Puszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji Składniki : 2 kostki masła razem 400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką
Od kuchni czyli o wszystkim po trochępodczas przygotowywania. Od razu przypadł mi do gustu, ciężko było go nie wyjadać;) Według mnie krem nadaje się nie tylko do pączków ale także do nadziania malutkich kruchych babeczek czy też pysznych tart. Serdecznie polecam;) Składniki: 6 żółtek 450 ml mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 125 g cukru 50 g mąki pszennej Wykonanie: Białka
Krakowskie smaki AniPączki dietetyczne można by rzec ;) Dla wszystkich unikających mleka. Pączki, które przedstawiam na zdjęciu zostały upieczone w piekarniku (w foremce do babeczek). W przepisie podałam sposób pieczenia pączków ale można je też tradycyjnie usmażyć. Składniki : 600 g mąki (typ 480-650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka wody 2 łyżki oleju 5 żółtek 1 jajko
prawdziwe jedzenieUwielbiam ten przepis na muffinki ponieważ jest uniwersalny, możemy oddać do niego cokolwiek nam się zamarzy od draży po posiekane batony czy czekoladę a i tak
Kolejny blog o gotowaniuDzisiaj o muffinkach troszkę inaczej bo na słono ;) Idealne na kolację, imprezę czy do piwka! Na 12 dużych muffinek potrzebujemy: 225 g mąki 1 jajko 50
Kolejny blog o gotowaniuKochani? * pyszna jajecznica na śniadanie * różyczki :) * świetne pierogi ze szpinakiem * powróciła zima * uwielbiam budyń waniliowy * tutaj zamieszkają moje ziółka Wspaniałego tygodnia Kochani! Nie zapomnijcie o Babeczkach! Więcej szczegółów znajdziecie tutaj
Magiczne Życie Martyiść po produkty do sklepu i zapragnęłam upiec coś z podstawowych produktów które zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni. Pomysł poddała mi koleżanka, której dziękuję za pomoc;) Pyszne, mięciutkie babeczki, co najważniejsze nie ma po nich dużo sprzątania;) Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu :D Przepis pochodzi z blogu Na Miotle Składniki: 2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru
Krakowskie smaki Anipysznego;) Wybór był prosty, domowa pizza z ulubionymi (naszej całej czwórki) dodatkami. Niestety, zdjęcia po upieczeniu nie mam ale była pyszna- zapewniam;) W gości z anieśliśmy jeszcze mocno kawowe babeczki z bitą śmietaną jednak były tak dobre, że nie doczekały się ani wpisu ani zdjęcia, to nic przynajmniej będę miała powód do kolejnego wpisu:) Na pizzę s erdecznie zapraszam:) Przepis
Krakowskie smaki Aniprośbą o pomoc. I dostałam, przepis na idealny krem- masę orzechową. Pyszny, szybki i bardzo mocno orzechowy. Nadaje się zarówno do przełożenia tortu, ciast czy też babeczek bądź rurek. Nie myślałam, że masa z orzechów i mleka może być tak dobra. Serdecznie polecam bo naprawdę warto ją wypróbować ;) Składniki: 30 dkg orzechów szklanka mleka 1/2 szklanki cukru
Krakowskie smaki Anijest dla mnie bardzo ważna, nie lubię przepisów, w których nie ma okazji do bawienia się składnikami, a baba au rhum vel savarin jest niezwykle skorą do zabawy babeczką ;) BABA AU RHUM vel SAVARIN SKŁADNIKI NA CIASTO 250 g mąki 100 g masła 80 g cukru 4 jajka 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy skórka
KUCHARNIAgesty, których serdeczność na zawsze pozostawia najlepsze wspomnienia A kulinarnie? - pyszna foccaccia – koniecznie z sypaną z rozmachem solą i oliwą w sprayu;) - lekkie i puszyste muffiny szpinakowe - czekoladowe babeczki z malinami - konfitura z cebuli i pomarańczy - ser Manchego - domowa malinówka - wielka tabliczka kultowej czekolady Studenskiej – niestety, odnaleziona w zakamarkach walizki dopiero po powrocie - francuska uczta u Gaskończyka, czyli ryba
KUCHARNIAmarchewki w środku wyglądają świetnie. Pomarańczowy lukier swojego koloru nie zawdzięcza sztucznym barwnikom. Sprawcą tego jest jednodniowy sok marchwiowy. Wszystkie te składniki łączą się w bardzo interesującą smakowo całość. Babeczki rozeszły się w jeden dzień, co nie zdarza się u nas często... ;-) Inspiracja pochodzi stąd: KLIK . Muffiny: 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 szklanka marchewki startej na grubych
Szefowa kuchniodklejają) napełnić ciastem do 3/4 wysokości. 4. Piec 20 min w 175 °C. Wystudzić na kratce. Dla mnie najlepsze były na ciepło, smakowały wtedy po prostu wspaniale! Kilka babeczek zrobiłam w malutkich silikonowych foremkach - były idealne dla córci i jej koleżanki na ich "przyjęcie
Kto ugości moich gości?plasterków żółtego sera 6 plasterków pomiodora 1-2 łyżki masła do smarowania formy szczypiorek do posypania sól i pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Formę do babeczek smarujemy masłem i umieszczamy w kolejności: kawałek pieczywa, boczek, plasterek pomidora, ser. Na koniec rozbijamy jajko. Doprawiamy szczypą soli i pieprzu Formę z zawartością umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy
w mojej kuchni