ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:754/1038)

Bułki drożdżowe na białkach. 102

eksperyment. Zostały mi 2 białka od budyniu i wykorzystałam  je, do drożdżowych bułeczek. Robiłam kiedyś rogaliki na białkach i były pyszne,  postanowiłam sprawdzić czy bułeczki też będą smaczne. Udało się.  Mogę spokojnie polecić Wam ten przepis. Zrobiłam 10 sporych bułek.  Możecie podzielić ciasto na więcej części i zrobić mniejsze bułeczki.  Składniki: 1 niepełna szklanka ciepłego

Agusiowe smakołyki
Pizzerinki – pyszne mini pizze 146

takie pizzerinki wolimy, ale wy możecie zrobić cieńsze. Można też się pokusić o rozwałkowanie ciasta. Blaszki (u mnie 1 duża z piekarnika i 1 na ciasteczka) wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy lekko olejem (dzięki temu spód pizzerinek jest bardziej chrupiący). Układamy w odstępach nasze drożdżowe placki (można je jeszcze odstawić na 8-10 minut pod przykryciem, ale nie jest

Słodkie okruszki
Pyzy 93

Poznań, Śląsk ...) są to bułeczki drożdżowe gotowane na parze. Ale pyzy to również bułeczki drożdżowe gotowane w formie budyniowej (obecnie w takich formach gotuje się babki). Przepis na pyzy gotowane w formie budyniowej według Elżbiety Kiewnarskiej z książki Kuchnia powojenna z 1928 roku. Do przygotowania ciasta użyłam suche drożdże. Pani Elżbieta proponuje nadziewać je podduszoną cebulą, ja do cebuli dodaję

królestwo garów
Pączki kryzysowe 1086

tylko raz w roku, a kalorie można gubić przez cały rok. Dziś zrobiłam pączki drożdżowe z dżemem truskawkowym i skórką z pomarańczy. Pączki są bardzo łatwe do zrobienia. Nawet zupełny laik powinien sobie poradzić. Pączki zrobiłam na tylko jednym całym jajku, dlatego nazywają się kryzysowe. Ciasto wyrabiałam mikserem, więc nawet się nie pobrudziłam, a pączki wyszły bardzo delikatne, pulchne

Waniliowe Improwizacje
Kuchnia Dobromil - smakowite Podlasie 84

przewagą białego sera. Niebo w gębie. Zamówiliśmy też pielmieni; pyszne i delikatne ciasto, a  w środku idealnie przyprawiony mięsny farsz. Na slodko spróbowaliśmy pierogów z jagodami i gęstą wiejską śmietaną. Też rewelacyjne. Byliśmy już porządnie najedzeni, ale nie mogliśmy sobie odmówić jeszcze ciepłych drożdżowych rogali z konfiturą wiśniową i porzeczkowym lukrem, ani kawałka delikatnego sernika. Niebo w gębie! Warto

Kulinarne przygody Gatity
Chleb dyniowy 90

drożdże zaczęły pracować. Mąki mieszamy razem z solą, kurkumą, pestkami dyni, dodajemy zaczyn drożdżowy, olej, puree z dyni i zagniatamy na jednolitą masę dodając stopniowo pozostałą wodę. Formujemy kulkę. Przekładamy do dużej miski, która przykrywamy folia spożywczą. Wstawiamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, zagniatamy przez kilka chwil, posypujemy pestkami dyni, odkładamy na 30 minut przerywając ściereczką

Lena Gotuje
Bagietka francuska 105

lekkie, porowate i bardzo puszyste pieczywo. Proces przygotowania trwa znacznie dłużej niż przy innych drożdżowych wypiekach, ale efekt końcowy z pewnością to wynagradza. Spróbujcie sami. Gwarantuję, że pokochacie to pieczywo! Składniki: Podmłoda: 125 g mąki pszennej typ 750 125 ml wody 1 g świeżych drożdży Ciasto właściwe: 235 g podmłody* 150 ml wody 5 g świeżych drożdży 300 g mąki

Smakowity Blog Kulinarny
WYTRAWNY KWIAT Z CIASTA DROŻDŻOWEGO 95

wymieszamy z wyciśniętym czosnkiem. Tak przygotowany kwiat smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. Następnie wierzch ciasta posypujemy sezamem i oprószamy ostrą mieloną papryką. Na koniec wierzch posypujemy startym żółtym serem Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Etapy przygotowania kwiata drożdżowego: var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right';var pfDisablePDF

Ciastka - domowe słodkości
Ciabatta z rodzynkami i słonecznikiem oraz "Świąteczne marzenie" 164

folgowanie, a ciabatta to świetny wypiek wśród karnawałowych przysmaków. Ciabatta jest włoskim rodzajem pieczywa drożdżowego. Ma dość nieciekawy kształt, bo pieczywo jest jakby rozlane - długie i prawie płaskie. Jej niewątpliwą zaletą jest chrupkość dobrze wypieczonej skórki i miękki środek z charakterystycznymi dziurami powstałymi podczas wyrastania ciasta w fazie wzrostu i fazie wypiekania (mnie takie nie wyszły, ale może

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche paszteciki z kapustą i grzybami 240

odstępach od siebie ponieważ trochę urosną podczas pieczenia. Postępujemy tak, aż do wyczerpania ciasta. Następnie smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Na pasztecikach robimy małe nacięcia *** *** Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 30 minut- do zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Artykuł Kruche paszteciki z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Chleb z mąki pełnoziarnistej 147

mąki gryczanej – 1 łyżka soli – cały zaczyn 16 godzinny Przygotowanie : Przygotować zaczyn drożdżowy i odstawić na 12h-16h (najlepiej na całą noc). Rano lub na drugi dzień do miski wsypać dwa rodzaje mąk dodać łyżkę soli. Następnie cały zaczyn 16 h. Wyrobić ciasto ręcznie i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Jeśli będzie

I LOVE LIFE
Jak zrobić lukier na pierniczki? 137

bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie do dekoracji pierniczków bo dzięki temu, że jest

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z serem 152

Pulchne ,lekkie i delikatne bułeczki drożdżowe z serem , z poniższej porcji wychodzi aż 16 sztuk nie tak małych bułek więc jak nie potrzebujecie aż tyle to można zmniejszyć porcję o połowę z zachowaniem odpowiednich proporcji :) Składniki : Ciasto - 560 g mąki pszennej  ( u mnie typ 480 ) - 220 g cukru - 50g świeżych drożdży - 3/4 szklanki letniego mleka 3% - 2 jajka

Wypieki Rene
Bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami 138

przyjechałam z powrotem do domu, zmęczona ale szczęśliwa, musiałam opracować strategię doskonałą. I wymyśliłam - drożdżowe bułeczki, sok na zimę i dżemik. Dziś dostaniecie ode mnie przepis na bułeczki, natomiast sok i dżem będą w osobnym poście. Obiecuję, że będzie baaardzo porzeczkowo i smacznie. Potrzebne nam: *ciasto: - 1/2 kg mąki pszennej - 3 żółtka - 100 g masła - 50 g drożdży świeżych

W poszukiwaniu inspiracji
Drożdżowe pierożki z budyniem i czekoladą 113

Kolejny przetestowany przeze mnie przepis Zbigniewa Prokopczuka z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Wyszły niezłe, ale jak na mój gust lepiej byłoby użyć budyniu o bardziej wyrazistym smaku. No i oczywiście jak przy poprzednich przepisach tego autora, musiałam dodać do ciasta większą od podanej ilość mleka. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Wielkanocny koszyczek drożdżowy z instrukcją krok po kroku 298

