ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:735/1038)

O imionach. I drożdżówkach z morelowym twarożkiem 164

nadający. Pyszne, mięciutkie drożdżówki z owocowym twarożkiem. Przez dodatek moreli nadzienie jest dość rzadkie i ciasto trochę ciężko się kroi i zawija, ale za to wynagradza te niedogodności smakiem. Delikatna nutka pomarańczy świetnie się bowiem z morelowym smakiem komponuje. Należy też pamiętać, że drożdżowe na maślance jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość; choć oczywiście, najlepsze i tak jest zaraz(...)upieczeniu. Słodkie, owocowe, drożdżowe bułeczki z pewnością wzbudzą wiele achów . Przepis bazowy znalazłam u Doroty , po czym nieco go zmodyfikowałam według własnego widzi mi się . Drożdżówki z morelowym twarożkiem Składniki: (na 12sztuk) 765 g mąki pszennej 55 g cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 230 g letniej maślanki 90 g masła 3 jajka nadzienie: 60 g serka kremowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Racuszki na jogurcie 707

złoty kolor *** *** Podajemy posypane cukrem pudrem lub z konfiturą, dżemem albo miodem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA

Blog z Apetytem
Najłatwiejsza babka cytrynowa 120

Wielkanoc to czas, kiedy na stołach i w koszyczkach królują babki. Do wyboru mamy drożdżowe, piaskowe i ucierane. Mam dla was przepis na prostą babkę cytrynową, która zawsze się udaje i wspaniale smakuje! Składniki na babkę cytrynową (mała porcja) Pełna szklanka mąki 0,7 szklanki cukru 0,5 kostki roztopionego, wystudzonego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać skórkę z cytryny, sok i pokrojone migdały - jeśli lubicie, gdy w babce coś lekko chrupie. Ciasto wlać do wysmarowanej formy na babkę lub do formy silikonowej i piec ok. 50 minut w temp. 150 C. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem - babka jest gotowa gdy patyczek jest

Gotujemy i jemy
Najłatwiejsza babka cytrynowa 2168

Wielkanoc to czas, kiedy na stołach i w koszyczkach królują babki. Do wyboru mamy drożdżowe, piaskowe i ucierane. Mam dla was przepis na prostą babkę cytrynową, która zawsze się udaje i wspaniale smakuje! Składniki na babkę cytrynową (mała porcja) Pełna szklanka mąki 0,7 szklanki cukru 0,5 kostki roztopionego, wystudzonego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać skórkę z cytryny, sok i pokrojone migdały - jeśli lubicie, gdy w babce coś lekko chrupie. Ciasto wlać do wysmarowanej formy na babkę lub do formy silikonowej i piec ok. 50 minut w temp. 150 C. Przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem - babka jest gotowa gdy patyczek jest

Korniszonki
Chleb francuski 176

Przepis na ten chleb znalazłam na blogu Przepisy Tradycyjne, lekko zmodyfikowałam tylko sposób mieszania składników i zawijania ciasta – oryginalny przepis znajdziecie tutaj Składniki: 500 g mąki pszennej (np. T650), + mąka potrzebna przy formowaniu chleba na stolnicy 175 ml mleka, 3 jajka rozmiar M, 100 ml wody, 60 g masła 15 g świeżych drożdży piekarskich, 1 płaska łyżeczka soli, Przygotowanie(...)masłem, dodajemy jajka i mieszamy składniki aż utworzą w miarę jednolitą konsystencje.   Rozczyn drożdżowy łączymy najpierw z płynnymi składnikami a następnie przelewamy do miski z mąką i solą. Całość mieszamy ręką lub dużą drewnianą łyżką przez ok. 5 minut – po tym czasie ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy

rozgotowana
Chleb na zaczynie biga 48

sobie nim głowy.  Dopiero w dniu następnym, ciasto potrzebuje naszej uwagi, ale zawsze w tzw.  międzyczasie można robić coś innego. Do tego chleba użyłam mąki orkiszowej i zwykłej pszennej. Można użyć dowolnej mąki jasnej lub mieszanki mąk pszennych z dodatkiem żytniej. Co to jest biga? to jeden z zaczynów drożdżowych, który składa się z następujących składników i proporcji(...)pasuje.      Chleb na zaczynie biga  Potrzebujemy: 200g mąki orkiszowej typ 650, 120g letniej wody, 2g świeżych drożdży. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, które konsystencją jest zbliżone do tego na pierogi. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 14 - 18 godzin. Ciasto właściwe Biga, 320g, 800g mąki pszennej

Leśny Zakątek
KETO CHLEBEK PITA BAMBUSOWY (bez glutenu) 56

zadowoli zarówno osoby na diecie niskowęglowodanowej, jak i bezglutenowej. Niewątpliwie jej zaletą jest również fakt, że nie wymaga użycia piekarnika, ponieważ jest pieczona na gorącej suchej patelni. Podczas podgrzewania ciasto pięknie rośnie i tworzy w środku kieszonkę. Można ją wypełnić dowolnym ulubionym farszem np. szarpaną wołowiną , filetem z kurczaka, mięsem mielonym, serem, warzywami i różnego rodzaju sosami. Ogranicza(...)podsypania przy wałkowaniu) 5 g  mąki łubinowej   5 g płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć) 15 g gumy guar sól kłodawska Przygotowanie Odważyć wszystkie składniki na pitę. W razie potrzeby, gdy jajka są większe i konsystencja zbyt rzadka należy dosypać błonnika bambusowego lub/i mąki łubinowej. Ciasto ma być plastyczne z możliwością uformowania kształtu kuli i wałkowania . Następnie gotową masę

Ola la LCHF
Jogurtowy sernik na zimno 238

chałka drożdżowa czerstwa - 100 g tarte orzechy włoskie - 130 g masło - 100 g Masa serowa : jogurt naturalny - 1,5 litra ser biały tłusty - 3 kostki cukier - 4 łyżki galaretki mocno owocowy smak - 3 opak woda gotowana - 1 szkl Wierzch sernika : galaretki niebieskie - 2 opak woda gotowana - 750 ml Przygotowanie : Chałkę zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić wałkiem do ciasta. Do chałki

Kuchnia Danusi
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 206

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem Mięciutkie i chrupiące bułeczki drożdżowe z pysznym farszem, to ciekawy pomysł na śniadanie, kolacje lub piknik. Jako nadzienia możemy tutaj użyć dowolnych ulubionych składników, może to być na przykład podsmażony filet z kurczaka, pieczarki czy kukurydza. Polecam!     Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 650 ) 2 płaskie łyżeczki soli(...)części *** *** Każdą część formujemy na okrągły placek i smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na każdym placku układamy po łyżeczce pokrojonej szynki, papryki, szczypiorku i sera żółtego *** *** Ciasto zlepiamy na końcach tworząc kulkę *** *** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – zlepieniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia

Blog z Apetytem
Babka Wielkanocna na maślance 35

Babka Wielkanocna to tradycyjny wypiek, który powinien znaleźć się na każdym świątecznym stole. Przepisów jest mnóstwo, babki piaskowe, drożdżowe, biszkoptowe. Ja zaprezentuję Wam dzisiaj przepis na pyszną babkę na maślance z kawałkami czekolady. Babka na maślance to świetna propozycja na wypiek na święta Wielkanocne i nie tylko. Babka jest bardzo wilgotna, puszysta i smaczna.   BABKA NA MAŚLANCE – PRZEPIS(...)czekolady gorzkiej do pieczenia lub zwykłej Dodatkowo masło bułka tarta * Czekolada do pieczenia lepiej zachowuje się podczas przygotowywania, nie rozpuszcza się podczas mieszania, przez co nie barwi ciasta na ciemny kolor. Jeśli takiej nie macie, można zastosować normalną. Wykonanie Jajka w całości ubić na puszystą pianę. Kiedy będą już puszyste, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Wlać maślankę, olej

Alle Dobre!
Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami-jak u babci +FILM 91

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszną i łatwą do zrobienia przekąskę-pyszne drożdżowe racuszki z jabłkami. Zapraszam również na film  SKŁADNIKI ***szklanka to umnie zawsze 250ml*** -40g świeżych drożdży -400g mąki pszennej tortowej -250ml mleka -70g masła -2 jajka -1/3 szkl cukru -łyżka wódki -cukier waniliowy -2 średnie jabłka Do miski dajemy drożdże(...)mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy, jabłka-mieszamy. Na koniec przesiewamy resztę mąki oraz dodajemy ostudzone i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy, na koniec dodajemy łyżkę wódki lub spirytusu. Mieszamy. I nasze ciasto gotowe. Na patelnie dajemy nie dużo oleju, podgrzewamy go, z ciasta formujemy placuszki i smażymy na małym ogniu na złoty kolor. One pięknie w smażeniu się napuszają i rosną. Usmażone

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
rogaliki krucho drożdżowe z powidłem śliwkowym 303

składniki: 500 g mąki 50 g drożdży 2 jajka 200 g masła lub margaryny 60 ml mleka 2 i 1/2 łyżki cukru 2 i 1/2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe Meksykanki 166

drożdże zaczną pracować. Przygotowanie ciasta: do dużej miski przesypujemy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy olej i rozczyn drożdży, wyrabiamy stopniowo dolewając pozostałe ciepłe mleko aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, ( w razie potrzemy możemy podsypać trochę więcej mąki lub dodać odrobinę mleka), wyrobione ciasto dzielimy na ok 16-18 równych części, formujemy z nich kuleczki, wykładamy na blachę(...)wyrośnięcia, w wyrośniętym cieście dnem od szklanki robimy po środku wgłębienie, nakładamy po łyżce farszu i posypujemy po wierzchu pozostałym startym serem, gotowe pizzerinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 minut aż ładnie się zarumienią. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Drożdżowe Meksykanki first appeared on Blog Kulinarny

Blog kulinarny S9.PL

Proponowane wyszukiwania