Dziś mam dla Was przepis na moją ulubioną potrawę w sezonie na rabarbar, czyli placki drożdżowe z rabarbarem. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub obiad na słodko! Słodkie ciasto drożdżowe w połączeniu z kwaśnym rabarbarem smakuje rewelacyjnie i z pewnością zachwyci każdego. Jeśli nie macie akurat rabarbaru pod ręką, doskonale sprawdzą się również inne owoce takie jak jabłka, truskawki, maliny(...)składników. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę. Rabarbar myję i osuszam. Kroję na małe kawałeczki i przekładam do ciasta. Delikatnie całość mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Za pomocą łyżki nakładam porcję ciasta i smażę placuszki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu placki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję posypane cukrem pudrem. Artykuł Placki drożdzowe
Alle Dobre!Dziś klasycznie. Zupełnie zwyczajne ciasto na maślance i sodzie oczyszczonej, takie jakie robiła moja babcia. Trochę nieplanowane, ale takie potrawy zawsze wchodzą najlepiej. Czemu z borówkami? Bo w pourlopowym szale zakupowym naładowałam znowu pół koszyka „niepotrzebnych” owoców i warzyw. Normalnie mam wszystko ładnie poplanowane, lista zakupów nudnie zapięta na ostatni guzik. Tym razem guzik z tego wyszło(...)tego sypkie składniki, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Osuszone borówki dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem polewamy miodem i jogurtem naturalnym. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy z kaszy manny Racuchy dyniowe z jabłkami Racuchy
KardamonovyDzień dobry :-) Dziś ma dla Was przepis na pyszne pierożki drożdżowe pieczone w piekarniku z kabanosem, suszonym pomidorem, kukurydzą i mozzarellą. Takie trochę pizzowe, bardzo smaczne, można zabrać do szkoły lub pracy. Długo są mięciutkie, ciasto z dodatkiem oregano i bazylii. Do środka można dać co się lubi :-) Z podanych proporcji wychodzi około czterdzieści sztuk pierożków (ilość zależy od wielkości
kruche babeczkikroimy w drobną kostkę. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól, cukier puder i wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz pokrojone jabłka. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy niewielkie porcje ciasta z jabłkami, smażymy na małym ogniu (można pod przykryciem) na rumiano z dwóch stron. Podajemy oprószając cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibardziej wytrawnej wersji ? W ten sposób narodziła się poniższa propozycja podania na obiad moich ulubionych gofrów drożdżowych . Efekt? Pychota! :) Gofry wytrawne dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - link wkrótce . Składniki na 10 pokaźnych sztuk gofrów: CIASTO: 2 szkl. mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 szkl. mleka - letniego 1/5 kostki świeżych drożdży
Grunt to przepis!smak mleczka kokos. z cytrynką był o niebo lepszy od zwykłej wersji ) 3. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym ( jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia ). ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od miski. Ciasto ma być dość twarde. Gotowe ciasto odstawiamy
Gotowanie...to proste !mąkę ziemniaczaną. Masło topimy i studzimy, jajko roztrzepujemy widelcem. Do przesianej mąki dodajemy po kolei: rozczyn drożdżowy oraz jajko i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Wyrabiamy łyżką, wlewamy masło i ponownie wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Najlepiej dłonią. Gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą
Kuchnia w czekoladziedawno publikowałam mój sprawdzony przepis na buchty-drożdżowe bułeczki , które były nadziane powidłami śliwkowymi. Tym razem poszłam o krok dalej i upiekłam buchty z rabarbarem z nieco innego przepisu, uzyskując nieco słodsze ciasto. Bo skoro sezon na rabarbar w pełni, to czemu nie? Nie będę ukrywać, że to był strzał w dziesiątkę. Puszyste, słodkie bułeczki skrywające w sobie kawałki kwaskowatego
Rozpustne gotowanieszklanki oleju, 1/2 szklanki mleka, 1 garść suszonej żurawiny, 100 g mieszanki do keksa, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Żółtka jaj wykorzystałam do zrobienia babki drożdżowej, przepis tutaj . Przygotowanie: Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mleko(...)zmieszane mleko z olejem. Ubijamy mikserem cały czas na wolnych obrotach. Mieszankę do keksa i żurawinę obtaczamy w mące. Dodajemy do białek bakalie i mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy ciasto do keksówki (u mnie silikonowa, jeśli macie metalową to należy wysmarować ją masłem). Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Przepis pochodzi z bloga Ala piecze z moimi małymi zmianami
Aga w kuchnisłodki, z dnia na dzień lepszy, ma bardzo długi „termin ważności”, po upieczeniu może stać kilka tygodni zawinięty w ściereczkę i nadal będzie smaczny, można go mrozić. Ciasto trzeba przygotować w listopadzie, a upiec na tydzień przed Wigilią. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na 3 bardzo duże pierniki około(...)masło, zostawić do wystudzenia. Wystudzoną mieszankę umieścić w misie miksera z hakiem do drożdżowego, dodać mąkę, jajka, przyprawę do piernika, zmiksować, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, dokładnie wyrobić, przełoży do glinianego lub emaliowanego garnka (u mnie emaliowana miska), przykryć ściereczką, wstawić do lodówki. 17-20 grudnia: Ciasto wyjąć z lodówki, zważyć, podzielić na 3 lub 4 równe części (ja podzieliłam
moj przepis nasłodki, z dnia na dzień lepszy, ma bardzo długi „termin ważności”, po upieczeniu może stać kilka tygodni zawinięty w ściereczkę i nadal będzie smaczny, można go mrozić. Ciasto trzeba przygotować w listopadzie, a upiec na tydzień przed Wigilią. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na 3 bardzo duże pierniki około(...)masło, zostawić do wystudzenia. Wystudzoną mieszankę umieścić w misie miksera z hakiem do drożdżowego, dodać mąkę, jajka, przyprawę do piernika, zmiksować, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, dokładnie wyrobić, przełoży do glinianego lub emaliowanego garnka (u mnie emaliowana miska), przykryć ściereczką, wstawić do lodówki. 17-20 grudnia: Ciasto wyjąć z lodówki, zważyć, podzielić na 3 lub 4 równe części (ja podzieliłam
moj przepis naNaleśniki drożdżowe są bardzo delikatne, puszyste, miękkie. Ja zrobiłam z serem i truskawkami na słodko, ale można podawać z dowolnym nadzieniem. Moje dzieciaki bardzo lubią suche bez smarowania. Najlepsze oczywiście takie prosto z patelni. Też tak macie, że pierwszy naleśnik się nie udaje. U mnie prawie za każdym razem, ale pewnie robię to specjalnie, żeby spróbować czy dobre:) Składniki(...)pozostałe składniki wraz z rozrobionymi drożdżami i ponownie zmiksować na gładkie ciasto. Odstawiać ciasto na około 40 minut, a następnie smażyć naleśniki. Twaróg ugnieść widelcem, dodać cukier, śmietanę i wymieszać. Każdy naleśnik posmarować serem i zwinąć w dowolny sposób. Podawać wraz z truskawkami naleśniki drożdżowe z serem i truskawkami
O kuchni z uczuciemdomu. Zastanawiałam się, co by tu przygotować... Najpierw pomyślałam o bułeczkach, później przeszłam do rolady drożdżowej. W końcu jednak postanowiłam uprościć sobie życie i przygotować tartę. Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. Ciasto kruche jak zwykle od Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich . Jest idealne - rozwałkowuje się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 450 g mąki 1 jajko 25 g drożdży 3 łyżki cukru 40 g masła 250 ml mleka 1 szczypta soli 1 łyżka spirytusu tłuszcz do
Domowy Smak Jedzenia