", zbieramy razem jeden koniec i zlepiamy- lepiej wyrosną i syrop nie wycieknie. Tak powstałe zawijasy wkładamy do formy do babeczek, zebraną stroną do dołu i pieczemy 20-25 minut aż się ładnie zrumienią. Jemy jeszcze letnie, z dobrą gorzką herbatą. Róże w tym roku są niesamowite. Portlandzka właśnie zaczęła dziś
les mirabellesdrugie nie rozdzielałam warstw, kakao i wiórki. Wszystkie te składaniki dodałam do jednej. Wyszło pyszne ciacho z kremem, które zostało przełamane musem z jabłek. Inspiracja: blog kruche babeczki Składniki na formę 30 cm x 25 cm na ciasto: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 kopiasta łyżka kakao
Fabryka pomysłówboskie! Miękkie i puszyste z owocowym nadzieniem <3 Na pewno zasmakują każdemu wielbicielowi słodkich wypieków. Zrobiłam je dosyć niespodziewanie i spontanicznie, bo w planie miałam upieczenie innych babeczek, które ostatnio bardzo zasmakowały mojemu mężowi. Po przygotowaniu wszystkich składników okazało się, że najważniejszego brak :D upsss... Chwila improwizacji.... i są! Równie pyszne muffiny z nektarynkami! Tzn. BYŁY ;] Składniki
Ze smakiem i z pasjąZapraszam Was do zapoznania się z drugim numerem "Chochli". Ten kulinarny magazyn wydawany przez grupę Babeczki, znacie już z pierwszego numeru, który ukazał się przed świętami wielkanocnymi. Tym razem tematem przewodnim magazynu są truskawki, rabarbar i grill. Tworząc drugi numer dałyśmy Wam możliwość nie tylko pobrania na swój dysk, ale także przeglądania go w wersji online. Wielkie podziękowania należą się
Codzienna kuchnia niecodziennaCupcakes, cupcakes, cupcakes - moja miłość ;-) Tym razem zapraszam na cupcakes masala czaj inspirowane książką "Sezonowe słodkości. Cupcake Jemma". Babeczka: 125 g mąki pszennej 125 g cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mieszkanki masala czaj (gotowej lub zrobionej z tego przepisu ) 125 g masła 2 jajka 3 łyżki aromatyzowanego mleka masala
Humanistka w kuchniUwielbiam piec babeczki, ciasta i różne inne słodkości. W związku z świętami Wielkanocnymi postanowiłam upiec coś pysznego. Święta spędzałam u rodziców więc upiekłam tylko jedno ciasto do kawy na świąteczny poniedziałek. Padło na Fale Dunaju . Składniki na ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao
Ptasia Kuchnianierealną Joanną Brodzik - te zdjęcia to jakiś koszmar - ale chociaż się odmłodziła kobieta * poranna zmiana w pracy * kawa, ciacho i winko * nasza księżniczka jak zawsze śpiąca Koniecznie polubcie Babeczki na FB , zaglądajcie na Instagram ! Pięknego tygodnia Kochani
Magiczne Życie Martyskórką z pomarańczy) Wodę, cukier i aromat połączyć razem. Powstałe grudki rozetrzeć łyżką. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - odrobinę wody Polukrować babeczki. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi