Kiedy w aptece poprosiłam o krople miętowe nadające się do ciasta, pani magister zrobiła ooogromne oczy i zapytała "do czego?!". Musiałam powtórzyć pytanie :) Babeczki wyszły akurat słodkie, akurat czekoladowe i jak najbardziej akurat miętowe. Nie sama mięta, tylko jej delikatny posmak, pycha! :) Miętowe muffiny z czekoladą Proporcje na 12 sztuk SKŁADNIKI SUCHE: 280 g mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku
Kuchenne zapiski Edytytermo obiegiem (w oryginalnym przepisie polecają 200 stopni bez termo obiegu). Masę przełożyłam do wyłożonej papilotkami foremki. Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 20 minut. Po wyjęciu zostawiłam babeczki na kilka minut dopóki nie przestały bulgotać „gejzerki” z pianek. Ponieważ muffiny troszkę się przez te „gejzerki” przykleiły do formy, delikatnie w tych miejscach odcięłam je nożem i wyjęłam na kratkę
Kuchenne zapiski Edytyokazała się bardzo smaczna i wilgotna, została pochłonięta (zjedzona to zbyt delikatne słowo) z prędkością światła. Więc jeśli cierpicie na nadmiar majonezu, zamiast go zmarnować, proponuję upiec taką właśnie babeczkę :) Babka majonezowa Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyumieściłam w keksówkach dodałam śliwki suszone, zaś masę umieszczoną w foremkach babeczkowych wymieszałam z suszoną żurawiną. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem: babeczki – 40 minut, keksówki – 65 minut. Oba pasztety smakowały wyśmienicie
Kuchenne zapiski Edytytylko mnie tak odbija, że wracam do domu o 22.00 i biorę się za wypieki? Moja wieczorna wariacja zakończyła się wyprodukowaniem babeczek keksowych, które wspaniale przypasowały do dzisiejszej porannej kawy :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytygdzieś znalazłam jakieś dwa lata temu, upiekłam raz i całkowicie o nich zapomniałam... aż do dziś. Dzisiaj Powtwór wymarzył sobie, że coś upiecze, a wybór padł właśnie na te babeczki. Szybkie, jak to z muffinami bywa, leciutkie, słodko-kwaśne, pachnące cytryną. Polecam :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytymnie w kuchni nic się nie zmarnuje - jakiś czas temu robiłam babeczki marchewkowe , kilka sztuk mi zostało, więc postanowiłam je przerobić na ciasteczkowe lizaki. Świetnie sprawdziły się do tego foremki zakupione w Ikei , zestaw 3 szt. kosztował ok. 5 zł. Składniki: resztki ciasta marchewkowego (można zrobić ciasto z połowy składników wg tego przepisu) 2 łyżki Gęstego sosu z białej czekolady
Domowa Cookierenka AgiDzień Zakochanych tuż, tuż, więc czas pomyśleć o tym, jak zaskoczyć ukochaną osobę. Idealnym rozwiązaniem będą biszkoptowe serduszka przełożone przepysznym kremem malinowym (doskonały także do dekoracji babeczek). Serduszka wyglądają cudownie, smakują jeszcze lepiej, a ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, i co ważne, nie zabierze zbyt dużo czasu. Składniki (na 4 duże, podwójne ciastka): Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku
Domowa Cookierenka Agitych mini ciastek można upiec dowolny biszkopt (najlepiej niski), powycinać z niego kółka, nasączyć i przełożyć ulubioną masą i ozdobić wg poniższej instrukcji :) W ten sposób można również udekorować babeczki. Dzieci na pewno będą zachwycone :) Składniki (na 7-9 ciastek): Biszkopt: 1 szklanka mąki (minus trzy łyżeczki, które uzupełnimy kakao) 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka
Domowa Cookierenka Agitrzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać miesiąc, aż ekstrakt będzie gotowy. Jakie ma zastosowanie? Jako dodatek do: ciast, ciasteczek, mas (którymi przekładane są ciasta), kremów (którymi dekorowane są babeczki), lukru, lodów, kawy, herbaty, drinków. A teraz proporcje: wódki powinno być dwa razy więcej, niż mięty. Czyli: jeśli gałązki/ listki mięty zajmują nam pół szklanki, to musimy je zalać jedną
Domowa Cookierenka AgiŚwietny pomysł na fajną i prostą dekorację, idealnie nadającą się do ciast, tortów czy babeczek. Wystarczy wymieszać wiórki kokosowe z barwnikiem i dekoracja gotowa. Składniki: 100 g wiórków kokosowych barwnik spożywczy w żelu, dowolny kolor (ok. pół łyżeczki) Przygotowanie: 1. Wiórki kokosowe przesypać do miseczki. 2. Dodać barwnik spożywczy. 3. Dokładnie wymieszać ręką (wcześniej założyć rękawiczki) do momentu, aż wszystkie
Domowa Cookierenka AgiBardzo smaczny, gęsty krem o intensywnym, cytrynowym smaku. Idealny jako nadzienie do tart, babeczek, do przekładania ciast i ciasteczek, ale także do naleśników, gofrów i podjadania prosto ze słoika :) Składniki (na mały słoiczek ok. 200 g): skórka otarta z połowy cytryny (dokładnie umytej i sparzonej) 60 ml soku z cytryny (1,5 cytryny) 3 żółtka 6 łyżek cukru
Domowa Cookierenka AgiPonownie jagody w roli głównej :) A to wszystko za sprawą kremu, który popełniłam przy okazji jagodowych babeczek . Tak mi zasmakował, że zrobienie kolejnego wypieku z wykorzystaniem tego kremu było tylko kwestią czasu. Polecam serdecznie, zwłaszcza, że sezon na jagody ma się ku końcowi. Dodatkową zachętą będzie na pewno fakt, że wykonanie tej rolady jest bardzo proste, a efekt wizualno - smakowy
Domowa Cookierenka Agimusiałam piec, ale za to lukrować...A było ich...ponad 300. Zima na całego! Szkoda, że na Święta śnieg się nie pojawił :( Baton Reese's! Boski! Każdy fan tych babeczek powinien spróbować też i batona :) Uprzedzając pytania - kupiłam w Kuchniach Świata w Złotych Tarasach Co z tego, że zima, że temperatura na minusie...Ja jem lody! :D Odkryte przez przypadek
breakfast of dreamsLemon curd-przepisów na niego jest wiele...zazwyczaj robiony jest na maśle przez co jest bardzo kaloryczny. Mega cytrynowy - idealnie spisze się jako dodatek do kruchych babeczek, warstwy tortu czy sernika, możliwości jego zastosowania jest wiele, amatorzy kwaśnych cytrynowych smaków będą nim zachwyceni! Ja robiłam go pierwszy raz, zredukowałam ilość masła na rzecz oleju roślinnego dzięki temu jest lżejszy
Wanilia i Kardamon