Popularne danie z mielonego mięsa, z dodatkiem papryki, kukurydzy i czerwonej fasoli - tym razem w wersji z kurczakiem. Doprawione kolendrą, kminem rzymskim, chili i oregano. W mojej wersji również z gorzką czekoladą, szczyptą cynamonu i pomidorami. Podałam je z ugotowaną na sypko kaszą pęczak, kwaśną śmietaną , tartym serem i awokado. Można przygotować wcześniej i odgrzewać. SKŁADNIKI / 6 porcji(...)filety z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 gałązki natki pietruszki 1 mała czerwona papryka (oczyszczona z gniazd nasiennych) 1 mała marchewka (obrana i pokrojona na większe kawałki) 100 ml wytrawnego białego wina (można zastąpić bulionem lub wodą) 400 g (puszka) rozdrobnionych pomidorów/ polecam cirio 100 ml gorącego bulionu lub wody
cool and mintyProsty i szybki obiad, wszystko w jednym naczyniu. Mało szykowania i mało zmywania w dniu kiedy jesteśmy zabiegani. Składniki: udka kurczaka (ilość według potrzeb) ziemniaki (ilość według potrzeb) 1-2 marchewki sól pieprz przyprawa do ziemniaków lub sami dobieramy przyprawy (ja dałam czosnek granulowany, tymianek i paprykę słodką) przyprawa do kurczaka lub swoje ulubione przyprawy olej Ziemniaki obrać i pokroić(...)mniejsze kawałki np. ćwiartki. Udka oczyścić, wypłukać, osuszyć i natrzeć solą i ulubionymi przyprawami lub przyprawą do kurczaka. Do ziemniaków dodać sól i wybrane przyprawy i trochę oleju, dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na naczynie żaroodporne lub blachę wyłożyć ziemniaki i marchewkę, a następnie udka kurczaka. Ja miałam garstkę brukselki to też
talerz przyjemnościSeason to taste if necessary. Remove from heat and serve immediately with rice or rice noodles. Enjoy! Poniżej przypominam inne pyszne przepisy kuchni azjatyckiej: Piersi kacze w azjatyckiej glazurze Kurczak w glazurze karmelowej Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami Kurczak pomarańczowy Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki Artykuł Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli
karmelowyZostało kurczaka i córka zażyczyła ponownie sałatki- niedawno była taka Tym razem ciut inna nie miałam akurat ryżu, ale miałam troszkę makaronu kolorowego..no i tak oto sałatka z makaronem i kurczakiem, dodatki w sumie mogą być dowolne..można dodać papryki, selera naciowego itp. kawałek wędzonego kurczaka 10 dkg makaronu pomidor 1 ogórek zielony 1/2 puszki kukurydzy(...)puszki groszku marchewka gotowana 1 duża cebula fioletowa ketc hup, majonez sól, pieprz koperek Makaron ugotować i ostudzić.Kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki.Cebulę, marchewkę, pomidora,ogórki pokroić w kostkę.Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy.Wszystko razem wymieszać, dodać sól,pieprz , majonez i ponownie wymieszać
Moje domowe kucharzeniekaszy jęczmiennej. Delikatny, idealny dla wszystkich. Krupnik jest jedną z tych zup, które przygotowuje się w miarę szybko a przede wszystkim łatwo. Każdemu wyjdzie, także śmiało próbujcie :) * 3 udka kurczaka i 2 skrzydełka * 4 litry wody * 2 duże marchewki * pietruszka * 2 małe liście pora lub 6 cm białej części pora * 2 małe ziemniaki lub jeden duży * pół szklanki kaszy * pieprz(...)wegeta W dużym garnku wlewamy 1/4 pojemności garnka wody i obgotowujemy kurczaka. Po zagotowaniu odlewamy i płuczemy kurczaka i garnek. Do garnka wlewamy 4 litry wody i wkładamy z powrotem kurczaka. Po zagotowaniu wody dodajemy obrane warzywa i gotujemy przez 45 minut. Przyprawiamy łyżką wegety oraz 1/2 łyżeczki pieprzu i dosypujemy pół szklanki drobnej kaszy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki
Klasyka GotowaniaDziś proponuję pierś z kurczaka gotowana w panierce , doskonale sprawdza się na obiad w ciągu tygodnia , dość szybko się ją przygotowuje , smak bardzo fajny , pierś jest soczysta i delikatna , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula ząbek czosnku pół szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek mleka sól(...)pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka koperku suszonego 2 łyżki masła ziołowego Wykonanie Pierś z kurczaka myję i osuszam doprawiam przyprawami cebulą i czosnkiem ,odstawiam na godzinkę , następnie do miski wsypuję bułkę tartą ,jajko , oraz mleko , wszystko razem dokładnie mieszam,kiedy mamy gotową panierkę , naszą pierś z kurczaka przekładam do panierki dokładnie wklepuję
Mój SmakDziś zapraszam na pysznego, soczystego, a zarazem lekko pikantnego kurczaka w sosie curry, naprawdę polecam. Składniki: 6 udźców z kurczaka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 30% 1,5-2 łyżki curry olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Cebule pokroić(...)półksiężyce. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka. Dodać cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Jak cebula lekko się ze złoci, dodać 2 łyżki curry i zalać wszystko 2 szklankami wrzątku (w razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę). Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewamy
magiczna kuchnia Kasimnie zupełnie nie znanych. Ja oczywiście nigdy nie przygotuję dań takich jak Oni ale choć część pomysłów mogę wdrożyć w mojej kuchni:) Dziś zapraszam na Curry z kurczakiem i warzywami. Danie przygotowuję oczywiście na mleczku kokosowym a mięso smażę na oleju kokosowym. Pysznie i zdrowo:) Smacznego :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 20 dag mieszanki warzyw do WOKA ( pędy(...)łyżki pasty curry Sól i pieprz do smaku ( ja użyłam Himalajską- polecam) Czosnek niedźwiedzi ok 1 łyżki 1 łyżka wegety Kasza kuskus Olej kokosowy PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję a następnie kroję na mniejsze kawałki. Ja pokroiłam w kostkę. Na rozgrzaną patelnię dodaję dwie łyżki oleju kokosowego a następnie dodaję mięso. Doprawiam i smażę na rumiano. Międzyczasie
Gotowanie PatkiSkładniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 pęczek białych szparagów ok 500 g kurczaka (u nas to pozostałości po kurczaku na soli , ale mogą to być też lekko wcześniej podsmażone piersi z kurczaka), pokrojonego na dowolne kawałki 3 ząbki czosnku 300 ml śmietany kremówki 2-3 garście startego parmezanu (lub więcej jeśli lubicie ;)) masło (klarowane) do smażenia sól, pieprz(...)głębokiej patelni rozgrzejcie masło. Wrzućcie plasterki czosnku, chwilę przesmażcie i dorzućcie pokrojone szparagi. Smażcie na niewielkim płomieniu do momentu, aż szparagi zaczną lekko mięknąć. Dolejcie śmietanę, wrzućcie kawałki kurczaka i parmezan, wymieszajcie. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Całość chwilę pogotujcie, śmietana powinna trochę się zredukować. Spróbujcie, jeśli trzeba jeszcze raz doprawcie, jeśli sos stał się zbyt gęsty dolejcie
OliveandThymeCześć. Dziś zapraszam Was na zielone curry z kurczaka z mlekiem kokosowym podane z ryżem basmati. To jedno z tych dań, do których zawsze będę wracać. Czy to z czerwoną czy zieloną pastą curry. To moje zimowe comfort food. Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie nadrobi ! Składniki (2 porcje): makaron lub ryż basmati 1 pierś z kurczaka 1 łyżka(...)puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru 4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir (można zastąpić 1 łyżką posiekanej skórki limonki) garść świeżych liści kolendry Wykonanie: Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę i kumin, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. Dodaj mięso, zwiększ
Moja pasja smakuSkładniki: udka kurczaka całe 4 sztuki, Party Dip Meksykański Prymat 2 opakowania, pomidory 3 sztuki, ząbki czosnku 10 sztuk, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki udka kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć nadmiar tłustej skóry, każde udko podzielić na 2 porcje, obsypać przyprawą dip-meksykański i natrzeć z każdej strony i do lodówki schować na 2 godziny(...)pomidory z ząbkami czosnku, przyprawą w płynie w dzbanku miksera dokładnie zmiksować porcje kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać zmiksowanymi pomidorami, przykryć i w piekarniku nagrzanym na 200 C, grzanie góra/dół, piec z 40 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu w 160 C około 10 minut najlepiej smakuje podany z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami i z ulubioną surówką
W Mojej Kuchni LubięUwielbiamy kotlety z piersi kurczaka. Po ostatniej przebytej chorobie stawiam na szybkie, ale naprawdę pyszne obiady. Dziś polecam Wam smażone kotleciki w paprykowej marynacie . Prosta marynata zmienia smak kotletów i urozmaica tradycyjny obiad. Ja swoje kotleciki podałam w towarzystwie pomidorków, kiszonych ogóreczków i … frytek A jakie są Wasze ulubione dodatki do kotletów? Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka (duża(...)oliwek panier do mięs Skworcu * olej do smażenia *można użyć oczywiście dowolnej panierki, ale ja polecam tą – pyszna i… szybko można zrobić dobre kotlety Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kotlety, lekko je rozbijamy i wkładamy do miski. W małej miseczce mieszamy przyprawy – 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu i 3/4 łyżeczki
Słodkie okruszkiPyszne słodko-pikantne curry z kurczaka na orientalną nutę - spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 486 kcal) 500 g mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z 1 limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek pół pęczka kolendry 2-3 woreczki
Moje Kuchenne Rewelacjedania pojawiają się w naszym menu bardzo często. Bardzo lubię pewną stronę na Facebooku, która wyświetla filmiki na szybkie dania i desery i tam też znalazłam pomysł na tego kurczaka pod papryką i serem. Składniki: 3 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego(...)zielona papryka pokrojona w paseczki 1 pokrojona cebula oliwa z oliwek 80 g startego żółtego sera makaron lub ryż do podania Przygotowanie: Układamy piersi z kurczaka w naczyniu żaroodpornym, a następnie posypujemy je przyprawami tj.sól, pieprz, papryka ostra, kmin rzymski. Na kurczaku układamy pocięte paseczki papryk i pokrojoną cebulę, a następnie mieszamy cebulę
Życie zaczyna się w kuchnibardzo wyrazista. Podałam ją z kaszą owsianą. Lekko i zdrowo oraz cycąco. Polecam :) Tikka Masala - brytyjskie danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej.Grillowany lub smażony filet z kurczaka , który uprzednio został zamarynowny w przyprawach tikka, podawany w specjalnym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw. Podawane na ciepło. SKŁADNIKI: Mięso i marynata 2 filety z kurczaka pojedyncze(...)marchewka 200 ml mleczka kokosowego 250 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 pęczek kolendry lub pietruszki Dodatkowo 2 łyżki oleju kokosowego 2 torebki kaszy owsianej PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. Obtaczam w przyprawach . Pozostawiam w lodówce na ok 30min. Międzyczasie obieram warzywa i kroję w mniejsze kawałki. Paprykę również kroję w mniejsze części
Gotowanie Patki