trudnej, za kurczaka, dynię i makarony na 1000 sposobów! W pewnej kuchni na Wyspach - za wszystkie dania na tym blogu, które bym z chęcią zjadła z Maggie Śladami Słodkiej Babeczki - za spotkania, rozmowy, wyrozumiałość, zaufanie i takie ciasta, których nie mają nawet w najlepszych cukierniach, Moje Ekspresje Kulinarne - za potrawy i profesjonalne słodkości, które muszę zrealizować i piękne zdjęcia
Kuchnia Prezydentowejskórkę cytrynową i cukier. 3. Składniki suche dodać do mokrych i krótko zmiksować. Ciasto nakładać łyżką po równo do każdej papilotki. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 minut - babeczki nie powinny zbrązowieć. Wyjąć z piekarnika, zostawić w formie przez 5 minut, następnie wyjąć na kratkę. 4. Cukier puder dokładnie rozetrzeć z sokiem cytrynowym, powinien być dość gęsty (będzie bardzo
Kuchnia Prezydentowejprzykryć garnczek pokrywką) zamieszać co jakiś czas. Wystudzony sos powinien mieć konsystencję dość gęstego ciasta naleśnikowego. Polewać zimnym sosem wystudzone muffinki, nakładając stopniowo sos po łyżeczce sosu na każdą babeczkę, aż zacznie lekko spływać i zastygać. Wstawić na 2h do lodówki, żeby sos stężał. Pychota, mówię Wam! :) Muffinki zgłaszam do konkursu Mistrzowie Patelni Neoflamu, w kategorii "Walentynkowe słodkości
Kuchnia PrezydentowejBabeczki z truskawkami, w sam raz na mały, lekki deser do popołudniowej kawki :) Składniki: - 50 ml mleka - 150 g truskawek - 100 g masła - 150 g cukru kryształu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 jajka - 175 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo jajka, mąkę wymieszaną
Zainspirowana w kuchniświetny okres Razem z przyjaciółmi cyklicznie robimy wspólne kolacje gdzie każdy przygotowuje coś do jedzenia w danym temacie. Tym razem myślą przewodnią kolacji był Halloween więc ja postanowiłam zrobić babeczki dyniowe halloweenowe oraz zupę-krem z dyni
Kuchenne WariacjeBędąc kiedyś na zakupach trafiłam w sklepie Home&You na świetną foremkę silikonową do halloweenowych babeczek w kształcie dyni Od razu stwierdziłam że musi być moja i postanowiłam ją kupić Teraz nadszedł czas aby ją wykorzystać do pieczenia
Kuchenne Wariacjeteraz przedstawiam moje babeczki dyniowe w wersji mini – foremkę silikonową zakupiłam w Biedronce
Kuchenne Wariacjekońcu dzisiaj coś na słodko bo ostatnio tylko fotoreportaże ( a kolejny już na tapecie ). Od najmłodszych lat przepadałem za babeczkami (i tymi starszymi i tymi młodszymi ) więc pewnie dlatego tak zawsze mnie ciągnie w tym kierunku i na moim blacie pojawiła się jedna z moich ulubienic czyli cytrynowa babka piaskowa Składniki: Ciasto: - 60g mąki ziemniaczanej - 115g mąki pszennej - 135g
Kuchenne Wariacjeposiekanymi listkami mięty oraz śmietan-fixem. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wlewamy likier miętowy, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego jednocześnie dekorując nasze wystudzone babeczki Słodki i orzeźwiający smak muffinek niejednemu przypadnie do gustu tylko warto pamiętać, że nawet niewielka ilość likieru miętowego może być nie wskazana dla naszych najmłodszych
Kuchenne WariacjeZapraszamy na kolejne wariacje na temat naszych muffinek To ciąg dalszy naszych „alkoholowych” babeczek czyli muffinki mojito , które idealnie nam się kojarzą z ciepłem kubańskiego słońca – no i oczywiście salsą Składniki: - 200g mąki pszennej - 25g mąki ziemniaczanej - 130g cukru trzcinowego - 90g jogurtu - 1/4 szklanki oliwy - sok z jednej dużej limonki - skórka starta z 2 limonek - ½ szklanki sprita
Kuchenne WariacjeMiechowie przygotowaliśmy muffinki, które nazwaliśmy Małopolski Smak Było to podyktowane tym, że do ich wypieków użyliśmy produktów lokalnych dostawców tj. śliwki suskiej sechlońskiej i jabłek łąckich Składniki na babeczki: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 1 kopiata łyżeczka cynamonu - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki soli - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju
Kuchenne WariacjePrzecież to mój ulubiony rodzaj słodkiego wypieku. W ten sposób udało mi się zagospodarować trochę produktów i nic się nie zmarnowało. Później przypomniało mi się, że robiłam już kiedyś babeczki bananowe . Jest jednak trochę inaczej bo tym razem użyłam wyłącznie mąki pszennej pełnoziarnistej" Czytaj więcej
Wiem co jemsosy, bo obecność oliwy jest tam oczywista. Że to powinny być potrawy, do przygotowania których, mało kto oliwę używał. Stąd też w moich wcześniej zgłoszonych przepisach znalazły się: słodkie babeczki i chleb. Moja ostatnia propozycja na ten konkurs to pasztet. W wielu polskich przepisach na ten specjał dodaje się jako źródło tłuszczu surowy boczek. Ja postanowiłam zastąpić go znacznie zdrowszą
Wiem co jemsobotę od samego rana piekłam muffinki i babeczki kajmakowe na spotkanie skautowskie dla chłopców. Po upieczeniu zostało mi trochę masy krówkowej i surowego kruchego ciasta. Zawsze staram się jednak wszystko wykorzystać i niczego nie wyrzucać, a że nie miałam za dużo czasu zrobiłam szybki sernik na zimno na kruchym spodzie. Masy nie było zbyt wiele ale starczyło na jedną warstwę
Wiem co jemczekają na niedzielę. Ale na tym nie koniec. Teraz zabrałam się za ciasteczka lukrowane, a na koniec tygodnia zaplanowałam takie wypieki, które długo stać nie mogą czyli cake popsy, babeczki z kremem i ciasta. Mam nadzieję, że pogoda oraz kupujący dopiszą i uda się zebrać potrzebne fundusze. Czytaj więcej
Wiem co jem