ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:741/1038)

Chleb orkiszowy 103

umiejętności troszkę większej wytrwałości, bo ciasto czasu potrzebuje, rośnie i po upieczeniu smakiem nas z pewnością oczaruje.   Składniki: zaczyn: 30 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 50 g maki orkiszowej, ponadto: 1 łyżeczkę soli, do smaku, 400 g maki orkiszowej + 20 g, Przygotowanie: W dużej misce przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Rozpuszczamy drożdże w wodzie i dokładnie

Moniki Smakołyki
Babka keksowa na majonezie - lekka i puszysta 140

Lekka jak puch babka w formie keksu. W smaku różni się od klasycznej babki -  smakuje troszkę jak biszkopt, troszkę jak drożdżowe. Jest idealne nie tylko na deser, ale i na podwieczorek lub kolację do kubeczka mleczka :) SKŁADNIKI: (forma ok 34x12 cm) 5 jajek 1 szkl cukru  3 łyżki majonezu szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej  2/3 szklanki(...)obroty i dodać żółtka, majonez oraz sól. 2. Wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać (ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach).  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Na wierzch wysypać umyte i osuszone owoce (uwaga: nie należy ich wciskać w ciasto - ja tak zrobiłam i w efekcie owoce podczas pieczenia opadły na dno). Piec do suchego patyczka

Kto ugości moich gości?
Italia dla zielonych, Alicja Rokicka - kilka słów o książce. A także przepis na sardyńskie culurgiones. 72

spróbować! Składniki na ciasto;  50 dag semoliny 240 ml wody 2 łyżeczki soli  Mąkę należy wysypać na blat, zrobić wgłębienie. Dodać sól  i powoli wlewać wodę, zagniatając ciasto do środka. Wyrabiać około 20 minut aż będzie zwarte i lekko sprężyste. Ciasto nie powinno się sypać. Na początku będzie trudno ale w trakcie ugniatania ciasto mięknie i zawiązują(...)Kulę zawijamy w folię i zostawiamy na około 30 minut.  Składniki na farsz; 5 ziemniaków  2 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej świeżej mięty  2 łyżki płatków drożdżowych lub sera żółtego ( opcja dla nie wegan) 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz do smaku Ziemniaki obrać i ugotować na miękko. Tłuczemy, wlewamy oliwę i ugniatamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza serowa 83

No to zabieramy się za zrobienie przepysznej pizzy serowej. Całym sekretem tej pizzy jest pyszne ciasto i sery, ile tam macie w domu. Potem to już

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowe róże z konfiturą truskawkową 167

Wbrew pozorom te drożdżówki są całkiem łatwe do zrobienia. Wystarczy trochę cierpliwości w oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta i można cieszyć się smakiem pysznych, pachnących truskawkami bułeczek

Smakołyki Asi
Drożdżowe placki z ketchupem i serem żółtym. 155

Takie placki można przygotować na obiad, kolację czy przekąskę. Z wierzchu chrupiące, a w środku puszyste ciasto, ketchup, ulubione aromatyczne zioła prowansalskie, i do tego mnóstwo

Izabelawkuchni
Drożdżówki serowo - pomarańczowe 99

Pyszne, puszyste, mięciutkie, aromatyczne...Mogłabym tak wymieniać i wymieniać ;). Drożdżówki marzenie. Z mojego ulubionego, maślanego, delikatnego ciasta na samych żółtkach. Po prostu rozpływają się w ustach

Opowieści z piekarnika
Pierogi z pieca ze szpinakiem 350

Rumiane, chrupiące pierogi z fetą i szpinakiem. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli

Bullio
Nadziane bułki drożdżowe z serem 185

Pomysł pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" . Kiedy zobaczyłam te bułeczki wiedziałam, że wkrótce je zrobię. :-) Nie zmieniałam nic jeśli chodzi o ciasto - wyszło idealne! Ale

Szefowa kuchni
Drożdżowe z pieczarkami 165

Bardzo dobra przystawka doskonale pasuje na różne spotkania  jako dodatek do barszczyku. Polecam. SKŁADNIKI Ciasto:  40 g drożdży  500 g mąki  1

W kuchennym oknie Ewy
Puszyste bułeczki jogurtowe 243

polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto *** *** Ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy długi wałek długości minimum 50 cm i obsypujemy go dość mocno mąką *** *** Ostrym nożem dzielimy wałek na 10-12 części *** *** Powstałe w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem(...)MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Puszyste bułeczki jogurtowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem 158

Ziołowy chlebek odrywany oraz Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami. Dziś natomiast w roli głównej szynka, ketchup oraz ser! Odrywane bułeczki są idealne do pracy czy na wycieczkę. Przepis na drożdżowe odrywane ślimaczki Drukuj przepis Porcji: 16 bułeczek Czas gotowania: 2 godziny Składniki 100 ml mleka 100 ml wody 60 g masła 450 g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych(...)tortownicy. 12 To samo robimy z kolejnymi partiami ciasta, przyklejając kawałek ciasta do drugiego kawałka, aż forma nam się zapełni. 13 Odstawiamy do wyrośnięcia na jeszcze 30 minut. 14 Wkładamy do piekarnika z temperaturą około 160-170 stopni (termoobieg). Pieczemy około 50 minut do zrumienienia. Artykuł Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Jak stworzyć funkcjonalną wyspę w małej kuchni? Sprawdź czy wiesz, jak wypiec chleb z gara żeliwnego lub jak upiec pyszny biszko 127

wyrabiaj ciasto robotem planetarnym przez 5 minut, przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans, ponownie wyrabiaj ciasto przez 8 -10 minut robotem. Ciasto powinno pracować na haku. Ciasto przykryj szczelnie folią i odstaw na 45 minut, po tym czasie złóż w tzw. kopertę, ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnię cia. Ciasto wyjmij na blat, uformuj składając prawidłowo ciasto w bochenek(...)przygodę z domowym pieczywem i wypiekami na zakwasie żytnim, pszennym czy drożdżowym! Jest to niesamowita przygoda na całe życie i niezastąpiony smak domowego chleba! Polecam Ci r ó wnież świetną rzecz, jaką odkryłam ostatnio w  IKEA  świetna i niedroga silikonowa szpatułka do zagniatania ciasta, która idealnie leży w dłoni -   SOCKRIG . Silikon sprawia, że nic do niej

SMYKWKUCHNI
Bułki czosnkowo-ziołowe 196

powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Jeżeli nie mamy akurat w domu zbyt ciepło, polecam nagrzać piekarnik do temp. około 50’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto *** *** Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 10 lub 12 części i rolujemy z nich wałeczki na długość około 20 cm *** *** Każdy wałek zawiązujemy na supełek *** *** Następnie pozostałe końce podwijamy, jeden pod spód(...)MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Bułki czosnkowo-ziołowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
pączki kreolskie 102

składniki: 460 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 ml letniego mleka skondensowanego niesłodzonego 150 ml letniej wody 15 g drożdży 60 g cukru 1 jajko 30

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania