ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:772/1038)

Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 163

wody w temperaturze pokojowej + przygotowany zaczyn drożdżowy Wszystkie składniki zaczynu (biga) wymieszać razem, aby dokładnie się połączyły. Umieścić bigę w misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin (najlepiej zrobić to późnym wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn). Etap II -  wyrabianie ciasta właściwego cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej) 3 szklanki

KUCHARNIA
Drożdżówki z jagodami i serem 206

Bardzo lubię wypieki drożdżowe z jagodami. Niedawno robiłam jagodzianki , ale chciałam zrobić jeszcze inne bułeczki. Trafiłam na blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie drożdży z serem i jagodami! Przepis podaję z moimi modyfikacjami. Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek) Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży

Kuchnia domowa Ani
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY- PEŁNOZIARNISTY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , Z ZIARNAMI 204

nasza szynka wielkanocna zapiekana w chlebie. Zwykły chleb drożdżowy nie pozostawia takiego zapachu. Choćby i dla niego warto upiec ten chlebek. Smak jest również przerewelacyjny. Swój własny chlebek z super chrupiącą, grubą skórką i wilgotnym miąższem, czegóż chcieć więcej... Polecam baaardzo gorąco ! Pracy przy nim niewiele, (naprawdę) a efekt powalający. Ciasto możemy sobie przygotować rano, wówczas wieczorkiem mamy świeżutki chlebuś

Smaczne Zdrowe
Idealne desery na DZIEŃ DZIECKA – aż 20 przepisów! 71

ciasto filadelfia – PRZEPIS Deser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia. Deser ma lekką i orzeźwiającą formę. Ten przepis… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto Delicja w wersji bez jajek! Wegańskie ciasto z galaretką i polewą czekoladową Ciasto Delicja to przepis na proste ciasto bez jajek z galaretką na bazie dżemu oraz z polewą czekoladową. Ciasto smakuje(...)galaretką Na pewno znakomicie kojarzycie kruche babeczki z budyniowym kremem i galaretką. Przed Wami przepis na ten pyszny deser w wegańskim… ZOBACZ PRZEPIS Rogaliki krucho drożdżowe z malinami (wegańskie) Wegańskie rogaliki krucho drożdżowe z malinami – zdecydowanie moje ulubione rogaliki! Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, koniecznie sprawdź przepis. Przepis… ZOBACZ PRZEPIS Batony KINDER MAXI KING – wegańskie

Via Gusto
Drożdżówka z marmoladą 156

margaryny 230 g marmolady truskawkowej Kruszonka: 25 g margaryny 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, muszą mieć podobną temperaturę.  Jako pierwszy przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy ze sobą pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę cukru. Dolewamy 3 łyżki mleka, mieszamy (rozczyn musi mieć konsystencję śmietany). Odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut(...)mąki, cukier, szczyptę soli, jajka. Dolewamy rozczyn i resztę mleka. Wszystko wyrabiamy na gładką kleistą masę. Na stolnicy rozsypujemy mąkę, wylewamy masę i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Ciasto podsypujemy mąką tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy prostokątny placek, rozsmarowujemy marmoladę po całości, zwijamy w rulon

VioletoweKucharzenie
PĄCZKI PIECZONE 186

puszystych pączków. Użyłam papilotek jak do muffinów o średnicy 5 cm. Składniki: 100 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 6 jajek 740 g mąki pszennej (do wypieków drożdżowych lub tortowej) plus 2 łyżki do rozczynu 100 g cukru plus 2 łyżeczki cukru do rozczynu 2 płaskie łyżeczki soli 340 g masła oraz 1 jajko do posmarowania pączków po małej(...)mąkę. Wsypałam cukier i sól. Wymieszałam. Rozczyn z drożdży pięknie urósł. Wsypałam do niego wymieszaną mąkę. Wymieszałam składniki. Stopniowo wbijałam jajka. Mieszałam składniki drewnianą łyżką. Kolejne 10 minut wyrabiałam ciasto ręką. Następnie dodawałam po kawałku miękkie masło  cały czas wyrabiając ręką ciasto. Teraz pozostało wyrabiać ciasto przez 10 minut aż będzie odchodziło od ręki  i zrobi się elastyczne

potrawyregionalne
Krucho-drożdżowe rożki z mięsnym nadzieniem teriyaki 137

Sylwester lada dzień, prezentuję więc propozycję pysznej przekąski. :-) Pyszne, mięciutkie rożki z nadzieniem, z posmakiem sosu teriyaki zrobią furorę na każdej imprezie. Smakują dobrze na gorąco

Szefowa kuchni
Rogaliki drożdżowe 130

rozmiarach i z różnymi nadzieniami… i próbowanie ich było jak koło fortuny… człowiek nie wiedział na co trafi ;)! Rogaliki drożdżowe wyszły pyszne, mięciutkie i delikatne:)!   Rogaliki drożdżowe – składniki: 1 kg mąki pszennej 3 jajka 2 żółtka 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 12 g drożdży w proszku 1 kostka margaryny dodatkowo dżem, konfitura, owoce(...)roztopioną lekko ciepłą margarynę. Wyrabiać około 15 minut a następnie przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. 3. Delikatnie podzielić ciasto na 6 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pokroić na trójkąty i nakładać ulubione dodatki, najlepiej gęste aby zapobiec wypływaniu podczas pieczenia. Ja użyłam wiśni smażonych oraz gęstych powideł. Zwijać

UgotujmyTo.pl
Domowa chałka z białym serem i maślaną kruszonką 79

spore chałki. Mięciutka, pachnąca, obłędna. Kocham drożdżowe. Kocham je zagniatać i wypiekać. Poniżej macie recepturę jak krok po kroku wykonać taką chałkę. Upieczcie i dajcie znać czy smakowała. Udanych wypieków.   Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży  2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 szklanka ciepłego mleka   Na ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 2 jajka

Izabelawkuchni
Racuchy drożdżowe – jak u babci 55

Wszystko mieszamy i dodajemy mąkę. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i lejące. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok 45 min). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor. Potem już tylko dodatki według uznania: cukier puder, truskawki ze śmietaną czy kisiel jagodowy… ehhh Smacznego ! The post Racuchy drożdżowe – jak u babci appeared first on Kulinarna

Kulinarna Patilogia
Drożdżówki z nadzieniem orzechowym 91

Przepyszne i wciągające drożdżowe bułeczki z nadzieniem orzechowym :). Nadzienie można przygotować z dowolnych orzechów, po prostu Waszych ulubionych :). U mnie w wersji z orzechami włoskimi. Wychodzą mięciutkie, aromatyczne, smakują bardzo dobrze nawet na drugi dzień ( o ile dotrwają do następnego dnia, znikają bowiem...jak świeże bułeczki ;) ). Ciasto nie sprawia problemów, pracuje się z nim bardzo dobrze. Drożdżówki fantastycznie smakują

Opowieści z piekarnika
Placuszki z rodzynkami na sodzie 113

wody rodzynki. Nakładać łyżką niezbyt duże porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Placuszki nie chłoną dużo tłuszczu. Smażyć do przyrumienienia się każdej strony. Placuszki obracać na drugą stronę, gdy na powierzchni utworzą się małe kratery. Podawać z ulubioną konfiturą lub oprószone cukrem pudrem. Zobacz również: racuchy drożdżowe

Kuchcik gotuje
Śmietankowe racuszki z wiśniami 125

rozgrzany tłuszcz nakładamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek. Zostawiamy odstępy gdyż placki urosną podczas smażenia *** *** Na placuszkach układamy po kilka wydrylowanych wiśni *** *** Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor *** *** Podajemy posypane cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: RACUSZKI NA JOGURCIE PRZEPIS TUTAJ SERNICZKI Z PATELNI PRZEPIS TUTAJ DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY

Blog z Apetytem