świątecznej atmosfery:)) Dlatego w tym roku postanowiłam koniecznie wypróbować ten przepis i upiec drożdżowy koszyk. Gdy po raz pierwszy go zobaczyłam pomyślałam sobie, że czeka mnie przy nim sporo pracy. W rzeczywistości jednak wykonanie tego koszyka zajęło mi jakieś 30minut;)) Oczywiście pomijając proces wyrastania ciasta;) Koszyk jest naprawdę piękną ozdobą świątecznego stołu, ale będzie również wspaniałym świątecznym prezentem. Ponadto może

Z miłości do słodkości
Wytrawne bułeczki drożdżowe 203

Chrupiące drożdżowe bułeczki nadziewane kapustą i grzybami są świetną przekąską do pogryzania przy rozmowie lub smaczną przystawką do dania głównego. To propozycja dla wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają świąteczne smaki i chcieliby je jeszcze przez chwilę zatrzymać. Podane proporcje, w zależności od wielkości szklanki, którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki mąki(...)kilka centymetrów nakładamy po łyżeczce farszu. Drugą połową ciasta zakrywamy farsz i odciskamy kółka szklanką, tak, żeby farsz zawsze był w samym środku. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Bułeczki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem lub ziarenkami lnu. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 15 minut. Wytrawne bułeczki drożdżowe Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Oponki Drożdżowe bez Sera - Przepis na Oponki 458

łyżeczki spirytusu cukier puder do oprószenia tłuszcz do smażenia olej lub smalec, ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1 Link do filmu z przygotowania: Oponki drożdżowe bez sera Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, około 50 ml letniego mleka i jedną dużą łyżkę mąki. Składni mieszam ze sobą łyżką, miskę(...)odpowiednią temperaturę, jeżeli ciasto się usmaży od razu po wrzuceniu to znaczy że można smażyć oponki. Zmniejszam płomień pod garnkiem i wkładam oponki. Oponki smażę po około 1 minucie z każdej strony na brązowy kolor. Po usmażeniu wyjmuję i układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki oprószam cukrem pudrem. Oponki drożdżowe są gotowe, można się częstować

Uwaga Babcia Gotuje
pączki z jabłkami i rodzynkami 114

składniki: 260 g mąki 20 g drożdży 200 ml mleka, ciepłego 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jabłko 100 g rodzynek 2 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Rogale marcińskie 65

Gdy pierwszy raz spróbowałam rogali świętomarcińskich, byłam absolutnie zachwycona ich smakiem. Może dlatego że lubię wszystko z makiem i lubię ciasto półfrancuskie. Ale najprawdopodobniej dlatego, że

Obiad gotowy
Najlepsze przepisy na Wielkanoc 3854

Kochani już za miesiąc Wielkanoc- na blog powraca więc zakładka, w której zgromadzone są przepisy na babki, ciasta, sałatki , faszerowane jajka i propozycje obiadowe.  Mam

Moje Kuchenne Rewelacje
Masa makowa z bakaliami do rolad, rogalików, makowców itp 129

Świąteczny czas to głównie makowce, serniki. Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową. Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić podwójną

Kuchnia Pokoleń
Rogaliki śniadaniowe. 147

Rogaliki śniadaniowe, choć w mojej wersji raczej zawijańce, są wspaniałą alternatywą dla  bułek pszennych, śniadaniowych . Choć są z zupełnie innego ciasta, są równie miękkie i

Rozpustne gotowanie
Kostki drożdżowe 187

I kolejny wypiek sprzed kilku dni..były bułki do hamburgerów i przy okazji z tego samego ciasta zrobiłam bułeczki w kształcie kości... 500 g mąki pszennej

Moje domowe kucharzenie
Chelsea Buns 150

Pyszne , mięciutkie , pachnące bułeczki [ przepis z internetu] z dodatkiem smacznych suszonych rodzynek ..ja lubię różnego rodzaju ciasta z takim dodatkiem...zostało mi jeszcze opakowanie tych pyszności

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania