ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:731/1072)

Wieniec drożdżowy z pesto 81

papier do pieczenia. Doskonale smakuje na zimno, chociaż moim zdaniem najlepsza opcją będzie podgrzanie go przez kilka chwil w piekarniku lub mikrofalówce. Wieniec drożdżowy z pesto Przepis na wieniec drożdżowy z pesto Składniki na wieniec drożdżowy z pesto 250 g mąki pszennej + nieco więcej do oprószenia 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 130 ml mleka(...)pozostaw do wyrośnięcia przez minimum półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką. Zagnieć je kilka razy, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 35×25 cm. Ciasto powinno mieć ok. 0,5 cm grubości. Na płacie ciasta rozsmaruj pesto, zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu z każdej strony

okolicepalnika.pl
Ciasto Cygan. 174

torebeczkę przewiązaną tasiemką. Spodziewałam się raczej jakichś listów miłosnych, a tu niespodzianka, przepisy na babcine ciasta. Nie wyobrażacie sobie jaka była to dla mnie radość, po tylu latach móc znowu spróbować tych wspaniałych wypieków. Wśród nich był oczywiście Cygan, który na przemian z drożdżowymi rogalikami nadziewanymi dżemem agrestowym, był numerem jeden dla zgrai wnuków dopraszających się babci o coś słodkiego

Rozpustne gotowanie
"Dobre Miastko. Najlepsze ciasto na świecie" Justyna Bednarek 101

Alfredem Pączkiem, który jest właścicielem piekarni i robi najlepsze bułeczki w Miastku. Burmistrz Miastka ogłasza konkurs na najlepsze ciasto. Oczywiście Wiśniewscy biorą w nim udział, bo mama uwielbia piec. Do konkursu stają: tarta cytrynowa mamy, pachnące bułeczki cynamonowe, sernik i drożdżowa chałka. Kto wygra konkurs? Jest o co walczyć, bo nagrodą jest między innymi lot balonem :-) Dobre Miastko to nasze(...)poprzednich książek Pani Justyny, ale już wiemy, że "Skarpetki" musimy przeczytać. Wam polecamy "Dobre Miastko", będzie ono idealne dla dzieci w wieku 5-8 lat :-) Tytuł: ""Dobre Miastko. Najlepsze ciasto na świecie " Autor:  Justyna Bednarek Okładka: twarda Stron: 64 Cena okładkowa: 21,99 zł Wydawnictwo:  Zielona Sowa

kruche babeczki
Zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem czekoladowym 121

Zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem czekoladowym Ostatnio udziergałem dla Was azjatyckie bułeczki z patelni , które są świetną opcją NA WYNOS. Dzisiaj również postawiłem na bułeczki, które możecie zabrać w drogę. Tym razem są one na słodko i przygotowane w piekarniku. Idealne jako drugie śniadanie do kawy lub jako deser Jaki KREM CZEKOLADOWY do bułeczek? U mnie był to domowej roboty(...)bułeczki będą mniej wyrośnięte. Jakie wlać mleko? Ja robiłem już na chyba wszystkich roślinnych mlekach i zawsze ciasto wychodziło idealne. Porwij ze sklepowej półki takie jakie lubisz lub ukręć własne mleko z nerkowców lub mleko kokosowe . Artykuł Zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
łatwe nadziane rogaliki drożdżowe 200

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka 50 g drożdży 2-4 łyżki cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1 szczypta soli dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
Dyniowe bułki drożdżowe 84

robić tego zbyt ściele. Ciasto urośnie, więc sznurki mogą zbyt głęboko wejść w ciasto i potem będzie je ciężko wyjąć z upieczonych bułek. Sznurek przy wyjmowaniu może też uszkodzić miąższ i  dynie nie będą już takie ładne. Bułki można podawać jak tradycyjne pieczywo, pięknie prezentują się na stole, przypominając małe okrągłe dynki. Dyniowe bułki drożdżowe Dyniowe bułki drożdżowe(...)powinny podwoić swoją objętość. Dynię zmiksuj bardzo dokładnie rozgnieć widelcem lub przetrzyj przez sito.  Do miski z aktywnymi  drożdżami dodaj po kolei wszystkie składniki na ciasto, oprócz masła i dokładnie wyrób na gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodaj tłuszcz i jeszcze raz dokładnie wyrób.  Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z serem. 91

piknik, drugie śniadanie lub na podwieczorek. Są bardzo łatwe do zrobienia. Zapraszam na puszystą drożdżową bułkę z serem. Do tego kubek gorącego kakao lub kawy, dobra książka i nic więcej nam nie trzeba. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki z serem Porcje 9 Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych lub jedna torebka drożdży suszonych

To co lubię - gotuję i polecam
Rogale Świętomarcińskie 175

Gdy przeprowadziłam się z wielkopolski do małopolski, dokładnie do Krakowa, od razu zauważyłam brak czegoś co sprawiło, że miałam ochotę

Słodki Pomysł
Kwiat drożdżowy z nutellą 155

                      Witajcie :)   U mnie dzisiaj

Sama słodycz i szczypta chili
Krucho- drożdżowa szarlotka z kisielem 411

Dziś do porannej kawusi proponuję pyszną szarlotkę z kisielem. Ciasto jest łatwe do przygotowania i długo zachowuje świeżość. Kisiel nadaje lekko kwaskowatego smaku, co doskonale współgra

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placek Drożdżowy z Duszoną Cebulą i Wędzonymi Szprotkami 240

Po tym placku trudno mi stwierdzić jednoznacznie, czy to ciasto, czy klasyczne ciasto do pizzy jest smaczniejsze. Z pewnością upiekę i pizzę, ale i to ciasto

Blondynka Gotuje
Makowiec bez jajek i glutenu 113

czasach, gdy do wypieków używałam białego cukru i mąki. Dwukrotnie spod moich rąk wyszła makowa rolada drożdżowa, która choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone

Even Better Food
Makowiec bez jajek i glutenu 172

czasach, gdy do wypieków używałam białego cukru i mąki. Dwukrotnie spod moich rąk wyszła makowa rolada drożdżowa, która choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego maku z orzechami. Aż do wczoraj sądziłam, że makowce są dla mnie stracone

Even Better Food
Bajgle parzone w ciemnym miodzie gryczanym 153

mogę się powstrzymać przed jej zacytowaniem :) Dawno dawno temu w pewnym mieście można było kupić obwarzanki . Obwarzanki sprzedawali głównie Żydzi - prosto z koszyków rozstawionych na krakowskich chodnikach. Obwarzanek, obgotowany drożdżowy krążek , był przysmakiem sam w sobie. Zupełnie jak dzisiejsze drożdżówki. Można było go chwycić i zjeść w dowolnym momencie i dowolnym miejscu.  Potem krakowscy Żydzi pojechali do Nowego Jorku(...)środku coraz mniejsza. Technika wyrobu też się nieco zmieniła - długiego wałeczka ciasta nikt nie kręcił wokół własnej osi po to, żeby potem skleić jego końce. Uproszczono tę technikę - piekarz palcem robił dziurkę w środku surowej pękatej bułeczki. Tak narodził się nowojorski "bagle" (od słowa bejgl). Drożdżowa bułeczka z małą dziurką jest przed pieczeniem obgotowana w wodzie z sodą i miodem

Grunt to przepis!