Te bułeczki robiłam dawno temu...w sumie miały być inne...ale wyrośnięte ciasto rozwałkowałam, posmarowałam dżemem malinowym..zwinęłam jak roladę..pokroiłam w plastry..i przełożyłam do
Moje domowe kucharzenieNa 11 listopada w Poznaniu od ponad 100 lat wypiekane są rogale świętomarcińskie. Jest to ciasto półfrancuskie przełożone masą makową. W oryginalnym przepisie używa się maku
Zainspirowana w kuchniCześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne i łatwe w przygotowaniu rogaliki drożdżowe z białym serem. Są na prawdę wspaniałe, bardzo pulchne, leciutkie, mięciutkie, długo zachowują świeżość a przepis jest bardzo wydajny. Teraz większość z nas spędza czas w domu, więc zrobienie takich rogalików to fajny pomysł na spędzenie czasu. Bardzo polecam i zapraszam. Tradycyjnie zapraszam na film(...)resztą cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy. Gdy drożdże się napuszą dodajemy jajka z cukrem, cukier waniliowy oraz resztę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy następnie dodajemy ostudzone masło i wyrabiamy ciasto. Na początku może się kleić, więc podsypujemy mąką. Wyrabiamy chwilę tak by odchodziło od ręki. Wyrobienie ciasta jest tu bardzo ważne, dzięki niemu rogaliki będą leciutkie i puszyste. Po wyrobieniu odkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuskładniki: 370 g mąki 150 ml mleka, letniego 30 g masła, roztopionego 1 jajko 15 g drożdży 2 i 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli ok
Domowy Smak JedzeniaOstatnio na straganach nie widziałam już jagód, za to borówek jest pełno, więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki z borówkami w środku. Efekt? Wszystkie 16 bułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość cukru i większą część zastąpiłam erytrolem(...)niepowtarzalny chłodny posmak. Istna petarda! Do dzieła! Z przepisu wychodzi 16 bułeczek, z czego jedna to ok. 192kcal, B: 4,9g, T: 5,2g, W: 31,1g. Składniki na ciasto: – 500g mąki pszennej – 250ml mleka – 75g masła, miękkiego – 60g erytrolu – 50g cukru – 30g drożdży świeżych – 2 żółtka – 1 łyżeczka cukru waniliowego
Be Fit Be Strongdomowego pieczywa, zarówno bułek i chleba. Przecież to żaden problem zagnieść ciasto, uformować je i wstawić do piekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam też(...)sklepie! Wystarczy poświęcić godzinę pracy i mamy pyszne bagietki pszenno-żytnie. Bagietki maja być rustykalne, czyli nie wymagające zbytniej staranności wykonania, mają wyglądać jakbyśmy je zrobili od niechcenia, Ciasto wyrasta w tempie ekspresowym, a formuje się je z łatwością, rozciągając wałki ciasta przez skręcanie. A bagietki są tak smaczne, że nie mają czasu ostygnąć bo znikają również w ekspresowym tempie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrudnia! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Barszcz czerwony Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Domowe kakao Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Grzane(...)suszonych owoców Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka jarzynowa Suszone plastry pomarańczy Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Koktajl ananasowy z płatkami
Moja smaczna kuchniakońców wylądowałam w kuchni :P Ostatnio mam fazę na drożdżowe wypieki, a zwłaszcza drożdżówki z owocami. Drzewa rodzinnego sadu uginają się pod ciężarem swoich owoców. W tym roku wyjątkowo obficie obdarzyły nas wiśniami. Dlatego nie mając wyboru ;) musiałam upiec z nimi coś słodkiego :) Drożdżówki są bezproblemowe w wykonaniu a z ciastem pracuje się doskonale. Jeśli natomiast lubicie słodsze smaki
My simple kitchenwarzywa, to te placki mają ogromną szansę Was do niego przekonać :) Dosłownie rozpływają się w ustach, pozostawiając po sobie smak dojrzałego lata i świeżego koperku, który plącze się w cieście i wieńczy placuszki swymi zielonymi pędzelkami. Do tego jeszcze najprostsza sałatka ze świeżych pomidorów i szczypiorku w towarzystwie oliwy. Pozostaje tylko rozgościć się w chwili i utonąć w smakach przy(...)czosnku 3 jajka 30g mąki 30g tartego parmezanu / nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanego koperku + do podania 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Bakłażana umyj i pokrój w bardzo drobną kostkę. 2. W misce połącz jajka z serem, mąką i koperkiem (gdy ciasto będzie gęstsze niż śmietana, dodaj trochę wody). 3. Dodaj bakłażana
Kuchnia w Słońcu Skąpanaskładniki: 500 g mąki 90-100 g cukru 20 g drożdży 1 jajko 220 ml mleka, letniego 80 g masła roztopionego 1 szczypta soli dodatkowo: 1
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na cisto: 3 szkl mąki 15 g drożdży 2 jajka 125 ml letniego mleka 100 g masła 1 łyżeczka cukru szczypta soli wykonanie: Drożdże rozpuszczamy
Domowy Smak JedzeniaCześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszną i łatwą do zrobienia przekąskę-pyszne drożdżowe racuszki z jabłkami. tradycyjnie zapraszam na film SKŁADNIKI ***szklanka to umnie zawsze 250ml*** -40g świeżych drożdży -400g mąki pszennej tortowej -250ml mleka -70g masła -2 jajka -1/3 szkl cukru -łyżka wódki -cukier waniliowy -2 średnie jabłka Do miski dajemy drożdże(...)mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy, jabłka-mieszamy. Na koniec przesiewamy resztę mąki oraz dodajemy ostudzone i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy, na koniec dodajemy łyżkę wódki lub spirytusu. Mieszamy. I nasze ciasto gotowe. Na patelnie dajemy nie dużo oleju, podgrzewamy go, z ciasta formujemy placuszki i smażymy na małym ogniu na złoty kolor. One pięknie w smażeniu się napuszają i rosną. Usmażone
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzostawiając trochę ciasta do zlepienia). Zwijamy rulon, odcinamy ciasto i kroimy paszteciki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je białkiem, posypujemy kminkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 10-15 min (aby nabrały złotego koloru). Kliknij TU i poznaj inne moje drożdżowe wypieki
Czarnawisienkałyżki wody 1 szklanka puree z dyni 1 1/2 szklanki mąki ryżowej Sos: 1/4 szklanki wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 8 pieczarek 1 duży pomidor 2 łyżki płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki ziół toskańskich (można zamienić inną mieszanką suszonych ziół np. prowansalskich) 1/2 szklanki mleka(...)długi cylinder. Kroimy go w wybranej wielkości kluseczki. Cały czas pamiętamy o podsypaniu ciasta mąką, żeby się nie kleiło do rąk i podłoża. Do garnka wlewam wodę, wrzucam cebulę i czosnek i gotuję przez około jedną minutę mieszając. Dorzucam pieczarki, pomidory, przyprawy i płatki drożdżowe i mieszam. Gotuję przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. W szklance mieszam mąkę
Lamarida.pl