pracy czy w plener. Soczewica, tuńczyk i warzywa tworzą bardzo smakowitą całość. Przepis na sałatkę z soczewicą i tuńczykiem Składniki: 3/4 szklanki zielonej soczewicy , 3 dojrzałe pomidory, 1 ogórek długi, 1 cebula czerwona, 1 papryka czerwona lub w innym kolorze, puszka tuńczyka w kawałkach w oleju, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Składniki na 2-3 porcje. Jak zrobić sałatkę(...)przez około 15 minut – w tym czasie ziarna powinny zmięknąć i wchłonąć całą wodę. Wyłącz ogień, pozostaw pod przykryciem jeszcze na minimum 15 minut. Pomidory pokrój w ćwiartki, ogórka w półplasterki, paprykę w paseczki, cebulę w pióra. Wszystkie warzywa przełóż do miski. Dodaj przestudzoną soczewicę, natkę pietruszki, wlej olej z tuńczyka , dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż
Kulinarna PolskaPyszna sałatka z chrupiącymi warzywami i serkiem wiejskim. Składniki: 1/2 główka sałaty lodowej 1/2 czerwonej cebuli 3 pomidory lub pomidorki koktajlowe 1 ogórek wężowy lub kilka gruntowych szczypior 2 opakowania serka wiejskiego Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1/3 szklanki kefiru / maślanki / zsiadłego mleka 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, szczypta cukru Sposób wykonania: 1. Warzywa pokroić, ogórki obrać
Kuchnia domowa AniSkładniki: Filet z kurczaka 500 g Ryż 100 g Kapusta pekińska 400 g Kukurydza konserwowa puszka Ogórek konserwowy 5 Papryka czerwona mała Czosnek 2 ząbki Majonez 3 łyżki Koperek świeży garść Sól Pieprz Przygotowanie: Do miski przekładamy pokrojoną kapustę pekińską. Ogórki i panrykę kroimy w kostkę. Kolejno dodajemy ugotowany ryż oraz podsmażony filet z kurczaka
Kulinarne przygodyzarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (2 porcje): 1 duży pomidor malinowy 1/2 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1 nieduża zielona papryka 12-14 szt. oliwek kalamata 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin(...)czubate łyżki Sevege od Naturalnie Zdrowe Warzywa umyj i osusz. Oliwki odsącz z zalewy. Pomidora pokrój na cząstki, ogórka w plasterki, a paprykę w dużą kostkę lub kawałki innego kształtu. Warzywa ułóż na talerzach. Dodaj oliwki oraz cebulę pokrojoną w krążki lub piórka. Całość skrop sokiem z cytryny i polej oliwą z oliwek. Posyp oregano oraz wegańskim parmezanem Sevege. *Post
Delicious PlaceSkładniki : pęczek rzodkiewek 10 truskawek ok.5 sztuk pomidorów suszonych w oleju sałata lodowa lub mix sałat opakowanie sera mozzarella w kulkach 2 zielone ogórki ziarna słonecznika Przygotowanie: Umyte rzodkiewki i obranego ogórka pokroić w plastry Sałaty rozdrobnić wg uznania, truskawki umyć i pokroić w dość grube plastry Pomidory rozdrobnić, kulki sera przekroić na pół Wszystkie składniki układać warstwami, lekko
Proste Potrawyoraz ostra, gałka muszkatołowa + ulubione zioła ziele angielskie, liść laurowy 20dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek pora – biała część pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 ogórek kiszony pół pęczka zielonej pietruszki 1 szklanka czerwonego wina – wytrawnego lub półwytrawnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru olej do smażenia mąka do obtoczenia(...)Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Pieczarki zdejmujemy z patelni i następnie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i porem *** *** Papryki oraz ogórka kroimy w kosteczkę *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka oraz przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy pieczarki, cebulę z porem, papryki, ogórka oraz drobno posiekaną zieloną
Blog z Apetytemwody, soku z cytryny, jednak jak żar leje się z nieba możemy przygotować wersję napoju z arbuza, która jeszcze lepiej gasi pragnienie. Do klasycznego przepisu wystarczy dodać jednego zielonego ogórka. Oba produkty, arbuz i ogórek składają się w dużej mierze z wody, zatem nasza lemoniada z arbuza i ogórka będzie super nawadniająca. Pamiętajmy, że podczas dużych upałów powinniśmy pić
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanki drobnego makaronu (u mnie orzo) 1 mała puszka kukurydzy, dokładnie odcedzonej z zalewy 1 mały por (biała i jasno-zielona część) 100g sera żółtego 4 jajka kawałek ogórka, jakieś 10cm (to szklarniowy 'wąż', albo do smaku gruntowe - 1-2 mniejsze sztuki) majonez, do smaku 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą(...)bardzo dokładnie odcedź. Jajka ugotuj i posiekaj. Pora posiekaj drobniutko, posól, zostaw na 10 minut i dokładnie odciśnij. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórka pokrój w kosteczkę - ja wykroiłam mokrą część z nasionami. Do sporej miski wsyp makaron, kukurydzę, por, ser, jajka i ogórka. Dodaj majonez (3-4 czubate łyżki, albo więcej), musztardę i sól i pieprz
