Karnawał i wielki powrót tematu eklerów No i przyszedł czas na keto słodkości. W końcu mamy Karnawał , a ja tu przynudzam o keto chlebie drożdżowym … Właściwie jest to temat odgrzany z zeszłego roku… Aż wstyd się przyznać, ale w zeszłym Karnawale obiecałam Wam przepis na keto eklerki i nie wywiązałam się z obietnicy… Karnawał szybko minął i keto eklerki poszły(...)lepiej później niż wcale ” wracam do Was z przepisem na ten pyszny keto deser . Przepis nie jest właściwie specjalnie nowy, bo podstawą keto eklerków jest prawie takie samo ciasto parzone jak w przypadku keto pączków . keto eklery Ciasto parzone – wydanie drugie, zmienione Co w praktyce oznacza „prawie”? Ano biorąc pod uwagę fakt, że do użycia kremu budyniowego zużywa się same
Modern Cave Girlwykorzystać i upiekłam babkę czekoladową, która mnie zachwyciła na blogu Oli . Ciasto jest bardzo czekoladowe i bardzo smakuje nawet osobom, które nie przepadają za gorzką czekoladą :)! Babka czekoladowa bardzo nam wszystkim smakowała i na pewno jest warta polecenia :)! Oprócz tego na blogu możecie znaleźć babki drożdżową , marchewkową , wielkanocną , i babkę B.Dykiel , a czekają jeszcze na swoją kolej babka majonezowa(...)każdego żółtka. Następnie dodajemy na zmianę po trochu sera i po trochu mąki aż do wyczerpania obu składników. 3. Białka ubijamy na sztywno a następnie delikatnie łączymy je z ciastem. Na koniec dodajemy rozdrobnioną czekoladę. Masę przekładamy do dokładnie natłuszczonej foremki, którą dodatkowo oprószyłam kakao. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut, sprawdzając patyczkiem
UgotujmyTo.plOstatnie porządki już za Nami, jutro święcenie pokarmów, ostatnie krzątanie w kuchni i zaczynamy świętowanie. Aby przywołać wiosnę przygotowałam najprostszą babkę drożdżową ( ulubioną moich synów) . Nafaszerowałam ją ogromnymi rodzynkami, polałam wielką ilością lukru, a na wierzch przyfrunęły kolorowe motyle. I już jakoś tak wiosenniej się zrobiło! Wszystkim Wam kochani, życzę zdrowych, pogodnych Świąt, pełnych ciepła, miłości i radości. Przy(...)pół szklanki mleka, łyżki cukru i pokruszonych drożdży zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podrośnie dodać zaczyna do mąki, następnie dodać resztę składników, w tym rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto dobrze wyrobić.Dodać rodzynki. Gotowe przełożyć do jednej wielkiej albo dwóch mniejszych foremek na babki- u mnie jedna duża. Ciasto piec ok 40 minut- do suchego patyczka . Wystudzić, wyjąć
Z Majeczką w kuchnistrzał poleciały babcine racuchy. Według przepisu z książki kucharskiej z lat 70. Więc jest w nich masło, mleko, jajka, świeże drożdże. Jest naprawdę dooobrze, w sumie nawet lepiej. Racuchy drożdżowe z jagodami wyszły dokładnie tak jak trzeba. Puszyste, miękkie, wilgotne od jagód. Idealnie skomponowały się z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Jeżeli lubicie wracać do smaków dzieciństwa, bardzo polecam(...)miksujemy na gładki sos. Do wyrośniętego ciasta dodajemy 1,5 szklanki jagód, delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Jogurt mieszamy z sosem jagodowym (niezbyt dokładnie) i przed podaniem polewamy nim racuchy, całość można jeszcze posypać cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami
KardamonovyWyrabiamy chwilę gładkie ciasto hakiem miksera. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy tak się stanie, do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nie powiniem być mocno gorący, aby racuszki przepiekły się, a nie spaliły. Na rozgrzany olej układamy po 2 łyżki ciasta, nadając racuchom okrągły bądź(...)owalny kształt. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone, przekładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Pyszne są gorące, ale takie drożdżowe, puchate racuszki możemy zjadać równie dobrze też zimne
Walijskie PichcenieRogaliki drożdżowe z powidłami Coś słodkiego do niedzielnej kawki. Drożdżowe rogaliki z powidłami. Czas przygotowania 1:15 minut 30 porcji Składniki na rozczyn: · 5 dag drożdży świeżych · ½ szk. mleka · 1 łyżka mąki · 4 łyżki cukru Składniki(...)ciasto: · 4 szk. maki pszennej · ½ kostki masła · 2 jajka całe · 1 ½ szk. mleka · Szczypta soli · ½ szk. kwaśnej śmietany Składniki dodatkowe
Kulinarna Chwiladomowy, delikatny, smaczny i wyjątkowy. Ciasto z mąki pszennej przygotowane, do którego oliwa z oliwek i pieprz czarny zostały dodane. Jak sami pieczywo sobie upieczemy, to jeszcze ciepły zjeść możemy. Z masłem najlepiej smakuje i ten zapach, cudowny w domu się czuje. Składniki: ok. 550 g maki pszennej do drożdżowych wypieków, 20 g świeżych drożdży(...)Przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 15 min do wyrośnięcia. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, całość dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy, żeby ją spulchnić i dodajemy do zaczynu. Wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Rada: można sprawdzić smak ciasta, czy jest wystarczająco słone. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota. Z przygotowanego ciasta przygotowujemy
Moniki SmakołykiDomowe włoskie pieczywo z dodatkiem suszonych borowików, cebuli, czosnku i tymianku. Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży
Tajemnice SmakuPyszne, bułeczki drożdżowe upiekłam. Przepis z grupy kulinarnej, Domowa Piekarnia. Takie wyzwanie tygodniowe :) Drożdżówki są rewelacyjne, nawet na drugi dzień są miękkie i smaczne. Podoba mi się, że po rozwałkowaniu ciasta, praca idzie szybko. Nie trzeba, formować bułek. Wystarczy, wyłożyć ser i owoce, zawinąć i kroić. Bułeczki są gotowe. Wypróbowałam i polecam. Sprawdźcie, a myślę, że też będziecie polecać. Składniki
Agusiowe smakołykidaniu połączyłam kuchnie dwóch krajów ponieważ drożdżowe pide to kuchnia turecka, natomiast botwinka to nasze polskie cudo. I tak oto zajadaliśmy przepyszne łódki tureckie z polską botwinką. Botwinkę kochamy a w połączeniu z chrupiącym ciastem będzie idealne danie. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Pide z botwinką. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSmaczne i proste bułki pszenne na zaczynie drożdżowym. Receptura na "bułki polskie" pochodzi z bardzo interesującej rosyjskiej książki z 1940 r. "350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy". Przepis na 6 bułek po ok. 130 g ciasta każda: Zaczyn 300 g mąki pszennej typ 550, 200 g letniej wody, 5 g drożdży świeżych prasowanych, Drożdże rozpuścić dokładnie w wodzie, dodać mąkę
Przepisy na domowy ser i chlebdrożdżówka na drugie śniadanie była obowiązkowa. W sklepiku szkolnym można było kupić takie świderki drożdżowe z serem, polane jeszcze lukrem. Bardzo je lubiłam 😉 Dziś u mnie podobne drożdżówki tylko w wersji mniej słodkiej. Idealne do pracy, szkoły czy na wakacyjny wypad 🚗 Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej
Kuchnia MagdaLenydawno nie robiłam wytrawnych przepisów drożdżowych, że zatęskniłam za ich smakiem. Bardzo smakują mi takie wypieki, zwłaszcza bułeczki z przeróżnymi farszami czy pierożki pachnące latem w słonecznej Italii. Najbardziej lubię moment oczekiwania, aż ciasto pięknie wyrośnie. Oprócz ulubionych warzyw w farszu koniecznie muszą znaleźć się zioła, a najbardziej lubię suszone oregano i bazylia, aromatyczne, niezastąpione w kuchni Włoch. Bardzo cenię
Moja smaczna kuchniapaździernikowej piekarni Amber - wytrawne drożdżowe bułeczki. Przepis Piekarni wybrała Ala z bloga nie-ład mAlutki . a przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej O chlebie . Bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Ciasto zagniatałam w robocie, nie było lepiące, dobrze się formowało. Bułki w piekarniku, mimo wcześniejszego spłaszczenia, wyskoczyły do góry. Tak więc być
Stare Garychleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które są szybkie i łatwe w wykonaniu. Piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na naszym blogu nie brakuje.Świetne i szybkie są również mini bułeczki na proszku do pieczenia. Tym razem do ciasta chlebowego dodałam mieszankę przyprawy do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Chleb z garnka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię