Szybka i prosta drożdżówka do przygotowania.Może nie jest to nasza tradycyjna drożdżówa,ale jest pyszna i co ważne nie pochłania mnóstwa czasu.Polecam i zachęcam do
Anielskie wypiekibędzie gęstniał - dopiero wtedy wlewamy na nasze ciasto. Krem: 0,5 l mleka 8 łyżek mąki krupczatki 8 łyżek cukru pudru Wszystko razem zagotować na budyń. Ostudzić. Następnie utrzeć z 1/2 kostki margaryny (125g). Do kremu można dodać aromat. Zajrzyj również: 1. Bardzo szybkie racuchy z jabłkami 2. Bułeczki drożdżowe z twarogiem 3. Gniazdka/Hiszpańskie pączki
My World by Dagmara Rektroszkę pokombinować i tu miłe zaskoczenie, taki pyszny drożdżowy chlebek mu wyszedł. Chlebek jest naprawdę pyszny i piekliśmy go już któryś raz. Zapraszam więc do wypróbowania przepisu :) Składniki na 2 foremki keksowe Zaczyn: 35 gr drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki 1 szkl ciepłego, nie gorącego mleka Na ciasto: 500 gr mąki typ 650 250 gr mąki żytniej
Gotowanie...to proste !drożdże. Mąkę delikatnie zgarniamy ręką i zasypujemy rozczyn drożdżowy. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski dodajemy sól, pieprz oraz szczyptę płatków chilli. Miękki smalec rozdzielamy na części i dodajemy go do mąki razem z 1/2 szkl. ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche wlewamy jeszcze
Smaki Na TalerzuDeser z mango i nasionkami chia. Edyta Guhl. Nasionka szałwii hiszpańskiej, zwane nasionkami chia kupiłam pierwszy raz ponad rok temu, kiedy piekłam chlebek zmieniąjacy życie. Od
dolcevitainmykitchenNaleśniki bolognese z tofu Składniki na ciasto naleśnikowe: 500 ml wody 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na sos bolognese: 2 cebule 250 g tofu 1 koncentrat pomidorowy 2 łyżki mleka roślinnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku
wegujemyPrzepis na tę babę znalazłam u Marty Dymek i upiekłam ją najpierw z ciekawości no bo jak to baba bez jaj i drożdżowa? Pierwszy raz upiekłam
Moje Małe CzarowaniePyszny chlebek dobrze sprawdzi się w roli podwieczorku. Ze szklanką mleka na ciepło smakuje idealnie. Na zimno zastąpi pożywne śniadanie. Jeśli do ciasta dodacie więcej słodziwa
KucharzycaPrzeważnie raz w tygodniu staram się upiec chleb. Najczęściej piekę prosty chleb półrazowy. Tym razem zrobiłam podobny chleb, ale
Zakątek rozkoszy kulinarnychPizzę można jeść dosłownie ze wszystkim. Postanowiłam przełamać tradycyjny smak konfiturą z żurawiny i dynią. Całość komponuje się na prawdę wyśmienicie. Składniki ciasto ok. 400 g
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySprzątanie lodówki może skutkować znalezieniem różnych resztek, których szkoda wyrzucić, bo nadają się jeszcze do jedzenia. Można przygotować z nich zapiekankę, potrawkę lub wrzucić na ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieDwa dni temu przeglądałam bloga, który odwiedził mój fp na facebooku. Bon Ton Italia strasznie mnie zaciekawił - typowe włoskie potrawy, piękne zdjęcia, kolorowo... Wyhaczyłam tam przepis
Kuchnia w czekoladzieNaszła mnie chęć na ciacho , duże drożdżowe ciacho "do ręki". Więc zabrałam się za nie ochoczo. Jest to ciacho "do syta". Nie jest jak sztuczne kajzerki gdzie tylko powietrze i nic więcej. Składniki Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru Ciasto : 500 g mąki pszennej ECO u mnie typ 500 Młyn
Z Kuchni Do Kuchniwody w temperaturze pokojowej + przygotowany zaczyn drożdżowy Wszystkie składniki zaczynu (biga) wymieszać razem, aby dokładnie się połączyły. Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn). Etap II - wyrabianie ciasta właściwego cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej) 3 szklanki
KUCHARNIA