Lejdi of the housejuż macie pyszne śniadanie. Ja to w ogóle jestem fanem kanapek (niczym Joey z „Przyjaciół”) tak więc mi naprawdę do szczęścia nic więcej nie potrzeba. Na wierzch jakiś ogórek czy pomidor i w weekend mogę i godzinę przy takim śniadaniu spędzić. Zresztą tak właśnie u nas wyglądają weekendowe śniadania. Wystawiamy na stół co tam mamy i absolutnie bez żadnego pośpiechu(...)rozmarzyłem się, a do kolejnego weekendu jeszcze kilka dni. Przejdźmy może już do przepisu. PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ Pasta jajeczna – składniki: 4 jajka 70 g sera żółtego 1 duży ogórek kiszony 3 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżka śmietany 1 łyżeczka musztardy mały pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Pasta jajeczna – wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Jak kto lubi
Marder&Marder Manufactureprzepisów na surówki? Wypróbuj te: Surówka z białej kapusty i pora do obiadu>>> Surówka z sałaty ze śmietaną do obiadu>>> Szybkie pikle z ogórka do obiadu>>> Surówka z młodej kapusty i marchwi w majonezie>>> Sałata zielona z pomidorami i śmietaną do obiadu>>> Surówka z kiszonych(...)ogórków i cebuli do obiadu>>> Surówka z sałaty i jajek do obiadu>>> Surówka colesław z chrzanem>>> Surówka z marchewki i jabłka do obiadu>>> Miłego gotowania! Surówka z czerwonej kapusty
Moja Książka KucharskaWiosenna surówka z młodej kapusty z dodatkiem warzyw: rzodkiewki, papryki, ogórka. Pyszna, chrupiąca, lekka ... jako dodatek do obiadu z będzie idealna. Składniki: główka młodej kapusty, 6-7 rzodkiewek, pół dużej czerwonej papryki, duży ogórek kiszony, sól, pieprz łyżka oliwy Przygotowanie: Kapustę szatkujemy (suwając najtwardszą część z środka), Rzodkiewki i ogórka kroimy w cienkie plastry, paprykę w paseczki. Całość mieszamy razem
Lena Gotujesałatki użyłam botwinki z mojego ogródka warzywnego, co dało mi ogromną satysfakcję, gdyż jest to mój pierwszy ogródek warzywny jaki prowadzę. W tej sałatce młode liście botwiny połączyłam z ogórkiem sałatkowym, sałatą masłową oraz papryką. Do smaku sałatkę poprawiłam zielonym pesto. Tak przygotowana sałatka jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych, mięs z grilla oraz grillowanego sera. Zapraszam po poniższy przepis(...)mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Sałatka Składniki na sałatkę z botwinką. duży pęczek liści botwinki mała główka sałaty masłowej mały pęczek zielonej cebulki 1/2 żółtej papryki 1/2 ogórka sałatkowego 3 łyżki zielonego pesto Jak zrobić sałatkę z botwinką. Liście botwinki oczyścić, wypłukać w wodzie i osuszyć. Kolejno, każdy liść pokroić na małe paseczki. Sałatę masłową opłukać, osuszyć i pokroić
MeCookscałkiem dobrym zamiennikiem tego tradycyjnego. Jeżeli potraktujecie go tylko jako dodatek do pieczywa, naprawdę nie będziecie się mieli do czego doczepić. Dorzućcie do niego liść sałaty, parę plasterków kiszonego ogórka i np. ulubioną pieczoną szynkę (w przypadku My była to pieczona pierś indyka). Będzie cacy, mówię Wam. I zdrowo. Kasza jaglana jest niezwykle zdrowa. A, i jeżeli nie jesteście(...)rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka
Kardamonovykażdy jest dobry, jeśli jest to sposób na to aby szparagi pojawiły się w Twoim codziennym jadłospisie. Składniki (na 2 porcje): garść mixu sałat pomidorki koktajlowe ogórek papryka 2 jaja 250 g zielonych szparag kromka dobrego pieczywa oliwa z oliwek kilka oliwek zielonych dressing, po łyżce: musztardy, miodu, soku z cytryny(...)chrupko. Podgotowane szparagi odcedź z wody a następnie grilluj po minucie z każdej strony na tej samej patelni co pieczywo. Jajka obierz, pokrój na ćwiartki. Warzywa, czyli pomidorki, ogórki i paprykę pokrój wedle uznania a oliwki na drobne plasterki. Warzywa wymieszaj lub układaj na talerzu. Dodaj jajko, pokrojone wzdłuż na pół bądź na plasterki szparagi oraz pokrojone w dowolny
Mango Papajawarzywna przypomina proste posiłki jakimi raczyli się przez wieki, tureccy pasterze gdy chodzili wypasać owce. Podaję Wam wersję najprostszą bez papryki i sera, w jej skład wchodzi jedynie chrupiący ogórek, pachnące pomidory, pikantna cebula dymka i czerwona, to idealne połączenie smaków. Całość uzupełniają świeże zioła i przyprawy, natka pietruszki, orzeźwiająca mięta oraz sumak, który jest bardzo często stosowany w tureckiej(...)się do kebaba lub kurczaka z rożna, uwielbiam też sałatkę szopską , , oraz sałatkę grecką . ÇOBAN SALATASI, czyli turecka sałatka pasterska, składniki, porcja dla 2 osób: 3 pomidory 1 długi ogórek 1 cebula dymka i/ lub 1 czerwona cebula natka pietruszki, 3 gałązki mięta, kilka listków (opcjonalnie) sok z ½ cytryny 1 łyżka, oliwa z oliwek sól i sumak, duża szczypta opcjonalnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię