ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:759/1072)

Włoski chlebek drożdżowy z mozzarellą, orzechami i oliwkami 100

wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj tortownicę i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze podrosło. Piekarnik rozgrzej do 200C. Wstaw tortownicę i piecz odrywany chlebek przez 20 min, a następnie przez kolejne 20 min w 170-180C. Odrywaj chlebek i ciesz się smakiem! Artykuł Włoski chlebek drożdżowy z mozzarellą, orzechami i oliwkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
bułeczki z czarną porzeczką, porzeczkowianki ;) 164

lubimy jagodzianki - drożdżowe buleczki z jagodami zamkniętymi w środku.  Proponuję dzisiaj bułeczki z porzeczkami czarnymi, zamiast porzeczek mogą być borówki amerykań skie, maliny...   Porzeczki umyć, osuszyć, oderwać szypułki, wymieszać z cukrem. Mąkę, jajka, cukier, sól, drożdże, roztopione masło, letnie mleko włożyć do miski i dokładnie wyrobić. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć

królestwo garów
Bułeczki dyniowe 78

czekać i przedstawiam Ci dzisiaj pierwszy w tym roku przepis z jej wykorzystaniem. Te drożdżowe bułeczki są obłędnie puszyste i mięciutkie. Musisz ich spróbować! Składniki (12 szt.): Zaczyn: 40 g. świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200 ml. lekko ciepłego mleka 50 g mąki pszennej Ciasto: 350 g. mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 50 g. masła 200 g. pure

Delicious Place
Zawijane drożdżówki z białym serem i truskawkami 61

koniecznie takie upiec. Zapewniam, że Wam posmakują. Nieskromnie napiszę, że co jak co, ale drożdżowe to wychodzi mi najlepsze. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało.   Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek oleju

Izabelawkuchni
Chleb pszenny na maśle z makiem 102

puszysty. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Bardzo często piekę różne chleby drożdżowe, ponieważ bardzo lubimy :) Upieczcie taki i dajcie znać czy smakował.     Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka  1 łyżka mąki tortowej 2 łyżeczki cukru  Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 5 dag masła 82% 1 łyżeczka soli

Izabelawkuchni
Czekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym (bez pieczenia) 105

marchewkowe z orzechami Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi Drożdżówki z agrestem i kruszonką Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Czekoladowe tartaletki z krakersami i masłem orzechowym Proporcje na 4 foremki o średnicy12

Kulinarne przygody Gatity
Proste ciasto na pizzę 213

Dotąd na ciastkożercach pojawił się przepis na mini pizzeriny iedealne jako przekąska na imprezę i na muffinki pizze (dość nietypowe, bo z mąki pełnoziarnistej). Dziś klasyk

Ciastkozercy
Mini pączki z lukrem 241

Mini pączusie drożdżowe, pulchne, aromatyczne, na samych żółtkach, najlepszy sprawdzony przepis z dodatkiem spirytusu dzięki temu podczas smażenia nie chłoną prawie nic tłuszczu, nie lubią niecierpliwości, gwarancja udanych pączków to dobrze wyrośnięte ciasto, są kaloryczne i bardzo pyszne, zresztą w  taki dzień jak tłusty czwartek nikt kalorii nie liczy!  Ich smak podkreśla cytrynowy lukier, ale można też oprószyć

Wanilia i Kardamon
Drożdżowe Bułeczki Z Rabarbarem I Cytrynową Kruszonką 163

Pyszne, drożdżowe, przytulone bułeczki które możemy zabrać do szkoły, pracy, na piknik czy na wycieczkę :) Składniki na 9 bułeczek Zaczyn: 15 gr drożdży świeżych 100 ml ciepłego mleka  1 łyżka cukru Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1 całe jajko 50 gr masła roztp. i ostudzonego 1/3 szkl cukru kilka kropel esencji waniliowej 1 długa łodyga rabarbaru + 1 łyżka maki

Gotowanie...to proste !
Chałwowe Gofry Belgijskie 183

Miksowanie Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj jajko, sol, cukier brązowy oraz rozczyn drożdżowy mieszaj i stopniowo dodaj masło. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Etap III - Cukier perlisty Dodaj cukier perlisty i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną gofrownicę wyłóż łyżką gęste ciasto. Piecz wg zaleceń producenta swojej gofrownicy. Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę do wystygnięcia. Etap

Wylizany Rondel
BUŁECZKI NADZIEWANE MARMOLADĄ RÓŻANĄ 154

letniego mleka * 1 jajko * nadzienie- u mnie marmolada różana Dagoma Wykonanie: Zrobić  zaczyn drożdżowy: drożdże wymieszać z cukrem, wlać letnie mleko, wymieszać. Zasypać 2 łyżkami mąki. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać ciasto. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie stolnicę podsypać mąką

Zrób to smacznie
Mini pączki twarogowe 1100

szczególnie w tłusty czwartek na naszych stołach  pojawiają się  pączki. Te tradycyjne , drożdżowe z marmoladą wymagają nieco więcej czasu i zachodu. Dlatego tez może skusicie się na te , które dziś proponuję - szybkie do zrobienia , ale też szybko znikają :) Małe , okrąglutkie kule , z ciasta twarogowego. Chrupiące na wierzchu , puszyste i delikatne wewnątrz. Dotąd piekłam mini pączuszki z użyciem serka

Malinowa Kawiarenka
pikantne bułeczki z tuńczykiem 187

słodko jak i wytrawnie. Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć.  Składniki na 10 bułeczek: na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kolorowa chałka 181

     Pięciokolorowa chałka należy do bardziej pracochłonnych i czasochłonnych wypieków. Nie korzystałam z gotowych barwników, dlatego nie wystarczyło wyrobić ciasta, podzielić na części

Wrzosowa Polana
Parmezanowe paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem 116

Insulina . Paluchy są boskie, wspaniale pachną, nie można im się oprzeć. Parmezanowe paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem Czas przygotowania 7 godzin Proporcje na 4 duże paluchy Składniki Zaczyn: 100 g mąki pszennej typ 650 150 g wody szczypta suszonych drożdży Ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej typ 650 2 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki oliwy

Kulinarne przygody Gatity
chrupiące bułeczki z cukinią 145

odrobiną wody i wymieszać, odstawić by ruszyły. Mąkę przesiać, wymieszać z wodą i rozczynem drożdżowym, dodać olej, sól, przyprawy. Cukinię odcisnąć i dodać do reszty składników. Wszystko razem wyrobić ręcznie lub mikserem, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować bułeczki i układać na blaszce do pieczenia. Piec około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia